Kjekt å vite om studentjobber

Et flertall av norske studenter jobber ved siden av studiene. 

Klarer du å balansere jobb og skole kan du høste erfaringer som kommer deg til gode senere i livet - i tillegg til en litt romsligere studentøkonomi selvfølgelig.

Portrait of a female student

Ting å tenke på

Jobber du ved siden av studiene får du litt mer å rutte med hver måned. Men det er bare en av fordelene. 

Arbeidserfaring er bra både for din egen utvikling og for CVen din, å ha vært innom arbeidslivet før man er ferdigstudert kan være veldig verdifullt. Kontakter er viktige og de du møter i din første jobb kan gi sin støtte som referanser når du vil ta steget videre.

Butikker og serveringssteder er populære arbeidsplasser for unge. Mange jobber også innen helse. Felles for disse bransjene er at de er enkle å få til ved siden av studiene siden de ikke er 8-16 jobber.

Å jobbe når andre har fri er vanlig, enten det er snakk om sesongjobbing, sommerjobb, søndager eller røddager. Jobber du utenfor vanlig arbeidstid har du ofte krav på ekstra betaling også, og det er vel alltid fint å tjene litt ekstra?! 

Tenk også på hva slags jobber du har som kan passe godt med studiene dine, spesielt når du nærmer deg endt utdanning. Mange selskap tilbyr faglige relevante sommerjobber og internships for studenter. Du kan lese mer om våre muligheter for studenter her

Mange finner de første jobbene gjennom bekjente, enten det er familie, naboer eller andre bekjente. Du kan også finne jobber på nav.no og finn.no, og hos vikarbyrå som for eksempel Manpower.

Mange annonserer ledige stillinger på sosiale media og det hender fortsatt at man kan finne ledige stillinger på oppslagstavla på nærbutikken.

Ikke vær redd for å være proaktiv. Langt fra alle jobber blir annonsert, ser du en plass du har lyst til å jobbe, hvorfor ikke stikk innom å si hei?

Det aller viktigste er at du ikke jobber så mye at det går ut over studiene dine!

Hvis du har lån og stipend fra Lånekassen må du også passe på at du ikke tjener mer Lånekassens inntektsgrense, da blir nemlig stipendet ditt kuttet. Inntektsgrensen er satt per år så du kan fint velge å jobbe mye i feriene og lite utenom.

Det finnes ikke en generell minstelønn i Norge, og lønnen du kan forvente kommer an på jobben du får. I noen bransjer er det innført minstelønn, Arbeidstilsynet har en oversikt over disse.

Sjekk gjerne med fagforeninger og andre arbeidstakerorganisasjoner om du er usikker på at du får rettferdig betalt for arbeidet du utfører!  

Om du tjener mindre enn 55.000 kroner i året er du ikke pliktig til å betale skatt og kan bestille frikort fra Skatteetaten. Om du er usikker på hvor mye du kommer til å tjene kan det være lurt å sjekke med Skatteetaten. Husk at det er ditt ansvar at du blir trukket det riktige beløpet. 

Lånekassens inntektsgrense bør du også ta hensyn til. Mottar du fullt stipend og lån fra Lånekassen kan du i 2019 tjene maksimum 182.575 kroner før skatt før det har innvirkning utbetalingene dine fra Lånekassen. 

Alle som jobber har krav på en skriftlig arbeidsavtale, uansett om det er en fast eller midlertidig stilling. Avtalen skal inneholde opplysninger om arbeidsforholdet, som navn på arbeids- og arbeidsgiver, lønn, en beskrivelse av arbeidet, oppstart og varighet av arbeidsforholdet.

I tillegg har du mange andre rettigheter i forhold til ferie, arbeidstid, opplæring, pensjonssparing og mye annet. Både hos Arbeidstilsynet og LO Norge kan du lese mer om dine rettigheter.

 

Hvordan få pengene dine til å strekke lengst mulig? 

Selv med en deltidsjobb til å spe på budsjettet kan studentøkonomien være trang. Her er privatøkonom Eldar Rønnings tips til å få mest ut av både stipend, lån og inntekt: 

  • Sett opp et budsjett og hold deg til det! Planlegg godt, legg til deg gode vaner som å se etter tilbud og unngå impulskjøp.
  • Ikke ha så mye penger på brukskontoen. Desto mindre penger du har på brukskontoen, desto mer utilgjengelig blir pengene dine. Når du må trykke deg inn på nettbanken for å overføre, får du bedre kontroll på hvor mye du bruker. Du ordner lett flere kontoer i mobilbanken
  • Sett opp autotrekk som mikrosparing eller fasttrekk. Og om du ikke trenger alle pengene til å dekke utgifter er det smart å sette penger fra studielånet på BSU-kontoen.

Nyttige lenker

Arbeidstilsynet - En statlig etat underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. Etaten fører tilsyn med at private og offentlige virksomheter følger kravene etter gjeldende relevante lover og regler. 

NAV jobbsøkerportal - Alle offentlige utlyste stillinger i Norge pluss andre stillinger som arbeidsgivere har registrert. 

Finn - Norges største jobbplattform

Manpower - Bemannings- og vikarbyrå. 

LO (Landstakerorganisasjonen i Norge) er landets største lønnstakerorganisasjon. Over 930 000 medlemmer er organisert i en rekke fagforbund som er tilsluttet LO.

Les også

Leie leilighet

Det er mange ting å tenke på når du skal leie leilighet, har du kontroll på det viktigste? 

Ler mer om hva du bør tenke på her. 

Råd og tips for en bedre studentøkonomi

Studentøkonomien kan være trang, men med litt planlegging kan du forbedre økonomien din mye. Nøkkelen er planlegging. 

Les mer om en bedre studentøkonomi her

Boligsparing for ungdom

BSU er den smarteste spareformen for deg under 34 år. Med fast sparing er det lettere å fylle opp BSU-kontoen. 

Les mer om BSU.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }