TIPS OG RÅD

Tips til deg som skal selge bil

Tenker du å selge bilen din selv? Fordelen er at du sitter igjen med hele salgssummen selv, men da er det noen ting du bør passe på. Her får du noen tips til hva du bør tenke på når du skal selge bil. 

mann sjekker bil. foto.

Bil med panser oppe. Illustrasjon.

Gjør bilen klar for salg

Hånd med kontrakt. Illustrasjon.

Skriv kontrakt

Et par gir high five. Illustrasjon.

Fiks salgsmelding og omregistrering

Dette må du huske når du skal selge bil:

 1. Finn prisen du ønsker og lag annonse. 
 2. Husk opplysysningsplikten – det betyr at du må informere om alle forhold du kjenner til. 
 3. Skriv kontrakt – dette er det viktigste dokumentet du har dersom det skulle oppstå uenigheter eller tvist i etterkant av salget. 
 4. Bli enige om betaling, og fjern eventuelle heftelser.
 5. Send inn salgsmelding.
 6. Hør med kjøper om forsikring på bilen er ordnet – ellers får ikke kjøperen betalt omregistreringsavgiften. 
 7. Si opp og flytt avtaler – har du avtaler på bombrikke, parkering eller lignende må du si ifra til de riktige selskapene slik at du slipper å betale regningene til den nye eieren.
dame-mann-high-five

Kontrakten må inkludere

 • Kontaktinformasjon: Kjøper og selgers navn, adresse, telefonnummer, e-postadresse og kontonummer.
 • Salgsinformasjon: Pris, betalingsmåte, om omregistreringsavgiften ligger i kjøpsprisen, bilens merke og type, årsmodell, registreringsnummer, dato for førstegangsregistrering og kilometerstand. 
 • Opplysninger om bilen: For eksempel om bilen er importert, har rustskader, er EU-godkjent og eventuelle feil/mangler. 
 • Utstyr: Hvilket utstyr som følger med bilen.
 • Selgers bekreftelse: Selger skal opplyse om bilen er fri for heftelser. Hvis ikke, må det oppgis hvordan dette skal innfris.
 • Kjøpers bekreftelse: Kjøper må bekrefte at selger har vist kvitteringer for eventuelle reparasjoner, at bilen er prøvekjørt og besiktiget, og om testdokumenter er fremlagt. Kjøper skal ha kvittering for betaling av siste forfalte årsavgift, andre forfalte offentlige avgifter og serviceheftet skal følge med. 
 • Overtakelse: Dato for oppgjør og overlevering av bilen skal stå i kontrakten. Kjøper kan overta bilen når oppgjøret er i orden. 
 • Signering: Dato, sted og signatur for begge parter. Dersom kontrakten er på flere sider, er det lurt å signere med initialer på alle sidene.  

Du finner mange gode maler på nettet, så slipper du å sette opp kontrakten helt selv. Du kan for eksempel bruke en gratis mal på kjøpekontrakt på NAF sine sider.

Hva lurer andre på?