Vi skal gjøre bærekraftsarbeidet enklere for bedrifter. Derfor gir vi nå støtte til virksomheter som ønsker miljøfyrtårnsertifisering.
Støtte Miljøfyrtårnsertifisering
En pådriver for grønn omstilling
Vi vet at det kan være vanskelig for små- og mellomstore bedrifter (SMBer) å komme i gang med omstilling til en mer bærekraftig drift. Dette vil få konsekvenser for bunnlinja, om ikke i dag, så i nær fremtid.
Derfor skal SpareBank 1 Østlandet bidra til å gjøre bærekraftsarbeid enklere for lokale bedrifter og har lansert en støtteordning hvor SMBer kan få støtte til å bli miljøfyrtårnsertifisert gjennom Stiftelsen Miljøfyrtårn.
Vi har satt av 3 millioner for å støtte 100 lokale bedrifter. I tillegg inviterer vi bedriftene til en fagdag for erfaringsutveksling og inspirasjon.
Støtteordningen er åpen for små og mellomstore bedrifter i SpareBank 1 Østlandet sitt markedesområde.


Hvorfor miljøsertifisering?
- Miljøfyrtårn-sertifisering gir bedriften et kvalitetsstempel som bygger tillit og styrker konkurransekraften.
- Sertifiseringen kan brukes som godkjent dokumentasjon i offentlige anskaffelser og er et gyldig bevis på miljøledelse i EU/EØS.
- Bedrifter som kan vise til gyldig dokumentasjon for sitt miljøarbeid kan bli prioritert i utvelgelser av leverandører og samarbeidspartnere.
- Gjennom sertifiseringsarbeidet får bedriften smarte verktøy for å jobbe konkret med bærekraft innen områder som arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.
- Bedriften får konkrete råd og hjelp til å få på plass gode rutiner for HMS og arbeidsmiljø. Dette kan bidra til å redusere sykefraværet.
- Bærekraft lønner seg, ikke bare for miljøet, men også på bunnlinja.

– De små og mellomstore bedriftene er en svært viktig nøkkel for at vi skal lykkes med en bærekraftig omstilling, sier konserndirektør for bedriftsmarkedet, Hans Olav Wedvik.
SpareBank 1 Østlandet ønsker å bidra i den grønne omstillingen ved å tilby støtte til bedrifter som vil bli Miljøfyrtårnsertifisert.
Les artikkelen om hvorfor vi gir støtte til Miljøfyrtårnsertifisering.
Spørsmål og svar
For å starte sertifiseringsprosessen må du registrere virksomheten din hos Miljøfyrtårn, og inngå avtale med en godkjent Miljøfyrtårnkonsulent. Konsulenten veileder deg gjennom prosessen og hjelper deg med kriterier og dokumentasjon. Det er en forutsetning for å motta støtte at du støtter lokalt næringsliv og velger en lokal konsulent.
Les mer om prosessen og finn en godkjent Miljøfyrtårn-konsulent i din region her:
Bedrifter kan få inntil 30.000 kroner i støtte til å bli miljøfyrtårnsertifisert gjennom Stiftelsen Miljøfyrtårn. Støtten kan dekke oppstartskostnader, bruk av konsulent og sertifisør.
Først må du sende søknad om støtte. Du finner lenke til søknadsskjema på denne nettsiden. Søknadsfrist er 31.8.2025. Du vil få svar på søknaden innen 30 dager etter at fristen har gått ut. Du vil få svar på e-post både om søknaden blir avslått eller innvilget.
Støtten blir utbetalt etter at du har blitt sertifisert av Stiftelsen Miljøfyrtårn og sender oss dokumentasjon på dette, sammen med kopi av utlegg/fakturaer.
Når du har fått godkjent søknad om støtte kan du starte arbeidet med sertifisering.
Støtten blir utbetalt etter at du har blitt Miljøfyrtårnsertifisert og sender oss dokumentasjon på dette, sammen med kopi av utlegg/fakturaer.
Når du har fått tildelt støtte vil du motta en e-post fra oss med informasjon. I denne e-posten vil du også få lenke til utbetalingsskjema som du må fylle ut og sende inn.
Innsending av dokumentasjon på sertifisering må være oss i hende innen ett år fra du har mottatt bekreftelse på at søknaden er godkjent.
Nei, dessverre. Bedrifter må søke om støtte før de begynner prosessen med å bli sertifisert.
Ordningen gjelder kun for støtte til Miljøfyrtårnsertifisering, da denne sertifiseringen er spesielt tilpasset små og mellomstore bedrifter. Vi anbefaler at du setter deg inn i hvilken sertifiseringsordning som vil passe best for din bedrift.
Alle Miljøfyrtårn-virksomheter resertifiseres hvert tredje år. Støtten fra SpareBank 1 Østlandets bærekraftsfond kan ikke gå til å dekke kostnadene for resertifisering.
Støtteordningen vil evalueres etter første søknadsrunde. Etter dette vil det tas en beslutning om eventuell ny utlysning.
Bærekraft i SpareBank 1 Østlandet
Sosialt ansvar og bærekraft er viktige fokusområder for hele SpareBank 1 Østlandet. Vi er opptatt av hvordan virksomheten vår påvirker mennesker, miljø og samfunnet rundt oss. Bærekraftig omstilling er i dag en del av vår overordnede konsernstrategi.