Student? Slik får du en økonomisk pangstart på året!
Er du blakk etter julas mange festligheter? Du er nok ikke alene om det, men med disse tipsene får du pengene til å vare lenge.

For mange studenter kan januar være en litt tøff måned økonomisk. En lang juleferie med gaver, julepynt, fest, god mat og drikke kan sette sitt preg på nyåret. Spesielt hvis man er en ung student uten jobb ved siden av.
- Jeg har prøvd mitt aller beste, og har egentlig vært flink til å spare. Som student skulle jeg selvfølgelig gjerne hatt litt ekstra på kontoen etter jula, sier Nora Mølmann, som har studert i Trondheim i halvannet år.
Pengemangelen etter jula går som regel fort over. I midten av januar tikket nemlig storstipendet inn på konto for de aller fleste studentene.
- Det er bestandig et høydepunkt. Det gir oss studenter litt ekstra å rutte med. Det er spesielt viktig for dem som ikke har noen jobb ved siden av studiene, sier Nora.
Student og på jobbjakt? Her får du noen gode tips!
Men hvordan skal man få storstipendet til å vare lengst mulig?
Ekspertens råd
Privatøkonom Eldar Rønning forteller at det er viktig å ha is i magen når storstipendet ruller inn på konto.
- Ikke tro at du plutselig har blitt rik når storstipendet kommer. Stipendet skal vare lenge og skal være en buffer fremover, sier Eldar.
Han forteller at det viktigste man gjør er å skape seg gode sparerutiner. Det finnes mange smarte måter å gjøre det på - du kan for eksempel lage et fast trekk til en konto som ikke er knyttet til kortet ditt.
- Eller du kan opprette mikrosparing. Da setter du av et valgfritt beløp til sparekontoen din hver gang du bruker kortet ditt. Det er en kjempesmart løsning, som gjør at du sparer litt penger hver gang du bruker penger, sier han, og legger til at du kan enkelt endre eller stoppe sparingen.
- Du kan til og med sette opp at de pengene du sparer når du bruker kortet går rett inn på BSU-kontoen din. To fluer i en smekk, legger Eldar til.
- BSU er den beste spareformen hvis du skal spare til bolig. Du får god rente og opptil 5 000 kroner i skattefradrag. Og husk at selv om du setter inn penger på BSU, er de ikke fastlåst før 31. desember det samme året, sier han.
Ett av de viktigste grepene man gjør for å få pengene til å rekke, er å sette opp et hverdagsbudsjett. For å få det til er det lurt å se hvordan du bruker pengene dine i dag, og hvor du kan spare inn.
Sløsekalkulator
Et godt verktøy for å finne ut av det på, er å bruke «Sløsekalkulatoren». Den kan vise deg hvor mye du i snitt bruker på andre ting enn regninger på en måned. Som for eksempel festing, snus og mat.
- Det er en fin måte å bli bevisst på hva man bruker penger på. Mange kan nok få seg en vekker når de ser hvor mye penger de bruker på for eksempel snus, lunsj og take away-kaffe. Det er mye penger å spare på å lage sin egen matpakke og å ta med seg kaffe på termos, sier Eldar.
Når man er student er januar ofte litt roligere lesemessig. Da kan man også utnytte tida på en måte som gir ekstra penger på bok.
- Jobb hvis du har muligheten til det. Starten av året kan være en fin periode å jobbe litt ekstra. Da kan du få en fin økonomisk buffer til eksamenstida når du ikke har tid til å jobbe så mye, sier Eldar.
Han forteller at mange oppfatter sparing og økonomi som kjedelig. Men som tidligere toppidrettsutøver vet han hva som holder motivasjonen på topp –resultater.
- Vi ser at folk som tar grep på økonomien og ser effekten av det, klarer å holde seg motivert. Selv om du er student, skal du selvfølgelig ha det morsomt. Men det finnes morsommere ting å bruke pengene på enn dyr lunsj og kaffe, sier han avslutningsvis.
Har du satt opp et budsjett?
Det er ikke bare-bare å få pengene til å strekke til når man er student, og når storstipendet kommer inn på konto kan det være fort gjort å bruke litt for mye.
Å sette opp et budsjett er noe av det smarteste du kan gjøre. Husk at de pengene du får i januar er de pengene som skal få deg gjennom resten av skoleåret!
Sniksparing er tingen
Med mikrosparing sparer du et lite beløp hver gang du bruker kortet. Summene er så små at du ikke merker det, men mange kroner små blir en stor å!
Du velger selv hvor mye du vil spare og kan enkelt endre eller stoppe sparingen.
Spar penger, spar miljøet
Miljø og klima er i fokus som aldri før. Ingen kan redde verden alene, men vi kan alle gjøre litt. Og den gode nyheten er at mange miljøtiltak er også veldig bra for lommeboka.
Godt for miljøet, bra for økonomien din!