Nora starter bedrift

Det er innmari enkelt å starte bedrift, men det er også litt å finne ut av. Hva slags bedrift skal det være? Hvordan drive, skatte, fakturere og holde regnskap? 

Video placeholder image

Nora Mølmann (21) vil starte bedrift, for å bli sin egen sjef. Det går lettere enn hun hadde trodd.

Egen bedrift på en-to-tre

Det kan virke litt skummelt å starte bedrift, selv om det er enkelt å gjøre. Da er det godt å komme i banken for å slå av en prat med noen som kan svare på alle spørsmål. Nora bestilte derfor møte med rådgiveren sin, Astrid Kvaale for å finne ut av ting. 

Nora valgte å starte enkeltpersonforetak, men det er viktig at du undersøker hva som er best for deg og din bedrift. Det er noen viktige forskjeller på ENK og aksjeselskap (AS) som det er viktig at du får med deg før du bestemmer deg. 

Les: Hvorfor velge enkeltpersonforetak (ENK)

Tips til deg som skal starte enkeltpersonforetak

Video placeholder image

Slik betaler du skatt 

Skaff deg oversikt over hva du tror du kommer til å ha i overskudd, og meld det inn til skatteetaten. Du får faktura fire ganger i året. Det er lurt å sette til side skatten du skal betale på en egen konto, så du vet du har når regningen kommer.

Video placeholder image

Merverdiavgift og moms 

Det er en avgift som du krever inn på vegne av staten, for varer og tjenester du selger. Når du har omsatt for 50.000 kroner må du huske å legge på mva når du sender faktura. Da må du også sørge for å være lagt inn i momsregisteret. 

Video placeholder image

Fakturering og regnskap

Når du har gjort en jobb, så må du sende faktura. Det finnes mange faktureringsprogram på nett. Du har bokføringsplikt, noe som betyr at alt av inntekter og utgifter må holdes orden på i et regnskap. Her kan du bruke en regnskapsfører.

Superenkelt å starte bedrift på nett

Det tok Nora ca 5 minutter å starte bedrift via nettsidene våre når hun hadde bestemt seg for selskapsform. Vi har nemlig laget en superenkel løsning. Alt du trenger for å komme i gang er BankID'en din. Når bedriften er startet så har du full oversikt i mobilbank og nettbank. 

Nora starter bedrift (enkeltpersonforetak) på nett
Regnskapsfører Ingvild Nistad

5 tips til deg som skal starte enkeltmannsforetak

Ingvild Nistad, avdelingsleder i SpareBank 1 Regnskapshuset, forteller at mange velger ENK for å slippe ekstra «styr» med arbeidsgiveravgift og andre forpliktelser. Her får du hennes fem beste tips dersom du vurderer å opprette et enkeltpersonforetak (ENK): 

  1. Inngå aldri lange kontrakter eller gi garanti-forpliktelser på et ENK. Husk at du blir stilt privat til ansvar.
  2. ENK er et godt valg om du ikke ønsker å være arbeidstaker, men selvstendig næringsdrivende. Du betaler ikke arbeidsgiveravgift på egen innsats. 
  3. Du har ikke rett til sykepenger før 17. sykefraværsdag. Tegn derfor forsikring.
  4. Ikke glem pensjonssparing!
  5. Bruk alltid budsjetter og nåtidsregnskap. Det vil du fort se verdien av.

Er du mellom 18 og 34 år og kunde i banken? Få gode tips og råd om esport og om hvordan du kan spare penger, miljøet og ha et bedre liv.

Følg @sparebank1smn_ung på Instagram. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }