Slik skal innovasjon gjøre landbruket mer bærekraftig

At det norske hav- og landbruket er alt annet enn sidrumpa, det viste konferansen AgriTech Nordic på Steinkjer. 

AgriTech Nordic landbrukskonferanse taler fra scenen

Over 400 deltakere samlet seg i Steinkjer for AgriTech Nordic 2019. 

– Primærnæringen i vår region er svært innovativ, og aktørene er villige til å investere i ny teknologi. Det vil være avgjørende i tiden som kommer, sier Arne Tørris Haug.

Han er banksjef for næringsliv på Steinkjer, hvor mye av næringslivet generelt er avhengig av utviklingen innenfor landbruket. Haug ser en primærnæring som er opptatt av å drive bærekraftig.

– Vi ser stadig vekk utvikling og implementering av ny teknologi som gjør at vi kan drifte mer bærekraftig og mer lønnsomt på mindre areal. Med større presisjon trenger vi for eksempel ikke bruke store, tunge kjøretøy, sier han.

Fra paneldebatten - Big Data and Machine Learning.

Økosystemets samlingspunkt

Som lokal landbruks- og sparebank er vi opptatt av regionens innovative muskler. Haug sier de har en rolle som veileder overfor næringa.

– Vi ønsker å bidra til at alle driver bærekraftig, og det blir bare viktigere fremover. Vi kommer ikke til å snakke om avfall, men ressurser på avveie. Men for å utnytte alle ressurser best mulig, trenger vi ny teknologi. Og her skjer det mye spennende i regionen, for eksempel når det kommer til robotisering og datainnsamling.

Et samlingspunkt midt i denne teknologiutviklingen er initiativet AgriTech Nordic, organisert av T:lab, hvor vi har en eierandel. Håvard Belbo, daglig leder av T:lab, mener arrangementet er i ferd med å ta en viktig posisjon i regionen:

– Vi har sterke teknologiske miljøer her i Trøndelag, som NTNU, SINTEF og Nord universitet, og de er understøttende for dette økosystemet. Men regionen har også en lang tradisjon med komplette verdikjeder både for jord, skog og hav. Vil du utvikle nye virksomheter rettet mot disse bransjene, er dette et egnet sted å starte, sier Belbo.

Åpning av konferansen - Håvard Belbo, daglig leder av T:lab til høyre.

Et kjempepotensial

Den første AgriTech Nordic-konferansen gikk av stabelen i fjor. Ideen ble unnfanget like etter World AgriTech Innovation Summit i London, hvor det blant investorer var en gryende interesse for det nordiske markedet. Men Norden var dårlig representert. 

– Vi merket at deltakerne var nysgjerrige. De visste at vi her i nord var gode på å ta i bruk ny teknologi for eksempel innen havbruk. Men det var få nordiske aktører der. Da bestemte vi oss for å gjøre noe med dette, forteller Belbo.

Resultatet ble AgriTech Nordic, tenkt som en nordisk «hub» for virksomheter som ønsker å utvikle og satse på ny teknologi. T:lab-sjefen påpeker at selv om det nordiske markedet ikke er spesielt stort, er det både høyt utdannet og tidlig ute. Det gjør det godt egnet som testmarked.

– Vi er allerede det landet i verden med høyest andel melkeroboter. Automatisering av gammel og velkjent produksjon er naturlig for oss. Også havbruksnæringen er i ferd med å transformeres fra erfaringsbasert og manuell til kunnskapsbasert og digital. Det gir store muligheter, og da trenger vi økosystemer som dette, som legger til rette for videreutvikling og skalering videre ut til det globale markedet.

Hvorfor velge oss? Les mer om hva vi kan tilby bedriftskunder i landbruket.

TechSafari på Mære - på stand med banken

Daglig leder i CageEye, Bendik Søvegjarto.

Snakker fisk

Et av selskapene til stede på AgriTech Nordic var CageEye, som driver med adferdsanalyse av laks. Over 30 år med forskning og ni års kommersiell utvikling har resultert i et verktøy som lar oppdrettere optimalisere produksjonen. Systemet deres forstår hvordan fisken har det – og når den er mett.

– Vi liker å si at vi har lært å snakke fisk. Det betyr at vi kan øke produksjonen og utnytte fôret bedre. Innen 2025 skal vi sørge for at det produseres åtte milliarder flere måltider hvert eneste år, og det på en bærekraftig måte, sier Bendik S. Søvegjarto, daglig leder i CageEye. 

For et og et halvt år siden var de fire stykker. Nå er de 25. Mye takket være et godt produkt, litt takket være et godt nettverk. For det var i Steinkjer CageEye valgte å sette opp farten. 

– Vi har jo tilknytning til T:lab og resten av innovasjonsmiljøet i regionen. Det er utrolig mye flinke og fremoverlente folk i primærnæringene her. Vi grunnla en av våre fasiliteter her, og har fortsatt mye aktivitet i regionen, selv om selskapet er spredt over hele kloden. Når vi nå skal være en del av løsningen på fremtidens utfordringer, er det viktig med et godt nettverk av ressurser. Da er katalysatorer som T:lab og møteplasser som AgriTech avgjørende.

Video placeholder image

Film fra prosjektet "Økt verdiskapning i midtnorsk kjøttproduksjon".

Sammen får vi ting til å skje

Når det går godt med regionen vår, så går det godt med banken. Og motsatt. Derfor ligger det i ryggraden på bedriften vår å bidra til næringsutvikling i Midt-Norge. Da er det viktig å bidra til gode samarbeid, og å støtte opp om tiltak som kan gjøre en forskjell.

Vi er stolt partner av aktører som NTNU Discovery, Oi! Trøndersk mat og drikke, Trøndersk Matfestival, Økt verdiskapning i midtnorsk kjøttproduksjon, Matriket Midt, og mange fler. Og det skal vi fortsette med.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }