Studenter må planlegge økonomien for skoleåret

TIPS OG RÅD

Studentøkonomi

Når du studerer er det lurt å planlegge økonomien for skoleåret. Her får du gode råd og tips for en bedre studentøkonomi.

10 smarte råd for en bedre studentøkonomi

Forbrukerøkonom Magne Gundersen gir deg sine ti beste tips for en bedre studentøkonomi.

Hva går egentlig pengene til? Noe av det smarteste du kan gjøre er å sette opp et enkelt studentbudsjett. Skaff deg oversikt over hvor mye penger som kommer inn, og hvor mye som går ut. 

Se tips om hvordan du setter opp studentbudsjett.

I tillegg kan du bruke denne budsjettmalen (excel).

Å bo er ofte den største utgiftsposten for de som velger å flytte for å studere. Vurder å leie bolig sammen med en venn. Et smart tips er å være på boligjakt hele året. For hver hundrelapp du sparer i månedsleie får du en tusenlapp ekstra i året å rutte med.

Legathåndboken finner du hundrevis av stipender som deles ut hvert år til verdige søkere. Send gjerne inn flere søknader. Og best av alt: Pengene er skattefrie!

En liten ekstrajobb trenger ikke gå ut over studiene, men gir økonomien et skikkelig løft. En sommerjobb gir deg også ekstra å rutte med gjennom studieåret. Men pass på at du ikke overstiger Lånekassens inntektsgrense (205.579 kroner før skatt i 2023). I gjennomsnitt bør du altså tjene maks 17.132 kroner hver måned. Tjener du mer vil stipendet ditt bli kuttet.

Det er masse rabatter og tilbud spesielt rettet mot studenter. Se hvilke studierabatter du kan få.

Bor du sammen med noen kan du dele utgifter til internett og strøm, samt innkjøp av felles ting som vaskemaskin, møbler og alt som hører med i en leilighet.

Klær, møbler, utstyr og skolebøker kan kanskje leies, eller kjøpes brukt og billig? Det finnes tjenester på nett hvor du kan leie alt fra verktøy til fotoapparat. Det finnes også mange gode apper for kjøp og salg brukt, i tillegg til at du kan gjøre noen gode kupp på loppemarked. 

Se tips om hvordan du kan spare penger og miljøet. 

Du bør ha minimum innbo- og reiseforsikring. Husk at dersom du er over 20 år er du ikke lenger dekket av forsikringen til dine foreldre. Melder du flytting i Folkeregisteret er du heller ikke dekket av forsikringene til foreldrene, dette gjelder også før du fyller 20 år.

Når du er student er det ikke lett å spare, men det er mulig. En av de beste vanene du kan ha er ikke å bruke opp alle pengene, men legge litt til side hver måned. Noen tusenlapper på sparekonto kan redde deg når du får en uventet utgift.

Unngå impulskjøp! Det er mye du kan gjøre for å få pengene til å rekke lenger: Handle billige merker, ikke handle på bensinstasjon, lage middag for flere dager, ta med matpakke og termos, droppe kaffelatte på vei til bussen, stumpe røyken, sykle i stedet for kollektivt, trene billig på samskipnadens treningssenter.


Se studielånet i mobilbanken

Er du en av de som har studielån i Lånekassen, men ikke har helt oversikt over hvor mye du har igjen å betale? Du kan se studielånet ditt i mobilbanken, og få oversikt over samlet gjeld, renter og gebyrer. Smart hva?

Her finner du studielånet:

  1. Logg inn i mobilbanken
  2. Klikk på knappen "Legg til konto eller kort"
  3. Hent inn studielånet

"Du bør ikke bruke opp pengene du får fra Lånekassen ved semesterstart med en gang, men fordele de utover semesteret. Det er ikke alltid mye rom i studentøkonomien, men med noen enkle grep kan du forbedre din økonomi."

Magne Gundersen, Forbrukerøkonom


Kan du kutte noen utgifter?

Mange av oss bruker mye penger på ting som kino, kaffe, snus, takeaway, brus og lignende. Her er det ofte mye du kan spare. Skaff deg en oversikt, for eksempel med tjenesten Min økonomi, og se om du finner utgifter du heller kan sette av til sparing.

Ta ut hele studielånet!

Studielån er et billig lån. Det er rentefritt i studietiden, og 40 % av lånet omgjøres til stipend om du flytter hjemmefra. Se hvordan du får omgjort lån til stipend. 

Kan du klare deg uten hele lånet, bør du heller spare pengene - kanskje til egenkapitalen på din første bolig.

Husk husleiekontrakt!

Skal du leie hybel eller leilighet? Skriv husleiekontrakt med utleier, så har dere avklart viktige forhold på forhånd. 

Forbrukerrådet gir gode tips om å leie bolig.

Forbrukerrådets standardmal for husleiekontrakt.

Kjekt å vite om depositum

Skal du leie et sted å bo er det vanlig å betale inn et depositum. Beløpet varierer, men er ofte på tre månedsleier og aldri mer enn seks. Pengene får du tilbake med renter når du flytter ut.

Du og utleier skal avtale depositum og leieavtale samtidig. Utleier kan ikke forlange at du betaler et depositum etter at dere har inngått leieavtalen.

Du skal ikke betale inn depositumet til utleiers privatkonto. Utleier skal opprette en depositumskonto som begge skal signere på.

Les mer om depositumskonto




Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }