Kundeservice forsikring
Vi hjelper deg gjerne med det du lurer på – kanskje du finner svaret allerede her?
Hva lurer du på?
Hvilken forsikring gjelder i utlandet?
- Egen bil: Bilforsikringen vår gjelder også på reise i utlandet.
- Leiebil: Her gjelder utleieselskapets forsikring. Følg godt med når du inngår leiekontrakten. Har du reiseforsikring har du egenandelsforsikring på leiebilen hvis det skulle skje noe.
Tyveri og innbrudd
- Anmeld tyveri, innbrudd og hærverk på en politistasjon.
- Noter ned navn og telefonnummer på eventuelle vitner.
- Dokumenter det som har skjedd, hva som er stjålet og hvor det skjedde.
- Egen bil: Innbrudd og tyveri fra egen bil meldes til oss. Kontakt oss gjerne for praktisk og umiddelbar hjelp, ellers kan du vente til du kommer hjem.
- Leiebil: Ring nummeret som er oppgitt i leiekontrakten. For skade på leiebil gjelder forsikringen som følger bilen. Egenandelen dekkes gjennom reiseforsikringen. Private gjenstander dekkes også av reiseforsikringen.
Veihjelp
- Vi hjelper deg med veihjelp uansett hvor du er i Europa.
- Har du leiebil, kan det være at du har en egen avtale. Ring i så fall nummeret du har fått oppgitt i leiekontrakten.
Tips med bil i utlandet
Før du reiser, sjekk hva du trenger av ID for å kjøre i landet og gjeldene trafikkregler. De kan variere mye fra reglene i Norge. I enkelte land trenger du Grønt kort. Det kan du få ved å henvende deg til oss.
Her finner du en oversikt over internasjonale nødnummer (pdf)
1. Begrens skadeomfanget
- Hold folk unna bygninger som kan rase sammen, eller gjenstander som kan løsne.
- Om mulig, reparer ytre skader på tak og vegger for å hindre at vann trenger inn.
2. Kontakt oss
Ring oss på 915 02300 så fort som mulig etter at skaden er oppdaget. Vi bistår deg hvis du trenger akutt hjelp. Og gir deg praktiske råd om du trenger det. Ikke begynn med reparasjoner før du har kontaktet oss. Vi vil hjelpe deg med det.
3. Hva skjer etterpå?
Ved små skader på hus, kan vi som oftest behandle saken ganske raskt over telefon. Det er mulig vi ber deg om å sende bilder av skaden. Ved større skader sender vi en takstinspektør eller håndverker til deg. De takserer skaden og kan gi deg en pris på reparasjon.
Greit å tenke på
Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak for naturskader som er sannsynlige der du bor. Pass på å sikre løse gjenstander.
Hvis de frosne vannrørene er tilgjengelige, kan de kan varmes opp med en hårføner direkte på det frosne stedet. Hold deg hjemme under opptiningen, slik at du raskt oppdager en vannlekkasje. Ikke bruk skibrenner eller varmepistol.
Dersom du ikke klarer å tine røret på egenhånd eller røret ikke er tilgjengelig kan du melde skaden til oss, deretter kan du bestille rørlegger til å hjelpe deg med å tine røret. Både husforsikringen og hytteforsikringen vår dekker tining av rør ute, minus egenandel.
Strømsparing og lave temperaturer er en farlig kombinasjon
Det er forståelse for at mange vil spare strømutgifter, men det kan gi mye større kostnader på sikt. Det er viktig at du har på nok varme slik at vannet i rørene dine ikke fryser. Om du ikke har tilstrekkelig med varme på våtrom og rom med rør, kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv om du skulle få en frost- eller vannskade.
Vannstopper
Ved installasjon av FG-godkjent vannstopper slipper du egenandel på inntil 6.000 kroner, hvis vannstopperen har forhindret en større skade.
1. Sikre skadestedet
- Kontakt politi på 112 og brannvesen på 110, om nødvendig.
- Hold folk unna bygninger som kan rase sammen.
- Flytt gjenstander bort eller opp fra vannet.
- Vær oppmerksom på vann og elektrisitet – ta ut sikringer for etasjen det gjelder.
2. Kontakt oss
Ring oss på oss på (+47 915) 02300 så fort som mulig etter at skaden er oppdaget. Vi bistår deg hvis du trenger akutt hjelp. Og gir deg praktiske råd om du trenger det. Ikke begynn med reparasjoner før du har kontaktet oss. Vi vil hjelpe deg med det.
3. Hva skjer så?
Ved små skader på hus, kan vi som oftest behandle saken ganske raskt over telefon. Det er mulig vi ber deg om å sende bilder av skaden. Ved større skader sender vi en takstinspektør eller håndverker til deg. De takserer skaden og kan gi deg en pris på reparasjon.
Greit å tenke på
Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak for naturskader som er sannsynlige der du bor. Etter loven er alt som er forsikret mot brann også forsikret mot naturskade.
Mye kan skje med huset ditt. Sopp, råte, vannskader, skadedyr og andre bygningsskader kan bety store utgifter for deg som huseier.
Er du usikker kan du ta kontakt med oss på 915 02300 med en gang du oppdager noe du tror kan være en skade på huset. Vi vil da vurdere skaden og fortelle deg om denne erstattes av forsikringen din.
Vær oppmerksom på at noen skader (og bygninger som garasje og anneks) krever tilleggsvalg-/forsikringer i husforsikringen.
Les: Hva dekker husforsikringen?
Dersom bygningene og tingene dine er forsikret mot brann, har du også naturskadeforsikring gjennom Norsk Naturskadepool. Naturskader er skader som forårsakes av naturen selv - uten direkte menneskelig innvirkning.
Før lynet slår ned
- Unngå å bade under tordenvær. Når lyn treffer vann, kan det sende en kraftig strøm gjennom vannet. Dropp også bading i badekar, da lynet kan følge vannrørene i huset.
- Bilen og huset kan være sikre plasser å oppholde seg under tordenvær. Karosseriet fungerer som en beskyttelse mot lynnedslag. Betongbygninger er også tryggere enn trehus.
- Unngå å søke ly under høye trær. Lynet har større sjanse for å slå ned i høyere objekter i landskapet. Våte klær kan faktisk hjelpe, da vannet kan lede lynet rundt kroppen i stedet for gjennom den.
- Hold deg unna åpne sletter og unngå å bruke metallobjekter som golfkøller eller paraplyer. Metall kan tiltrekke lynet.
- Bruk mobiltelefonen kun når den ikke er koblet til laderen. Lynnedslag kan følge elektriske kabler og kan skade både deg og mobilen dersom lynet slår ned i nærheten.
- Koble fra elektrisk utstyr som du er bekymret for. Vær oppmerksom på at elektriske apparater kan bli skadet av overspenninger som følge av lynnedslag i nærheten, selv om lynet ikke treffer direkte. Drar du ut stikkontakten fra apparater som TV-utstyr, kjøkkenmaskiner, støvsuger o.l. vil det beskytte dem. Dette inkluderer også internettkabelen. For ekstra beskyttelse, vurder å installere overspenningsvern i hjemmet ditt dersom du ikke allerede har dette. Dette vil redusere risikoen for skader på elektriske apparater under tordenvær.
- Har du elbil anbefales det at du dropper å lade når det lyner. Det holder ikke bare å avbryte ladingen med app eller knapp, men du bør fysisk koble elbilen fra ladeboksen.
Les: Dekker innboforsikringen lynnedslag?
Etter lynet har slått ned
1. Vær forsiktig
- Ikke sjekk skaden før uværet har passert!
- Hvis lynet har slått ut det elektriske anlegget, se etter om det kan være ulmebrann. Se og lukt etter røyk.
- Ikke begynn med reparasjon på egenhånd – kontakt oss.
2. Dokumenter skaden
For å hjelpe deg er dette relevant for oss:
- Sjekk hva det koster å reparere skaden, og få en bekreftelse på dette fra reparatør. Gjør dette før du kontakter oss.
- Kvitteringer for ødelagte apparater.
3. Kontakt oss
Fortell oss om hva som har skjedd. Vi vurderer om vi må sende en takstinspektør.
4. Hva skjer etterpå?
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du kontakter oss, blir vi som oftest enige i første telefonsamtale.
Greit å vite
En lynavleder begrenser skaden på huset ditt hvis det skulle slå ned. Trekk ut kontakter under tordenvær og når du reiser bort på ferie.
Ja, både standard og topp innboforsikring dekker ødelagt mat i fryser/kjølesskap på grunn av temperaturendring.
Les: Hva dekker innboforsikringen?
Har du hatt uhell med fryser/kjøleskap?
Greit å tenke på
Ved installasjon av FG-godkjent vannstopper slipper du egenandel på inntil 4.000 kroner, hvis vannstopperen har forhindret en større skade.
1. Anmeld
Først må du anmelde tyveriet til politiet. Trenger du veiledning kan du ringe politiet på 800 40 008.
2. Kontakt oss
Ta kontakt med oss før du reparer eventuelle skader på bilen.
Dette trenger vi for å hjelpe deg:
- Politianmeldelse
- Kvitteringer for stjålne eller ødelagte gjenstander
Ring oss på (+47 915) 02300
3. Hva skjer etterpå?
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du kontakter oss, blir vi raskt enige ved første telefonsamtale.
Greit å tenke på
Ikke la verdifulle ting ligge i bilen, pass også på at annen bagasje ikke er synlig. Parker bilen på et trygt sted.
Hvis bilen er meldt stjålet til politiet og til oss, tar det 21 dager før bilen anses som borte. Det vil si at det er først nå du kan få utbetalt erstatning. De 21 dagene gir politiet tid til å spore opp bilen.
Veihjelp er inkludert hvis du har delkasko, kasko eller toppkasko, i hele Europa. Med toppkasko inngår også leiebil hvis du skulle trenge det i sammenheng med veihjelpen og reparasjon.
Prisen på veihjelp er egenandelen, som er 500 kroner, med mindre det står noe annet i forsikringsbeviset ditt. Veihjelpsbevis finner du også i forsikringsbeviset ditt.
Du kan ringe oss ved små og store problemer du har på veien. For eksempel ved punktering, tom for drivstoff/strøm, motorstopp eller utforkjøring. Du mister ikke bonus ved bilberging.
1. Vær trygg
- Plasser bilen slik at den ikke skaper farlige situasjoner i trafikken.
- Sett på varsellys.
- Ta på deg refleksvest.
- Sett ut varseltrekant.
2. Bestill veihjelp
Bestill veihjelp digitalt, eller ring Fremtind Forsikring på (+47) 915 02300. Vi har åpent 24 timer i døgnet.
3. Ta vare på kvitteringer
Ta vare på kvitteringer og dokumentasjon for eventuelle ekstrautgifter du har hatt i sammenheng med bilbergingen.
4. Hva skjer etterpå?
Kontakt Fremtind Forsikring og de hjelper deg med erstatning. Ofte kan de avklare saken direkte på telefon.
Kjedelig å sitte i bilen og vente på veihjelp?
Bruk tiden på å sjekke om du er riktig forsikret. Velg din livsfase og sjekk hva andre i samme situasjon har valgt.
1. Stopp vannet og redd eiendeler
Ved vannlekkasje fra vannrør, finn hovedstoppekran og steng vannet. Fjern mest mulig av vannet, for å begrense skaden. Flytt gjenstander bort eller opp fra vannet.
2. Kontakt oss
Ring oss på (+47 915) 02300 så fort som mulig etter at skaden er oppdaget. Vi bistår deg hvis du trenger akutt hjelp. Og gir deg praktiske råd om du trenger det. Ikke begynn med reparasjoner før du har kontaktet oss. Vi vil hjelpe deg med det.
3. Hva skjer etterpå?
Ved små skader på hus, kan vi som oftest behandle saken ganske raskt over telefon. Det er mulig vi ber deg om å sende bilder av skaden. Ved større skader sender vi en takstinspektør eller håndverker til deg. De takserer skaden og kan gi deg en pris på reparasjon.
Greit å tenke på
Ved installasjon av FG-godkjent vannstopper slipper du egenandel på inntil 4.000 kroner, hvis vannstopperen har forhindret en større skade.
- Meld fra til det lokale politiet.
- Ta med politianmeldelsen og oppsøk deretter nærmeste ambassade eller generalkonsulat. De kan utstede et nødpass, så du kommer hjem.
På regjeringen.no finner du en oversikt over alle norske ambassader og konsulater.
1. Meld fra
- Meld fra til det lokale politiet.
- Ta vare på anmeldelsen du får.
- Noter ned navn på eventuelle vitner.
- Rekker du ikke å melde hendelsen til det lokale politiet, sørg for å få en bekreftelse fra reiseleder eller hotell.
2. Finn frem dokumentasjon
For å hjelpe deg er dette relevant for oss:
- Politianmeldelse, eller annen dokumentasjon – om du ikke har fått meldt det til politiet på stedet.
- Navn på eventuelle vitner.
Når du kommer hjem, lag en liste på stjålne gjenstander og finn kvitteringer.
3. Kontakt oss
Ring oss på (+47 915) 02300 hvis du trenger praktisk og umiddelbar hjelp.
Ellers kan du vente med å kontakte oss til du kommer hjem.
4. Hva skjer etterpå?
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du kontakter oss, blir vi som oftest enige i første telefonsamtale. Vi forteller deg hva du eventuelt trenger å sende av dokumentasjon.
Greit å tenke på
Ikke legg verdisakene dine på kafébordet.
Tenk på hva du tar med deg ut. Særlig til stranden og når du går ut om kvelden.
Unngå å ha dyre gjenstander lett tilgjengelig og synlig – som dyre klokker, ringer og smykker.
Du kan være dekket for hjemreise i reiseforsikringen, blant annet ved følgende hendelser:
- Du blir akutt uventet syk eller utsatt for ulykke.
