I 2022 ble det meldt inn ca. 70.000 vannskader i boliger og hytter, ifølge Finans Norge. Med økt ekstremvær, øker også antallet vannskader. Forebygging blir derfor stadig viktigere. Nedenfor forteller vi deg hva du kan gjøre for å unngå vannskader, og hva du skal gjøre hvis du mistenker eller oppdager en vannlekkasje.
Dette bør du gjøre
Sørg for at regnvann og overvann ledes vekk fra huset
Hvorfor er dette viktig ?
Overvann og takvann, som samler seg rundt boligens grunnmur, kan føre til fuktskader og fuktinntrenging i kjeller og bygningsstruktur. Gammel eller dårlig drenering, eller skade på ytterveggen og grunnmur, kan også føre til at regnvann trenger inn i huset og gjør skade. Her er en oversikt over tiltak du kan gjøre for å redusere potensielle vannskader.
Hvordan gjør du det?
- Sjekk takrennene med jevne mellomrom og sørg for at nedløpene leder vannet bort fra boligen og ikke inn mot grunnmuren. Bruk forlengelser om nødvendig, for å sikre effektiv avrenning.
- Koble bøyelige drensrør til nedløpene og legg rørene ut på plenen eller i blomsterbed noen meter vekk fra boligen hvis du har det.
- Sørg for at kvister, løv, sand, grus og is-propper ikke sperrer for vann i avløp.
- Sjekk dreneringen ved å se etter tegn på om vann kommer inn i kjelleren, eller om det er fukt i kjelleren.
- Ta kontakt med fagfolk hvis
a) du er usikker på om det er fukt i boligen. De kan gå inn med kamera for å se i rørene i dreneringssystemet
b) du må installere dreneringssystem
c) dreneringen er gammel og du er usikker på om den tåler ekstremvær
- Sjekk at helningen ikke leder inn mot huset. Gjør den det, bør du flytte jordmasser og lage dreneringsgrøfter, eller eventuelt starte et større arbeid for å lede vann vekk fra boligen. Dette bør du få hjelp av fagfolk til.
- Inspiser grunnmuren jevnlig for eventuelle sprekker, hull eller lekkasjer som kan tillate fuktighet å trenge inn.
- Velg drenerende materialer som for eksempel grus på gårdsplassen slik at vannet trenger ned i bakken.
- Sjekk at det ikke samler seg vann langs husveggen, hvis det er tilfelle, ta kontakt med fagfolk og følg rådene til Direktoratet for Byggkvalitet for å sikre en miljøvennlig og effektiv oppussing.
Hold området rundt grunnmuren ryddig
Hvorfor er dette viktig ?
En ryddig grunnmur reduserer risikoen for at vann, fuktighet og jordansamlinger samler seg rundt grunnmuren og forårsaker skader.
Hvordan gjør du det?
- Trim eller fjern busker, trær o.l. som vokser nær grunnmuren. Husk at røtter og fuktighet fra vegetasjonen kan påvirke grunnmuren.
- Ikke etabler blomsterbed eller ha planter tett opp mot grunnmuren.
- Ha tilstrekkelig avstand mellom grunnmuren og gjenstander som kan samle fukt.
Forsink vannet ved ekstremnedbør ved hjelp av blant annet grønne tak og andre naturbaserte løsninger
Hvorfor er dette viktig?
Når vi forsinker vannet ved ekstremnedbør, bidrar det til å redusere risikoen for flom. Det er fordi vannet blir spredd over tid, slik at det ikke samler seg for raskt og overbelaster avløpssystemene. En måte å forsinke vannet på er å plante trær og busker som suger til seg vann.
Hvordan gjør du det?
- Utform terrenget slik at det finnes naturlige steder for oppsamling av vann og som bidrar til å bremse vannets hastighet.
- Lag en «regnsvannshage», det vil si en hage med planter, busker, trær og gjerne en tank/tønne som fanger opp regnvannet.
- Etabler grønne tak hvis det passer for boligen din og bomiljøet.
- Lag infiltrasjonsbassenger, legg rør eller grav dreneringsgrøfter for å forsinke og håndtere overvannet på stedet.
Les mer om fem overvannstiltak du kan gjøre selv på klimaoslo.no
Vedlikehold og rens rister, sluk og takrenner
Hvorfor er dette viktig?
Velfungerende takrenner og rister reduserer risikoen for store skader på hus og rør. Særlig på høsten kan løv, barnåler og gjørme samle seg i rister, sluk og takrenner og danne en propp som tetter igjen nedløpsrøret. God rengjøring minker risikoen for oversvømmelser og vannskader.
På vinteren kan vannet fryse og slå sprekker i røret. Rengjorte avløpssystemer bidrar til å forhindre vannansamlinger rundt bygningen som kan påvirke fundamentet, husvegger og grunnmuren over tid.
Hvordan gjør du det?
