Har du forsikring hos oss fra før, må du logge inn og sjekke vilkårene som gjelder for deg.
Her kan du laste ned vilkårene som gjelder hvis du kjøper forsikring i dag.
Det er ikke til å stikke under en stol at elbilen bruker mer strøm jo mer den veier. For å redusere vekt bør du rydde vekk all bagasje som du ikke trenger å ha med på kjøreturen. Har du skiboks eller takgrind som du ikke bruker, hjelper det å ta dette ned.
Når du slipper gassen vil de fleste elbiler automatisk bremse litt. Dette for å regenere energi til batteriet. Mange elbiler gir deg muligheten til å justere hvor mye motstand og energi som skal regenereres.
Hvis du skal på lengre bilturer uten særlige høyder kan det være lurt å skru ned motstanden, slik at bilen ruller mest mulig uten motstand. Mens ved bykjøring og kjøring med større høydeforskjeller vil det være lurt å skru denne opp for å få tilført energi til batteriet fremfor mye oppbremsing.
Om vinteren går ofte mye av strømmen til å varme opp bilen. Bruker du vifta/klima-anlegget til å varme opp bilen, bruker dette mye mer strøm enn for eksempel rattvarme og setevarme. Kler du deg godt kan du kjøre behagelig selv med lav temeratur.
Et tips er å forvarme bilen via ladekabelen eller bruke kupévarmer før lengre turer. Dette kan også bidra til å varme batteriet, noe som kan gjøre at det bruker mindre strøm.
Om sommeren er det bedre å åpne vindu enn å bruke air condition dersom du ønsker å ha lengst mulig rekkevidde.
Husk at du trygt kan bruke radioen, lade mobilen eller la passasjerene bruke leselyset uten at dette har noe nevneverdig å si for batterikapasiteten.
For å utnytte rekkevidden mest er det kjørestilen din som har størst påvirkning. Er du flink til å lese trafikkbildet og veien, kan du utnytte dette på flere måter. Hvis du ser at du er nødt til å stoppe et stykke fremme kan du slippe gassen tidlig og rulle med motstand. Da slipper du å kaste bort opparbeidet energi på å bremse. Ved å bygge opp fart i forkant av en oppoverbakken, kan du redusere akselerasjon når du er på vei oppover.
Høy fart betyr høy luftmotstand, som er den største rekkeviddefienden. Ved å velge landveien fremfor motorveien kan du spare mye strøm, såfremt distansen er noenlunde den samme.
Har du for lite luft i dekkene blir det mer motstand i hjulene og bilen bruker mer strøm. Sørg derfor for å sjekke at du har riktig lufttrykk når du skal ut på tur med bilen.
Din aller første bil?
Da er det et par ting som det kan være greit å ha med seg på veien.
Kjøre uten forsikring
Husk at alle kjøretøy som har skiltene på skal ha ansvarsforsikring som et minimum. Eiere av kjøretøy uten forsikring får gebyr fra Trafikkforsikringsforeningen for hver dag bilen er uforsikret, så det er lurt å huske på forsikringen.
I 2018 ble årsavgiften gjort om til Trafikkforsikringsavgift til staten. Det er forsikringsselskapene som skal kreve inn den nye avgiften på vegne av staten, sammen med betalingen for forsikring av kjøretøy.
Bilforsikringen til selger avsluttes automatisk den dagen Statens Vegvesen registrerer eierskifte-/salgsmeldingen. For deg som kjøper bil betyr det at du er nødt til kjøpe forsikring for å unngå dagsgebyr fra Trafikkforsikringsforeningen.
*Tusen takk til alle våre kunder! Vi ble kundefavoritt 2021 og er samlet sett blant Norges beste på skadeoppgjør ifølge Bytt.no. Vårt forsikringsselskap Fremtind kommer best ut på både skadeoppgjør, kundeservice og kundetilfredshet for flere typer forsikringer, blant 19 forsikringsselskaper.
Veihjelp er inkludert hvis du har delkasko, kasko eller toppkasko, i hele Europa. Med toppkasko inngår også leiebil hvis du skulle trenge det i sammenheng med veihjelpen og reparasjon.
Du kan ringe oss ved små og store problemer du har på veien. For eksempel ved punktering, tom for drivstoff/strøm, motorstopp eller utforkjøring. Du mister ikke bonus ved bilberging.
1. Vær trygg
Plasser bilen slik at den ikke skaper farlige situasjoner i trafikken.
Sett på varsellys.
Ta på deg refleksvest.
Sett ut varseltrekant.
2. Ring oss og bestill veihjelp Ring Fremtind Forsikring på (+47) 915 02300. Vi har åpent 24 timer i døgnet.
3. Ta vare på kvitteringer Ta vare på kvitteringer og dokumentasjon for eventuelle ekstrautgifter du har hatt i sammenheng med bilbergingen.
4. Hva skjer etterpå? Kontakt Fremtind Forsikring og de hjelper deg med erstatning. Ofte kan de avklare saken direkte på telefon.
Kjedelig å sitte i bilen og vente på veihjelp?
Bruk tiden på å sjekke om du er riktig forsikret. Velg din livsfase og sjekk hva andre i samme situasjon har valgt.
I 2018 ble årsavgiften omdøpt til Trafikkforsikringsavgift til staten. Det er forsikringsselskapene som skal kreve inn den nye avgiften. Det vil si at årsavgiften slik man kjenner den fra tidligere ikke lengre eksisterer som en årlig faktura, men som en avgift som nå blir krevet inn sammen med betalingen for forsikringen av kjøretøyet ditt.
Ja, du kan endre kjørelengden opp eller ned for bilforsikringen din når du selv ønsker. Logg inn i mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken, og velg bilen du ønsker å endre kjørelengde for. Der kan du velge ny kjørelengde og beregne hva prisen blir på bilforsikringen, samt endre kilometerstanden dersom den er feil.
Har du kjørt over valgt kjørelengde? Logg inn og juster kjørelengden opp. Det er viktig å følge med på at du ikke kjører lenger enn den kjørelengden du har satt. Erstatningen kan bli redusert dersom du kar kjørt lengre enn avtalt og det skjer en skade.
Bonus på bilforsikringen kan kun arves eller deles mellom gifte, samboere og partnere. Det vil si at barn ikke kan arve bonusen til sine foreldre. Hos oss er startbonusen den høyeste i markedet - på 60 %. Les mer om reglene for bilforsikring og bonus.
Hvis bilen kjøres av noen under 23 år må vi få beskjed om dette, slik at det står i forsikringsavtalen for bilforsikringen. Det er større sjanse for at det skjer et uhell når fører er under 23 år og det vil påvirke prisen. Erstatningen kan bli redusert dersom vi ikke kjenner til dette når det skjer en skade.
Ønsker du å endre, slik at personer under 23 år kan kjøre bilen din? Kontakt oss, så fikser vi det.
Øvelseskjøre? Skal dere ut å øvelseskjøre trenger dere ikke registrere fører under 23 år. Per definisjon er det den som sitter i passasjersetet (ledsager) og gir opplæring som er fører av kjøretøyet.
Kvitteringer for stjålne eller ødelagte gjenstander
Ring oss på (+47 915) 02300
3. Hva skjer etterpå?
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du kontakter oss, blir vi raskt enige ved første telefonsamtale.
Greit å tenke på
Ikke la verdifulle ting ligge i bilen, pass også på at annen bagasje ikke er synlig. Parker bilen på et trygt sted.
Hvis bilen er meldt stjålet til politiet og til oss, tar det 21 dager før bilen anses som borte. Det vil si at det er først nå du kan få utbetalt erstatning. De 21 dagene gir politiet tid til å spore opp bilen.
1. Tenk på sikkerheten først Sett på varsellys. Ta på deg refleksvest. Sett ut varseltrekant.
Ved personskade: Ring ambulanse 113
2. Dokumenter hendelsen Noter navn og telefonnummer til eventuelle vitner. Fyll ut skademeldingsskjema. Konsentrer dere om hva som har skjedd, ikke hvem som har skyld. Hvis du ikke har skadeskjemaet i bilen, beskriv og tegn så nøyaktig som mulig hva som har skjedd og noter all kontaktinformasjon. Ta gjerne bilder av skaden og kollisjonsstedet.
Tilkall politi ved konflikter. Meld fra til politiet: 02800
Er du uenig i hva som kommer frem i skadeskjemaet, merk og beskriv dette i punkt 14.
3. Meld skade og bestill veihjelp Vi kan bistå deg hele døgnet. Enten du trenger øyeblikkelig eller praktisk hjelp, melde inn skade eller bestille veihjelp.
4. Hva skjer etterpå? Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du melder skade, blir vi raskt enige.
Greit å tenke på
I våre forsikringer som har kasko, del- og minikasko, inngår veihjelp i Norge og i Europa.
Det er påbudt å ha refleksvest og varseltrekant i bilen. I tillegg er det lurt å ha skademeldingsskjema, lommelykt, penn og papir.
1. Dokumenter skadene
Skriv ned hva som har skjedd, hvor og når. Ta gjerne bilder av skaden(e).
Om ikke eieren av det andre kjøretøyet er tilstede - legg igjen kontaktinformasjonen din eller kontakt eieren direkte ved å finne kjøretøyets eier.
Vi anbefaler deg å fylle ut skademeldingsskjema, men du kan få veildedning og melde skaden selv om du ikke fyller ut skjemaet.
2. Ring oss, meld skade eller bestill veihjelp
Vi hjelper deg hele døgnet. Ring oss på: (+47 915) 02300 for hjelp og veihjelp. Kontakt oss før du starter reparasjon av skaden. Vi samarbeider med kvalitetssikrede partnere.
3. Hva skjer etterpå?
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du kontakter oss, blir vi raskt enige ved første telefonsamtale.
Dersom du skal ha med deg bilen til utlandet, anbefaler vi at du har med deg grønt kort. Grønt kort er et internasjonalt forsikringsbevis som viser at du har gyldig ansvarsforsikring på bilen.
Dette er landene hvor det er viktig å ha med seg grønt kort:
Grønt kort bestiller du ved å logge deg inn i mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken. Der finner du informasjon og mulighet for å klikke deg videre til bestillingsskjema.
Viktig! Det er likevel ikke alle land i lista over vi utsteder grønt kort for, på grunn av for høy risiko.
Nei, nå trenger du ikke gi oss beskjed om at bilen er solgt eller avskiltet. Vi får beskjed automatisk, og stopper din bilforsikring.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på"
}