Kjøpte leilighet til studiestart

Bare noen dager før studiene startet, flyttet det unge paret inn i sin nykjøpte leilighet. At de gikk seg på en LO-stand under fadderuka, er de glade for i dag.

Eirin og Jørgen fikk LOfavør fordeler på boliglån

Jørgen Wold (22) er fra Grong, og Eirin Modell (23) er fra Namsos. De kjøpte leilighet i Trondheim da de flyttet dit for å studere.


I mange år har de bodd hver for seg, med pendling og alt annet et avstandsforhold fører med seg. Men da begge skulle til Trondheim for å studere, var det naturlig å endelig flytte sammen.

Etter å ha sett leiekostnadene i byen, bestemte de seg. De ville kjøpe i stedet for å leie. 

Video placeholder image

Det ble en umøblert studiestart

Han studerer samfunnsøkonomi, mens hun er lærerstudent. Siden de har campus på forskjellige steder, var beliggenheten et av kriteriene da de skulle velge leilighet.

– Det var viktig for oss at boligen lå midt mellom studieplassene. Det skulle være cirka like langt til begge steder. I tillegg måtte den ha gode bussforbindelser, sier han.

Og de fikk ikke lang tid på å bestemme seg. Boligen på Buran kjøpte de i august – like før studiestart. Fadderuka ble tilbragt på oppblåsbar madrass.

– Det var ganske avgjørende å finne en leilighet som var innflyttingsklar. Vi hadde ikke tid til noe som krevde mye arbeid. Også var det balkong her, da. Det hadde vi ønsket oss, sier Eirin.


Paret er rutinerte sparere

Paret har jobbet og spart siden de var 15 år. Eirin hadde et hvileår før studiene, men hvilte ikke. Hun bodde hjemme, jobbet – og sparte nesten hele inntekten sin.

– I tillegg har jeg fått BSU-penger både i bursdags- og julegaver. Det føltes litt kjedelig da jeg var yngre, men i dag er jeg veldig glad for det, sier hun.

Starte BSU? Få LO-fordeler + dobbel rente ut 2020

Siden de begge er fulltidsstudenter, var de opptatt av å få så lave månedskostnader som mulig. Derfor brukte de både pengene fra BSU, fond og andre sparemidler da de skulle kjøpe leiligheten.

– Vi solgte til og med bilen. Lave faste utgifter var det aller viktigste for oss. Takket være at vi hadde så mye egenkapital, fikk vi til det, sier lærerstudenten, og legger til:

– Jeg kjenner flere som leier, og likevel betaler mer enn vi gjør. Sparing lønner seg!

Video placeholder image

Sparte på studentmedlemskap

Allerede i fadderuka stoppet paret ved en LO-stand. Selv om de nettopp hadde kjøpt bolig, slo de av en prat. Den praten skulle spare dem for store pengesummer.

– Vi hadde jo hørt litt om fordelene ved å være medlem, men ante ikke at det kunne utgjøre så mye i kroner. Et halvt prosentpoeng lavere rente blir 6–700 kroner i måneden for oss, og som studentmedlemmer får vi gratis innboforsikring, sier Eirin.

Kontingenten sparer de inn på en drøy uke bare gjennom rentefordelen. Og siden de er samboere, holder det at én av dem er medlem. Det ble et enkelt regnestykke for studentparet.

– Vi meldte oss inn i et forbund med en gang, forteller han.


Mer penger til overs

I dag er luftmadrassen borte. Sofa, seng og tomannspult er på plass i leiligheten på Buran. 

– Det er flott å bo i lag, og det er utrolig godt å ha noe eget, selv om det innebærer en god del ansvar på det økonomiske plan. Du må ha buffer-kontoer og de rette forsikringene, forteller Eirin.

Men livet som boligeier var studentparet godt forberedt på. Og med fordelene fra LOfavør, ble de månedlige utgiftene enda lavere enn de hadde budsjettert med.

– Vi har rett og slett mer penger til overs.Video placeholder image

LOfavør + kjøpe bolig = sant

Her er våre beste tips til deg som skal kjøpe din første bolig:

  • Snakk med oss i banken så fort som mulig 
  • Du har allerede Norges beste innboforsikring gjennom medlemsskapet ditt, men det kan være du må ha andre forsikringer også. Du har LOfavør-fordeler på alle forsikringer hos oss. 
  • Få en av landets beste renter med LOfavør Førstehjemslån
  • Du trenger ikke cashe inn BSU'en din. Vi kan ta sikkerhet i kontoen som egenkapital, og du kan fortsette å spare og få skattefordel. Du får også bedre rente med LOfavør.
  • Få alt samlet på et sted, og spar penger på å bruke alle fordelene du har gjennom LOfavør. 

Priseks. LOfavør Førstehjemslån: Nom.rente 2,49 %. Eff.rente 2,58 %. 2 mill o/25 år, kost 703 583 kr. Totalt 2.703.583 kr.

Eirin og Jørgen's sparetips

Studentene har følgende tips til andre unge som vil inn på boligmarkedet:

  1. Start så tidlig som mulig med boligsparing (BSU). Det virker kanskje litt kjipt når du er ung, men du kommer til å bli så glad for det en dag. 
  2. Spar av så mye du klarer hver måned - jo mer du klarer, jo fortere går det.
  3. Sett opp mikrosparing i mobilbanken. Vi har valgt at hver gang vi bruker Visa-kortet, strekkes det 20 kroner til sparekontoen. Men du velger selv hvor mye, og til hvilken konto.
  4. Skaff deg en deltidsjobb hvis du har anledning til det, og vær disiplinert og målretta med pengene du tjener. Kjekt å vite om studentjobber.
  5. Hvis du bor hjemme, bør du utnytte at du har lave (eller ingen) utgifter og spare så mye du bare klarer. Dette koster det å flytte hjemmefra.
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }