bergen-brygge

TIPS OG RÅD

Endelig 18 år!

Hva betyr det egentlig å være 18 år og myndig? Uansett hvilke planer du har, skjer det endringer når du blir 18. Det betyr blant annet at du bestemmer over egne penger. Kult, og litt skummelt. Vil du vite mer om dine nye økonomiske muligheter?

Bankkort og Mastercard Ung

Hadde du bankkort for ungdom før du ble 18 år? Da fortsetter du å bruke det samme kortet, du trenger ikke bestille deg nytt kort. Hvis du ikke har et bankkort fra før kan du bestille det når du har fylt 18.

Det er lurt å ha både et vanlig bankkort og et kredittkort, fordi disse kortene har ulike fordeler. Et vanlig bankkort bruker du til daglig handling, mens kredittkort er smart å bruke når du er på reise, til netthandel og hvis du skal abonnere på strømmetjenester. Ved fornuftig bruk av kredittkortet koster det deg ingenting ekstra.

Les mer og bestill bankkort og Mastercard Ung.

 

Full oversikt med mobilbanken

I mobilbanken er det superenkelt å sjekke saldo, overføre og betale regninger. I tillegg får du god oversikt over hvordan du bruker pengene dine med Min økonomi.  

Under hver kategori kan du se hva du har betalt for og hvor mye. En gyllen mulighet til å finne ut om du er fornøyd med pengebruken, eller om du kan spare noen kroner her og der.

Her finner du Min økonomi:
  1. Logg inn i mobilbanken
  2. Velg Min økonomi i oversikten

Andre ting du kanskje lurer på...

For å logge inn i nettbanken og mobilbanken, bestille Visa-kort og handle på nett må du ha BankID. Har du ikke BankID fra før? Les mer og bestill BankID her

Bankfolk bruker noen ganger fagord som ikke alltid er selvforklarende. Her er noen ord det kan være greit å vite hva betyr.

Avdrag = Ofte brukt i forbindelse med lån eller en regning som er splittet opp i flere betalinger. Det er da en delbetaling av hele beløpet du skylder.

BankID BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nett. BankID brukes for eksempel ved innlogging i nettbank og mobilbank, ved signering av lånedokumenter og bekreftelse av betaling ved netthandel.  

Faktura = Regning på en vare, tjeneste eller abonnement. Med AvtaleGiro og eFaktura slipper du å få regninger i postkassa. Det fikser du selv i mobilbanken.

Forfallsdato = Siste frist for betaling av regning/faktura.

KID-nummer = Brukes ved betaling av en regning for å kunne vite at det er du som har betalt din faktura. Du finner KID-nummeret på regningene du får. 
Pst.. I mobilbanken kan du ta bilde av fakturaen din, så slipper du å taste lange KID-nummer! 

Nominell vs effektiv rente = Nominell rente er rentesatsen på lånet før gebyrer, og er vanligvis oppgitt som en årlig rente. Effektiv rente er nominell rente pluss gebyrer og andre kostnader. Denne forteller deg hva du faktisk må betale.

Terminbeløp = Den månedlige betalingen på lånet som inkluderer både renter og avdrag.

Endelig klar for å stå på egne ben? Å flytte hjemmefra for første gang kan være både spennende og skummelt. Få med deg noen tips på veien, så er du klar.

For deg som studerer, er det lurt å planlegge økonomien for skoleåret. Her får du gode råd og tips for en bedre studentøkonomi.

For å bruke Vipps trenger du:

  • BankID
  • Norsk personnummer, eller D-nummer
  • Norsk mobilnummer
  • Folkeregistrert adresse
  • Norsk Visa-kort eller Mastercard
  • Konto i en norsk bank
  • E-postadresse

Les mer og kom i gang med Vipps

HJELP! Ungen er myndig!

Hva betyr det for dere som foreldre at barnet blir 18 år? Når ungdommen fyller 18 får han eller hun tilgang til alle kontoene sine og får ansvar for egen økonomi. Du som forelder mister samtidig tilgang på kontoene på 18-årsdagen. Vi vet at det kan være skremmende.

Ta kontakt med oss for en prat, om dere ønsker.  


Kutte i småutgifter? 

Har du både Spotify, Netflix og TV2 Play? Da koster det deg faktisk ca 4.000 kroner i året! Visste du at fem take-away kaffe i uka koster deg over 7.000 kroner i året? Får du en oversikt over forbruket ditt, for eksempel med tjenesten Min økonomi, kan du enkelt finne utgifter du eventuelt kunne spart.

Sparer du i BSU?

Skal du låne 1.500.000 kroner, må du ha 225.000 kroner i egenkapital. Det er mye penger. Hvis du er helt rå, setter du av litt penger etter sommerjobben, etter bursdag og jul. Kanskje blir du mer motivert til å spare ennå mer etter hvert som kontoen fylles opp. Litt sparing er uansett bedre enn ingenting.


Hvordan sikre deg og tingene dine?

Når du blir 18 år og voksen er du ikke alltid forsikret av dine foreldre. Har du tenkt over hvor mye tingene dine, som PC, mobil, klær, sykkel, sportsutstyr og smykker er verdt til sammen?

Eller hva skjer om du blir syk eller skader deg når du er på reise? Med vår innbo- og reiseforsikring har vi samlet det du trenger for å sikre deg selv og tingene dine, både hjemme og når du er ute og reiser. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }