Boliglån uten egenkapital

Når du skal søke om boliglån er hovedregelen at du må ha minst 15 % egenkapital. Dette er ikke alltid så enkelt, men heldigvis finnes det alternativer.

Hva er egenkapital?

Egenkapital er penger du har spart selv. Hovedregelen når du skal kjøpe bolig, er at du kan låne inntil 85 % av det boligen koster. Det betyr at du må ha spart 15 % selv, pluss at du må betale alle omkostninger ved boligkjøpet. Omkostninger er for eksempel dokumentavgift til staten, som utgjør 2,5 % av kjøpesummen på selveierboliger. Oversikt over omkostninger står alltid i prospektet på boligen.

Et regneeksempel:
Dersom du skal kjøpe en bolig til 2 millioner kroner, kan du låne inntil 1,7 millioner kroner (85 %). Det betyr at du må ha 300.000 kroner (15 %) selv. I tillegg kommer dokumentavgift på 50.000 kroner (2,5 % av 2 millioner), som også må dekkes av egenkapitalen. I sum betyr det at du må ha spart 350.000 kroner for å kjøpe en bolig til 2 millioner kroner.

 

Hvilken alternativer finnes?

Har du ikke nok egenkapital, kan det likevel finnes løsninger. Kanskje har du foreldre som kan stille som kausjonister? Ta gjerne kontakt med oss, så kan vi sammen se på mulige alternativer.

En kausjonist er en person (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.

For unge som skal kjøpe bolig for første gang, kan kausjon være en god løsning for å få det lånet de har behov for. Kausjonisten bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før de inngår en kausjonsavtale. 

Les mer om kausjon på Finansportalen

For enkelte kan det passe for deg og familien at du får forskudd på arv, eller hvis det blir arveoppgjør etter at noen du sto nær dessverre har gått bort. 

Det kan være vanskelig å snakke om arv. Derfor anbefaler vi at du ser gjennom "Slik går du frem i et arveoppgjør" for videre veiliedning.

Det er ofte lettere å kjøpe bolig med noen andre, enten det er kjæreste, venner eller familie. Da kan dere dele på kostnadene og som regel få et høyere boliglån.

For å få en mest mulig rettferdig fordeling anbefaler vi for eksempel å skrive en samboerkontrakt. Vi har en egen side som går gjennom det å flytte sammen som kan være nyttig for deg. 

Hvis du er i en situasjon der det er vanskelig med både sparing og kausjonist kan du høre med din kommune om Startlån.

Et startlån er når du har hatt langvarige problemer med å få lån eller tilstrekkelig lånebeløp i en privat bank. Den letteste måten å få mer informasjon om dette er å enten kontakte din lokale kommune eller søke etter "startlån [sted] kommune"

Hvis du for eksempel kan leie bolig før du kjøper, kan sparing til egenkapital være en god løsning. Dette gjelder også hvis du allerede har egenkapital, men trenger mer for å kjøpe drømmeboligen eller hytten. 

Hvis du er under 34 år anbefaler vi å spare månedlig i en BSU-konto (Boligsparing for ungdom). Klarer du å spare litt over 2000 kroner i måneden? Da har du i løpet av ett år fått 200.000 kroner mer å kjøpe bolig for. Du kan lese mer om BSU-regnestykket her.

Hvis du har BSU-konto hos oss, og denne ikke er fylt opp når du kjøper bolig, kan du la beløpet stå og spare videre. Det teller likevel med i egenkapitalen ved boligkjøp. Har du BSU-konto i en annen bank, kan denne flyttes til oss, så teller også denne med som egenkapital. Merk at dette gjelder kun vanlig BSU-konto, ikke tilleggsprodukter som StartBSU, BSU 2.0, BSU Pluss eller lignende.Det finnes også andre alternativer enn BSU. 

sparesiden vår kan du bruke sparekalkulatoren for å se hva som passer deg.