Sett inn penger på IPS-kontoen din før nyttår!

28. desember klokken 12 er siste frist for å sikre deg ekstra penger tilbake på skatten. Sett inn penger på IPS-kontoen din i god tid.

Det er mye å huske på i hektiske førjulstider, men er det én ting du ikke burde glemme, er det å gi deg selv en skattefordel til neste år.

Er du en av de som har opprettet IPS-konto, må du huske å sette inn penger før fristen hvis du skal nyte av skattefordelene til neste år. Siden IPS ble lansert 1. november i 2017, har du kanskje ikke rukket å spare opp så veldig mye enda, men alle monner drar. Uansett hvor mye eller lite du klarer å spare, får du tilbake 22 % av det på skatten.

Har du sparepenger som er øremerket pensjon burde du sette de inn på IPS-kontoen din. Du kan spare 40.000 kroner i året, og med det få inntil 8.800 kroner i skattefordel.

Skatten du får igjen hvert år er en utsettelse som varer helt til du begynner å ta ut pensjonen. Når du begynner å ta ut pengene skatter du som alminnelig inntekt (som i dag er 22 %).

Hva er poenget med skatteutsettelse?

Vi har full forståelse for at mange kanskje synes det virker litt forvirrende at utsettelse av skatt er en bra ting. Grunnen til at dette er så gunstig er fordi gjennom alle de årene du sparer i IPS, får du samtidig avkastning på de pengene du får igjen på skatten.

Veldig enkelt forklart får du «låne» penger som bare kan stå på kontoen din og gi deg avkastning. Når sparingen er over, betaler du tilbake de pengene du fikk «låne» og sitter igjen med et beløp du kanskje ikke hadde klart å spare til uten denne drahjelpen.

– Verdien av skatteutsettelsen vil øke i takt med hvor mange år du har før «lånet» må betales tilbake. Derfor lønner det seg å starte sparingen mens du fortsatt har mange år igjen til pensjonsalder. Og husk – du må ikke ha 40.000 kroner for å spare i IPS. Dette er kun et maksbeløp. Du får skattefordel på 22 % av det du sparer også om det er et lavere beløp. Du trenger heller ikke å sette inn samme beløpet hvert år. Får du mer å rutte med etter hvert kan du jo øke sparebeløpet, sier Wenche Seljeseth, leder for pensjon i SpareBank 1.

Start IPS nå

Er du en av de som vet at det er viktig å spare til pensjon – og har tenkt til å begynne – men bare ikke har kommet helt i gang enda… Fortvil ikke. Det er kjempeenkelt å komme i gang, og oppretter du IPS-kontoen din før nyttår og setter inn penger innen 28. desember klokken 12, får du med deg skattefordelen på inneværende år.

En ting som er viktig å vite om IPS-sparing er at du ikke kan ta ut pengene før du fyller 62 år. Utbetalingene skjer over minst 10 år, og kan ikke avsluttes før du fyller 80 år. Dette er bra for å sikre en forutsigbar pensjonssparing og unngå at man bruker penger som er spart til pensjon på andre ting. Samtidig er det ikke alle som kan eller ønsker å binde pengene sine over så lang tid. Derfor lønner det seg å være bevisst på det valget man tar når det gjelder pensjonssparing – også med tanke på hvor mye man ønsker å sette av i IPS-sparing hver måned.

NB! Husk at pengene må være INNE på kontoen innen fristen som er den 28. desember klokken 12.

Er du ute i siste liten? Hør med din lokale bank om når tidsfristen er. Klokkeslettet kan variere fra bank til bank.