Tips og råd
Hva hvis jeg blir arbeidsledig?
Er du redd for å bli arbeidsledig? Her finner du gode råd for en tryggere hverdag.
Planlegg økonomien din
Et godt sted å starte, er å finne ut hvor mye du kan forvente å få inn på konto.
- Er lønnen din redusert? Hva er den nye lønnen?
- Er lønnen din erstattet av dagpenger? Hvor mye dagpenger får du?
- Hvilke andre inntektskilder har du: Husleie, barnetrygd, skattepenger, feriepenger?
- Kan du skaffe deg andre inntektskilder: Har du noe du kan eller bør selge? Kan du skaffe deg annet arbeid?
- Har du betalingsforsikring, som kan hjelpe deg å redusere utgiftene i denne perioden?
Har du en buffer, eller andre sparepenger? Altså penger du har lagt til side for en regnværsdag. Før du bruker av sparepengene, bør du tenke over:
- Hvor stor er bufferen?
- Hvor er bufferen din plassert? Kan du bruke av den umiddelbart eller er det noen begrensninger?
- Husk at bufferen bare kan være til hjelp en periode. Den viktigste jobben er å sette utgiftene til et nivå du kan tåle på sikt.
Hvis inntektene ikke strekker til, er nok svaret at du må redusere utgiftene. Denne jobben handler ofte om bevisste valg. Tenk over hvilke utgifter du kan kutte helt og hvilke du kan redusere:
- Mat er en av de største utgiftene i en husholdning: Sett opp en middagsplan og et matbudsjett. Følg med på tilbud.
- Bruk restene og tøm fryseboksen, nettet gir mange gode tips for å redusere matsvinnet.
- Kan du redusere kjørelengden på bilforsikringen din?
- Skal du ha en periode uten å kjøpe nye klær? I stedet kan du bruke noen du ikke har brukt på lenge, eller låne av andre?
- Er det noen tjenester du ikke bruker og som du kan få refundert nå?
- Hvor mye bruker du på snus, snop, flaskevann og på cafe? Denne sløsekalkulatoren hjelper deg til å kutte.
Avdragsfrihet kan være til god hjelp hvis inntekten går ned en periode. Vær likevel oppmerksom på at den totale kostnaden på lånet øker ved bruk av avdragsfrihet.
Hva bruker du pengene dine på?
Et budsjett kan hjelper deg med å få et mer bevisst forhold til pengene du får inn hva du bruker penger på. Her finner du et forslag til budsjett du kan bruke.
Full oversikt med Min økonomi
Min økonomi gir deg en god oversikt over hvor mye du har brukt på for eksempel dagligvarer, lån, kafebesøk og andre ting. Bestem deg for hvilke utgifter du skal kutte.
Her finner du Min økonomi:
Logg inn i mobilbanken eller nettbanken
Velg en konto
Velg fanen Min økonomi
Ikke spar på sparingen
Det føles ikke alltid like lett, men det er smart å ha litt ekstra penger på kontoen hvis det dukker opp uventede utgifter, eller hvis du får lavere lønn. Hvor mye du sparer kommer an på hvor mye du har råd til.
Spareveilederen i mobilbanken og nettbanken hjelper deg til å finne sparingen som passer for deg.
Forbered deg – hvis du kan
Merker du at regningsbunken vokser, og at kontoen er tom før lønningsdagen? Har du mistet deler av inntekten på grunn av arbeidsledighet, sykdom eller samlivsbrudd? Her får du gode råd for å få orden på økonomien.
Du kan alltid kontakte oss for å be om hjelp, og jo tidligere du ber om råd, jo lettere er det å finne en løsning du kan leve med. Ikke sitt med bekymringene dine alene, snakk med oss. Vi er her for å hjelpe!
Hva lurer andre på?
Det kan virke fristende å spare noen kroner på å si opp forsikringene dine når du skal gjøre kutt i hverdagsøkonomien. Men er det egentlig noe du har råd til å gjøre?
For å svare på spørsmålet: Du kan spare noen hundrelapper, men til gjengjeld risikerer du å tape veldig mye mer om helsen skulle svikte.
Forsikringene sikrer deg mot det uforutsette. Plutselig skjer det noe som påvirker helsen din. Uten forsikring vil du ikke få dekket opp det økonomiske tapet du får ved å ikke kunne jobbe – og det kan koste deg veldig mye mer enn du sparer. Det offentlige hjelper deg med å overleve, men ikke med å leve. Det er fryktelig surt om en ny tilværelse som ufør også skulle ta fra deg muligheten til å beholde hus, bil eller fritidsaktivitetene til barna.
Det er ingen tvil om at tider med rentehevinger og prisstigninger merkes på lommeboken. Mange opplever å få en strammere økonomi, med høyere strømregninger og dyrere dagligvarer. Da er det absolutt verdt å ta en gjennomgang av økonomien. Still deg selv spørsmålet om hvor du kan spare penger, uten at det går på bekostning av personforsikringene dine.
Er du bekymret for økonomien er vår anbefaling å kontakte oss – slik at vi sammen kan se på hvor du kan spare.
Arbeidsledighetsforsikring er det samme som betalingsforsikring for boliglån. Det vil si en forsikring som dekker nedbetaling av boliglånet i perioden du er arbeidsledig eller syk. Vi tilbyr dessverre ikke en slik arbeidsledighetsforsikring. Men vi kan tilby deg å kjøpe betalingsforsikring for kjøretøylån og kredittkortlån, som kan være til stor hjelp dersom du skulle bli arbeidsledig.
Betalingsforsikring for kredittkort hjelper deg å nedbetale 10 % av det du skylder i opptil 10 måneder dersom du blir arbeidsledig, syk eller utsatt for en ulykke. Ved kritisk sykdom eller død slettes utestående gjeld på kortet med inntil 150 000 kroner.
Forsikringen må kjøpes i løpet av de 3 første månedene etter du har bestilt kredittkort. Dette gjør du enkelt i nett- og mobilbanken under kredittkortet ditt.
Betalingsforsikringen koster 0,6 % av kortgjelden hver måned. Og du betaler bare de måneder du har gjeld på kortet.
Å refinansiere vil si å gjøre endringer på eksisterende gjeld. Her er tre eksempler på refinansiering av boliglån:
- Du slår sammen lån:
Har du flere lån som til sammen utgjør mindre enn 85 % av verdien på boligen din, kan du slå sammen disse til ett lån, med én rente og én nedbetalingsplan. - Du får lavere rente:
Boligen din har steget i verdi og/eller du har betalt ned så mye på lånet at du har lavere belåningsgrad og dermed kan få lavere rente. - Du øker lånet ditt i banken:
Hvis du skal pusse opp eller gjøre andre investeringer kan du øke lånet du har på boligen din i dag.