- Hva er det jeg har gjort?

- Jeg var med i mange budrunder. Til slutt fikk jeg telefonen om at "Leiligheten er din". Egentlig ble jeg ikke veldig happy. Jeg kjente bare at hjertet banket fort, og måtte spørre meg selv: Hva er det jeg har gjort?

Frida Marie Grande (27) beskriver både tvilen og godfølelsen ved å kjøpe sin aller første bolig. 

- Jeg har akkurat flyttet inn i min aller første leilighet på Kampen. Det er skikkelig fint, og skikkelig rart, sier Frida.

Å kjøpe sin første leilighet er utrolig skummelt. Det er snakk om mye penger, og forpliktelsen er stor. Først klarte jeg ikke å glede meg over at leiligheten var min. I stedet tenkte jeg mye på om jeg kommer til å få solgt den igjen. Tusen slike tanker gikk gjennom hodet på en gang. 

Nå vet jeg at jeg har en koselig leilighet, på et fint sted, og at det ikke er midlertidig. Jeg kan male veggene og innrede som jeg vil. Det gir en skikkelig god følelse. Det er kun hunden min og jeg som skal bo her, så 27 kvadrat er egentlig ikke så verst! 

Slik forbereder du deg til boligkjøp

Det er sikkert mange som tenker som meg, da jeg begynte å gå på visning. Jeg skulle bo på Grünerløkka. Leiligheten skulle være strøken, på minst 30 kvadrat og helst med balkong og heis. Men man innser fort at man må jenke på kravene. Det betyr ikke at du trenger å kjøpe noe dårlig, for det finns fortsatt mye fint.

Det var slik jeg havnet på Kampen. Jeg hadde aldri vært her før, men nå har jeg forelsket meg i området. Det kan altså være lurt å åpne opp litt, tørre å gå ned på kvadratmeterne, kjenne etter hvordan det føles. 27 kvadratmeter høres kjempelite ut. Men fordi det er høyt oppunder taket, vinduene er store og planløsningen god, føles ikke leiligheten sååå liten.

 

" Mitt beste tips til deg som skal kjøpe bolig, er at du åpner opp for andre ting enn du først ser for deg. Gå på mange visninger slik at du får en følelse av hvordan det er å være inne i de forskjellige leilighetene."

Det kan være litt styrete å komme i gang med å sette opp budsjett, finne ut hva man har råd til, få finansieringsbevis og ikke helt skjønne om man klarer å oppdage feil i leiligheten man ser på. 

Jeg sendte inn søknad om finansieringsbevis til alle bankene jeg kom på, og fikk raskt svar fra en rådgiver i SpareBank 1 Østlandet. Det satte jeg veldig pris på, for når du skal kjøpe bolig for første gang, til så  mye penger, har du lyst til å holde noen i hånda hele veien! Det føler jeg at rådgiveren min har gjort. 

Slik får du finansieringsbevis

Jeg fikk presentert ulike regnestykker som kunne passe meg, og konkluderte med at det laveste tallet på renta var best for meg. Da gikk jeg for det, som var et LOfavør Førstehjemslån. Jeg har egentlig ikke regnet mer på det, utover å velge laveste rente.  

Har du mulighet, så hiv deg uti det! Sett deg opp på lister når du er på visning, så får du melding om hva leilighetene blir solgt for i områdene du vil bo. Tar du ett steg av gangen, så kommer du i mål til slutt. Det er en overraskende god følelse når du går inn i ditt eget hjem for første gang. Det er skikkelig skikkelig digg. Det anbefales!

Godfølelsen kom til slutt

Det kan være en følelsesmessig berg-og-dalbane å kjøpe sin aller første bolig. Her forteller Frida om tvilen, nødvendigheten av å se utenfor boksen og om godfølelsen som kom til slutt.


Video placeholder image

Video placeholder image

Video placeholder image

LOfavør Førstehjemslån

  • Vår aller beste rente fra 4,84 %
  • For deg som er medlem i et LO-forbund
  • Lån til første bolig, uansett alder
  • Du kan låne inntil 85 % av det boligen koster
  • Opptil 30 års nedbetalingstid
  • Førstehjemslånet kan ikke endres eller økes i ettertid

Priseksempel: Eff. rente: 5,02 % 2 mill., o/25 år, kostnad kr 1.471.484, totalt kr 3.471.484

Andre relevante produkter

LOfavør Boliglån Ung
Boliglån for deg under 34 år som er medlem av et LO-forbund. Du får en av de beste rentene på boliglånet + kundeutbytte
LOfavør Boliglån
Boliglån for deg som er over 34 år og medlem av et LO-forbund. Avtalen sikrer deg en svært gunstig rente + kundeutbytte.
LOfavør Forsikring
Er du medlem i et LO-forbund får du god pris på våre forsikringer. Norges beste innboforsikring er inkludert i medlemskapet ditt.