- Evakuering (hvis beordret av UD) til sikkert område.
- Du får alvorlig skade på egen bolig eller bedrift.
Ring oss på +47 915 02300 og forklar situasjonen, og vi hjelper deg med praktisk og umiddelbar hjelp.
Vi forteller deg også hvilken dokumentasjon du trenger for å få erstatning.
Hvis du avbestiller reisen på grunn av sykdom, ulykke eller skade gjelder reiseforsikringen. Hvis du bare ombestemmer deg, vil du ikke få igjen penger på reiseforsikringen. Er du usikker, se "Hva dekker avbestillingsforsikringen?"
Slik bruker du avbestillingsforsikringen:
1. Avbestilling av reise, hotell og andre reservasjoner
Kontakt flyselskapet, hotellet, reisebyrået eller der du har gjort reservasjonen, og avbestill. Ta vare på bekreftelse for eventuelle avbestillingsgebyr du må betale.
2. Be om legeerklæring og annen dokumentasjon
Skyldes avbestillingen egen sykdom, skaff en legeerklæring som bekrefter dette.
Hvis det skyldes annen sykdom i familien, barn eller nøkkelperson i reisefølge, få en bekreftelse på dette.
Hvis avbestillingen skyldes andre årsaker enn sykdom, som for eksempel branntilløp, ulykker og skader, ta vare på alt som forklarer hvorfor reisen måtte avbestilles.
3. Kontakt oss
Meld avbestilling til Fremtind for erstatning. Vi utbetaler vanligvis erstatningen raskt til din konto.
Greit å tenke på
Husk å avbestille reisen så fort du vet at du ikke kan reise. Sjekk om reiseselskapet dekker noe ved avbestilling.
Mange aktører forsøker å selge deg ekstra avbestillingsforsikring når du kjøper en reise – husk at du er godt dekket gjennom reiseforsikringen hos oss.
Hvis bagasjen din er mer enn 4 timer forsinket ved utreise, får du erstatning. Er du på jobbreise dekkes nødvendige utgifter uansett hvor kort tid bagasjen er forsinket. Forsinket bagasje ved hjemreise er ikke dekket av reiseforsikringen.
Dette skal du gjøre hvis bagasjen din er forsinket ved utreise:
1. Meld fra til flyselskapet
- Oppsøk skranken til flyselskapet for å melde ifra.
- Få en bekreftelse på forsinkelsen – en såkalt PIR-rapport.
2. Kjøp det du trenger
Blir bagasjen mer enn fire timer forsinket etter adkomst, kan du handle det nødvendige av klær og toalettsaker for inntil 5.000 kroner per person. Gjelder kun ved utreise. Vi dekker ikke utgifter til ting du kjøper etter at bagasjen er tilbake. Dette dekker også eventuell leie av nødvendig barnevogn/sykkel/ski eller annet sportsutstyr.
Husk å ta vare på kvitteringene og bagasjetaggen.
3. Kontakt forsikringsselskapet
Meld saken til Fremtind Forsikring for erstatning, innen 1 år fra hendelsen. Du kan alltid ringe hvis du trenger praktisk og umiddelbar hjelp – (+47 915) 02300.
Se også:
Greit å tenke på
- Kontakt ansvarlig transportør. Ofte kan de ordne mye med en gang.
- Husk alltid å få en bekreftelse på forsinket bagasje (PIR-rapport).
- Ta alltid godt vare på bagasjetaggen i tilfelle bagasjen din blir borte.
Blir du syk eller skadet på ferie i utlandet, er det viktig at du tar kontakt med vår alarmsentral SOS International eller ringer deres døgnåpne telefon (+47) 22 96 50 45. De vil hjelpe deg med å finne nærmeste godkjente sykehus eller legekontor og sørge for at du får riktig og nødvendig behandling. I tillegg vil de ta seg av alt det praktiske.
På sykehuset/legekontoret
Hvis du blir bedt om å vise frem reiseforsikringsbeviset/reisekortet ditt, finner du dette i mine forsikringer, mobilbanken/nettbanken eller LOfavør-appen, under reiseforsikring. Har du reiseforsikringen som er inkludert i kredittkortet finner du dette i mobilbanken/nettbanken under kredittkort > fordeler > reisefordeler.
Husk å ta vare på kvitteringene hvis du betaler for lege, medisin eller transport. Du vil trenge dette når du skal bruke forsikringen.
Hvis du blir lagt inn på sykehus dekker vi også feriedagene du eventuelt mister. Dette gjelder også hvis en lege ber deg holde sengen på hotellet i minst tre dager. Husk da å få en bekreftelse fra legen som behandlet deg om hvor lenge du er bedt om å være sengeliggende. Legeerklæringen får du enten fra lege på stedet eller via en videokonsultasjon. Husk at du må kontakte legen når det skjer, og ikke i etterkant av sykdom eller skade.
Vært syk på reise?
Hvis du ble syk eller skadet på en reise du allerede har startet på eller gjennomført, får du veiledning i skjema for sykdom eller skade på reise. Har du allerede vært i kontakt med SOS International? Da har vi allerede opprettet en sak for deg. Da kan du sjekke status på din skadesak hos Fremtind.
Det er viktig at du kontakter lege på stedet og får en legeerklæring for å få dekket:
- Tapt ferie ved sengeleie
- Ny hjemreise
- Ubenyttede billetter til arrangementer
Utgifter som medisiner, legehonorarer, transportutgifter og lignende kan du vente med å melde inn til du er hjemme igjen. Husk å ta vare på kvitteringer.
Syk før reise?
Hvis det gjelder en reise du har bestilt og ikke kan gjennomføre likevel, får du veiledning i skjemaet for avbestilling. Skal du ut å reise, og har nylig vært alvorlig syk, har en alvorlig sykdom, kronisk lidelse eller vært utsatt for en ulykke? Da er det viktig at du leser hvilke regler som gjelder før du legger ut på reisen.
Når avgangen er forsinket
- Ta kontakt med transportøren – de kan ofte hjelpe deg der og da.
- Ta vare på kvitteringer på utlegg, billetter og bekreftelse på forsinket transport.
- Du trenger ikke å melde hendelsen til forsikringsselskapet før
du kommer hjem.
Når jeg kommer for sent til transporten
- Ta kontakt med fly, tog- eller busselskapet som er årsaken til at du ikke rakk frem, og be om en bekreftelse på forsinkelsen.
- Ta vare på kvitteringer for utlegg, billetter og bekreftelse på forsinket transport.
- Kontakt forsikringsselskapet for erstatning når du kommer hjem eller hvis du trenger hjelp.
Hvis forsinkelsen medfører en ekstra overnatting, eller ekstra reiseutgifter – kan du få dette dekket av forsikringsselskapet.
Er all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig kan forsikringsselskapet ofte avklare saken direkte.
I motsetning til skadeforsikring, kan du ha flere av samme personforsikring, som også kan gi flere utbetalinger for samme hendelse. Derfor blir ikke personforsikringen automatisk sagt opp i gammelt forsikringsselskap når du kjøper den samme forsikringen i nytt selskap. Når vi snakker om å flytte en personforsikring, snakker vi altså om å kjøpe en personforsikring i nytt selskap og avslutte samme type forsikring i det gamle selskapet.
Når du kjøper en personforsikring må du svare på et helseskjema, slik at forsikringsselskapet kan gjøre en vurdering av helsen din. Når du flytter en personforsikring kan helsevurderingen i det nye selskapet gi forbehold i forsikringen som du ikke hadde i forrige forsikringsselskap. I noen tilfeller kan du også få avslag på hele eller deler av forsikringen.
Dersom du får forbehold/reservasjoner eller avslag kan du ha rett til å gjenoppta forsikringen i forrige forsikringsselskap. Fristen for å gjenoppta forsikringen er 6 måneder fra dagen du avsluttet forsikringen. Forsikringen kan gjenopptas i gammelt forsikringsselskap uten ny helsevurdering og karenstid hvis:
- Du har hatt forsikringen i mer enn 1 år
- Du har søkt om å flytte en forsikring med tilsvarende dekninger
- Du har fått nye reservasjoner eller avslag ved kjøp av forsikring
- Ditt forrige selskap har tilsluttet seg bransjeavtalen gitt av Finans Norge.
Kollektive forsikringer og personalforsikringer
Kollektive forsikringer og personalforsikringer er dessverre ikke en del av bransjeavtalen, og rett til gjenopptagelse gjelder ikke for disse. Det er heller ikke alle forsikringsselskaper som har valgt å bli med på denne bransjeavtalen.
I slike tilfeller bør du ikke avslutte personforsikringen før du har fått svar på helsevurderingen i det nye forsikringsselskapet. Da vet du om helsevurderingen gir nye reservasjoner eller avslag. Ved å vente med å avslutte forsikringen i det gamle selskapet til helsevurderingen i det nye selskapet er gjennomført, kan du velge hvilken forsikring du ønsker å beholde. Da vil det også stå i vilkårene om forsikringen har karenstid.
Unntak
Du slipper karenstid hvis du flytter en kollektiv barneforsikring med tilsvarende forsikringsdekninger til oss.
Dessverre er alt dette litt komplisert, men vi hjelper deg mer enn gjerne om du lurer på noe. Du kan også lese mer om dette på fremtind.no.
Skadeforsikringer registrert på avdøde løper inntil de blir sagt opp. Før skifteattesten er klar kan avdødes kontoer benyttes til å betale fakturaer for blant annet forsikringer, husleie, strøm, telefon, restskatt og begravelse. Logg inn og send oss en melding i mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken, eller kom innom nærmeste lokalbank-kontor, så hjelper vi deg.
Ved eierskifte må ny eier kjøpe egen forsikring, og fullmektig på dødsboet må gi oss beskjed om å avslutte forsikringene til avdøde. Les mer om hva du må gjøre med et dødsbo.
Ved krav om utbetaling må dødsfallet meldes til Fremtind
Karenstid betyr det samme som ventetid eller karantenetid. Reglene for karenstid er forskjellig fra forsikring til forsikring.
Hva er karenstid for dyreforsikringene?
Dyreforsikringene våre har karenstid, som betyr at forsikringen ikke dekker sykdommer/lidelser som viser symptomer i en gitt karensperiode etter at forsikringen ble kjøpt og startet. Er det første gangen du kjøper en dyreforsikring er karenstiden:
- 20 dager (60 dager ved allergi-, hud- eller øreproblemer).
Når tilsvarende forsikringen blir flyttet fra et annet forsikringsselskap til oss, vil det i hovedsak ikke være karenstid. Karenstiden gjelder likevel hvis du gjør endringer i forsikringen når du flytter den, men kun for den delen som er endret. For eksempel hvis du utvider forsikringen med flere dekninger eller øker forsikringssummen, vil karenstiden bare gjelde for den delen av forsikringen som er utvidet.
Hva er karenstid for personforsikringene?
Karenstid for personforsikring brukes bare på uføredekningene, og beskriver den tiden du må vente fra du blir syk til du tidligst kan motta utbetaling. Det vanligste er 12 måneders karenstid på uførepensjon og 24 måneders karenstid på uførekapital. Du kan se hva som gjelder for deg i forsikringsbeviset ditt.
Hva er symptomklausul på personforsikring?
Noen av personforsikringene våre har det som heter symptomklausul. Det betyr at forsikringen ikke dekker sykdommer/lidelser som viser symptomer i en gitt karensperiode etter at forsikringen ble kjøpt og startet. Her er reglene for personforsikringene våre hvis du kjøper forsikringen i dag:
- Uføredekninger (uførepensjon og -kapital): 90 dager symptomklausul
- Helseforsikring (behandlingsforsikring): ingen symptomklausul etter at helsevurderingen er godkjent
- Kritisk sykdom: 90 dager symptomklausul
Er det første gangen du kjøper en personforsikring gjelder symptomklausulen. Hvis forsikringen blir flyttet til oss fra et annet forsikringsselskap, vil det i hovedsak ikke være symptomklausul, så lenge symptomklausulperioden er fullført der.
Symptomklausulen gjelder likevel hvis du gjør endringer i forsikringen når du flytter den, men da kun for den delen som er endret. For eksempel hvis du utvider forsikringen med flere dekninger eller øker forsikringssummen, vil ny symptomklausul bare gjelde for den delen av forsikringen som er utvidet.
Les mer om flytting av personforsikring og reglene rundt dette.
Les også:
1. Dokumenter skadene
- Skriv ned hva som har skjedd, hvor og når. Ta gjerne bilder av skaden(e).
- Om ikke eieren av det andre kjøretøyet er tilstede - legg igjen kontaktinformasjonen din eller kontakt eieren direkte ved å finne kjøretøyets eier.
- Vi anbefaler deg å fylle ut skademeldingsskjema, men du kan få veildedning og melde skaden selv om du ikke fyller ut skjemaet.
2. Ring oss, meld skade eller bestill veihjelp
Vi hjelper deg hele døgnet. Ring oss på: (+47 915) 02300 for hjelp og veihjelp. Kontakt oss før du starter reparasjon av skaden. Vi samarbeider med kvalitetssikrede partnere.
3. Hva skjer etterpå?
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du kontakter oss, blir vi raskt enige ved første telefonsamtale.
Greit å vite
Om du mener skaden skyldes hærverk, anmeld forholdet til politiet. Husk og ta vare på anmeldelsen.
I våre forsikringer som har kasko, del- og minikasko, inngår veihjelp i Norge og i Europa. Med toppkasko er leiebil også inkludert i bilforsikringen.
Med vår reiseforsikring har du ubegrenset samlet forsikringssum (erstatning) for bagasjen, men erstatningen er begrenset til 40.000 kroner per enkeltgjenstand*. For kontanter, pass og reisedokumenter er maks erstatning 10.000 kroner per person. Du er dekket av reiseforsikringen dersom årsaken er:
*Følgende eiendeler erstattes samlet som en enkeltgjenstand:
(eksempel: tar du med deg 5 dyre smykker på reise, er makserstatningen på 40.000 kroner til sammen for alle smykkene).
- Smykker, klokker, pels og bunad
- Elektronisk utstyr med tilbehør
- Musikkinstrumenter med tilbehør
- Sports-/fritidsutstyr
- Våpen med tilbehør
- Kjøreutstyr til motorkjøretøy
Vi anbefaler deg å kjøpe verdisakforsikring på ekstra dyre verdisaker. Da er du dekket for hele verdien, i hele verden og for nesten alle typer skader og hendelser.
Se også:
1. Meld fra til politiet
Du kan anmelde saken på politiets nettsider. På nettsidene kan du også finne kontaktinformasjon, adresse og åpningstider til din nærmeste politistasjon.
2. Meld saken til oss
Det er den som eier/har kjøpt forsikringen som må logge seg på og melde saken.
Greit å tenke på
Det er leit når sykkelen blir stjålet. Her er noen tips du kan tenke på når du kjøper deg ny sykkel:
Registrer sykkelen i Bikemember, dette gir redusert egenandel. Bruk en sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG godkjent). Lås til faste punkter på folksomme og opplyste steder.
Har du kjøpt en ekstra dyr sykkel bør du vurdere en egen sykkelforsikring.
1. Sikre verdier
Ved innbrudd, sikre verdiene dine for ytterligere skade eller tyveri. Reparer vinduet, døren eller der tyven har tatt seg inn.
2. Anmeld til politiet
Du må personlig anmelde tyveriet eller innbruddet på en politistasjon. Tyveri av sykkel og mobiltelefon kan anmeldes direkte på politiets nettsider.
3. Finn frem dokumentasjon
For å hjelpe deg er dette relevant for oss:
- Politianmeldelse
- Liste og dokumentasjon over stjålne gjenstander
- Kvitteringer for eventuelle utgifter
4. Kontakt oss
Ta kontakt med oss og meld inn hendelsen, selv om du ikke har full oversikt over alt som er borte. Du kan sende oss mer informasjon etter hvert.
5. Hva skjer så?
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du kontakter oss, blir vi som oftest enige raskt. Vi forteller deg hva du eventuelt trenger å sende av dokumentasjon.
I noen saker sender vi en takstinspektør til deg for å få bedre oversikt over skadene.
Greit å tenke på
Ved å sikre boligen din med FG-godkjent tyverialarm tilknyttet alarmsentral, får du sikkerhetsrabatt på husforsikringen og redusert egenandelen. Det er smart å ta bilder eller filme det du eier for eventuelle fremtidige erstatninger.
Det er innboforsikringen som dekker tingene dine ved vannskade.
Hvis du har fått vannskade på grunn av vannrørene i boligen, bør du gjøre følgende:
1. Stopp vannet og redd eiendeler
- Finn hovedstoppekran og steng vannet
- Fjern mest mulig av vannet, for å begrense skaden
- Fjern eiendeler slik at de ikke blir ytterligere skadet
2. Dokumenter skaden
For å hjelpe deg er dette relevant for oss:
- Liste over ødelagte gjenstander
- Kvitteringer for eventuelle utgifter i forbindelse med hendelsen
- Ta vare på de skadede gjenstandene til du har snakket med oss
3. Kontakt oss
Meld skaden til oss. Vi bistår deg også hvis du trenger akutt hjelp og gir praktiske råd gjennom hele prosessen.
Bor du i borettslag må du også melde ifra til styret. De melder saken til sameiet/borettslaget sitt forsikringsselskap.
4. Hva skjer etterpå?
Ved små skader, kan vi som oftest behandle saken raskt. Det er mulig vi ber deg om å sende bilder av skaden. I enkelte saker sender vi en takstinspektør eller håndverker til deg for å få bedre oversikt.
Vannstopper
Ved installasjon av FG-godkjent vannstopper slipper du egenandel på inntil 6.000 kroner, hvis vannstopperen har forhindret en større skade.
Mottatt månedlig faktura kan være produsert før bilforsikringen er avsluttet hos oss. Det som er fakturert for mye trekkes fra på neste månedlige faktura.
1. Tenk på sikkerheten først
Sett på varsellys. Ta på deg refleksvest. Sett ut varseltrekant.
Ved personskade: Ring ambulanse 113
2. Dokumenter hendelsen
Noter navn og telefonnummer til eventuelle vitner. Fyll ut skademeldingsskjema. Konsentrer dere om hva som har skjedd, ikke hvem som har skyld. Hvis du ikke har skadeskjemaet i bilen, beskriv og tegn så nøyaktig som mulig hva som har skjedd og noter all kontaktinformasjon. Ta gjerne bilder av skaden og kollisjonsstedet.
Tilkall politi ved konflikter. Meld fra til politiet: 02800
Er du uenig i hva som kommer frem i skadeskjemaet, merk og beskriv dette i punkt 14.
3. Meld skade og bestill veihjelp
Vi kan bistå deg hele døgnet. Enten du trenger øyeblikkelig eller praktisk hjelp, melde inn skade eller bestille veihjelp.
4. Hva skjer etterpå?
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du melder skade, blir vi raskt enige.
Greit å tenke på
I våre forsikringer som har kasko, del- og minikasko, inngår veihjelp i Norge og i Europa.
Med toppkasko er leiebil også inkludert i bilforsikringen.
Det er påbudt å ha refleksvest og varseltrekant i bilen. I tillegg er det lurt å ha skademeldingsskjema, lommelykt, penn og papir.
Har du fått glasskade eller steinsprut er det ingen egenandel dersom nåværende glassrute kan repareres. Dersom glassruten må skiftes ut med en helt ny rute må du betale egenandel.
Gjelder det glasskade i vindu eller dør på bygning, se hus- eller hytteforsikringen.
Hvilket verksted skal jeg bruke?
Her finner du nærmeste glassverksted. Kontakt verkstedet direkte for bestilling av time. Du kan også velge å reparere ruta på det verkstedet du selv ønsker. Verkstedet ordner alt det praktiske (skademelding og eventuell egenandel) med forsikringen.
Du kan også ringe oss på (+47 915) 02300 for bestilling av reparasjon. Du blir satt direkte over til våre samarbeidspartnere fra telefonmenyen.
Steinsprutplaster
Til neste gang, husk steinsprutplaster dersom du ikke allerede bruker det.
Greit å vite
I alle våre forsikringer som har kasko, del-/minikasko, inngår reparasjon av glasskade. Reparasjon eller skifte av rute går ikke utover bonus du har opptjent.
Egenandel er det beløpet du må betale selv når du bruker forsikringen din. Jo høyere egenandel jo billigere forsikring. De fleste sparer på å velge en høyere egenandel, siden det som regel er flere år mellom hver gang du må bruke forsikringen.
Må jeg betale egenandel når jeg ikke har skyld?
Som hovedregel trenger du ikke betale egenandel hvis den andre parten erkjenner ansvar for skaden/uhellet.
Hvilken egenandel har jeg?
Hvis du har kjøpt forsikring og du lurer på hvilken egenandel du har, kan du logge inn på mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken og se under aktuell forsikring.
Noen forsikringer har forskjellige egenandeler avhengig av hendelse:
Etter fire skadefrie år hos oss får du dekket egenandelen ved første skade, med inntil 4.000 kroner.
Nei, innboforsikringen du har for hjemmet ditt gjelder bare for boligen din. Har du hytte eller fritidsbolig må du ha en egen innboforsikring for denne for å få dekket tingene du har der. Les om hva som er dekket i innboforsikringen.
Nei, forsikringen dekker dessverre ikke heksesot.
Heksesot kommer av sotpartikler som fester seg til blant annet vegger og tak. Kilden til heksesot kan være panelovner og eldre lyspærer som brenner støv til sot, stearinlys, duftlys og peisovner.
Heksesot er verken helsefarlig eller skadelig for bygningen, men likevel veldig sjenerende. Det finnes mange tips på nettet til hvordan man vasker bort heksesot.
Behandlingstiden varierer ut fra hvilken forsikring du bruker og hva som har skjedd. Har du alt av informasjon og papirer klart når du melder hendelsen, blir vi som regel raskt enige om et forsikringsoppgjør (kontantoppgjør eller reparasjon/gjenoppføring).
Andre oppgjørssaker kan ha lengre behandlingstid, da det kan ta tid å innhente alle opplysninger eller at det er stor pågang. Du vil få beskjed når saken er ferdig behandlet, eller om vi trenger ekstra opplysninger.
Når får jeg pengene?
Hvis du skal ha forsikringspenger utbetalt, tar det cirka 1-3 virkedager fra saken er ferdig behandlet til du får forsikringsoppgjøret utbetalt til konto. I noen oppgjørssaker får du en e-post eller sms med informasjon samme dag som saken er ferdig behandlet.
Hvorfor får jeg ikke tilbake alle pengene?
Hvor mye penger som blir tilbakebetalt kommer blant annet an på hvor høy egenandel du har, om du har bonusfordeler, grunnlaget for erstatning, eventuelt aldersfradrag og våre rabattavtaler med ulike leverandører.
Hva skjer hvis jeg oppgir feil verdi i et forsikringsoppgjør?
Hvis du oppdager at du har skrevet feil verdi, gir du oss beskjed om hva som er riktig. Da ser vi på saken på nytt og gjør en ny vurdering av erstatningen.
Er du misfornøyd med forsikringsoppgjøret og ønsker å klage?
Les om hvordan du går frem for å klage.
Det kan være vanskelig å sette en verdi på hele innboet ditt, og ofte er det mer enn det man tror. Hos oss trenger du ikke tenke på hvor mye du vil ha i forsikringssum. Du trenger altså ikke fylle inn hvor mye du tror verdien eller beløpet er når du beregner pris på innboforsikringen.
Vi beregner prisen på forsikringen ut ifra antall kvadratmeter det er i huset, leiligheten eller hytta du ønsker å kjøpe innboforsikring for. Vi har ubegrenset forsikringssum, så du kan være trygg på at du vil få igjen hele verdien hvis noe skulle skje.
Dersom du flytter kan du enkelt endre adresse på innboforsikringen din.
Se også:
Når du skal velge hvor stor livsforsikringssum du ønsker skal stå i forsikringsavtalen, bør du blant annet tenke på:
- hvor mye dere har i boliglån, billån, hyttelån og lignende.
- samboer/ektefelles og barnas muligheter uten din inntekt.
Er du usikker på hvor stort beløp du skal velge, bør du kontakte oss for en prat.
Les også:
Hvem skal ha utbetalingen?
Sykkelen din kan være dekket både av innboforsikringen og reiseforsikringen. Hvis sykkelen blir stjålet i Norden er det innboforsikringen som gjelder. Da får du tilbake inntil 40.000 kroner for sykkelen, og det samme gjelder for tilhenger til sykkel og barnevogn. Egenandelen ved tyveri av sykkel registrert i FG-godkjent sykkelregister er 2.000. Er ikke sykkelen registrert er egenandelen 4.000.
Hvis sykkelen blir stjålet utenfor kommunen du bor i, jobber i eller studerer i, er den dekket av reiseforsikringen. Det er ingen egenandel ved bruk av reiseforsikringen.
Har du en ekstra dyr sykkel bør du vurdere en egen sykkelforsikring.
Er sykkelen din stjålet:
Husk å anmelde saken til politiet før du melder tyveri.
Se også:
Hvis det skjer en skade som fører til vannlekkasje/-skade er selve huset eller bygningen dekket av husforsikringen. Det vil si tak, vegger og alt som sitter fast i boligen (parkett, peis, varmtvannsbereder, varmepumpe, kjøkken-innredning osv.). Det samme gjelder for hytta med hytteforsikring.
Blir møbler eller frittstående hvitevarer ødelagt, er det innboforsikringen som vil dekke dette.
Les også:
Hva dekker husforsikringen?
Hva dekker innboforsikringen?
Vannstopper
Ved installasjon av FG-godkjent vannstopper slipper du egenandel på inntil 6.000 kroner, hvis vannstopperen har forhindret en større skade.
Ja, standard innboforsikring dekker både tyveri og skader på mobil, pc og nettbrett. For å også være sikret mot uhellsskader i og utenfor boligen din, må du ha topp innboforsikring.
Standard innboforsikring
dekker som hovedregel tingene dine ved brann, tyveri og vannskade.
Topp innboforsikring
dekker i tillegg fysisk skade på tingene dine hvis du har hatt uhell/uflaks.
Når du tenker på å bruke innboforsikringen på mobil, pc eller nettbrett, er det alltid smart å sjekke at det lønner seg med tanke på hva du må betale i egenandel.
Verdisakforsikring
dekker i tillegg mistet mobil. En egen mobilforsikring gjelder i hele verden, for flere hendelser enn innbo- og reiseforsikringen, og har lavere egenandel.
Har du hatt tyveri eller skade?
Se også:
Har du bygningsforsikring (topp hytte- eller husforsikring) er du dekket mot skade på bygningen som har oppstått på grunn av skadedyr. Hvis du i tillegg har tilleggsforsikring for sopp og råte er du også dekket mot skade som har oppstått på grunn av innsekter, sopp og råte.
Innboforsikring topp dekker også bekjempelse av visse typer sjenerende dyr.
Se også:
Reiseforsikring med familiedekning gjelder for barn inntil 21 år som har folkeregistrert adresse hjemme. Reiseforsikringen gjelder uavhengig av om dere reiser sammen eller hver for dere.
Barn som er dekket:
- Barn og stebarn*
- Fosterbarn
- Barn du har vergeansvar for
- Barnebarn og oldebarn som reiser i følge med deg, uten foreldre.
*Som tilhører din husstand og som har folkeregistrert adresse hos en av foreldrene.
Etter barnet fyller 21 år og flytter hjemmefra kan det være lurt med ungpakka: Innbo- og reiseforsikring for unge.
Hvis du har båtforsikring med toppkasko og båten/vannscooteren er yngre enn 10 år får du dekket:
- Skade på båt og motor hvis kjølesystemet slutter å virke.
- Plutselige skader på deler som motor, gir, aksling, elektronisk motorstyring og bensinsystem.
- I noe tilfeller må båten/vannscooteren demonteres og undersøkes for å finne ut om vi dekker skaden. Vi betaler kostnaden for dette hvis den er større enn egenandelen din.
Har du hatt skade på båten?
Se også:
Minikasko er vår billigste båtforsikring. Den dekker blant annet ansvar, brann, tyveri, redning, vrakfjerning og løsøre i båten.
Kasko
Hvis du ønsker å være dekket for skader på egen båt som følge av for eksempel sammenstøt, kantring, grunnstøting og synking må du velge kasko båtforsikring.
Toppkasko
Ønsker du i tillegg dekning for skader på seil og motor, feriegaranti, tilhørende jolle og skade på opplagsutstyr må du velge toppkasko.
Billigere båtforsikring?
Ønsker du å gjøre båtforsikringen billigere, er det flere ting som gjør at prisen på kaskoforsikringene blir lavere:
- Jo høyere egenandel du velger, jo billigere båtforsikring
- Om ingen under 23 år skal kjøre båten
- Om du er medlem i redningsselskapet
- Om du har fritidsskippersertifikat eller høyere
- Om båten ligger i havn med organisert vakthold
- Om båten er merket med securmark
- Om båten har installert FG-godkjent gjenfinningssystem
Hvorfor kaskoforsikring på båt?
Visste du at ansvarsforsikring på båt er annerledes enn på bil? Når du kjører bil har du et lovpålagt ansvar for skader du påfører andre. Det betyr at hvis en bil skader noen eller noe, spør man ikke hvem som er skyld i skaden. Bilen er årsak til skaden, og du er dermed ansvarlig. Dette er helt annerledes med båt. Der er båteier kun erstatningsansvarlig hvis man har vært uaktsom eller har direkte skyld i skaden.
Hvis du har en jolle som er i tilknytning til en større båt er forsikring av tilhørende jolle inkludert i toppkasko båtforsikring.
Hvis du kun ønsker å forsikre en jolle/robåt kan du sjekke pris og kjøpe forsikring på denne her:
Aldersgrensen på livsforsikringen er 80 år (din alder). Det betyr at forsikringen avsluttes når du fyller 80 år, hvis du ikke sier den opp før dette. Du kan kjøpe livsforsikring fra alder 16 år til 79 år.
Se også:
Nei, du trenger ikke være 100 prosent ufør for å bruke uføreforsikringene.
- Hvis du har uførepensjon må du være minst 50 prosent midlertidig eller varig arbeidsufør for å få utbetalinger på forsikringen.
- Har du uførekapital må du være minst 50 prosent varig arbeidsufør for å få utbetaling.
Har du allerede uføreforsikring hos oss, er det viktig at du er klar over at vi har eldre uføredekninger der vilkårene for utbetaling er annerledes. Mer informasjon om hva som gjelder for deg finner du ved å logge inn å se på forsikringsavtalen din.
Se også:
Ja, både standard og toppdekningene våre for hus- og hytteforsikringen dekker termisk brudd i vindu.
Hva er termisk brudd?
Termisk brudd refererer til en form for brudd eller skade som oppstår i glasset som følge av temperaturforskjeller eller termiske spenninger.
Når et vindu utsettes for store temperaturvariasjoner, kan det utvide eller trekke seg sammen. Hvis disse termiske endringene ikke utjevnes likt over hele vindusflaten, kan det oppstå indre spenninger i materialet. Når vinduet ikke kan motstå disse spenningene, kan det føre til at glasset sprekker. Dette kalles et termisk brudd. Termiske brudd kan også oppstå i andre materialer med lav termisk motstand, som keramikk eller betong.
Et vanlig eksempel på termisk brudd er når et vindu med glass utsettes for sterkt sollys. Solen varmer opp glasset ujevnt, fordi den ene siden av glasset blir mer oppvarmet enn den andre. Dette skaper termiske spenninger, som igjen kan føre til at glasset sprekker.
For å unngå termisk brudd har du et par forebyggende tips:
- Åpne vinduene som blir utsatt på mye direkte sollys. Da er de mindre utsatt for spenning.
- Bruk markiser for å blokkere direkte sollys og redusere varmebelastningen på glasset.
- Vurder å installere vindusfilm eller vindusbeskyttelse som kan bidra til å fordele varmen i glasset jevnere.
- Flytt utemøbler eller andre ting som står og skygger for deler av vinduene, da disse kan bidra til ujevn varmefordeling i vinduet.
Se også:
Førsterisiko er en forsikringsform som innebærer at du selv velger forsikringssummen på det du forsikrer. Det betyr at erstatningen er begrenset til summen som står i forsikringsavtalen. Ved skade vil du aldri få erstattet mer enn forsikringssummen, selv om verdien på det du forsikret kan ha økt i mellomtiden. Førsterisikoforsikring benyttes gjerne på bygninger i dårlig stand, og er ikke vanlig på boliger og hytter som er normalt godt vedlikeholdt.
Motsatsen til førsterisikoforsikring er fullverdiforsikring. Har du et fullverdiforsikret hus eller hytte betyr det at du til enhver tid er forsikret for et beløp som dekker kostnadene ved å bygge et tilsvarende hus eller hytte.
Tidligere ble forsikringsselskapene gjerne kalt brannkasser. Så man kan si at brannforsikring er selve grunnstammen blant risikoene du kan forsikre deg mot. Brannforsikring er inkludert i alle våre skadeforsikringer.
For hus og hytte er brannforsikringen en del av både brann-, standard- og toppdekningen, som også inkluderer naturskader. Brannforsikringen dekker skader og nedsoting i boligen etter brann, eksplosjon, lynnedslag eller spenningsfeil. Brannforsikringen gjelder også for enkeltstående bygg som garasje, anneks, bod eller lignende så lenge disse er lagt til i forsikringsavtalen.
NB: Brannforsikringen dekker ikke heksesot.
Ønsker du kun brannforsikring?
Brannforsikring alene er vanlig for bygninger som har mangelfullt vedlikehold. Hvis du kjøper hus- eller hytteforsikring på nett, får du kun valgt mellom standard og topp, med fullverdiforsikring. For å kjøpe ren brannforsikring eller førsterisikoforsikring må du ta kontakt med oss.
Hva gjør jeg hvis jeg har hatt brann i boligen min?
Ring oss på (+47 915) 02300 så fort som mulig dersom du trenger hjelp. Vi gir deg praktiske råd om du trenger det. Du kan melde skadene etter brann på nett, dersom det ikke haster. Ikke begynn med reparasjoner før du har kontaktet oss. Vi vil hjelpe deg med det.
Ved små skader på hus, kan vi som oftest behandle saken ganske raskt. Det er mulig vi ber deg om å sende bilder av skaden. Ved større skader sender vi en takstinspektør eller håndverker til deg for å taksere skadene.
Har du toppdekningen for husforsikring eller hytteforsikring dekker forsikringen følgeskader etter håndverkerfeil dersom skaden oppstår innen 10 år etter at arbeidet ble utført. Arbeidet må være utført av godkjent/autorisert håndverker eller entreprenør. Har du standard-dekningen er du dessverre ikke dekket.
Håndverkeren er i utgangspunktet ansvarlig for å rette opp i eventuelle feil og utbedre følgeskade etter dårlig utført arbeid dersom dette oppstår innenfor 5 år etter at oppdraget ble utført. Det er viktig at du reklamerer så fort som mulig til håndverkeren etter at manglene eller skadene ble oppdaget.
Hvis håndverkeren likevel ikke ordner opp, og det er mindre enn 10 år siden arbeidet ble gjort, vil toppforsikringen vår erstatte følgeskadene. Reparasjonen av selve feilen/mangelen må du betale for selv. Ved følgeskade på våtrom vil reparasjon av feilen/mangelen også være dekket under visse forutsetninger - som står beskrevet i vilkåret.
Har du fått skade etter håndverkerfeil?
Sikkerhetsforskriftene for hus og hytte er et sett regler du må overholde for å ha krav på full erstatning ved bruk av forsikringene. Sikkerhetsforskriftene skal forebygge faren for eller begrense omfanget av skader. Dersom du ikke overholder, eller påser at de blir overholdt, kan du få avkortning på forsikringen dersom det skulle skje noe. Sikkerhetsforskriften vil du også finne i forsikringsavtalen din.
Her finner du ansvarsbegrensninger og sikkerhetsforskrifter for hus og hytte:
Brann
Boligen skal ha:
- godkjente røykvarslere som skal plasseres slik at de tydelig høres på soverom.
- godkjent brannslukningsapparat eller husbrannslange som kan nå alle rom.
- egen fast elektrisk kurs beskyttet med overspenningsvern og jordfeilbryter på fast ladepunkt for elbil/hybridbil. Ladning med ordinær stikkontakt skal i tillegg skje uten bruk av skjøteledning og etter kravene fra DSB.
Vann
Du må sørge for:
- at alle rom i bygningen er tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader.
- at røranlegget stenges og nedtappes, kontrollere at stoppekran er tett i hus ved fravær utover 1 måned og fritidshus ved fravær over 7 døgn.
- å ha vaskemaskin/oppvaskmaskin i rom med sluk eller ha innebygget stoppeventil.
Tyveri-/innbruddssikring
Du må sørge for at bygning må være forsvarlig sikret mot tyveri og hærverk. Dører, vinduer og andre åpninger skal være lukket og låst, ikke i luftestilling. Nøkler skal oppbevares slik at uvedkommende ikke får tak i dem.
Bygningsarbeid, vedlikehold, reparasjoner og nye installasjoner
Du må sørge for:
- snømåking av tak, balkong og terrasse på bygning for å unngå skade.
- at alt arbeid er utført etter gjeldende byggetekniske forskrifter og om nødvendig meldt til og godkjent av offentlig myndighet i henhold til plan- og bygningsloven. Arbeidene skal utføres i henhold til godkjente tegninger og materialbeskrivelser og med ansvarshavende som tilfredsstiller de krav til kompetanse som er stilt i godkjenningen.
- at elektro- og VVS-arbeid er utført av autorisert eller godkjent håndverker.
- at manglende takstein, løse beslag, synlige lekkasjer, feil og mangler skal utbedres umiddelbart for å forebygge skader.
Oljetanker
Du må sørge for:
- at oljetanker som tas ut av bruk, skal tømmes for olje og graves opp/fjernes. Påfyllingsanordningen skal fjernes slik at påfylling ikke kan skje. Fjerning skal utføres av kvalifisert personell.
Last ned som PDF:
Ja, reiseforsikringen dekker visse typer ekstremsport og andre risiko-aktiviteter, som er en typisk engangsaktivitet i forbindelse med en ferie- og fritidsreise.
Du kan også ende opp med hele eller deler av regningen selv, dersom aktiviteten utføres grovt uaktsomt (som for eksempel under ekstreme værforhold som sterk vind eller ekstreme bølger). Dersom det skulle skje en ulykke kan du være dekket for:
Aktiviteter som reiseforsikringen dekker:
- Dykking (inntil 40 meter)
- Elvepadling
- Fallskjermhopping*
- Frikjøring
- Fjellklatring
- Go kart
- Hjulbob
- Isklatring
- Isbrevandring
- Juving
- Kayaking
- Kiteboarding
- Kiting
- Luftballong*
- Hanggliding*
- Paragliding*
- Rappellering
- Rafting
- Rib-turer
- Strikkhopping
- Skateboarding
- Seilbrett
- Terrengsykling
- Via ferrata
- Vindsurfing
- Zip-line
*Dekker ikke organisert luftsport der du utøver aktiviteten i regi av klubb, forening eller arrangør.
- Basehopping
- Dykking dypere enn 40 meter
- Wingsuit flying
- Kamp-og selvforsvarssport
- Hastighetsløp med motorkjøretøy
- Ekspedisjoner
- Høydeopphold høyere enn 6.000 meter
Dersom du planlegger å gjennomføre aktiviteter reiseforsikringen ikke dekker, bør du skaffe deg en egen spesialforsikring via organisasjonen eller bedriften som tilbyr aktiviteten.
Hvis bilen kjøres av noen under 23 år må vi få beskjed om dette, slik at det står i forsikringsavtalen for bilforsikringen. Det er større sjanse for at det skjer et uhell når fører er under 23 år og det vil påvirke prisen. Forsikringen kan bli avkortet dersom vi ikke kjenner til dette når det skjer en skade.
Er du usikker på hva som står i forsikringsavtalen din kan du sjekke dette ved å logge inn til mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken.
Ønsker du å endre, slik at personer under 23 år kan kjøre bilen din? Kontakt oss, så fikser vi det.
Øvelseskjøre?
Skal dere ut å øvelseskjøre trenger dere ikke registrere fører under 23 år. Per definisjon er det den som sitter i passasjersetet (ledsager) og gir opplæring som er fører av kjøretøyet.
Har du bilforsikring i et annet selskap?
Ja, du kan endre kjørelengden opp eller ned for bilforsikringen din når du selv ønsker. Logg inn i mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken, og velg bilen du ønsker å endre kjørelengde for. Der kan du velge ny kjørelengde og beregne hva prisen blir på bilforsikringen, samt endre kilometerstanden dersom den er feil.
Har du kjørt over valgt kjørelengde?
Logg inn og juster kjørelengden opp. Det er viktig å følge med på at du ikke kjører lenger enn den kjørelengden du har satt. Erstatningen kan bli redusert dersom du kar kjørt lengre enn avtalt og det skjer en skade.
Bonus på bilforsikringen kan kun arves eller deles mellom gifte, samboere og partnere. Det vil si at barn ikke kan arve bonusen til sine foreldre. Hos oss er startbonusen den høyeste i markedet - på 60 %. Les mer om reglene for bilforsikring og bonus.
Det kommer an på hva som har gjort at det lekker fra taket. Husforsikringen din skal dekke det som skjer plutselig og tilfeldig. Hvis for eksempel taket ditt sakte, men sikkert blir ødelagt fordi du ikke vedlikeholder det, er det en skade som skjer over tid. Da dekkes den heller ikke av forsikringen.
For å være dekket mot følgeskader som kommer av tak (inntil 50 år gammelt) som ikke er tett, må du ha topp husforsikringen.
Ja, innboforsikringen dekker bunaden for en del typer ting som kan skj, men når du bruker den utenfor boligen er den ofte ikke godt nok forsikret. Hvis du har en dyr bunad anbefaler vi deg å kjøpe en egen bunadsforsikring (verdisakforsikring) som gjelder uansett hvor du er i verden og for nesten alt som skulle skje.
Eksempler på ting som innboforsikringen ikke dekker, men som bunadsforsikringen dekker:
- Rifter eller svimerker fra sigarettglo.
- Vin- og oljesøl.
- Mistet bunad (f.eks. blitt borte under flytting).
Les også:
Innbo er ting du eier og bruker hjemme, og som du ofte tar med deg når du flytter. Eksempler på innbo er møbler, klær, elektrisk utstyr, bøker, sykler, verktøy osv. Ting som står lagret i kjeller, loft og garasje regnes også som innbo.
Innboforsikring dekker verdien på innboet hvis det skulle skje noe, mens husforsikring dekker selve bygningen og det som er montert fast i bygningen.
Du kan velge mellom standard og topp innboforsikring. Standard innboforsikring dekker innboet ditt ved brann, vannskade og tyveri, mens topp innboforsikring i tillegg dekker uhell og har høyere erstatningssummer.
Har du hytte eller fritidshus trenger du en egen innboforsikring på denne.
Eier du ekstra dyre eiendeler, som for eksempel bunad, sykkel, klokke, dykkerutstyr osv. bør du vurdere en egen verdigjenstandsforsikring for disse, da innboforsikringen har et tak på erstatning av enkeltgjenstander. Da er du ekstra godt dekket, i hele verden, med lav egenandel.
Les også:
Hva dekker innboforsikringen?
Medisinsk invaliditet betyr at du har mistet deler av den normale kroppsfunksjonen din. Eksempler på medisinsk invaliditet er at du har:
- mistet syn
- mistet hørsel
- ryket fremre korsbånd
- fått en kneskade
- amputert en finger
Medisinsk invaliditet bedømmes ut fra et lovbestemt gradsystem fra 1 til 100 prosent. Har du for eksempel fått en kneskade i form av kneleddsartrodese/ankylose vil det gi deg en invaliditetsgrad på 20 %, mens tap av fremre korsbånd gir 5 % invaliditetsgrad, basert på invaliditetstabellen hos lovdata.no.
Har du skadet deg er det legen din som beregner hvilken invaliditetsgrad du har. Har du fått påvist varig medisinsk invaliditet kan du ha krav på ménerstatning både fra folktrygden og fra forsikringene. Varig medisinsk invaliditet kan være dekket av følgende forsikringer:
- Yrkesskadeforsikring
- Reiseforsikringene
(helårs reiseforsikring for ansatte og privat reiseforsikring og MasterCard reiseforsikring) - Ulykkesforsikringene
(kollektiv ulykke, annen sykdom, kollektiv barneulykke, landbruksulykke og privat ulykkesforsikring)
Les også:
Enkelte kjøretøy (motorsykkel, moped, snøscooter, båt og vannscooter) blir oftere brukt avhengig av sesong. For eksempel vil mange mc-eiere la motorsykkelen stå stille i vinterperioden (eller båteiere vil vinterlagre båten sin), mens de blir hyppigere brukt i sommermånedene. Prisen på forsikringen varierer derfor med sesong for disse kjøretøyene, såkalt sesongvariert pris.
Opphører forsikringen utenom hovedforfall avregnes prisen for hvilket tidsrom forsikringen har vært i kraft. Prisen regnes ut fra en tabell som du finner i din forsikringsavtale.
Skal du foreta en innbetaling til Fremtind Forsikring fra utlandet trenger du følgende opplysninger:
- IBAN – nummer NO7290011700771
- SWIFT/BIC SHEDNO22XXX
Disse opplysningene finner du også på første side i mottatt eller varslet faktura. Fakturadokumentene har du alltid tilgjengelig ved å logge inn til mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken.
Du kan velge mellom 4 forskjellige betalingsfrekvenser på forsikringene dine:
- Månedlig betaling
- Kvartalsvis betaling
- Halvårlig betaling
- Årlig betaling
Hvis du ønsker å forandre på betalingsfrekvensen du har i dag, kan du kontakte oss så hjelper vi deg med å endre.
Se også:
«Fra dato» som avviker fra gjeldende termin betyr at det er gjort endring med tilbakevirkende kraft. Vi har derfor foretatt en avregning med virkning fra samme dato. Hvis din forsikringspris er endret vil du få et tillegg, eventuelt fradrag, med bakgrunn i hva som tidligere er fakturert.
Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.
Du må ha betalt alt du har utestående hos oss og evt. inkassobyrå før vi kan ta en ny vurdering av ditt kundeforhold. Du må selv ta kontakt med oss for en ny vurdering, forsikringene gjenopptas ikke automatisk.
- Når du velger månedlig betaling beregnes de syv første månedlige terminbeløpene til 30 dager. De resterende fem månedlige terminbeløpene beregnes til 31 dager, og vil derfor være noe høyere. Til sammen utgjør dette et forsikringsår på 365 dager.
- Vi fakturerer forskuddsvis. Første faktura etter at du har kjøpt forsikring inneholder derfor ofte en lengre periode enn ordinær månedlig termin. Se «Fra- og til dato» oppgitt i fakturaspesifikasjonen.
Fordeler med AvtaleGiro:
- Du får varsel i nettbanken 30 dager før forfall
- Faktura betales automatisk fra din konto på forfallsdato
- Du kan selv velge betalingsfrekvens, men forfallsdato må være mellom 15. og 25. i måneden
Fordeler med eFaktura
- Du får varsel på e-post 30 dager før forfall
- Vi sender ferdig utfylt faktura til nettbanken din
- Du kan selv velge betalingsfrekvens, og forfallsdato kan være mellom 1. og 30. i måneden.
• Frem til eFaktura er etablert må forfallsdato være mellom 15 - 25.
• Ønsker du å endre forfallsdato ta kontakt med oss. - Med eFaktura betaler du med kun ett tastetrykk, og du har full oversikt over betalte fakturaer i nettbanken din.
Fordeler med kombinasjon (AvtaleGiro med eFaktura)
Merk at du oppnår fordelene med både AvtaleGiro og eFaktura
- Du får varsel på e-post 30 dager før forfall.
- Faktura vises i nettbanken og beløpet trekkes automatisk fra din konto på forfallsdato.
- Du kan selv velge betalingsfrekvens, og forfallsdato kan være mellom 1. og 30. i måneden
• Frem til eFaktura er etablert må forfallsdato være mellom 15 - 25.
• Ønsker du å endre forfallsdato ta kontakt med din forsikringsrådgiver.
Se også:
Hvordan opprette AvtaleGiro og/eller eFaktura?
AvtaleGiro
Du vil ofte motta første faktura i posten, fordi denne som regel blir produsert før AvtaleGiro eller eFaktura er registrert hos oss.
eFaktura
I nettbanken velger du «Innstillinger» og «Betaling» og der kan du velge «Tillat eFaktura» for å motta eFaktura. Avtale om eFaktura krever at du har valgt dette og ikke reservert deg.
Ta kontakt med oss, hvis du fortsatt får forsikringsfakturaen i posten.
Trafikkforsikringsavgift er det som tidligere var årsavgift på kjøretøy. Myndighetene har bestemt at alle registrerte kjøretøy med lovpålagt ansvarsforsikring må betale denne avgiften. Det er forsikringsselskapene som krever inn avgiften på vegne av staten.
På fakturaen er trafikkforsikringsavgiften spesifisert for hvert kjøretøy og beløpet deles opp i samme antall betalingsterminer som forsikringsavtalen.
Hovedforfall er den datoen forsikringsavtalen fornyes, og er en gang i året. Når du kjøper en forsikring så er dette i hovedsak en 1-års avtale (For ordens skyld: Du kan si opp en løpende forsikring dersom behovet forandrer seg, du har særlige grunner, eller ved flytting av forsikringen til et annet selskap. Ved flytting til annet selskap må vi få varsel med en frist på minst 1 mnd og i varselet må det opplyses om hvilket selskap forsikringen flyttes til og om tidspunktet for flytting. Som oftest sendes denne informasjonen fra nytt selskap, men det bør avklares på forhånd). Forsikringsavtalen fornyes automatisk når det har gått et år, på hovedforfallsdatoen.
Du kan finne datoen for hovedforfallet for dine forsikringer i forsikringsavtalen. Forsikringsavtalene finner du ved å logge inn på mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken.
Ved hovedforfall kan forsikringsselskapet endre priser og vilkår, men må informere om endringene i fornyelsesdokumentene. Selskapet kan ikke endre priser og vilkår på løpende avtaler med unntak av om risikoen endrer seg, f.eks. ved endring av kjørelengde i bilforsikringen, eller at man begynner å leie ut huset man har forsikret.
Et annet eksempel; hvis egenandelen ved veihjelp går opp fra 500 kr til 700 kr etter at du har inngått avtale om bilforsikring vil du fortsatt ha 500 kr i egenandel (ved veihjelp) frem til neste hovedforfall.
Det er som hovedregel ingen egenandel ved bruk av helårs reiseforsikring, mens for reiseforsikringen i kredittkortet er egenandelen 500 kroner for reisegods og behandling etter ulykke.
Husk at det også kan være aldersfradrag, makserstatning eller andre begrensninger. Se vilkår for detaljer.
Se også:
Både reiseforsikringsbeviset og reisekortet ditt finner du ved å logge inn i Mine forsikringer, mobilbanken eller i nettbanken.
Logg inn så kan du laste ned, skrive ut, få det tilsendt på epost eller få tilsendt i posten. Etter du er logget inn finner du reisekortet og informasjon under:
Forsikringsoversikt > Mine forsikringer > Reiseforsikring > Til reisekortet.
Har du enkeltreiseforsikring via Mastercardet ditt finner du reiseforsikringsbeviset under:
Mastercard > Fordeler > Reisefordeler
Reiseforsikringen dekker ikke overnatting, avbestilling, transport, forsinkelser eller andre utgifter knyttet til streik.
Hvis det er streik i flyselskapet ditt, kan flyvninger enten bli innstilt eller forsinket. Ved streik har du en del rettigheter og krav som du kan rette mot flyselskapet ditt. Hvis det ser ut til at flyvningen din står i fare for å rammes av streik, er det viktig at du ikke avbestiller reisen selv. Avbestiller du selv har du nemlig ikke krav på refusjon, noe du har om du venter til flyet blir innstilt. Vi anbefaler deg å ta kontakt med flyselskapet, så vil de hjelpe deg:
Er flyet ditt innstilt, har du krav på:
- mat og overnatting hvis du trenger det
- å få pengene tilbake eller endre reiserute
Er flyet ditt forsinket, har du krav på:
- Mer enn 2 timer: mat og overnatting hvis du trenger det.
- Mer enn 5 timer: få tilbake penger for reisen hvis forsinkelsen gjør at du ikke får reist.
Er det streik på selve flyplassen er reglene litt annerledes, se Forbrukerrådets nettsider for mer informasjon.
Se også:
Ved akutt sykdom, alvorlige ulykker eller behov for hjemreise når du er i utlandet, kan du kontakte alarmsentralen SOS International på telefon +47 22 96 50 45 eller sos@health.sos.eu. De samarbeider med godkjente leger og sykehus over hele verden, og hjelper deg der du er.
Har du enebolig, tomannsbolig eller rekkehus får du erstattet ting du har i garasjen. Bor du i leilighet dekkes tyveri og hærverk i loft- og kjellerboder med inntil 100.000 kroner hvis du har standard innboforsikring og inntil 200.000 kroner hvis du har topp innboforsikring. Har du felles garasje får du ikke erstattet tingene du har der.
Ja, innboforsikringen har enkelte begrensninger på gjenstander og samlinger:
Dekning | Forsikringssum |
Enkeltgjenstand | Inntil 350.000 kroner |
Maleri-, kunstsamlinger o.l. | Inntil 500.000 kroner |
Sprit- og vinsamling | Inntil 500.000 kroner |
Gull og smykker | Inntil 350.000 kroner |
Annet edelt metall | Inntil 350.000 kroner |
Øvrige samlinger | Inntil 350.000 kroner |
Ønsker du høyere summer kan disse utvides hvis du trenger det. Ta kontakt med oss så kan vi tilpasse dette.
Se også
For å kunne bruke behandlingsforsikringen trenger du en henvisning fra legen din. Deretter kan få veiledning, melde sak og laste opp henvisningen din. Det er den som eier/har kjøpt behandlingsforsikringen som må logge seg på og melde saken.
Hvis du trenger å snakke med oss om behandling, kan du ringe (+47) 21 02 54 52.
Les: Hva dekker behandlings-/helseforsikringen?
Helse-/behandlingsforsikringen dekker blant annet:
- Billeddiagnostikk innen 10 virkedager, for eksempel MR og CT
- Legespesialist innen 10 virkedager
- Andregangsvurdering
- Operasjon eller sykehusbehandling innen 15 virkedager
- Rehabilitering etter sykehusopphold
- Medisiner under sykehusopphold
- Reiser og losji
- Psykologisk førstehjelp
Helseforsikringen og barneforsikringen dekker samtaler med psykolog
Har du eller barnet ditt behov for å snakke med noen om vanskelige tanker, uro, stress eller lignende, kan samtaler med psykolog kanskje hjelpe. Forsikringene våre inneholder en psykologtjeneste som gir muligheten til å ha inntil 5 gratis videosamtaler i året, med en kvalifisert psykolog hos Dr.Dropin.
Videokonsultasjon med psykolog er inkludert i følgende forsikringer:
- Barneforsikring (for unge som er 16 år eller eldre)
- Helseforsikring privat
Helseforsikring og yrkesskadeforsikring dekker psykologisk førstehjelp
Psykologisk førstehjelp er rask psykisk hjelp etter alvorlige og traumatiske hendelser. Om du opplever for eksempel ulykke, vold eller plutselig dødsfall, kan dette gi tunge psykiske påkjenninger. Enten du selv blir involvert, eller blir vitne til hendelsen, kan slike opplevelser føre til at du reagerer med intense følelser.
Psykologisk førstehjelp er inkludert følgende forsikringer:
- Helseforsikringen/behandlingsforsikringen dekker refusjon av utgifter til reise og losji som er medisinsk nødvendig. Dersom behandlingsstedet anser det som medisinsk nødvendig å ha med ledsager så refunderes også ledsagers kostnader til reise og losji.
- Reiseutgifter erstattes dersom reiseavstanden mellom fast bostedsadresse i Norge, Sverige eller Danmark og behandlingsstedet er over 5 mil en vei. Det forutsettes at det rimeligste alternativet for transport og losji benyttes.
Se også:
Har du fått en henvisning fra legen din, kan du logge inn til Fremtind og fortelle hvilken behandling du trenger. En sykepleier vil ta kontakt med deg innen neste arbeidsdag. Sykepleieren følger deg opp, sørger for at du får riktig behandling, bestiller timer for deg og hjelper deg med det praktiske.
Det er viktig at alle behandlinger blir bestilt av forsikringsselskapet vårt Fremtind. Helse-/behandlingsforsikringen dekker kun timer som er bestilt av Fremtind.
Se også:
Helseforsikringen (behandlingsforsikringen) dekker ikke kiropraktor, fysioterapi, naprapat eller manuellterapeut alene.
Unntak er dersom det er behov for f.eks. fysioterapi i forbindelse med rehabilitering etter operasjon som er dekket av forsikringen, da kan eksempelvis fysioterapi være dekket.
Se oversikt over hva som dekkes av helseforsikringen
For at du skal se hva hundeforsikringen koster, trenger vi litt informasjon om hunden din. Prisen på en hundeforsikring avhenger blant annet av følgende faktorer:
- hva slags hunderase du har
- hvilke dekninger du ønsker
dekning for veterinærbehandling og/eller livsforsikring
- om du ønsker å legge til ekstra dekninger
Valpeforsikring, tap av bruksverdi og rehabilitering - hvor mye veterinærdekning du ønsker (20-, 30-, 40- eller 50.000 kr)
- hvilken egenandel du vil ha (2.500 kr eller 4.000 kr)
- om du har flere forsikringer hos oss og kan få samlerabatt
Du kan bruke vår hundeforsikring-kalkulator for å få veiledning og sjekke pris. Det tar mindre enn 2 minutter.
For at du skal se hva katteforsikringen koster trenger vi litt informasjon om katten din. Prisen på en katteforsikring avhenger blant annet av:
- hva slags katt du ønsker å forsikre
- om katten er id-merket
- hvilke dekninger du ønsker
veterinærdekning og/eller livsforsikring - hvilken forsikringssum i veterinærdekningen
(20-, 30-, 40- eller 50.000 kr)
- hvilken egenandel (2.500 kr eller 4.000 kr)
- om du har flere forsikringer hos oss og får samlerabatt
Du kan få veiledning og sjekke pris med vår katteforsikring-kalkulator, det tar under 2 min.
Rehabilitering er en valgfri tilleggsdekning i hundeforsikringen vår. Denne dekningen inkluderer fysioterapi og kiropraktikk som utføres eller rekvireres av veterinær.
Etter kirurgiske inngrep kan det ofte være behov for etterbehandling og rehabilitering av hunden din. Kontinuerlig oppfølging er viktig for at hunden skal kunne oppnå best mulig funksjon gitt sine forutsetninger. Rehabilitering kan også være nødvendig for hunder med skader som ikke kan rettes opp med kirurgi. I slike tilfeller kan rehabilitering og trening gi hunden tilbake funksjonen den mistet.
Under fysioterapi og kiropraktikk vil veterinæren bruke teknikker som kan bidra til å redusere smerte og stivhet, øke bevegelsesområdet og forbedre muskelstyrken og balansen. Målet med rehabilitering er å øke hundens funksjonsevne og livskvalitet.
Rehabiliteringsprosessen kan variere avhengig av hundens tilstand, alder og rehabiliteringsbehov. Det kan ta tid og kreve tålmodighet fra din side for å oppnå ønsket resultat. Hvis hunden ikke får rehabilitering, kan det føre til at tilstanden forverres og kan bli vanskeligere eller umulig å behandle senere.
Vi anbefaler rehabiliteringsdekningen til deg som ønsker å gi hunden din den beste omsorgen, spesielt etter en kirurgisk prosedyre eller ved en skade. Med rehabiliteringsdekningen kan du være trygg på at hunden din vil få den hjelpen den trenger for å kunne komme nærmest mulig tilbake til sin normale tilstand.
Ja, vi tilbyr valpeforsikring (avlsforsikring) som en valgfri tilleggsdekning i hundeforsikringen vår. Valpeforsikring gjelder for valpekull fra valpene fyller 1 måned til den dagen de overleveres kjøper (maks 3 måneder). Valpeforsikringen dekker:
- veterinærutgifter
- dødsfall
- tap
- tyveri
Høyeste erstatningssum er 6.000 kroner per valp, i tillegg til tispas forsikringssum. Forsikringen dekker inntil to valpekull i løpet av tispas liv.
Valpeforsikring kan kun kjøpes hvis:
- Hunden er forsikret hos oss fra før.
- Tispa er en avlshund.
- Valpen(e) ikke er født (men tispa kan godt være gravid).
- Parringen er forenlig med Norsk Kennel Klubbs etiske regler for hundeavl.
Ja, du kan forsikre uten registrering hvis båten eller vannscooteren har færre enn 5 hestekrefter. Båter med motor på 5 hestekrefter eller mer må være registrert i enten Småbåtregisteret, Securmark eller skipsregisteret Nor.
Les også:
Ja, vi tilbyr forsikring av seilbåt. Seilbåtforsikringen dekker blant annet:
- skade på seil og motor
- brudd på mast og bom
- skade på skrog og kjøl
- ny seilbåt ved totalskade
Når du sjekker pris/kjøper båtforsikring velger du seilbåt på spørsmålet om hvilken type båt du ønsker å forsikre. Se full oversikt over hva seilbåtforsikringen vår dekker.
Se også:
Ja, vi tilbyr egen forsikring av kajakk og kano. Har du en kajakk eller kano kan denne forsikres med båtforsikring. Både kajakken og kanoen din kan også være delvis dekket av innboforsikringen og reiseforsikringen din, avhengig av hva som har skjedd og hvor det har skjedd.
Her kan du lese mer om hva båtforsikringen dekker.
Til informasjon kan en uføreforsikring bestå av enten av uførepensjon, uførekapital eller en kombinasjon av begge disse.
Av årlig utbetalt uførepensjon vil 20 % av det utbetalte beløpet være alminnelig skattepliktig inntekt. Skattesatsen for dette beløpet er p.t. 22 % (2022). Det vil si at du må betale ca. 4,6 % skatt av hele beløpet du mottar i uførepensjon.
Utbetaling av uførekapital er skattefritt.
Hvordan vil økonomien min se ut dersom jeg blir ufør?
Les også:
Uførekapital er en av to typer uføreforsikringer. Uførekapital utbetales som en engangssum ved varig uførhet, i motsetning til uførepensjon som utbetales som fast månedlige beløp ved midlertidig eller varig uførhet.
Når du kjøper uførekapital velger du hvilken sum som skal utbetales ved uførhet. Du må fylle ut et lovpålagt helseerklæringsskjema som inneholder spørsmål om din helse, yrke og livsstil. For å kjøpe uførekapital må du være mellom 16 - 58 år. Forsikringen varer frem til du fyller 60 år, eller sier den opp.
Har du uførekapital må du være minst 50 % varig arbeidsufør for å få utbetaling. Da utbetales hele forsikringssummen som en skattefri engangssum. Du velger selv hva du ønsker å bruke pengene på. Mange velger å betale ned gjeld og tilpasse boligen til den nye livssituasjonen.
Hvor høy utbetaling kan jeg velge?
Når du kjøper uførekapital kan du velge mellom forsikringssummer opptil 1.250.000 kroner. Hvis du ønsker høyere sum tilbyr vi inntil 3 ganger årslønn mot økonomiske opplysninger (maks 40 G).
Ja, du har ubetinget angrerett på både skadeforsikringer og på personforsikringer. Angrefristen er 14 dager for skadeforsikringer og 30 dager for personforsikringer.
Du kan bruke angreretten innen angrefristen (14/30 dager) fra avtalen er inngått og du har mottatt alle opplysninger som angrerettloven krever. Du trenger ikke oppgi noen grunn for at du bruker angreretten.
Postadressen og e-postadressen for innsending står oppført i skjemaet.
Hvis jeg ikke bruker angreretten?
Hvis du ikke benytter deg av angreretten, vil avtalen være bindende slik den ble inngått. For en del forsikringer vil du likevel ha mulighet til å avslutte forsikringen når som helst, uavhengig av angrerettloven. Det er regulert i finansavtaleloven og forsikringsavtaleloven.
Forbrukerrådet kan gi veiledning om angrerett, tlf. 23 400 500.
Bygninger som er fredet eller verneverdige kan forsikres på vanlig måte. For å kunne kjøpe fullverdiforsikring på huset må bygningen være i god stand, uten større feil og mangler. Dersom huset er i dårligere stand kan det forsikres med førsterisiko-forsikring.
Antikvariske meromkostninger
Hvis du får en skade på et fredet eller vernet hus vil Fremtind erstatte skaden etter normal reparasjon. Dersom Riksantikvaren kommer med pålegg om spesielle utbedringer, så er reglene slik at Riksantikvaren selv dekker denne kostnaden. Hvis du på eget initiativ ønsker å tilbakeføre til antikvarisk stil, må du betale for dette selv.
Ved en totalskade vil Riksantikvaren anse bygningen som tapt, og vil ikke komme med krav i forbindelse med gjenoppbygging. Da vil bygningen bli gjenoppført med dagens byggeskikk, uten dekning for antikvariske meromkostninger. Kommunene kan komme med pålegg (offentlig påbud) om hvordan utseende/form på bygget skal være. Dette er dekket av forsikringen, og arbeidet vil bli utført etter gjeldende tekniske krav til nybygg.
Eksempel: Et hus brenner ned i vernet område og kommunen vil at det skal gjenbygges i en stil som ikke bryter med eksisterende bebyggelse. Slike krav vil ofte øke kostnaden med gjenoppføringen og vil være dekket av forsikringen (offentlig påbud).
Avskilte bil uten å levere skilt
Det ikke lenger et krav om at skiltene på avregistrerte kjøretøy skal leveres inn til en trafikkstasjon. Du kan selv midlertidig avregistrere kjøretøyet på vegvesen.no når du selv ønsker. Det vil fremdeles være mulig å møte fysisk med skiltene på en trafikkstasjon hvis du ønsker det.
Hva med forsikring?
Når du avregistrerer/avskilter bilen, avslutter vi automatisk bilforsikringen. Hvis du ønsker å beholde forsikringen, kan vi tilby deg en midlertidig lagringsforsikring. Har du en uregistrert bil eller MC kan du kjøpe lagringsforsikring for å forsikre kjøretøyet mot brann og tyveri. Det er viktig å å være klar over at hvis du registrerer bilen på nytt, må du bytte ut lagringsforsikringen med en bilforsikring.
Registrere avregistrert bil
For å kunne registrere en avregistrert bil må du først kjøpe bilforsikring. Du kan velge mellom ansvar, delkasko, kasko og toppkasko.
Se også:
For å endre adressen på innboforsikringen din, kan du logge inn i mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken og velge "Innboforsikring" under "Mine forsikringer". Der vil du finne linken til "Endre adresse". Dersom innboforsikringen din nærmer seg hovedforfall, vil det ikke være mulig å endre denne selv. Da må du ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.
Vi anbefaler at du venter med å endre adressen til etter du har flyttet til ny bolig og meldt dette til folkeregisteret. I flytteperioden dekker innboforsikringen både ny og gammel adresse.
Har du LOfavør Innboforsikring slipper du å endre adresse. Denne følger din folkeregistrert adresse.
Trenger du hjelp er det bare å ta kontakt med oss. Du kan både ringe oss, chatte, skrive til oss eller avtale et møte med en forsikringsrådgiver i banken.
Har du innboforsikring hos et annet forsikringsselskap?
Innboforsikringen dekker tyveri av robotgressklipper fra privat uteareal med inntil 100.000 kroner. Dette gjelder også ved tyveri av vanlige gressklippere, utemøbler, parasoll, putekasse, grill, bålpanne, varmelampe, snøfreser, blomsterpotter, lykter og andre ting du naturlig har stående i utearealet.
Se også:
Alle typer rullestoler både med og uten elektrisk motor er dekket av innboforsikringen. Når det gjelder elektriske rullestoler følger vi myndighetens definisjon og krav til elektriske rullestoler. Kravet er at de kan veie inntil 250 kg og kjøre i en hastighet på maks 15 km/t.
Hvis du har mottatt rullestol fra NAV (hjelpemiddelsentralen) er det NAV som eier rullestolen. Det vil si at skader på, eller tyveri av rullestolen vil NAV reparere, eller erstatte med ny rullestol. Hvis det er inngått en skriftlig kontrakt hvor du påtar deg forsikringsplikten av rullestolen vil den være dekket av innboforsikringen.
Hvis du selv eier en elektrisk rullestol må den være innenfor myndighetens krav til blant annet fart og vekt for at den skal være dekket av forsikringen. Innboforsikringen dekker da rullestolen på lik linje med annet innbo, i henhold til vilkårene.
Prisen på hytteforsikring kan komme på alt ifra et par hundrelapper i året, til flere tusen. Prisen beregnes blant annet ut ifra hvor stor hytta er, hvor den ligger, når den ble bygget og om det er innlagt vann og strøm. Jo høyere egenandel du velger, jo lavere blir prisen.
Har du adressen (eller gårds- og bruksnummeret), kan du beregne pris på hytteforsikring her og nå:
Innboforsikring på hytta
Husk at innboforsikringen du har hjemme ikke dekker innboet i hytta. Har du hytte må du også ha en egen innboforsikring på hytta. Dette kan du enten kjøpe sammen med hytteforsikringen, eller som en egen forsikring dersom du allerede har hytteforsikring.
Bygge hytte?
Er hytta under oppføring anbefaler vi en byggeforsikring som blant annet dekker skader og tyveri under oppføringsperioden. Les mer om byggeforsikring av hytte.
Ifølge forsikringsavtaleloven må du melde et krav om erstatning til forsikringsselskapet innen ett år etter at du fikk vite om de tingene som er årsaken til kravet. Hvis du ikke sender inn kravet innen fristen, mister du vanligvis retten til å få erstatning.
Se også:
Ja, det kan du. Ta kontakt med oss for å bli kunde basert på d-nummer. Deretter kan du kjøpe både bilforsikring og andre skadeforsikringer.
Den fungerer på samme måte som den gjør nå, men det er du som eier bilen og forsikringen som må betale egenandelen (og eventuelt mister bonus) hvis det skjer noe. Det kan derfor være lurt å informere den som låner bilen din om dette.
Når du låner bort bilen til noen som er under 23 år så må dette stå i forsikringsavtalen din. Det er viktig at vi får beskjed om førere under 23 år, fordi erstatningen kan bli redusert dersom dette ikke står i avtalen og det skulle skje en skade.
Toppkasko bobilforsikring dekker alle typer uforutsette fuktskader som følge av fukt i tak, vegger og gulv for opptil 15 år gammel bobil. Du må ha godkjent årlig fuktkontroll fra en caravanforhandler autorisert av Norges Caravanbransjeforbund.
Se også:
I utgangspunktet kan du ikke det. Men det finnes noen unntak der du kan forsikre en bil som står registrert på en annen person enn bileier (hovedeier). Forsikringen må stå på bileier, med mindre:
- Bilen er registrert på din ektefelle, samboer eller partner.
- Bilen er en leasingbil.
- Bilen er en trygdebil eid av en mindreårig.
Se også:
Ja, det kan du. Banker i Norge har ikke lov til å nekte de med betalingsanmerkning (eller som ikke er kredittverdig) å kjøpe forsikringer. Men du kan bli spurt om å forskuddsbetale forsikringen.
En bil blir ansett som en veteran når bilen er 30 år gammel. Dette gjelder fra og med 1. januar det året kjøretøyet først ble registrert i Norge, eller produksjonsdato dersom den er importert. Det er Toll- og avgiftsdirektoratet som bestemmer definisjonen på veteranbiler, mens Statens vegvesen bestemmer den tekniske klassifiseringen for veteranbiler (teknisk gruppe: M1, M2, O1 osv.).
Regler for veteranbil
Det er særegne regler du må følge hvis bilen din er en veteranbil og du ønsker å forsikre den med veteranbilforsikring:
- Bilen kan kun brukes til hobbykjøring.
- Bilen kan maksimalt kjøre 6000 km i året.
Det er en myte at alle veteranbiler slipper EU-godkjenning. Fram til 2016 gjaldt fritaket for EU-godkjenning biler registrert før 01.01.1960. Men i 2016 ble dette endret til kun å gjelde bevaringsverdige veteranbiler over 50 år.
Avregistrere veteranbil
Hvis du avregistrerer veteranbilen i vinterhalvåret, kan vi tilby deg en lagringsforsikring mens kjøretøyet står lagret. Da er du fremdeles dekket mot brann og tyveri.
For å finne ut hvilke forsikringer du har må du ta kontakt med forsikringsselskapet du har forsikring hos. Har du forsikringen din hos oss kan du logge inn til Mine forsikringer, og finne ut hvilke forsikringer du har. Der vil du også finne ut hvilken type forsikring du har. For eksempel dersom du har bilforsikring og lurer på om du har ansvar, delkasko, kasko eller toppkasko.
Jeg vet ikke hvilket forsikringsselskap
Vet du ikke hvilket forsikringsselskap du har, kan vi anbefale deg å sjekke utbetalingene på kontoene dine og se etter forsikringsselskap der. Husk at du kan ha flere forskjellige forsikringer i ulike selskap. Det kan lønne seg å flytte alle forsikringene til samme forsikringsselskap, så du får samlerabatt.
Se også:
For å finne ut om en bil er forsikret kan du logge inn med BankID hos Trafikkforsikringsforeningen. Der kan du søke på registreringsnummer for å finne ut om bilen er forsikret (uavhengig av forsikringsselskap).
Hvor er bilen forsikret?
Hvis du ikke vet hvor en bil er forsikret kan du logge inn med BankID hos Trafikkforsikringsforeningen. Der kan du sjekke hvilket forsikringsselskap som har forsikret bilen.
Se også:
Ja, vi tilbyr bilforsikring for alle typer Tesla. Du kan velge mellom ansvar, delkasko, kasko og toppkasko. Med vår elbilforsikring slipper du å bekymre deg hvis det skulle skje noe med din Tesla.
Velger du vår forsikring til din Tesla er du blant annet dekket for:
- havari pga. batteriet og elmotoren inntil bilen er 10 år.
- tyveri av ladekabelen.
- veihjelp dersom du går tom for strøm og trenger veihjelp.
Les mer om hva elbilforsikringen vår dekker.
Enten du har en Tesla model Y, model S, model X, model 3 osv. kan du raskt og enkelt sjekke pris på bilforsikringen her før du bestemmer deg for å kjøpe.
Sikkerhetsforskriftene for bil er et sett regler du må overholde for å ha krav på full erstatning ved bruk av bilforsikringen. Sikkerhetsforskriftene skal forebygge faren for eller begrense omfanget av skader. Dersom du ikke overholder, eller påser at de blir overholdt, kan du få avkortning på forsikringen dersom det skulle skje noe. Sikkerhetsforskriften vil du også finne i forsikringsavtalen din.
Her finner du sikkerhetsforskrifter for bil, bobil og veteranbil:
Tyverisikring
- Når kjøretøyet forlates skal det være lukket og låst.
- Når kjøretøyet forlates skal gjenstander oppbevares i separat, låst bagasjerom eller tilsvarende rom uten innsyn.
- Deler av kjøretøyet som midlertidig er avmontert, skal være innelåst.
- Ekstra dekk og felger skal være innelåst. I fellesgarasje skal ekstra dekk og felger være fastlåst til bygning.
- Fastmontert utstyr skal være montert slik at det ikke kan fjernes uten bruk av verktøy eller nøkkel.
- Skiboks, sykkel- eller skistativ skal være fastmontert og låst.
Nøkler
- Når bilen forlates skal nøkler oppbevares adskilt fra denne og på en slik måte at de ikke kan benyttes av uvedkommende.
- Eier/rettmessig bruker skal ha tilsyn med nøkler som ikke er i bruk eller sørge for at disse er innelåst i bygning.
- Bil med elektronisk startsperre skal uten unødig opphold få denne omprogrammert dersom nøkler er kommet på avveie.
Sikring av fører og passasjer
- Fører og passasjer skal bruke sikkerhetsbelte og annen påbudt sikring.
- Bilen skal være utstyrt med minst en godkjent refleksvest, lett tilgjengelig fra førerplassen.
Førerkort/førerrett
- Føreren av bilen skal ha gyldig førerkort/førerrett for bil.
- Elev og ledsager skal oppfylle gjeldende bestemmelser om øvelseskjøring.
Utrustning, overbelastning, vedlikehold og reparasjoner
Bilen skal være utrustet slik at det er i trafikksikker stand og skal ikke overbelastes.
- Bilen skal vedlikeholdes etter fabrikantens/leverandørens anbefalinger og etter gjeldende bestemmelser i lov/forskrift*.
- Serviceintervaller skal overholdes. Dersom dokumentasjon for vedlikehold ikke kan fremskaffes, anses sikkerhetsforskriften som overtrådt.
- Bilens kjølesystem skal være påfylt tilstrekkelig frostvæske/kjølevæske.
- Reparasjoner skal utføres av godkjent verksted.
Bruk
- Last skal sikres forsvarlig slik at den ikke kan forskyve seg, falle av eller rase ut.
Sikring mot fukt og vannskader - Gjelder for deg med bobil
- Bobilen/tilbygget skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader.
- Sikrede skal sørge for at det årlig blir gjennomført og bestått fuktkontroll hos autorisert caravanforhandler.
- Når fuktkontroll er bestått skal du ha en godkjent fuktrapport.
Utgifter til rettsbehandling
Sikrede skal ved eventuell dekning av utgifter til sakkyndige som ikke er oppnevnt av retten innhente forhåndsgodkjennelse av forsikringsselskapet.
Saksomkostninger ved forlik
Sikrede skal ved eventuell inngåelse av avtale om saksomkostninger ved forlik innhente forhåndsgodkjennelse av forsikringsselskapet.
Oppvarming og sikring mot vannskader
Bobilen/tilbygget skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader.
*Lov og forskrift som det henvises til i sikkerhetsforskriftene, kan fås ved å kontakte oss.
Last ned som PDF:
Ja, det er ulovlig å lade elbilen i vanlig stikkontakt, med mindre:
- Det er nødlading.
- Du installerte fast ladepunkt eller industrikontakt før 1. januar 2023, som fulgte kravene fra DSB.
Det nye regelverket som ble innført 1. januar 2023 kalles for NEK 400. Regelverket går ut på at det kreves ladeboks med type 2-kontakt ved nyinstallasjon for fast lading av elbil. Reglene gjelder både hjemme og på hytta, for både el- og hybridbiler.
Avkortning på forsikringen
Hvis du lader elbilen din hjemme med vanlig stikkontakt uten å følge kravene fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), kan du få avkortning på forsikringen dersom det oppstår brann.
Det kan også være greit å vite at vanlige stikkontakter ikke er designet for å håndtere den høye effekten som kreves ved lading av elbil. Elbiler trekker mye strøm kontinuerlig og over lengre tid, noe som kan overbelaste ledningsnettet til stikkontakten. Dersom ledningsnettet er gammelt eller ikke dimensjonert for å takle den høye belastningen, kan det oppstå varmgang og i verste fall føre til brann. Det kan være greit å være oppmerksom på at en brann som regel vil starte inne i huset der sikringsskapet er, og ikke i selve bilen eller laderen.
Avbestillingsforsikring er en dekning du har gjennom reiseforsikringen din eller reiseforsikringen du har gjennom ditt MasterCard. Avbestillingsforsikringen gir deg pengene tilbake hvis du trenger å avbestille en reise på grunn av uforutsette hendelser.
Du er dekket dersom avbestillingen skyldes:
- Du, reiseledsager, nærmeste familie eller nøkkelperson i reisefølge rammes av alvorlig akutt sykdom, ulykke eller dødsfall.
- Brann, innbrudd eller vannskade som krever at du må være tilstede.
- At reisen er i strid med reiseråd fra Utenriksdepartementet. Reisen må ha blitt bestilt før UD utga reiseråd.
Du får refundert penger for:
- Reisen og oppholdet.
- Utflukter og arrangementer.
- Dyrepensjonat (hund/katt) når du må avbestille reisen.
Ja, om du kun ønsker engangs reiseforsikring (enkeltreiseforsikring) har du reiseforsikring inkludert når du betaler reisen din med ditt MasterCard. Enten du skal på dagstur (med fly), en uke til syden eller på lengre opphold (inntil 90 dager) så er en midlertidig reiseforsikring i Mastercardet en rimelig reiseforsikring.
Skal du oppholde deg lengre enn 90 dager, må du kjøpe en helårs reiseforsikring og velge varighet opptil 120 eller 180 dager. Med denne reiseforsikringen har du også mulighet til å kjøpe utvidet reisevarighet per uke for enkeltreiser.
Ja, vi tilbyr reiseforsikring til de fleste provinsene i Thailand. Reiseforsikringen gjelder for alle land og områder hvor det ikke er utstedt reiseråd fra Utenriksdepartementet. Det kan være reiseråd til enkelte provinser i Thailand.
Skal du reise til Thailand må du sette seg godt inn i reiserådene og de lokale reglene før du bestiller reisen. Dette kan blant annet gjelde testing og karantenehotell i forbindelse med smitte. Reiseforforsikringen dekker ikke merutgifter som følge av karantenehotell eller testing der hvor utenlandske myndigheter krever dette av de reisende.
Om du trenger reiseforsikring til en provins i Thailand med reiseråd må dette godkjennes som en strengt nødvendig reise for at du skal ha gyldig reiseforsikring. Ta kontakt med oss om du lurer på noe.
Les om UDs reiseråd til Thailand.
Europeisk helsetrygdkort (også kalt Helfo-kort og helsekort) er et gratis kortbevis for alle som er medlem av folketrygden i Norge og er statsborger enten her eller i et annet EØS-land eller i Sveits. Helsetrygdkortet gir rett til nødvendig medisinsk behandling ved offentlige helsevesen i EØS-land (og Sveits) når du er ute på reise.
NB: Storbritannia gikk ut av EU i 2021. Du vil derfor ikke kunne benytte Europeisk helsetrygdkort der. Se full liste over hvor du kan bruke helsetrygdkortet.
Helsetrygdkortet kan du bestille gratis på helsenorge.no:
Europeisk helsetrygdkort erstatter ikke reiseforsikringen
Europeisk helsetrygdkort gir deg rett til det samme offentlige helsetilbudet som landets innbyggere, men du må også betale de samme egenandelene som dem. Standarden på det offentlige helsevesenet varierer mye fra land til land, og det er ikke alltid du får dekket alle utgifter. På flere steder er det private helsevesenet det beste tilbudet. Behandling i privat helsevesen er ikke dekket igjennom helsetrygdkortet.
Har du både Europeisk helsetrygdkort og reiseforsikring har en veldig god helseforsikring når du er i utlandet.
Vi har satt opp en dekningsoversikt som viser forskjellene mellom helsetrygdkortet og reiseforsikringen, så du lettere kan se:
Dekninger | Helsetrygdkort | Reiseforsikring |
Behandling ved offentlig helsevesen | ✔ | ✔ |
Faste kontroller eller legesjekker | ✔ | |
Behandling ved privat helsevesen | ✔ | |
Utgifter til hjemreise* | ✔ | |
Tilkalling av familiemedlemmer* | ✔ | |
Ambulansefly | ✔ | |
Egenandel: |
Ja |
Nei |
Gjelder: | Kun EØS-land | Hele verden |
*ved akutt sykdom/ulykke
Se også:
Hvis foreldrene dine har reiseforsikring med familiedekning kan du være dekket av deres reiseforsikring frem til du fyller 21 år.
Foreldrene dines reiseforsikring med familiedekning gjelder for:
- Barn, stebarn og fosterbarn som tilhører deres adresse.
- Deres egne barn som ikke bor på samme adresse som seg.
- Barn de har vergeansvar for.
Reiseforsikringen gjelder uavhengig av om dere reiser sammen eller hver for dere.
Når du fyller 21 år kan det være lurt med en egen reiseforsikring, da du ikke lengre er dekket av dine foreldres reiseforsikring. Hos oss får du Innbo- og reiseforsikring for unge, som er billigere enn å kjøpe de hver for seg.
Du må ikke ha med deg europeisk helsetrygdkort på reisen, men det er anbefalt dersom du skal reise og oppholde deg i et EØS-land. Europeisk helsetrygdkort gjør det lettere for deg å dokumentere at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp på samme vilkår som du har her i Norge.
Kortene er gratis og alle i familien bør ha hvert sitt helsetrygdkort.
Pris (før rabatter) på en helårs reiseforsikring koster fra ca 100 kroner i måneden og oppover. Prisen er avhengig av om du kun skal forsikre deg selv eller hele familien, reisenes varighet, rabatter osv. En helårs reiseforsikring dekker deg hele året, fra du går ut døra hjemme, enten du skal på ferie eller bare i butikken.
Prisen på en engangs reiseforsikring (som er inkludert når du betaler reisen med ditt MasterCard) er gratis så lenge du betaler tilbake innen forfall.
Sammenlign dekningene i helårs og engangs reiseforsikring
Velg singel eller familie og se pris
Forsikringene fortsetter som vanlige forsikringer etter neste hovedforfall, så du ikke blir stående på bar bakke uten forsikring. Unntaket er de kollektive forsikringene som for eksempel LOfavør Innboforsikring. Her må du kjøpe en ny individuell innboforsikring hvis du melder deg ut av et LO-forbund.
Du vil også få informasjon direkte fra forbundet og forsikringsselskapet vårt når du melder deg ut.
1 G er 118.620 kroner per 01.05.2023.
G eller grunnbeløpet i folketrygden er beløpet alle ytelser i folketrygden regnes ut fra. Grunnbeløpet blir også brukt til å regne ut utbetalinger i forbindelse med private pensjonsytelser og forsikringer, som for eksempel uførepensjon, uføredekningen i barneforsikringen og ménerstatningen i yrkesskadeforsikringen. Grunnbeløpet justeres 1. mai hvert år og blir fastsatt i Stortinget, men blir først offentliggjort rundt 20. mai. Det nye grunnbeløpet får tilbakevirkende kraft til 1. mai samme år.
Grunnbeløp tabell
Dato | Grunnbeløp per år | Grunnbeløp per måned |
1.5.2023 | 118.620 kr | 9.885 kr |
1.5.2022 | 111.477 kr | 9.290 kr |
1.5.2021 | 106.399 kr | 8.867 kr |
1.5.2020 | 101.351 kr | 8.446 kr |
1.5.2019 | 99.858 kr | 8.322 kr |
1.5.2018 | 96.883 kr | 8.074 kr |
Antall G (grunnbeløp)
Antall G | Beløp |
1 G | 118.620 kr |
2 G | 237.240 kr |
3 G | 355.860 kr |
4 G | 474.480 kr |
5 G | 593.100 kr |
6 G | 711.720 kr |
7 G | 830.340 kr |
8 G | 948.960 kr |
9 G | 1.067.580 kr |
10 G | 1.186.200 kr |
Forsikringer for bil, båt, andre kjøretøy, hus og dyr
Send oss en melding i nettbanken, e-post til privatmarked@sb1sorost.no, eller ring oss på 915 02480. Vi trenger å vite avtalenummeret og hvilken forsikring det gjelder. Hvis en forsikring skal flyttes til annet selskap, får vi beskjed fra selskapet som overtar forsikringen, så da trenger du ikke å gjøre noe.
Reiseforsikring
En reiseforsikring er en helårsavtale og kan ikke sies opp før den er gått ut.
Forsikringer for barn, liv, ulykke, arbeidsledighet uføre og kritisk sykdom
For å si opp en personforsikring trenger vi en skriftlig beskjed fra den som kjøpte forsikringen. Du kan sende oss en melding i nettbanken eller e-post til livsforsikring@sparebank1.no. Det samme gjelder hvis du skal flytte forsikringen til et annet selskap.
For enkel oversikt over hva som er inkludert, se reiseforsikring dekningsoversikt.
Hva er forskjellen på en forsikringsrådgiver og en skadebehandler?
En forsikringsrådgiver er en kunderådgiver som har fordypet seg på å forstå de kritiske punktene i livet til deg som kunde. Forsikringsrådgiveren hjelper deg med alt fra å kjøpe forsikring, fakturaspørsmål, endringer, til å si opp forsikringen.
Til forskjell fra en skadebehandler, vil en forsikringsrådgiver hjelpe deg før en skade skjer, og anbefale deg de forsikringene som gjør livet ditt tryggere. Mens en skadebehandler hjelper deg med forsikringsoppgjør i etterkant av en skade eller hendelse.
Hvem skal jeg snakke med?
Når du har forsikringer hos oss, er det oss i banken du kontakter for å snakke med en forsikringsrådgiver. Har det skjedd en hendelse eller skade er det Fremtind du kontakter for å prate med en skadebehandler.
Våre forsikringsrådgivere gir deg Norges beste kundeservice på forsikring!
Ønsker du å snakke med en forsikringsrådgiver kan du kontakte oss ved å ringe, skrive, chatte eller avtale et møte - kontakt oss her.
Du kan også fortelle oss hva det gjelder, så vil en forsikringsrådgiver hos oss ta kontakt med deg.
Noen endringer kan du gjøre selv. Da må du logge inn i mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken. Vil du gjøre andre endringer enn de nedenfor kan du enten ringe, skrive eller chatte med oss.
Hvilke endringen kan jeg gjøre selv?
Det er et par endringer du kan gjøre selv. Blant annet:
- Endre årlig kjørelengde på bilforsikringen
- Justere kilometerstand på bilforsikringen
- Avslutte og si opp forsikringen
- Endre adresse på innboforsikringen
- Bestille grønt kort
En kollektiv forsikring er forsikring for en gruppe personer som hører til i en medlemsorganisasjon, bedrift eller et forbund. Denne gruppen forsikres på samme forsikringsavtale og på like forsikringsvilkår.
Prisen på en kollektiv forsikring blir normalt billigere enn om du skulle kjøpt forsikringen privat (individuell forsikring). Dette er fordi den kollektive forsikringen er fremforhandlet av organisasjonen eller bedriften på vegne av medlemmene eller arbeidstakerne. Det gjør også at avtalen hovedsakelig administreres av organisasjonen eller bedriften som tilbyr forsikringen via forsikringsselskapet.
Den mest vanlige kollektive forsikringen i Norge er LOfavør Innboforsikring (tidligere kalt LOfavør Kollektiv Hjem). Det er en forsikring som LO-forbund har inkludert for sine medlemmer gjennom medlemskapet.
Det er også vanlig med kollektive personalforsikringer gjennom jobb eller organisasjon, som for eksempel gruppelivsforsikring (kollektiv livsforsikring), helseforsikring eller reiseforsikring.
I nyere tid har det også blitt vanlig med kollektiv bilforsikring (flåteavtale) gjennom tjenester som for eksempel Fleks - der bilforsikringen er inkludert i bilabonnementet.
Noen ganger er barna uheldig og påfører skader på andre personer eller andres ting. Det kan også gjelde for deg eller partneren din. Da kan du bli rettslig erstatningsansvarlig for skaden, og det er her ansvarsforsikringen kommer inn. Det skal for øvrig veldig mye til før barn under 12 år blir erstatningsansvarlig. De fleste forsikringer har en ansvarsdekning inkludert, som for eksempel hus-, hytte-, reise- og innboforsikringen.
For å vite hvem som er inkludert i forsikringen må du logge inn å se forsikringsavtalen under den aktuelle forsikringen.
Når kan du bli ansvarlig for skade?
Hvis du får ansvaret for skade på andre personer eller tingene deres, kan det fort bli dyrt. Det kan for eksempel skje hvis du, partneren din eller barna dine:
- er uoppmerksom i skibakken og skader en annen person
- går tur med hunden og den angriper og skader en annen hund i parken
- sykler i gata, skraper opp og skader en parkert bil
- er på utenlandsreise og skader andre personer eller tingene deres
Det kan være greit å vite at det bare er uaktsomme handlinger som dekkes av forsikringen. Forsettlige handlinger (når noe gjøres med viten og vilje) eller tilfeldige uhell ingen har skyld i, er ikke dekket. Det kan også bli avslag eller avkortning ved påvirkning av for eksempel alkohol.
Har det skjedd en skade?
Ansvarforsikringen dekker mye, men den dekker ikke alt. Det betyr blant annet at hvis du ikke er juridisk erstatningsansvarlig etter en skade, så dekker heller ikke forsikringen kravet fra den andre parten.
Hvis skaden gjelder på egne ting, se uhellsforsikring.
Se også:
Forsikringsbevis og forsikringspolise er det samme. Det som tidligere ble kalt forsikringspolise blir vanligvis nå kalt forsikringsbevis. Forsikringsbeviset er et dokument som inneholder informasjon om forsikringen din. Forsikringsbeviset ligger i forsikringsavtalen din og informasjonen beskriver blant annet:
- Hva forsikringen dekker
- Forsikringssum
- Hvem/hva som er forsikret
- Hvem som eier forsikringen
- Forsikringsnummer/polisenummer
- Hvem som er begunstiget
Forsikringsbevis i utlandet
- Forsikringsbevis på bilkjøring i utlandet kalles grønt kort. Les mer om grønt kort
- Reiseforsikringsbevis kalles ofte reisekort. Les mer om reiseforsikringsbevis
Hvor finner jeg forsikringsbeviset mitt?
Forsikringsbeviset ditt finner du i avtaledokument under aktuell forsikring, ved å logge inn i mine forsikringer eller mobil-/nettbanken.
Forsikringstaker er gjerne definert som personen eller bedriften som betaler for en forsikring, og er som hovedregel den som eier eiendommen eller gjenstanden som forsikres. Forsikringstakeren kan også være den som har krav på erstatning eller forsikringssum i henhold til forsikringsavtalen og vilkårene.
Ved personforsikringer og personalforsikringer er forsikringstakeren den personen som er forsikret. Altså den personen som har krav på utbetaling eller behandling. Ved livsforsikring og gruppelivsforsikring er forsikringstaker den personen som ved dødsfall utløser utbetaling, mens begunstiget er den personen(e) som mottar utbetalingen.
Hvem er forsikringsgiver?
Forsikringsgiver er forsikringsselskapet.
Ja, har du kasko campingvognforsikring hos oss er du dekket for alle typer uforutsette fuktskader og vannskader i campingvogn. Du må ha godkjent årlig fuktkontroll fra en caravanforhandler autorisert av Norges Caravanbransjeforbund.
Se også:
Hva ønsker du å gjøre?
Ønsker du å flytte forsikringene dine til oss?
Les mer om bytte av forsikringsselskap
Forsikring fra A-Å
Norges beste kundeservice på forsikring!
Kantar kårer Norges beste kundeservice via KSindeks, totalt sett og i ulike kategorier. Vi ble under kundeservicedagene 2022 kåret til Norges beste på kundeservice i kategorien forsikring.