Endelig 18!

Men hva innebærer det egentlig å være 18 år og myndig? Det betyr blant annet at du nå bestemmer over egne penger. Kult, og litt skummelt. Vil du vite mer om dine nye økonomiske muligheter?

Bankkort og Mastercard Ung

Nå som du har fylt 18 kan du bestille deg nye kort, hvis du vil. Det er som oftest lurt å ha både et vanlig bankkort og et kredittkort, fordi de har hver sine fordeler. Et vanlig bankkort er fint til daglig bruk, mens kredittkort anbefales blant annet ved handel på nett for å sikre seg mot svindel. Ved fornuftig bruk av kredittkortet koster det deg ingenting ekstra. Les mer om bankkort og Mastercard Ung.

Andre ting du kanskje lurer på...

For å logge inn og bestille Visa-kort må du ha BankID. Har du ikke BankID fra før? Da må du komme innom et av våre kontorer med gyldig pass med norsk personnummer. Ta kontakt med oss dersom du ikke kan møte opp i kontoret eller har andre spørsmål. Du når oss på telefon: 915 07300, e-post: smn@smn.no eller chat. 

Bankfolk bruker ofte mange fagord som ikke alltid er selvforklarende. Her er noen ord det kan være greit å vite hva betyr.

Avdrag = Ofte brukt i forbindelse med lån eller en regning som er splittet opp i flere betalinger. Det er da en delbetaling av hele beløpet du skylder.

BankID = BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nett. BankID brukes for eksempel ved innlogging i nettbank, ved signering av lånedokumenter og bekreftelse av betaling ved netthandel. Du behøver bare opprette BankID i én bank, så kan du bruke den samme "over alt".  Det finnes flere typer BankID, men den mest populære er BankID på mobil. 

Faktura = Regning på en vare, tjeneste eller abonnement. Med AvtaleGiro og eFaktura slipper du å få regninger i postkassa. Det fikser du selv i mobilbanken.

  • Med eFaktura kommer regningen nesten ferdig utfylt i nettbank og mobilbank. Du kan endre sum eller fristen for betaling, eller bekrefte den slik den er. 
  • Med AvtaleGiro blir dine faste regninger automatisk betalt. Det blir ofte brukt til betaling av forsikring, strøm, ulike medlemsskap og kommunale avgifter. Du beholder kontrollen fordi du mottar varsel på e-post senest 7 dager før pengene trekkes fra konto.

Forfallsdato = Siste frist for betaling av regning/faktura.

KID-nummer = Et unikt nummer som ofte står på regningene du får. Ved å fylle ut dette nummeret når du betaler en regning i mobil-/nettbanken, vet mottakeren at pengene kommer fra deg og hvilken vare/tjeneste du har betalt for. 

Nominell vs effektiv rente = Nominell rente er rentesatsen på lånet før gebyrer, og er vanligvis oppgitt som en årlig rente. Effektiv rente er nominell rente pluss gebyrer og andre kostnader. Denne forteller deg hva du faktisk må betale.

Terminbeløp = Den månedlige betalingen på lånet som inkluderer både renter og avdrag.

Endelig klar for å stå på egne ben? Å flytte hjemmefra for første gang kan være både spennende og skummelt. Få med deg noen tips på veien, så er du klar.

For deg som studerer, er det lurt å planlegge økonomien for skoleåret. Her får du gode råd og tips for en bedre studentøkonomi.


Kuttekalkulator

Med større frihet kommer også større ansvar. Mange av oss bruker mye penger på ting som kino, kaffe, snus, takeaway, brus og lignende. Pass på å etablere gode vaner først som sist. Her kan du prøve selv og se hva du kan spare.

Visste du at...

  • hvis du har både Spotify, Netflix og TV2 Sumo koster det deg 3.804 kroner i året? 
  • fem take-away kaffe i uka koster deg 9.600 kroner i året?
  • en boks snus om dagen koster deg 34.675 kroner i året? 
  • For denne summen - 48.079 kroner - kan du fylle opp BSU-kontoen din, OG ta en uke på hotell i sydligere strøk! 

Hva er din boligdrøm?

Skal du låne 1.500.000 kroner, må du ha 225.000 kroner i egenkapital. Det er mye penger. Hvis du er helt rå, setter du av litt penger etter sommerjobben, etter bursdag og jul. Kanskje blir du mer motivert til å spare ennå mer etter hvert som kontoen fylles opp. Litt sparing er uansett bedre enn ingenting. Vi heier på deg og din boligdrøm!

Hvordan sikre deg og tingene dine?

Nå som du er 18 og voksen, kan det hende at du ikke lenger er forsikret av dine foreldre. Har du tenkt over hvor mye tingene dine, som PC, mobil, klær, sykkel, sportsutstyr, smykker etc, er verdt til sammen? Eller hva skjer om du blir syk eller skader deg når du er på reise? Med vår innbo- og reiseforsikring har vi samlet det du trenger for å sikre deg selv og tingene dine, både hjemme og når du er ute og reiser. 

Opptatt av klima og miljø?

Stadig flere unge i dag er opptatt av miljø og klima. Dette synes vi er bra. Sjekk ut hvordan du kan gjøre tiltak som er gode for både lommeboken og miljøet.