Salamandernatten

Kjell Erik Killi-Olsen
1989, installasjon 

Etter en omflakkende tilværelse med uviss fremtid har Salamandernatten fått endelig oppholdssted i Trondheim. Installasjonen ble laget til São Paulo-biennalen i Brasil i 1989 og hele 600.000 mennesker så kunstverket i løpet av biennalen. 

Et eget hus ble bygd til de 72 skulpturene, som alle er over tre meter høye. Det 14x6 meter store og fem meter høye rommet fikk lys bare gjennom en smal spalte i taket, noe som ga det en meget spesiell stemning. 

Midt i gruppen har kunstneren plassert en kvinne som dier en salamander. De store figurene byr på sin egen mystikk og åpner for spørsmål og undring.

Et engasjement for bevaring av regnskogen var Kjell Erik Killi-Olsens utgangspunkt for Salamandernatten. Kunstverket førte til økt internasjonal oppmerksomhet mot den brutale avskogningen av tropiske områder.

Etter biennalen ble skulpturgruppen liggende på lager i 16 år før den ble tatt til Norge og vist på en utstilling i Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Direktør Per Hovdenakk på Kunstsenteret betegnet Salamandernatten som et hovedverk i norsk kunst fra 1980-tallet.

Noen endelig plassering ble ikke avgjort før i 2007, da Salamandernatten ble vist i kunstnerens hjemby Trondheim. Killi-Olsen ga skulpturgruppen til Trondheim kommune, som forpliktet seg til permanent utstilling av kunstverket.

Vi er stolte over å kunne huse dette kunstverket på vegne av Trondheim kommune.