ung student. foto.

TIPS OG RÅD

Hvordan få boliglån som student?

Når du studerer er det ikke alltid enkelt å få oppfylt boligdrømmen, men det er faktisk mulig. Dette er veien til boliglån som student.

dame med hettegenser. illustrasjon.

Kort om boliglån som student

Selv om du er student blir det stilt de sammen kravene til deg som alle andre som søker boliglån.

Derfor må du fortsatt kunne stille med 15 prosent egenkapital, samlet gjeld kan ikke være høyere enn fem ganger inntekten din, og du må tåle en renteoppgang på 3 prosentpoeng (eller en rente på 7 prosent). 

Vil du ha en pekepinn på hvor mye du kan låne? Prøv boliglånskalkulatoren vår

Se også: 
Alt du trenger å vite om utlånsforskriften

Kravet om egenkapital kan være vanskelig å innfri for mange studenter. Hvis du ikke har hatt mulighet til å spare er én løsning å spørre familien om hjelp.

Dersom foreldrene dine har mulighet til å gi deg forskudd på arv eller stille som kausjonist vil det kunne gjøre det enklere å få lån. 

Se også: 
Hva er kausjonist? 
Hvor mye kan jeg låne med kausjonist?

Hvis du ikke møter kravene i utlånsforskriften akkurat nå kan en mulighet være å kjøpe bolig sammen med noen, altså få en medlåntaker på lånet ditt. 

Denne personen kan være en kjæreste, foreldrene dine eller en venn.

Det som gjør det enklere å få lån sammen med noen er at når dere låner sammen vil inntektene deres (og gjeld) legges sammen i vurderingen av lånesøknaden.

Med andre ord er det enklere å oppfylle kravet om at du ikke kan ha mer gjeld enn fem ganger inntekten din. 

Se også:
Hva er forskjellen på medlåntaker og kausjonist?

Når du søker boliglån, må banken passe på at du ikke har mer gjeld enn fem ganger inntekten din. All gjeld er med i beregningen her, også studielånet ditt. 

Visste du at du kan se studielånet ditt i mobilbanken? Her får du full oversikt over lånet, også mens du studerer. 

Se også: 
Kan jeg se studielånet mobilbanken mens jeg er student?
Hvordan får jeg opp studielånet mitt i mobilbanken?

Det er viktig at du ikke låner over evne, og at du har en fast inntekt for å betjene lånet.

Snakk med rådgiveren i banken din, så kan dere finne ut hva som er best for deg i din situasjon – både nå og i fremtiden. 

Hva akkurat du kan få i boliglån vil påvirkes av mange faktorer. Derfor anbefaler vi alle å snakke med en rådgiver, også om de anser drømmen som egen bolig å være uoppnåelig. 

Hvis du for eksempel har god inntekt, eller kommer til å forbedre inntekten din på kort sikt, kan banken i noen tilfeller innvilge lån selv om du ikke møter kriteriene.

Hvis du ikke kan få lån akkurat i dag, vil det å snakke med en rådgiver kunne hjelpe deg å legge en plan for hvordan du kommer deg inn på boligmarkedet på sikt. 

Det er ikke alltid sånn at det alltid lønner seg å kjøpe bolig istedenfor å eie. Det avhenger om hvor lenge du har planer om å bli på studiestedet.

Hvis du ikke skal bo lenger enn ett eller to år kan det lønne seg å heller leie. Grunnen til det er at det kommer en del engangskostnader sammen med det å kjøpe bolig, for eksempel dokumentavgift når du kjøper og megler når du selger.

Hvis du derimot planlegger å bo lenger, kan det lønne seg å kjøpe bolig om du har mulighet. Bolig er god investering, og boligverdien øker som regel over tid.

Se også: 
Eie eller leie? 

Er du student og har meldt flytting hjemmefra? Da er det spesielt to forsikringer som er lurt å ha: 

  • Reiseforsikring
  • Innboforsikring

Hvis du er under 34 år får du vår beste reise- og innboforsikring i én pakke. 

Se også: 
Forsikringene du bør ha som ung

Unge og førstegangskjøpere får lavere rente

Husk at du som førstegangskjøper får bedre rente på lånet ditt. Vi har også boliglån for unge som gir deg under 34 år ekstra gode betingelser.

Kjøpe din første bolig

Det er spennende og litt skummelt å kjøpe sin første leilighet eller hus. Hva er det lurt å tenke på før, under og etter at du skal kjøpe?

Lurer du på noe?

Uansett om du har spørsmål om egenkapital eller budrunden – du kan alltid spørre oss. Dette har vi peiling på, og hjelper deg mer enn gjerne. 

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere!

Hva lurer andre på?

Leie til eie

Har du en boligdrøm, men mangler egenkapital? Med leie til eie kan du leie en bolig i en periode, samtidig som du sparer for å kjøpe den. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }