Hvordan sette opp et studentbudsjett

Noe av det smarteste du kan gjøre er å sette opp et enkelt studentbudsjett. Et budsjett handler i bunn og grunn om to ting. Hvor mye penger som kommer inn, og hvor mye som går ut. 


Eksempel på studentbudsjett for våren 2020

Penger inn:
Lån og stipend: 55.100 kr

Engangsutgifter:
Bøker og Skolemateriell (brukt): 2.000 kr
Halvårskort på Sit treningsenter: 1.150 kr
Semesteravgift: 580 kr
Medlemsskap på Studentersamfundet for et år: 500 kr
Total engangsutgifter: 4.230 kr

Penger inn – engangsutgifter = 50.870 kr
Fordelt på 5 mnd er det: 10.174 kr per mnd

Månedsutgifter:
Husleie: 5.000 kr
Mat: 1.600 kr
Netflix: 89 kr
Spotify: 109 kr
Strøm: 400 kr 
Mobil: 210 kr
Busskort: 505 kr
Sparing/buffer: 1000 kr
Kosekonto: 1000 kr
SUM: 9.883 kr

Video placeholder image

Sniksparing kommer godt med

Selv om budsjettet går opp, er det lite slingringsmonn. Nettopp derfor er det viktig å spare litt slik at du har til uforutsette utgifter.

Mikrosparing kan være et godt alternativ. Her sparer du et lite beløp hver gang du bruker kortet. Summene er så små at du ikke merker det, men mange kroner små blir en stor å.  

Nyhet! Se studielånet ditt i mobilbanken

Er du en av de som har studielån i Lånekassen, men ikke har helt oversikt over hvor mye du har igjen å betale? Nå kan du se studielånet ditt i mobilbanken, og få oversikt over samlet gjeld, renter og gebyrer. Smart hva?

Les mer om hvordan dette fungerer

Her finner du studielånet:
 1. Logg inn i mobilbanken
 2. Klikk på knappen "Legg til konto eller kort"
 3. Her kan du hente inn studielånet

PS! Tjenesten er på vei, så finner du den ikke kommer den snart.


7 smarte tips for en bedre studentøkonomi

Med små grep kan du få mer å rutte med hver måned. Her er sju tips!

En liten ekstrajobb eller en sommerjobb trenger ikke gå ut over studiene, men kan gi økonomien et skikkelig løft.

Pass på at du ikke overstiger Lånekassens inntektsgrense (188.509 kroner før skatt i 2020). I gjennomsnitt bør du altså tjene maks 15.709 kroner hver måned. Tjener du mer vil stipendet ditt bli kuttet.

Studentkortet er Norges beste rabattkort. Bruk det! Studentrabatter finner du "overalt." 

Husk også å last ned kundeklubb-appen vår! Alle kunder mellom 18 og 34 år får gode tilbud, rabatter, invitasjoner og mulighet til å vinne premier.   

Klær, møbler, utstyr og studiemateriell kan kjøpes brukt og billig. Sjekk på nett og på loppemarkeder. På Finn.no finner du mange ting som gis bort mot henting. Spesielt rundt slutten av studieåret er det mye som blir gitt bort av studenter som er ferdige med studietiden og skal flytte. 

Her har du ni gode tips som gjør at pengene dine kan vare litt lenger uten at det går utover kjøleskapet.

 1. Kjøp litt ekstra av matvarer du uansett spiser når de er på tilbud. Og benytt tilgjengelige tilbud, apper, kundeklubber og rabatter i butikken du handler.
 2. Lag matplan for hele uka – og hold deg til den.
 3. Smør matpakke i stedet for å handle i kantina. Alt av knekkebrød, brød, granola og annen matpakke-mat du kan lage selv, i stedet for å kjøpe ferdig, hjelper ofte lommeboka, i tillegg til å være sunt.
 4. Unngå impulskjøp som skyldes at du er sulten. Hvis du har spist noe i forkant er det ofte lettere å holde hode klart når man skal handle det man faktisk trenger.
 5. Bruk fryseren – det lønner seg. Her finner du de beste frysertipsene.
 6. Benytt deg av naturens eget GRATIS-matfat. Nå på sensommeren bugner det av bær, urter og sopp i naturen, og hvem som helst kan forsyne seg – så mye de vil. Noen timer i skogen nå kan spare deg penger gjennom hele vinteren. Og så er det så godt!Alle elsker blåbær – og du kan velge å kjøpe dyre utenlandske eller plukke norske og usprøyta helt gratis.
 7. Spis opp maten – ikke kast den. Det er ikke sikkert at maten er dårlig selv om «Best før»-datoen er utgått. Les mer om utløpsdatoer her.
 8. Sett opp et budsjett for måneden – og bruk aktivt ukeplan og handlelister for å enklere kunne overholde det.
 9. Flytt storparten av lønna eller stipendet over på en annen konto (bufferkonto), og ikke ha mer enn du kan bruke på kortet. Du kan overføre i mobilbanken etterhvert som du trenger det.

Kommer du ut av balanse i budsjettet så gjelder det å leve deretter til du har fått igjen kontrollen. Ikke begynn å leve på kreditt når du allerede har havnet i uføre med pengene. Kredittene eller lånene kan oppleves lettvinte og tilgjengelige der og da, men de blir raskt en langdryg og kjedelig affære å betale tilbake. Ta heller støyten nå for å bli ajour.

Nordmenn er verdensmestere i forbruk. Hver gang du handler, spør deg selv om dette er noe du virkelig trenger. Om det er det, er det nødvendig å kjøpe eller kan du låne eller leie? 

Noen ganger skjer det uforutsette ting; bilen må på reparasjon eller vaskemaskinen slutter å virke. Derfor er det viktig med en bufferkonto til uforutsette utgifter. Vi anbefaler at du har en buffer tilsvarende 1 månedslønn.

Video placeholder image

Vi anbefaler at du bruker kredittkort når du handler på nett og i utlandet. Disse transaksjonene er oftere forbundet med svindel og du har mye bedre beskyttelse med et kredittkort i motsetning til et bankkort.

Mastercard Ung har i tillegg null årsavgift og null gebyr når du tar ut kontanter i utlandet. 

Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr. 

 

Skal du flytte hjemmefra? 

Å flytte hjemmefra for første gang kan være både spennende og skummelt. Her finner du det du trenger å vite om husleiekontrakt, depositum, forsikring og studentbudsjett. Prøv også kuttekalkulatoren for å finne ut hva du bruker penger på.

Video placeholder image
Video placeholder image

Forsikre deg selv og tingene dine - du dekkes ikke av foreldre lenger!

Det er smart å ha forsikring både hjemme og på reise. Er du mellom 18 og 34 år får du innbo- og reiseforsikring i én pakke. Og som Nora sier, så er det kjempeenkelt å fikse, og ikke noe dyrt.

Spar penger og miljøet

Om du er opptatt av miljøet og har trang økonomi har vi gode nyheter. Mange miljøtiltak er også bra for lommeboka!