- Sjekk regelmessig rister, sluk og takrenner for å se om det er blokkeringer eller skader.
- Fjern løv, barnåler og annet som har havnet i takrennen eller i nedløpet. Du kan bruke en plastflaske til å gjøre dette, ved å klippe av nederste del av flasken.
- Start med å «skuffe» der vannet renner ned i avløpet og jobb deg bortover takrennen, vekk fra nedløpet. På denne måten unngår du å dytte løv og skitt ned i avløpet.
- Skyll rister og takrenner grundig med vann for å fjerne rester og sjekk at vannet drenerer fritt.
- Vurder å engasjere fagfolk for grundig rengjøring av takrenner, spesielt hvis det er vanskelig tilgjengelige områder eller behov for spesialutstyr.
Velg riktig underlag/dekke som sørger for at vannet blir drenert
Hvorfor er dette viktig?
Såkalte drenerende underlag/dekker som for eksempel grus, tillater vannet å trenge gjennom, reduserer overflatevann og forhindrer potensielle flomproblemer. Det er svært viktig at vi reduserer mengden overflatevann for å unngå store flom- og vannskader.
Hvordan gjør du det?
- Hvis det allerede er et vanntett dekke, fjern dette og erstatt det med et drenerende underlag/dekke, for eksempel grus.
- Vurder terrengets naturlige helning for å sikre effektiv drenering. Om nødvendig, juster terrengprofilen for å lede vannet bort fra boligen.
- Fjern rusk og løv fra overflaten regelmessig, da også dette påvirker dreningen.
Vedlikeholdsansvar
Du er selv ansvarlig for å vedlikeholde hjemmet ditt og melde inn skader med en gang du oppdager skade. Vi anbefaler å jevnlig gjøre vedlikehold, så du har god kontroll på feil, mangler og slitasjer som kan oppstå.
På denne måten reduserer du skadeomfanget og kan unngå større konsekvenser som fukt-, vann- og brannskader kan føre til. Hvis det plutselige oppstår skader, selv om du er flink til å gjøre vedlikeholdsarbeid, kan forsikringen dekke skadene.
Hva lurer andre på?
Hvis det skjer en skade på huset eller hytta som fører til vannlekkasje og vannskade, er selve huset eller bygningen dekket av husforsikringen. Det vil si tak, vegger, gulv og alt som sitter fast i boligen (parkett, peis, varmtvannsbereder, varmepumpe, kjøkken-innredning osv.). Det samme gjelder for hytta hvis du har hytteforsikring.
Blir møbler eller frittstående hvitevarer ødelagt, er det innboforsikringen som vil dekke dette.
Ved vannlekkasje fra tak
Husforsikringen din skal dekke det som skjer plutselig og tilfeldig. Hvis for eksempel taket ditt sakte, men sikkert blir ødelagt fordi du ikke vedlikeholder det, er det en skade som skjer over tid. Da dekkes den heller ikke av forsikringen. For å være dekket mot følgeskader som kommer av tak (inntil 50 år gammelt) som ikke er tett, må du ha topp husforsikringen.
Hva gjør jeg ved vannlekkasje?
- Stopp vannet og redd eiendeler
Ved vannlekkasje fra vannrør, finn hovedstoppekranen og steng av vannet. Hvis du ikke får stoppet vannet og det er behov for rørlegger så anbefaler vi at du selv engasjerer en rørlegger. Fjern mest mulig av vannet, for å begrense skaden. Flytt gjenstander bort eller opp fra vannet. - Dokumenter skaden
For å hjelpe deg er dette relevant: Liste over ødelagte ting. Kvitteringer for eventuelle utgifter i forbindelse med hendelsen. For at Fremtind skal finne ut om de kan få reparert tingene dine, må du beholde dem til de har sett på saken.
- Kontakt oss
Meld skaden til Fremtind. De bistår deg også hvis du trenger akutt hjelp og gir praktiske råd gjennom hele prosessen. Ikke begynn med reparasjoner før du har kontaktet Fremtind – de vil hjelpe deg med det.
Er det skade på bygningen og du i borettslag må du også melde ifra til styret. De melder saken til sameiet/borettslaget sitt forsikringsselskap. - Hva skjer etterpå?
Ved små skader, kan vi som oftest behandle saken ganske raskt. Det er mulig vi ber deg om å sende bilder av skadene. Ved større skader sender vi en takstinspektør eller håndverker til deg for å få bedre oversikt. De takserer skaden og kan gi deg informasjon om prosessen rundt reparasjonen.
Har du både innbo- og husforsikringen hos oss, får du én egenandel, ett kontaktpunkt og ett samlet oppgjør ved skade.
Se også:
Dekker husforsikringen varmepumpe?
Hva dekker innboforsikringen?
Er jeg dekket for maten i fryseren min?
Hvis de frosne vannrørene eller avløpsrørene er tilgjengelige, kan du prøve å tine rørene med en hårføner direkte på det frosne stedet. Unngå å bruke gassbrenner eller varmepistol for opptiningen, eller banking på rørene.
Hvis det er rør i rør kan du prøve å tine opp ved hjelp av en støvsuger. Åpne vannkrana der vannrøret er fryst, for eksempel kjøkkenet. Ta med støvsugeren til fordelerskapet, og finn røret som går til krana. Start støvsugeren for å suge varmt luft gjennom ytterrøret (trekkrøret) fra kjøkkenet. Når vannet starter å renne fra krana på kjøkkenet, er røret tint. Fortsett å la vannet renne en stund, slik at resten av isen i røret også smelter. Hvis det lekker vann fra trekkrørene etter opptining, kan røret være sprukket og må byttes. Steng av hovedkrana og kontakt en rørlegger.
Vær hjemme mens du tiner rørene, slik at du raskt oppdager hvis det oppstår en vannlekkasje.
Hvis røret er i bakken/utenfor huset kan du melde ifra til Fremtind. Deretter kan du bestille rørlegger som hjelper deg med å tine det frosne røret. Hvis du har bygningsforsikring (hytte- eller husforsikring) dekker vi tining av rør utenfor huset, minus egenandelen din.
Får du vannskade og du har en FG-godkjent vannstopper slipper du egenandel på inntil 6.000 kroner, hvis vannstopperen forhindrer en større skade.
Få veiledning og meld om frosne rør
Strømsparing og lave temperaturer er en farlig kombinasjon
Det er forståelse for at mange vil spare strømutgifter, men det kan gi mye større kostnader på sikt. Det er viktig at du har på nok varme slik at vannet i rørene dine ikke fryser. Om du ikke har tilstrekkelig med varme på våtrom og rom med rør, kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv om du skulle få en frost- eller vannskade.
Se også:
Er jeg dekket for vannskader?
Dekker forsikringen skader ved snø på taket?
Hva er sikkerhetsforskrifter for hus og hytte?
Dekker husforsikring ansvar?
Dekker forsikringen drivhuset mitt?
Dekker forsikring drenering?
Sikkerhetsforskriftene for hus og hytte er et sett regler du må overholde for å ha krav på full erstatning ved bruk av forsikringene. Sikkerhetsforskriftene skal forebygge faren for eller begrense omfanget av skader. Hvis du ikke overholder, eller påser at de blir overholdt, kan du få avkortning på forsikringen om det skulle skje noe. Sikkerhetsforskriften vil du også finne i forsikringsavtalen din.
Her finner du ansvarsbegrensninger og sikkerhetsforskrifter for hus og hytte:
Brann
Boligen skal ha:
- godkjente røykvarslere som skal plasseres slik at de tydelig høres på soverom.
- godkjent brannslukningsapparat eller husbrannslange som kan nå alle rom.
- egen fast elektrisk kurs beskyttet med overspenningsvern og jordfeilbryter på fast ladepunkt for elbil/hybridbil. Ladning med ordinær stikkontakt skal i tillegg skje uten bruk av skjøteledning og etter kravene fra DSB.
Vann
Du må sørge for:
- at alle rom i bygningen er tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frosne rør og andre frostskader.
- at hovedstoppekranen stenges og vannkranene åpnes for å tømme rørene hvis bygningen skal stå ubebodd i mer enn 7 dager.
- å ha vaskemaskin/oppvaskmaskin i rom med sluk eller ha innebygget stoppeventil.
Tyveri-/innbruddssikring
Du må sørge for at bygning må være forsvarlig sikret mot tyveri og hærverk. Dører, vinduer og andre åpninger skal være lukket og låst, ikke i luftestilling. Nøkler skal oppbevares slik at uvedkommende ikke får tak i dem.
Bygningsarbeid, vedlikehold, reparasjoner og nye installasjoner
Du må sørge for:
- snømåking av tak, balkong og terrasse på bygning for å unngå skade.
- at alt arbeid er utført etter gjeldende byggetekniske forskrifter og om nødvendig meldt til og godkjent av offentlig myndighet i henhold til plan- og bygningsloven. Arbeidene skal utføres i henhold til godkjente tegninger og materialbeskrivelser og med ansvarshavende som tilfredsstiller de krav til kompetanse som er stilt i godkjenningen.
- at elektro- og VVS-arbeid er utført av autorisert eller godkjent håndverker.
- at manglende takstein, løse beslag, synlige lekkasjer, feil og mangler skal utbedres umiddelbart for å forebygge skader.
Oljetanker
Du må sørge for:
- at oljetanker som tas ut av bruk, skal tømmes for olje og graves opp/fjernes. Påfyllingsanordningen skal fjernes slik at påfylling ikke kan skje. Fjerning skal utføres av kvalifisert personell.
Last ned som PDF: