Kundeservice bedriftsforsikring
Vi hjelper deg gjerne med det du lurer på – kanskje du finner svaret allerede her?
Hva lurer du på?
Skal du melde inn eller ut en ansatt til en forsikringsordning kan du gjøre dette ved å logge inn i mine bedriftsforsikringer og velge "Meld inn/ut ansatt".
Dersom du ikke har tilgang til tjenesten, ta kontakt med oss, så ser vi hvordan vi kan hjelpe deg.
For å si opp en bedriftsforsikring eller landbruksforsikring må du ta kontakt med oss, slik at vi kan avslutte forsikringen for deg.
Se også:
Hvordan melde av/på ansatte til forsikringsordningene?
Styreansvaret er et erstatningsansvar. Ansvaret er lovfestet i aksjeloven for aksjeselskap, men kan også være ulovfestet for foreninger. Styreansvaret innebærer at et styre-/varamedlem kan bli personlig erstatningsansvarlig dersom de påfører noen et økonomisk tap. Styreansvaret et individuelt og personlig ansvar som er tett knyttet opp til styremedlemmets oppgaver. Styremedlemmet kan bli ansvarlig dersom hen ikke ivaretar sine oppgaver etter lov, vedtekter eller retningslinjer.
Eksempel på styreansvar
De vanligste styreansvarssakene inntrer i forbindelse med for dårlig oppfølging av daglig leder, at et styremedlem tar en beslutning uten formell godkjenning fra styret eller at styret ikke følger opp økonomien i selskapet godt nok.
Hvorfor styreansvarsforsikring?
Det er mulig å forsikre seg mot styreansvaret. Styremedlemmer i en bedrift kan bli erstatningsansvarlige overfor aksjonærer, kreditorer, kontraktspartnere, offentlige myndigheter og andre aktører. I verste fall kan det føre til at styremedlemmer går personlig konkurs. Styreansvarsforsikring kan derfor være viktig å ha når det skal rekrutteres medlemmer til styrearbeid. For mange kandidater vil det være avgjørende om de er beskyttet av styreansvarsforsikring når de påtar seg et slikt ansvar.
Erstatning fra forsikringen
For å få dekket erstatningsansvar under styreansvarsforsikringen må:
- de erstatningsrettslige betingelsene være til stede
- det må foreligge et ansvarsgrunnlag
- et økonomisk tap hos skadelidte
- det må være en være årsakssammenheng mellom den ansvarsbetingende handlingen eller unnlatelsen og det økonomiske tapet.
Ja, vi tilbyr et bredt spekter av landbruksforsikringer. Blant annet forsikring av produksjonsdyr som for eksempel storfe, småfe, fjørfe og svin. Les mer om forsikring av produksjonsdyr.
Har du gårdsdyr som hund, katt og hest, har vi egne dyreforsikringer for disse også. Les mer om dyreforsikringer.
Normalt har borettslag og sameier en egen forsikring som dekker selve bygningen. På samme måte som en huseier har en husforsikring. Når denne forsikringen tas i bruk er det ikke uvanlig at det blir uenighet om hvem som skal betale egenandelen.
Borettslaget/sameiet er forpliktet
Det er borettslaget eller sameiet som er forsikringstakeren og derfor også de som er rettslig forpliktet overfor forsikringsselskapet, og dermed ansvarlig for at egenandelen betales inn til forsikringsselskapet. Likevel kan styret i borettslaget kreve at boligeier dekker egenandelen på skader boligeier er skyld i. Hvis boligeier nekter å betale, er det lurt av styret i borettslaget eller sameiet å betale egendelen for å unngå renter og gebyrer, for deretter å kreve inn erstatning for egenandelen av boligeier i etterkant.
Vedlikeholdsplikt
Har boligeier brutt vedlikeholdsplikten og forårsaket skade på fellesarealet eller på andre boliger kan boligeier bli stilt ansvarlig for å erstatte skadene, ifølge alminnelig erstatningsregel i §5-13 i borettslagsloven eller tilsvarende regel i eierseksjonsloven §34.
Skjer en skade i boligeiers egen bolig, og det ikke går utover fellesarealer eller andres bolig, kan boligeier pålegges å betale for egenandelen ved bruk av forsikringen til borettslaget. Boligeier har vedlikeholdsplikt i egen bolig, og kan derfor måtte betale for eventuelle skader i egen bolig selv. Vedlikeholdsplikt i egen bolig vil si at du som eier av boligen har ansvaret for å reparere og sikre at alt av innvendige flater, vinduer, rør, ledninger, utstyr og apparater er helt og fungerer som det skal. Her kan styret vise til eierseksjonsloven §32 eller §5 i borettslagsloven som handler om boligeier sin vedlikeholdsplikt i egen bolig.
Ulik praksis blant borettslagene
Hvordan betaling av egenandelen faktisk gjennomføres varierer fra borettslag og sameier. Hvert borettslag og sameie har sine praksiser, så er du som boligeier i tvil, se borettslagets/sameiets nettsider, eller ta kontakt med styret der du bor.
Borettslaget/sameiet kan velge mellom to ulike dekninger; standard og topp. Forsikringen dekker blant annet:
- Huseieransvar
- Brannskader
- Vannskader
- Tyveri- og hærverksskader
- Naturskader
I tillegg kan det utvides med tilleggsforsikringer og forsikringssummer som vi kan tilpasse ut ifra behov.
Se komplett liste over alt borettslag og sameieforsikringen dekker
Vareforsikring tilbys i hovedsak i to varianter. Varer på lager forsikres med en varelagerforsikring, mens varer som sendes kan forsikres med transportforsikring eller godsansvarsforsikring.
Forsikring av varelager
Hvis du for eksempel driver innen varehandel, kan du forsikre varebeholdningen din med en løsøreforsikring (også kalt bedriftens innboforsikring eller eiendelsforsikring). Du kan velge mellom Brann, Standard eller Topp, og du kan tilpasse forsikringen til bedriftens behov, med tilleggsforsikringer for eksempelvis frysevarer, kjølevarer, tank osv. Du kan også forsikre økningen av varebeholdningen i deler av året – for eksempel i forbindelse med sommerferien, jul og påske.
Forsikring av varer som transporteres
Om du frakter egne varer, tilbyr vi transportforsikring. Avhengig av ditt behov tilbyr vi både transportforsikring av enkeltforsendelser og årsavtaler. Forsikringen dekker blant annet økonomisk tap hvis varer blir skadet eller borte under transport. Forsikringen kan utvides til å også dekke avbruddstap, termoklausul og vrakfjerning.
Les mer om transportforsikring.
Om du frakter andres varer og har forsikret lastebilen hos oss tilbyr vi godsansvarsforsikring. Godsansvarsforsikringen dekker det rettslige ansvaret du som eier av kjøretøyet eller sjåfør har for skade på gods, samt forsinket levering i hele verden. Erstatningsberegningen følger bestemmelsene i vegfraktloven.
Les mer om godsansvarsforsikring.
Fordeler med AvtaleGiro:
- Du får varsel i nettbanken 30 dager før forfall
- Faktura betales automatisk fra din konto på forfallsdato
- Du kan selv velge betalingsfrekvens, men forfallsdato må være mellom 15. og 25. i måneden
Fordeler med EHF (Elektronisk handelsformat)
- EHF betyr «elektronisk handelsformat», og er et digitalt fakturaformat som gjør det mulig å sende fakturaer direkte fra oss til regnskapssystemet til bedriften
- EHF-faktura gjør at bedriften kan godkjenne og betale faktura direkte i regnskapssystemet
Se også:
Tips og råd om betaling og fakturering
Hva er EHF og hvordan aktivere EHF?
- Når bedriften velger månedlig betaling beregnes de sju første månedlige terminbeløpene til 30 dager. De resterende fem månedlige terminbeløpene beregnes til 31 dager, og vil derfor være noe høyere. Til sammen utgjør dette et forsikringsår på 365 dager.
- Første faktura etter inngått avtale inneholder ofte en lengre periode enn ordinær månedlig termin, se «Fra- og til dato» oppgitt i fakturaspesifikasjonen.
«Fra dato» som avviker fra gjeldende termin betyr at det er gjort endring med tilbakevirkende kraft. Vi har derfor foretatt en avregning med virkning fra samme dato, og bedriften vil derfor få et tillegg, eventuelt fradrag, med bakgrunn i hva som tidligere er fakturert.
Trafikkforsikringsavgift er det som tidligere var årsavgift på kjøretøy. Myndighetene har bestemt at alle registrerte kjøretøy med lovpålagt ansvarsforsikring må betale denne avgiften. Det er forsikringsselskapene som krever inn avgiften på vegne av staten.
På fakturaen er trafikkforsikringsavgiften spesifisert for hvert kjøretøy og beløpet deles opp i samme antall betalingsterminer som forsikringsavtalen.
I noen tilfeller kan bedriften få tilsendt en faktura som erstatter den opprinnelige fakturaen som først ble mottatt fra forsikringsselskapet vårt Fremtind.
Dette skjer hovedsakelig når det er gjort endringer på forsikringene, og i de tilfellene skal dere kun betale erstatningsfakturaen. Bedriften kan da se bort fra den opprinnelige fakturaen.
Skal bedriften foreta en innbetaling til Fremtind Forsikring fra utlandet trenger dere følgende opplysninger:
- IBAN – nummer NO7290011700771
- SWIFT/BIC SHEDNO22XXX
Disse opplysningene står også på første side i mottatt eller varslet faktura.
Vårt forsikringsselskap Fremtind har et regnskapsbilag som viser faktisk innbetalt og utbetalt beløp på den enkelte forsikring gjennom kalenderåret. Ta kontakt med banken deres for å få tilsendt bilaget.
Bedriften kan velge mellom 4 forskjellige betalingsfrekvenser på forsikringene:
- Månedlig betaling
- Kvartalsvis betaling
- Halvårlig betaling
- Årlig betaling
Alle har yrkesskadeforsikring gjennom jobben
Jobben din er lovpålagt ha kjøpe yrkesskadeforsikring til deg. Denne forsikringen dekker yrkesskader og -sykdommer. Arbeidsgiveren din kan også utvide denne forsikringen med dekning for annen sykdom og fritidsulykke. Forsikringen gir blant annet utbetaling ved varig medisinsk mén, uførhet, tapt inntekt og dødsfall.
Les mer om yrkesskadeforsikring og hva yrkesskadeforsikringen dekker.
Helseforsikring
Det finnes også en del personalforsikringer du kan ha gjennom jobben. En av de vanligste personalforsikringene er helseforsikring. Den kan hjelpe deg som ansatt å komme fortere tilbake på jobb, samt slippe å bli plaget med sykdom eller skader over lengre tid. Den dekker ulykker og utvalgte sykdommer, med behandling i det private helsevesenet der det er langt kortere ventetider.
Les mer om helseforsikring bedrift.
Livsforsikring
Du kan også ha gruppelivsforsikring, som er det samme som livsforsikring. Forskjellen er at det er jobben som betaler i stedet for deg som privatperson. Gruppelivsforsikringen gir dine etterlatte en engangsutbetaling hvis du skulle dø, uansett årsak.
Les mer om gruppelivsforsikring.
Reiseforsikring
Er du mye ute og reiser med jobben er den vanlig at jobben betaler for reiseforsikringen din. Denne reiseforsikringen gjelder som standard kun for jobbreiser, men kan utvides til både å gjelde på fritidsreiser og for hele familien din.
Les mer om reiseforsikring bedrift.
Firmabil
Har du firmabil via jobben er det ofte slik at jobben også betaler bilforsikringen.
Les mer om bilforsikring bedrift.
Sykelønn
Har du lønn over 6 G (grunnbeløp), kan du ha sykelønnsforsikring gjennom jobb. Folketrygden dekker kun sykepenger for lønn inntil 6 G. Sykelønnsforsikring dekker differansen mellom 6 G og lønnen din dersom du blir minst 50 % sykemeldt.
Belastningsskader er definert som skader, plager og lidelser knyttet til muskel- og skjelettet, som har utviklet seg gradvis over tid på grunn av overbelastning eller feil belastning.
Som hovedregel er ikke en belastningsskade å anse som en yrkesskade, og er derfor ikke dekket av yrkesskadeforsikringen, etter yrkesskadeforsikringsloven.
Dersom arbeidsgiver har utvidet yrkesskadeforsikringen med annen sykdom, kan du ha rett til erstatning fra denne forsikringen.
Les også:
Alle arbeidsgivere er lovpålagt å ha yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Yrkesskadeforsikringen gjelder for alle - både heltids- og deltidsansatte. Forsikringen dekker det økonomiske tapet hvis en ansatt får en yrkesskade. Erstatningssummene er basert på folketrygdens grunnbeløp (G) og kommer i tillegg til det folketrygden utbetaler. Yrkesskadeforsikringen kan også utvides med annen sykdom og fritidsulykke, men disse er ikke lovpålagt.
Les mer om yrkesskadeforsikring
Vi tilbyr også frivillige forsikringer til de ansatte som er med på å gjøre arbeidsplassen mer attraktiv:
- Helseforsikring (behandlingsforsikring)
Hjelper den ansatte raskere tilbake i jobb ved sykdom og skade. - Reiseforsikring
Gjelder jobbreise, men kan utvides til fritidsreise med familiedekning. - Gruppelivsforsikring
Utbetaler en engangssum til den ansattes familie ved dødsfall.
Gruppelivsforsikring er det samme som livsforsikring for de ansatte, bare at det er bedriften som betaler for forsikringen. Forsikringen utbetaler en engangssum hvis den ansatte dør, til den avdødes arvinger. Gruppelivsforsikringen kan også kjøpes for den ansattes samboer eller ektefelle, som da vil gi den ansatte utbetaling ved dødsfall.
Gruppelivsforsikring vs livsforsikring
En ansatt kan både ha gruppelivsforsikring via jobben og sin egen private livsforsikring. Den ansatte kan selv bestemme hvem som skal ha rett på utbetalingen ved å sende inn skjema for begunstigelse.
Når barn skader seg i barnehagen, på skolen eller fritidsordning dekkes de av institusjonens kollektive ulykkesforsikring. Forsikringen dekker medisinsk invaliditet, behandlingsutgifter etter ulykkesskade (lege, tannlege, fysioterapeut o.l. som ikke dekkes av folketrygden) og død.
Les mer om kollektiv ulykkesforsikring barn.
Har du barneforsikring kan du også være dekket av ulykkesdekningen i denne.
Se også:
Ménerstatning er erstatningen man kan ha krav på ved varig medisinsk mén som følge av sykdom eller ulykke som har skjedd i arbeid eller fritid.
Har du fått påvist varig medisinsk invaliditet kan du ha krav på ménerstatning både fra folketrygden og fra forsikringen, avhengig av om skaden skjedde i arbeidstid eller på fritid. Ménerstatning regnes ut ifra graden av medisinsk invaliditet (invaliditetstabell), og varierer fra din alder og hvilken forsikring arbeidsgiver har valgt for deg.
Alle bedrifter med ansatte er pålagt å ha yrkesskadeforsikring på de ansatte. Denne kan også utvides med forsikring for annen sykdom og fritidsulykkesforsikring.
Les også:
Yrkesskade er personskade, yrkessykdom eller dødsfall som er forårsaket av arbeidsulykke, arbeidsprosesser og påvirkning fra skadelige stoffer. Yrkesskader inkluderer både fysiske og psykiske skader og sykdommer.
En yrkesskade må ha skjedd i arbeidstiden og mens den ansatte gjorde oppgaver for arbeidsgiveren, både på eller utenfor fast arbeidssted. Belastningsskader eller psykiske lidelser som har utviklet seg over tid er ikke ansett som yrkesskader.
Har bedriften yrkesskadeforsikring hos oss kan denne også utvides med forsikring for annen sykdom og fritidsulykkesforsikring.
Les mer om yrkesskadeforsikring
Les også:
Ved yrkesskade blir erstatningsbeløpet beregnet i folketrygdens grunnbeløp (G) og du kan ha krav på erstatning for:
- Påførte utgifter
- Fremtidige utgifter
- Tapt inntekt
- Tap av fremtidig inntekt
- Ménerstatning
- Engangserstatning ved død, til partner og barn + begravelsesbidrag
For forsikringssummer se: Hva dekker yrkesskadeforsikringen?
Les også:
Yrkesskadeforsikring er en personalforsikring arbeidsgiver er lovpålagt (lov om yrkesskadeforsikring) å kjøpe til de ansatte.
Yrkesskadeforsikringen dekker personskade, yrkessykdom eller dødsfall som er forårsaket av arbeidsulykke, arbeidsprosesser eller påvirkning fra skadelige stoffer i forbindelse med arbeid. Yrkesskader inkluderer både fysiske og psykiske skader og sykdommer.
Les mer om hva som dekkes av yrkesskadeforsikring.
Har bedriften yrkesskadeforsikring hos oss kan denne også utvides med forsikring for annen sykdom og fritidsulykkesforsikring.
Les også:
Medisinsk invaliditet betyr at du har mistet deler av den normale kroppsfunksjonen din. Eksempler på medisinsk invaliditet er at du har:
- mistet syn
- mistet hørsel
- ryket fremre korsbånd
- fått en kneskade
- amputert en finger
Medisinsk invaliditet bedømmes ut fra et lovbestemt gradsystem fra 1 til 100 prosent. Har du for eksempel fått en kneskade i form av kneleddsartrodese/ankylose vil det gi deg en invaliditetsgrad på 20 %, mens tap av fremre korsbånd gir 5 % invaliditetsgrad, basert på invaliditetstabellen hos lovdata.no.
Har du skadet deg er det legen din som beregner hvilken invaliditetsgrad du har. Har du fått påvist varig medisinsk invaliditet kan du ha krav på ménerstatning både fra folktrygden og fra forsikringene. Varig medisinsk invaliditet kan være dekket av følgende forsikringer:
- Yrkesskadeforsikring
- Reiseforsikringene
(helårs reiseforsikring for ansatte og privat reiseforsikring og MasterCard reiseforsikring) - Ulykkesforsikringene
(kollektiv ulykke, annen sykdom, kollektiv barneulykke, landbruksulykke og privat ulykkesforsikring)
Les også: