Nora tester

Student Nora Mølmann (20) har ønskeliste på ting hun vil teste. Ting som er bra for lommeboka, miljøet, og som gjør livet bedre. Følg med - her kommer tips og triks!
 

Video placeholder image

Bra for lommeboka, miljøet - og livet

Hvordan spise godt uten å bruke for mye penger? Hvordan unngå å kaste mat, og hvordan lage ting fra bunnen av? Hva med gaver, klær og ting - kan jeg lage det selv? Og hva trengs? Dette er spørsmål Nora skal finne svarene på, med hjelp fra eksperter. 

Følg med - episodene av Nora tester kommer fortløpende! Siste nytt finner du alltid på @sparebank1smn_ung på Instagram. 

Episode 5 - Nora tester DIY-gaver

I denne episoden skal Nora lære seg å lage gaver for hånd. Denne uka lærer hun hekling av de flinke folkene på Arbeidsrommet hos Bymisjonen i Trondheim.

Video placeholder image

Nora elsker håndarbeid, og liker tanken på å lage gaver i stedet for å kjøpe gaver. Hun har lenge strikket, men hekling har hun foreløpig ikke fått dreisen på. Det skal hun gjøre noe med denne uka, med eksperthjelp fra proff-heklerne på Arbeidsrommet hos Bymisjonen i Trondheim.

Se mer på instagram - følg @sparebank1smn_ung

Arbeidsrommet's oppskrift på bestemorruter

Disse rutene kan brukes både til pledd, sitteunderlag og andre ting. Her er oppskriften på hvordan du lager en på 11x11 cm. 

Utstyr:
Heklenål nr 4 eller nr 5 og garn som passer strikkepinne 4.

Tegnforklaring:
lm= luftmaske
km= kjedemaske
st = stavmaske
gjenta fra * […] ganger = fortsette med å gjøre alt som står mellom asteriskene […] ganger igjen

Slik lager du ringen:
5 lm, km RAD 1 (om ringen): 3 lm, 2 st, *2lm, 3s* gjenta fra * 2 ganger til. 2 lm, km i den øverste luftmaske av de første tre lm av raden.

Slik lager du rad 2: 
3 lm, st inni hver av de neste 2 st fra raden under
*inni hjørnehullet: 2 st, 2 lm, 2st,
st inni hver av de 3 st fra raden under *
Gjenta fra * 2 ganger til.
2 st, 2 lm, 2st inni hjørnehullet, km i den øverste luftmaske av de første tre lm.

Slik lager du rad 3:
3 lm, st inni hver av de neste 4 st fra raden under
*inni hjørnehullet: 2 st, 2 lm, 2st,
7 st (én inni hver st fra raden under)*
Gjenta fra * 2 ganger til.
2 st, 2 lm, 2st inni hjørnehullet, 2 st inni hver st fra raden under, km i den øverste luftmaske av de første tre lm.

Slik lager du rad 4:
3 lm, st inni hver av de neste 6 st fra raden under
*inni hjørnehullet: 2 st, 2 lm, 2st,
11 st (én inni hver st fra raden under)*
Gjenta fra * 2 ganger til.
2 st, 2 lm, 2st inni hjørnehullet, 4 st inni hver st fra raden under, km i den øverste luftmaske av de første tre lm.

Andre gaver du kan lage selv

Hekleteppe med bestemorruter

Hvis du har lyst til å lage gaver selv, men tror hekling kan bli for vanskelig? Snart kommer vi med enda flere tips til hvordan du kan lage både det ene og det andre. Følg oss på instagram for å få med deg ting så kjapt som mulig. 

Sjekk også her: 

Slik får du en god jul på studentbudsjett
7 tips til julegavehandel
Slik sparer du penger og miljøet

Hva skal Nora teste i neste uke?

Det som er snickers og twist er at det blir noe som er bra for lommeboka og miljøet. Hvis du vil få vite det før alle andre, så må du følge med på @sparebank1smn_ung på Instagram på søndag kveld!

Her kan du se tidligere episoder

Video placeholder image

Denne uka lærer Nora å lage surdeigsbrød. I dag kjøper hun og samboeren 2 brød i uka, og det har de lyst til å gjøre noe med. Målet er å lære å bake brød som både er sunt og godt, og å spare penger på det. Hun har derfor tatt turen til Eidum gårdsbakeri for å få hjelp fra gründer og superbaker, Solvår Reinsberg. 

Scroll for å se hvordan du kan lage surdeigstarter!

Psst! Lyst til å se hvordan det går når Nora skal bake hjemme, helt uten hjelp? Følg med på @sparebank1smn_ung på Instagram.


Enkel oppskrift på gulrotbrød

(dette blir ett brød)

100 g grov spelt
350 g siktet spelt
70 g surdeigstarter
3 dl lunkent vann
10 g salt
150 g revet gulrot

Bland alt utenom salt. Brett innover til det er litt hold i deigen. La hvile en stund. Tilsett salt, og brett innover til du har fin konsistens. La ligge i 30 min, og plasser i en jernkasserolle, eller i brødform. Hev i noen timer, og stek på 220 grader til det er gjennomstekt (ca 45 min).

Se video over for å se hvordan Nora og Solvår lagde dette brødet, eller under for å finne ut hvordan du lager surdeigsstarter.

Video placeholder image

Solvår's beste baketips:

Gründeren av Eidum Gårdsbakeri hadde mange gode tips å lære Nora. Her er noen av dem; 

 • Husk  at deigen blir varm av eltingen, så ikke start med for varmt vann. Blir det for varmt så dør gjæren, noe som gjør brødet flatt og hardt.
 • Du trenger ikke kjøkken- eller eltemaskin - du kommer i mål med tid og kjærlighet.
 • Gulrot gjør brødet ekstra saftig - pluss at det er sunt og godt!
 • Bruk vann i stedet for mel på kjøkkenbenken og hendene når du skal jobbe med deigen - det er billigere og bedre enn mel. 
 • Du kan ha mye i en brøddeig, men det eneste du MÅ ha er mel, vann og salt. Surdeigsstarter er bare mel og vann, og med den så trenger du ikke gjær.
Video placeholder image

Det er mye å spare på å bruke naturens eget gratis-matfat. En ekstra pluss er jo at det er 100 % miljøvennlig å plukke med seg gratismat i medbrakt boks. Her kreves ingen emballasje, logistikk, industriell dyrking eller reising. I denne episoden av Nora tester møter Nora kokken Lars Laurentius Paulsen fra Trondheims-restauranten Troll for å lære om mat fra naturen.

Scroll for å se alt du trenger å vite om matsopper i skogen!

Psst! Lyst til å se hva Nora får lagd det hun finner i naturen? Følg @sparebank1smn_ung på Instagram.


Kokkens beste tips til deg som vil sanke gratis og deilig mat fra naturen: 

 1. Spør voksne folk med hage om du kan plukke epler, plommer, bær osv. De fleste blir veldig glad for at du spør, og veldig letta for at du hjelper dem med å bli kvitt noe av det.
 2. Plukk alt du finner; frys ned, konserver, tørk, og sylt det. Med litt behandling varer maten gjennom hele året.
 3. Gi bort det du ikke bruker selv. Mat fra naturen er luksusvare, og de fleste blir glad for å få. Her kan du også spare noen grunker på julegaver f.eks. med å gi bort deilig mat.
 4. Det handler ikke bare om maten du finner, men også om turen. Ta med deg en termos, og sett av tid. Enten du er alene eller sammen med noen, så er det gull verdt for kropp og sjel å ta en tur i skogen.
 5. Selv om skudd, bær, sopp, epler og sånt bare finnes i korte sesonger, så finnes det gratis mat å få i hele året. Skaff deg ei fiskestang, særlig om du bor ved havet. 
 6. Ikke vær redd mat som ser litt sliten ut. Noen flekker, sneglebitt eller merkelige fasonger står ikke i veien for smaken. Og i verste fall så kan du skjære vekk den biten som er skada.
 7. Mat fra naturen har vanligvis mer smak enn det du kjøper på butikken. Det er fordi den er fra naturen, og ikke er industrielt dyrket. Den er også helt fri for sprøytemidler, emballasje, og det er ingen som har høstet, transportert og behandla den. Dette er den reneste og beste maten.
Video placeholder image

Tidligere i høst fikk Nora være med kokken Lars på tur i skogen ved Jonsvatnet for å sanke sopp. Nora har aldri plukket sopp før, og var i utgangspunktet også ganske blank på å spise det. I løpet av noen timer fikk hun god innføring i de fire vanligste matsoppene vi finner i skogene her i Midt-Norge; piggsopp, matriske, kantarell og steinsopp.

Psst! Følg med utover uka for å se hva de greide å kokkellere frem på studentkjøkkenet med soppen de fant.

Video placeholder image

Se hvordan det gikk når Nora ble med instagram-profil, kokk og turjente Une Cecilie Oksvold (@unececilie) på dumpster-raid.

Det er få ting som slår et like godt slag for lommeboka og miljøet som dumpsterdiving. Hver dag kastes det mengder med brukbare matvarer i containere utenfor norske matbutikker. Grunnene kan være utgått utløpsdato, feil på innpakking, eller at det er sesongvarer som må bort.

En avsjekk med politiet bekreftet at så lenge containeren ikke er låst, eller står bak gjerder eller på tydelig merket privat grunn, så er det bare å forsyne seg. Etter å ha spurt et par kjøpmenn i tillegg får vi også bekreftet at de ikke har noe i mot at folk sjekker de ulåste containerne for mat.

Une Cecilie's beste dumpster diving-tips

 1. Ikke gå inn i låste containere, eller containere som står på skiltet privat område eller bak et lukket gjerde. Det er innbrudd, og kan anmeldes.  
 2. Dra på dumpster diving etter at butikkene er stengt. Da har de kastet alt for dagen, de slipper at du forstyrrer handlende kunder, og det er færre som kommer forbi og spør om hva du driver med. 
 3. Rydd opp etter deg. Når butikken er ålreit og lar containeren stå ulåst og tilgjengelig, så er det viktig at vi er respektfulle og rydder etter oss. Hvis mye søl og rot, så havner den fort bak lås og på privat grunn.
 4. Kle deg for søppel! Bruk klær og sko du ikke er så redd for, og gjerne ta med hodelykt.  
 5. Bruk sansene for å avgjøre om en matvare er bra eller dårlig. Se og lukt på maten i den grad det går når du er i søppelcontaineren. Om du er usikker, ta det med hjem, vask over og sjekk på nytt. All mat som hentes bør vaskes over så langt det lar seg gjøre. 
 6. Vær kritisk til store partier med matvarer som ikke er utgått på dato. Det kan være feilproduksjon eller utbrudd av bakterier i ett spesielt produksjonsparti. 
 7. Om sommeren blir containere varme, og maten vil ødelegges fortere. Vær derfor ekstra oppmerksom og nøye på hva du plukker med deg. Nå på vinteren er det helt topp, siden containerne fungerer som frysere. 
 8. Frukt, grønnsaker, kjøtt, ferdigretter, yoghurt, egg, juice og bakevarer holder seg ofte lenge over dato. Fersk fisk og fersk kylling skal man være forsiktig med. 
 9. Vær smart og frys ned det som kan fryses når du kommer hjem. Visste du at fryst melk i isbitposer er perfekt til iskaffe? Fryst frukt og grønt går rett i smoothie eller wok. Redd alt du kan og gi heller bort til venner og familie om det blir fullt hjemme.  
Video placeholder image

I snitt kaster vi over 42 kilo mat hver i løpet av et vanlig år (matsvinn.no). Det er dårlig for både lommeboka og miljøet. Une Cecilie, slik som mange andre, mener at litt av grunnen til at vi kaster så mye mat, er at vi er unødig redd for utløpsdatoer og rabattert mat. Vi må bli flinkere til å se, lukte, og smake på maten - før vi kaster den. Vær flink, som Une sier. 

I denne episoden får Nora lære fra eksperten Karen Elene Thorsen, bedre kjent som forfatter og instagram-profil Fattig student.

Video placeholder image

Denne uken skal Nora bli enda flinkere til å spise sunt og billig. Hun vil også lære mer om hvordan hun kan unngå å kaste mat.

Karen (@fattig.student) skal vise Nora hvordan hun kan lage en ukemeny som sparer henne penger og reduserer matsvinn. Med all maten hun har i kjøleskapet (etter dumpster-diving i forrige uke) blir faktisk målet å ha en 100 % kjøpefri uke for å spise seg ut av kjøleskapet. Men blir det bra mat av det, mon tro? 

Nora's ukemeny

Mandag: Salat med pesto-kikerter og utgått feta

Tirsdag: Wraps med rester fra salaten + kylling fra fryseren

Onsdag: Pasta bolognese med siste slump tomatpuré og andre rester

Torsdag: Karen's pizza med søtpotet-bunn

Fredag: Utgår pga taco-kveld hos venner

Lørdag: Indisk med restesauser, ris og diverse grønnsaker

Søndag: Det som er igjen

Følg @sparebank1smn_ung på Instagram for å se hvordan det går med matlaginga denne uken!

Mandag: Salat med pesto-kikerter og utgått fetaost

 • 1 boks kikerter
 • 1 glass pesto
 • Evt. litt olje

Kikertene tørkes litt i papir før de vendes i pestoen. Hvis lite pesto kan du ha i litt ekstra olje. Legg på bakepapir og stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Så blander du salaten;

 • Salat (vi brukte grønnkål, men ta det du har)
 • Løk
 • Gulrot 
 • Mais
 • Fetaost (eller annen ost du har i kjøleskapet)

Legg salaten på fat, dryss over kikertene, og knudre fetaost på toppen. Bon appétit!

Tirsdag: Kyllingwraps

Med tortillalefser til overs fra fredagens taco-kveld, og salat fra gårsdagen var denne veldig enkel. Nora stekte litt kylling fra fryseren (i olje med salt og pepper), varmet lefsene i microen, lesset på salat- og fetaostrestene - og voila! Resultatet ble digg middag, på null komma niks.

P.S: Foreløpig har ikke Nora kjøpt noe nytt. Følg med på @sparebank1smn_ung på Instagram.

Onsdag: Pasta bolognese

Nora har latt seg inspirere av denne oppskriften fra Karen (Fattig student).

Her er Nora's egen fremgangsmåte: 

Først freste hun løk, hvitløk og tomatpuré i litt olje. Puréen tok hun "se, lukt og smak"-metoden på for å sjekke at den var good, selv om den hadde stått åpen i kjøleskapet en stund. Etter at det har frest seg godt, så tilsatte hun hakkede tomater, diverse krydder (oregano, pepper, salt, basilikum, litt sukker), og melk.

En liten vri: Nora hadde en skvett frossen melk i fryseren, og denne tok hun oppi sausen, uten å tine den først. 

Kokte så pasta i vann med salt. Nora droppet linsene denne gangen, og nøyde seg med pasta med saus. Oppå strødde hun litt sesam- og chiafrø. Resultatet? Sjekk story på @sparebank1smn_ung

Torsdag: Pizza med søtpotet 

Nora har prøvd å lage  pizzabunn av søtpotet fra denne oppskriften til Karen (Fattig student) med egenvalgt topping.

Her er Nora's fremgangsmåte og kommentarer:

Etter å ha blandet havremel, bakepulver og egg så virket deigen veldig tørr. Det var veldig fristende å putte i noe mer væske. Men, don't do it! Det blir bra når du får blandet i søtpoteten, fordi den har nok fukt. Det gikk både kjapt og enkelt. å "koke" den i mikroen for å få den "mosbar". Når deigen var ferdig, klemte hun den ut til pizzaform og forstekte den i ovnen på ca 200 grader i noen få minutter.

Dagens topping: 

 • Gårdagens bolognese-rester som pizzasaus
 • Ukens første og eneste kjøp: Vegansk ost på halv pris (pga utløpsdato)
 • Salamiskiver fra påleggshylla

Se resultatet i storyen på @sparebank1smn_ung

Fredag: Tacokveld med venner

Det er fast tradisjon for Nora og samboeren at de spiser taco med venner på fredager. Hit tar de med det som kan passe eller brukes fra eget kjøleskap, og sånn sett så spleises det på både innkjøp og matlaging. Billig - og supertrivelig!

Lørdag: Indisk

La deg inspirere av denne digge retten fra Karen (Fattig student) eller gjør som Nora og lag det med det du har. 

Nora lagde middagen ved å steke opp: 

 • Rester av løk
 • Gulrøtter
 • Hvitløk 
 • Ingefær

Deretter blandet hun inn forskjellige sauser fra kjøleskapet, og lot det stå og putre litt mens hun kokte opp en blanding av ris og linser. Så rørte hun alt sammen, og toppet med sesamfrø. Resultatet ble visstnok veldig digg. 

Opptatt av klima og miljø?

Stadig flere unge i dag er opptatt av miljø og klima. Dette synes vi er bra. Sjekk ut hvordan du kan gjøre tiltak som er gode for både lommeboka og miljøet.

Slik kan du spare både penger og miljøet

Dette er Noras drømmeleilighet

Det er kanskje noen år til du skal kjøpe noe for deg selv, men det er ingen grunn til å vente med å spare i BSU. Du må jo faktisk ha 15 % egenkapital, og det kan ta tid å spare opp. Bonusen er at du som starter nå får DOBBEL rente ut 2020.

Video placeholder image
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }