Musikeren Lars (26) fikk boliglån med LOfavør-fordeler

Medisinstudenten og musikeren fra Røros visste akkurat hva slags leilighet han ønsket seg, og med litt hjelp hjemmefra gikk alt som fot i hose. Men hvordan kunne medlemskap i LO-forbundet Creo hjelpe han med boliglånet? 

Musikeren Lars Anda Berg fra Røros fikk kjøpt sin første leilighet med fordeler fra LOfavør

Det har alltid vært piano

Lars Anda Berg (26) er fra Røros og glad i musikk, og da kanskje aller mest i å spille. Hvorfor det ble akkurat piano har han et godt svar på.

- Som liten hørte jeg på historiene til Minken Fossheim om de store klassiske komponistene; Grieg, Mozart, Bach, Tsjajkovskij. Jeg ble glad i Beethoven, og bestemte meg for å lære å spille hans musikk. Det var nok slik det hele startet, forteller Lars.

Kjærligheten han har til musikk er mangedelt, og noe av det han trives best med er å spille med andre. Samtidig ble han sett av andre som et stort talent i seg selv, og derfor fikk han Talentstipend fra oss da han var 20.

- Det var veldig gøy å få stipend. Jeg fikk stipendet det første året jeg studerte i Stavanger, og det betydde mye å bli sett for noe som er så viktig for meg, smiler musikeren.

Viktig å være organisert i forbund

Det er mange som ikke vet at det finnes fagforbund for musikere, men det fikk heldigvis Lars høre tidlig av sine kolleger. Han meldte seg inn i Creo - forbundet for kunst og kultur, som er et av forbundene i LO.

- Forbund jobber for dine saker, og jeg synes det er viktig å være organisert. Det er utrolig å se hva fagforbundene har fått til for arbeidernes rettigheter siden starten, og de er fremdeles viktige i dag. Jo flere vi er, jo mer slagkraft har de, så det er viktig å melde seg inn, forteller han.

Det er mange fordeler for en musiker å være medlem av et LO-forbund, men at det også skulle være fordeler på bank og forsikring, det tok enda mange år før Lars fant ut av. Det er han ikke er alene om.

- Det kom egentlig som en positiv overraskelse at det var så mye fordeler å hente i banken, jeg hadde ikke tenkt på det. Så det var ekstra bra jeg tok kontakt med dere om boliglån. Eivind på Røros fortalte alt jeg trengte vite.

- Lars Anda Berg (26)


Leiligheten hadde det han lette etter

Lars så etter en leilighet som lå nært skolen, siden han ikke vil ha bil. Han har opplevd å bo steder som ligger «tungvint» til, og opplevde den gang at det gikk utover det sosiale. Det ville han unngå denne gangen. I tillegg til location, hadde han også noen andre ting han så etter;

- Jeg ville at rørsystem og bad skulle være i orden. Jeg har hørt noen skrekkhistorier, og ville ikke gå på en smell etter at jeg hadde flyttet inn. Siden jeg ikke er i en situasjon hvor jeg har tid og penger til å drive oppussing, så var det også et pluss at kjøkkenet var nytt og vinduene var bytta, sier han.

Det var venner som tipset om Finn-annonsen på leiligheten han endte med. Opptatt med jobb som han var, sendte han foreldrene på visning for å sjekke at den var det han lette etter. Da de ga alle tomlene opp, slo han til.

- Jeg hadde ikke så stor tro på at jeg skulle klare å få den. Men så viste det seg at jeg var eneste budgiver, og da skjønte jeg at jeg fikk den, forteller musikeren.  

Lars lever et bilfritt liv, og synes derfor det var viktig å finne et sted å bo hvor han enkelt kan ta seg rundt med sykkel eller ved å ta bena fatt.

Nå blir det bofellesskap med en kamerat

En av kriteriene Lars hadde for drømmeleiligheten var at den skulle ha to soverom. Planen er nemlig å kunne leie ut et rom til en kompis. Og nå er det snart klart for innflytting.

- Jeg tror det blir veldig trivelig. Vi kjenner hverandre godt, han er en solid fyr, og jeg tror det kommer til å gå veldig bra å dele, sier Lars.

Og du? Hvis det er planer om utleie er det også noe vi regner med i banken når vi vurderer hvor mye lån noen kan få. Sjekk med rådgiveren din hvordan det spiller inn når du skal kjøpe leilighet.

Godt og trygt med litt hjelp på veien

Faren til Lars hjalp til mye da han bestemte seg for å kjøpe leilighet. Det var han som sjekka muligheter, og ordna med avtale i banken. Det er ikke uvanlig at foreldre, som gjerne har vært gjennom prosessen med å kjøpe bolig selv veileder barna sine når de skal inn på boligmarkedet.

- Jeg fikk mye hjelp, råd, og innspill, fra både foreldrene mine og venner. Det føltes trygt og godt, siden jeg ikke kan så mye om å kjøpe leilighet selv.

Selv om Lars bor i Trondheim, så valgte han å bruke rådgiveren sin, Eivind Langseth, på kontoret på Røros. Det handler om å føle seg trygg, og å få snakke med noen som kjenner deg og familien din.

- Rådgiveren min er utrolig flink, helt kjempe, og jeg får alltid veldig god hjelp av han. I tillegg fikk jeg en låneavtale som føles nesten for bra, og fordeler på forsikring. Men det var jo greit å kunne signere på papirene her i Trondheim, sier han.


Nå driver livet mot en ny kurs

Nyinnflyttet i sin første leilighet, sitter han i sin egen sofa med en kopp kaffe og leser på ferskt pensum. Lars har akkurat startet på medisinstudiet, etter å ha sett at freelance-livet som musiker ikke er nok å leve på i lengden.

- Medisin har virket interessant for meg siden videregående. Da jeg bestemte meg for å satse på noe utenom musikken, så gikk jeg for det. Og det gikk. Men jeg vil nok fortsette å være organisert i Creo, for jeg kommer aldri til å slutte å spille, sier han.

Medisinstudenten, huseieren og musikeren fra Røros avslutter med en sterk anbefaling til andre;

- Bli medlem i et forbund for å bidra til at de får slagkraft, og snakk med banken om hvilke fordeler du har på bank og forsikring.

Video placeholder image

LOfavør + kjøpe bolig = sant

Her er våre beste tips til deg som skal kjøpe din første bolig:

  • Snakk med oss i banken så fort som mulig 
  • Du har allerede Norges beste innboforsikring gjennom medlemsskapet ditt, men det kan være du må ha andre forsikringer også. Du har LOfavør-fordeler på alle forsikringer hos oss. 
  • Få en av landets beste renter med LOfavør Førstehjemslån
  • Du trenger ikke cashe inn BSU'en din. Vi kan ta sikkerhet i kontoen som egenkapital, og du kan fortsette å spare og få skattefordel. Du får også bedre rente med LOfavør.
  • Få alt samlet på et sted, og spar penger på å bruke alle fordelene du har gjennom LOfavør. 

Priseks. LOfavør Førstehjemslån: Nom.rente 2,49 %. Eff.rente 2,58 %. 2 mill o/25 år, kost 703 583 kr. Totalt 2.703.583 kr.

Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon, og et av forbundene tilknyttet LO. De arbeider for å sikre medlemmene sine bedre lønns- og arbeidsvilkår, enten de er arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende.

Alle som har inntekt fra kunstneriske eller kunstpedagogiske yrker kan bli medlem i Creo. Som medlem får du blant annet gratis juridisk rådgivning, advokatbistand, kurs og konferanser, søknads- og kontraktshjelp, ulykkesforsikring, ansvarsforsikring og markedets beste innboforsikring.

Les mer om Creo - forbundet for kunst og kultur.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }