Konjunkturbarometer

For Trøndelag og Møre og Romsdal

Gjennom vårt årlige konjunkturbarometer presenterer vi ny kunnskap om landsdelen. Vi lager prognoser for økonomisk vekst og denne kunnskapen bidrar til å utvikle det lokale næringslivet videre.

Konjunkturbarometeret 2020:
Smittebølgen satte gryende optimisme på prøve

Fram til litt utpå høsten 2020 var optimismen tilbake i næringslivet i Midt-Norge. Så gjorde den økte koronasmitten framtida mer usikker.

- Det unormale kan bli den nye normalen. Vi må lære oss å leve med økt usikkerhet, sa konserndirektør næringsliv Vegard Helland da konjunkturbarometeret ble presentert 6. november. 

I Konjunkturbarometer for Midt-Norge 2020 skifter SpareBank 1 SMN markedssyn fra nøytral til avventende.

Her er hovedfunnene:

  • Koronapandemien rammer næringslivet ulikt. Ti prosent av bedriftene rammes sterkt negativt, mens tre prosent har opplevd positiv effekt siden utbruddet i mars
  • 4800 bedrifter og 38.000 ansatte er sterkt negativt påvirket. Mange av dem er neppe rustet for nye smittebølger
  • Forventningene i næringslivet har snudd fra rekordstor pessimisme i mars i år til normal optimisme ifølge en måling fra Sentio hvor 600 bedriftsledere er blitt spurt. Målingen ble avsluttet 9. oktober

I Konjunkturbarometeret for Midt-Norge har banken denne gang sett nærmere på de dramatiske virkningene av koronapandemien og presenterer en koronaindeks som viser hvordan dette slår ut for ulike bransjer og regioner. Hver enkelt bransje og region har fått sin koronascore.

Bærekraftbarometer 2020

For andre år på rad var bærekraft spesialtema i konjunkturbarometeret. 

Vi så nærmere på bærekraft i forbindelse med kundeadferd, lønnsomhet og forretningsmuligheter. Årets undersøkelse viser at arbeidet med langsiktig, grønnomstilling bør intensiveres i virksomheter i Midt-Norge.

Rørosbedrift tar bærekraft på alvor

Bærekraftbarometeret på 2020 viser at det er store variasjoner på hvor høyt på dagsordenen bærekraft står hos små- og mellomstore lokale bedrifter. Hos UTE Depot er det ingen tvil, her er bærekraft høyt prioritert og det har det vært siden begynnelsen.

 

Håkon Lian er Årets kremmer i Trondheim

I forbindelse med presentasjon av konjunkturbarometeret kårer vi hvert år Årets kremmer i flere markedsområder. I Trondheim gikk prisen i år til urmakerforretningen Håkon Lian AS. Prisen er basert kun på lønnsomhet og vekst, med innleverte regnskap i Brønnøysundregistrene som eneste fasit. 
 

 

Fra koronalån til rekordkontrakt

Tall fra årets konjunkturbarometer viser at på tross av rekordstor pessimisme i trøndersk næringsliv i mars, så bedriftsledere mye lysere på framtida tidligere i høst, før siste smittebølge. Levangerbedriften Ritek har følt både nedturer og oppturer på kroppen i år.
 

 


Konjunkturbarometeret er en viktig del av arbeidet vi gjør for og med våre næringslivskunder. Det er også en stor del av vårt samfunnsansvar som regionens ledende bank.

Du kan lese mer om samfunnsutbytte i banken her.