Selge bil privat

Det kan lønne seg å selge bilen privat. Da er det ingen som skal ha provisjon, og du står igjen med hele salgssummen selv. Her har du en steg-for-steg-liste hvis du selger bilen privat.

1. Finn prisen på bilen din

Ingen vet nøyaktig hvilken pris en bruktbil selges for til slutt. Prisen avhenger av hvor mange tilsvarende biler som ligger ute, samt hvor mange det er som har lyst til å kjøpe denne bilen.

Finn.no har en fin tjeneste der du kan legge inn registreringsnummer og få opp pristips på bilen din. Da kan du se hva lignende biler går for basert på modell og kjørelengde. Da får du et godt utgangspunkt i hva du kan få for bilen. 

Du må selv avgjøre om kosmetisk og teknisk tilstand, og utstyr vil være med på å trekke prisen opp eller ned.
 

En kalkulator illustrerer å finne pris på bilen

2. Legg ut bilen for salg

Med mindre du allerede har en kjøper til bilen, må du nå la verden få vite at bilen din er til salgs. Det finnes mange steder du kan annonsere bil til salgs. Noen er gratis og noen koster penger. Det kan det lønne seg å legge noen kroner i annonseringen for å få tilgang til flere mulige kjøpere.

Det er også en fordel om bilen er ren og pen når du tar bilder. Kanskje er det verdt å polere den før du knipser bilder?

Det finnes mye informasjon om bilen din, og det er ikke alltid lett å vite hva som bør være med. Statens Veivesen har en god tjeneste som gir deg mye informasjon om bilen din - helt gratis.
 

fin og blank orange elbil selges privat

3. Husk opplysningsplikten

Kjøp og salg mellom private reguleres av kjøpsloven. Den pålegger deg som selger bilen en opplysningsplikt, og den som kjøper bilen en undersøkelsesplikt. Selgers opplysningsplikt går lenger enn kjøpers undersøkelsesplikt.

Når du selger bilen privat, har du reklamasjonsansvar i 2 år. Opplysningsplikten handler om at du som selger plikter å informere om det du kjenner til. Kjøperen kan klage på:

  • feilopplysning
  • utelatte opplysninger
  • feil som ikke er en del av bilens vanlige vedlikehold

Det kan være lurt å ta bilen til et verksted å få en tilstandsrapport på bilen. En tredjeparts vurdering av bilen gjør kjøperen enda tryggere.

 

En dame sitter på et skilt med informasjonssymbol

4. Skriv kontrakt

Det er viktig at dere skriver salgskontrakt, også der det gjelder salg til venner eller familie. Kontrakten er det viktigste dokumentet du har dersom det skulle oppstå uenigheter eller en tvist i etterkant av salget.

Forbrukerrådet har en veldig god salgskontrakt for bil - både en digital kontrakt og en nedlastbar kontrakt i pdf.
 

en hånd holder opp en signert bilkontrakt

5. Send inn salgsmelding

Når kontrakten er signert og det er avtalt en overtakelsesdato, må det sendes inn salgsmelding til Statens Vegvesen. Eier du bilen sammen med noen, må medeier også godkjenne salgsmeldingen. Både kjøper og selger kan sende inn salgsmeldingen, men begge parter samt medeier må godkjenne salgsmeldingen.

Du trenger ikke sende inn vognkort når du leverer salgsmelding på nett. Kjøperen av bilen din vil motta midlertidig vognkort digitalt, og nye fysiske vognkort (del 1 og del 2) i posten.
 

en hånd med en mobil med bankid viser hvordan en sender inn salgsmelding på telefonen

6. Kjøper må ha bilforsikring

Før kjøperen får betalt omregistreringsavgiften, må bilen være forsikret. Når du selger bilen din vil bilforsikringen automatisk avsluttes når salgsmeldingen er godkjent.

Kjøperen av bilen må nå kjøpe bilforsikring inkludert trafikkforsikringsavgift for å unngå dagsbøter fra Trafikkforsikringsforeningen.

Fra 1. mai 2022 ble også elbiler pålagt å betale omregistreringsavgift.

mann med motortrøbbel har heldigvis bilforsikringen i orden

7. Betal omregistreringsavgift

Når salgsmeldingen er godkjent og kjøperen av bilen har forsikret den må kjøperen også betale en omregistreringsavgift til staten før hen kan bruke kjøretøyet. Prisene for omregistrering varierer fra type bil til bilens alder.
 

penger med vinger illustrerer at man betaler omregistreringsavgift

8. Si opp og flytt avtaler

Husk at dersom du har avtaler som bombrikke-avtale, parkeringsavtale eller lignende knyttet til bilen må du selv si opp eller flytte disse så du slipper å betale regningene til den nye eieren.
 

en hand drar ned en stor bryter for å illustrere at avtaler blir sagt opp
Dame med ny bil og bombrikke synger i bilen

Skal du ha ny bil?

Enten du skal kjøpe, lease eller abonnere på bil er det en del tjenester som det kan være lurt å skaffe seg:

Bombrikke

En bombrikke gjør det billigere å passere bomringene og bruke bilferge. Du får også bedre kontroll og oversikt på passeringene og bompengene/fergebillettene du betaler.
 

Parkeringsavtale

Dersom du bor i by eller tettsted og du parkerer gatelangs lønner det seg å ha en parkeringsavtale (beboerparkering eller boligsoneparkering). Det er som regel billigere og enklere enn å betale for hver gang.

Besøk din kommunes nettsider for å lese mer om parkeringstilbudet der du bor.

Ladebrikke/-app

En ladebrikke eller -app (for elbil eller hybrid) gjør det enklere og billigere å lade bilen. Brikken/appen kobles opp mot et betalingskort så du slipper å knote med betaling hver gang du lader. Her er et utvalg operatører som tilbyr lading, stort sett i hele Norge:

 

Cashback på hele bilholdet

Har du kredittkort fra SpareBank 1 og aktiverer Cashback, får du penger tilbake hver gang du bruker kortet. Du får 1 % av kjøpesummen tilbake hver gang du betaler med kredittkortet, og 5 % bonusrente på alt du har fått igjen. Det kan bli litt penger hvis du bruker kortet ved for eksempel bensinstasjoner, verksteder, ladestasjoner, dekkhotell eller andre tjenester knyttet til bilholdet.
 

Hva lurer andre på?