Brente minner og brannforebygging

Å miste hjemmet sitt i brann er kanskje noe av det mest dramatiske en familie kan oppleve. I brannskolen, fra TV-programmet «Brente minner», får du gode råd om forebygging og slukking av brann.

Brannskolen

I en husbrann kan store verdier gå tapt, og i enkelte tilfeller står både liv og helse i fare. Det er mye du og familien kan gjøre for å forebygge brann i hjemmet.

Gjennom videoene i brannskolen får du skadeforebyggende tips slik at du blir bedre forberedt på å forhindre og slukke brann.

Video placeholder image
Video placeholder image
Video placeholder image
Video placeholder image

Om Brente minner

I TV2-programmet «Brente minner» har vi gjennom høsten 2019 møtt flere familier som har opplevd å gjenoppbygge hjemmet sitt fra total brannskade. Alle familiene er forsikret i vårt forsikringsselskap Fremtind og er kunder av SpareBank 1. Programleder Marco Elsafadi, interiørkonsulent Aina Sollie Steen og skadeforebygger Therese Nielsen fra Fremtind fulgte familiene gjennom hele prosessen, helt fra besøket på branntomten til familien flyttet inn i sitt nye hjem.

"Brente minner" ser du på TV2 Sumo.


Se Thereses viktigste tips for brannforebygging

Forsikringsbransjen har de siste tre årene registrert over 65.000 brannrelaterte skader i norske hjem. - Det er utrolig mye det norske folk kan gjøre selv for å redusere disse skadene, sier skadeforebygger Therese Nielsen.

Skal du fyre i peisen bør du bruke tørr ved. Det kan være lurt å anskaffe tennbriketter. Ikke benytt tennvæske.

Det er stor brannfare forbundet med å lade mobil og nettbrett om natten. Bruk også originale ladere. Bruk heller ikke oppvask- og vaskemaskiner om natta.

Levende lys bør bare brukes under oppsyn. Farmors lysmansjetter bør unngås og bruk lysestaker slik at stearinlyset ikke velter. Vær også oppmerksom på husdyrene. En katt på bordet kan raskt forårsake brann.

Ikke gå fra komfyren. Selv ikke for en kort stund. Du bør også sette deg inn i hvordan du skal slukke fett- og smultbranner. Vær forsiktig med å kombinere alkohol og matlaging. Brannvesenet rykker veldig ofte ut til folk som sovner fra mat. Ha slukkeskum tilgjengelig på kjøkkenet.

Har du skrusikringer må du gå over for å stramme til sikringene når det brukes mye strøm. Sjekk at sikringene ikke er uvanlig varme. Etter du har kontrollert, må du huske å lukke sikringsskapet. Dette for at en eventuell brann skal begrenses til skapet lengst mulig.

Hold brannøvelse for barna. Avtal møteplass utenfor huset. Sikre også at du har brannstige eller branntau, hvis det er langt ned til bakken. Informér besøkende overnattingsgjester om hvor de skal komme seg ut av boligen.

Alle skal bytte batteri og teste røykvarsleren. Det er krav om minst en røykvarsler per etasje. Det anbefales å ha røykvarsler på soverommet.

Slukkeutstyret skal være i orden og lett tilgjengelig. Overnattingsgjester bør få vite hvor sikkerhetsutstyret er plassert. Det anbefales å ha brannslukkingsapparat på soverommet. Da kan du sikre deg fri passasje ut av et brennende hus.Lær mer om forebygging med Vern

Vern-appen gjør det spennende for hele familien å lære om brannforebygging og bli bedre forberedt om uhellet skulle være ute. Les mer og last ned Vern-appen.


Husforsikring vs innboforsikring

Husforsikringen dekker bygningen og det som er fastmontert. For å få erstattet ting som ikke er fastmontert i boligen, som for eksempel møbler og klær, trenger du i tillegg en innboforsikring.