Personforsikring
Personforsikring sikrer deg og familien din økonomisk trygghet hvis helsen skulle svikte. Vi har Norges beste omtalte personforsikringer.
Gratis samtaler med psykolog
Har du eller barnet ditt behov for å snakke om vanskelige tanker sammen med en erfaren psykolog? Med både helseforsikringen og barneforsikringen får dere tilgang til en samtalepartner som kan gi en hjelpende hånd i de situasjonene det kan være vanskelig å stå i alene. Sammen skaper dere et rom hvor dere kan si alt høyt og få den hjelpen dere trenger.
Alle med helseforsikring, samt unge over 16 år med vår barneforsikring har gratis tilgang til inntil 5 samtaler i året med video-psykolog.
Dr. Dropin helsehjelp
Dr. Dropin helsehjelp er en gratis og døgnåpen rådgivningstelefon for deg med barneforsikring, helseforsikring og forsikring for kritisk sykdom hos oss.
Barneforsikringen med AV1 - robot
Vi har inkludert AV1 robot i vår barneforsikring. Det betyr at barnet ditt nå kan få være med vennene sine fra sykesengen hvis barnet skulle bli langtidssykemeldt.
Har du eller dine nærmeste vært utsatt for sykdom eller skade?
Helseerklæring
Når du kjøper en personforsikring er det lovpålagt å levere helseopplysninger. Dette gjør du ved å svare ærlig på alle spørsmålene i helseerklæringsskjemaet.
Hva lurer andre på?
I motsetning til skadeforsikring, kan du ha flere av samme personforsikring, som også kan gi flere utbetalinger for samme hendelse. Derfor blir ikke personforsikringen automatisk sagt opp i gammelt forsikringsselskap når du kjøper den samme forsikringen i nytt selskap. Når vi snakker om å flytte en personforsikring, snakker vi altså om å kjøpe en personforsikring i nytt selskap og avslutte samme type forsikring i det gamle selskapet.
Når du kjøper en personforsikring må du svare på et helseskjema, slik at forsikringsselskapet kan gjøre en vurdering av helsen din. Når du flytter en personforsikring kan helsevurderingen i det nye selskapet gi forbehold i forsikringen som du ikke hadde i forrige forsikringsselskap. I noen tilfeller kan du også få avslag på hele eller deler av forsikringen.
Dersom du får forbehold/reservasjoner eller avslag kan du ha rett til å gjenoppta forsikringen i forrige forsikringsselskap. Fristen for å gjenoppta forsikringen er 6 måneder fra dagen du avsluttet forsikringen. Forsikringen kan gjenopptas i gammelt forsikringsselskap uten ny helsevurdering og karenstid hvis:
- Du har hatt forsikringen i mer enn 1 år
- Du har søkt om å flytte en forsikring med tilsvarende dekninger
- Du har fått nye reservasjoner eller avslag ved kjøp av forsikring
- Ditt forrige selskap har tilsluttet seg bransjeavtalen gitt av Finans Norge.
Kollektive forsikringer og personalforsikringer
Kollektive forsikringer og personalforsikringer er dessverre ikke en del av bransjeavtalen, og rett til gjenopptagelse gjelder ikke for disse. Det er heller ikke alle forsikringsselskaper som har valgt å bli med på denne bransjeavtalen.
I slike tilfeller bør du ikke avslutte personforsikringen før du har fått svar på helsevurderingen i det nye forsikringsselskapet. Da vet du om helsevurderingen gir nye reservasjoner eller avslag. Ved å vente med å avslutte forsikringen i det gamle selskapet til helsevurderingen i det nye selskapet er gjennomført, kan du velge hvilken forsikring du ønsker å beholde. Da vil det også stå i vilkårene om forsikringen har karenstid.
Unntak
Du slipper karenstid hvis du flytter en kollektiv barneforsikring med tilsvarende forsikringsdekninger til oss.
Dessverre er alt dette litt komplisert, men vi hjelper deg mer enn gjerne om du lurer på noe. Du kan også lese mer om dette på fremtind.no.
Karenstid betyr det samme som ventetid eller karantenetid. Reglene for karenstid er forskjellig fra forsikring til forsikring.
Hva er karenstid for dyreforsikringene?
Dyreforsikringene våre har karenstid, som betyr at forsikringen ikke dekker sykdommer/lidelser som viser symptomer i en gitt periode etter at forsikringen ble kjøpt og startet. Er det første gangen du kjøper en dyreforsikring er karenstiden:
- 20 dager (60 dager ved allergi-, hud- eller øreproblemer).
Når tilsvarende forsikringen blir flyttet fra et annet forsikringsselskap til oss, vil det i hovedsak ikke være karenstid. Karenstiden gjelder likevel hvis du gjør endringer i forsikringen når du flytter den, men kun for den delen som er endret. For eksempel hvis du utvider forsikringen med flere dekninger eller øker forsikringssummen, vil karenstiden bare gjelde for den delen av forsikringen som er utvidet.
Hva er karenstid for personforsikringene?
Karenstid for personforsikring brukes bare på uføredekningene, og beskriver den tiden du må vente fra du blir syk til du tidligst kan motta utbetaling. Det vanligste er 12 måneders karenstid på uførepensjon og 24 måneders karenstid på uførekapital. Du kan se hva som gjelder for deg i forsikringsbeviset ditt.
Hva er symptomklausul på personforsikring?
Noen av personforsikringene våre har det som heter symptomklausul. Det betyr at forsikringen ikke dekker sykdommer/lidelser som viser symptomer i en gitt periode etter at forsikringen ble kjøpt og startet. Her er reglene for personforsikringene våre hvis du kjøper forsikringen i dag:
- Uføredekninger (uførepensjon og -kapital): 90 dager symptomklausul
- Helseforsikring (behandlingsforsikring): ingen symptomklausul etter at helsevurderingen er godkjent
- Kritisk sykdom: 90 dager symptomklausul
Er det første gangen du kjøper en personforsikring gjelder symptomklausulen. Hvis forsikringen blir flyttet til oss fra et annet forsikringsselskap, vil det i hovedsak ikke være symptomklausul, så lenge symptomklausulperioden er fullført der.
Symptomklausulen gjelder likevel hvis du gjør endringer i forsikringen når du flytter den, men da kun for den delen som er endret. For eksempel hvis du utvider forsikringen med flere dekninger eller øker forsikringssummen, vil ny symptomklausul bare gjelde for den delen av forsikringen som er utvidet.
Les mer om flytting av personforsikring og reglene rundt dette.
Les også:
Personforsikring er en fellesbetegnelse på forsikringer som sikrer deg og familien din økonomisk trygghet hvis helsen skulle svikte. Det kan for eksempel være dekning av behandling i privat helsevesen, utgifter i forbindelse med sykdom, uføretrygd, erstatning for tap av inntekt og utbetaling ved dødsfall.
Blant forsikringer til privatpersoner skiller man ofte mellom personforsikring og skadeforsikring.
Eksempler på personforsikringer er:
- Livsforsikring
- Barneforsikring
- Helseforsikring/behandlingsforsikring
- Uføreforsikring
- Ulykkesforsikring
Som hovedregel må man fylle ut en helseerklæring ved kjøp av personforsikringer. Du kan lese mer om våre personforsikringer her
Hva er forskjellen på personforsikring og livsforsikring?
Personforsikring er en kategori for flere forsikringer, mens livsforsikring er en egen forsikring som for øvrig faller inn under kategorien personforsikringer.
Se også:
Livsforsikring (også kalt dødsforsikring eller dødsfallsforsikring) er en forsikring som gir dine nærmeste en skattefri utbetaling hvis du dør - uansett årsak. Størrelsen på utbetalingen (livsforsikringssum) velges når forsikringen kjøpes. Livsforsikringen varer til du fyller 80 år.
En utbetaling fra livsforsikringen kan gjøre at familien kan fortsette å betjene gjeld som boliglån og billån, slippe å måtte flytte og barna kan fortsette i samme barnehage eller på samme fritidsaktiviteter som før. Det gir de som sitter igjen muligheten til å ha samme økonomisk levestandard som før.
Det finnes også livsforsikring for kjæledyr, der du får en utbetaling dersom dyret ditt dør, må avlives, blir borte eller blir stjålet.
Sykeforsikring er en fellesbetegnelse på personforsikringer eller personalforsikringer som gir utbetaling ved ulike typer sykdom eller skade. Sykepenger fra NAV er et eksempel på en type offentlig «sykeforsikring», som dekker lønnen din opp til 6 G dersom du blir syk. Eksempler på forsikringer som kan gi utbetalinger ved sykdom eller ulykke er:
Yrkesskadeforsikring
Yrkesskadeforsikring er en type sykeforsikring arbeidsgiver er pålagt å kjøpe for alle sine heltids- og deltidsansatte. Forsikringen dekker det økonomisk tapet etter en yrkesskade eller yrkessykdom. Yrkesskadeforsikringen kan også utvides til å gjelde for annen sykdom og fritidsulykke.
Er du selvstendig næringsdrivende er du ikke pålagt å kjøpe yrkesskadeforsikring, men i veldig mange yrker kan det likevel være trygt å ha. For å kjøpe yrkesskadeforsikring må du først ta kontakt med NAV og bestille frivillig yrkesskadetrygd.
Sykelønnsforsikring
Sykelønnsforsikring utbetales i tillegg til sykepenger fra NAV ved sykdom/ulykke. NAV dekker kun lønn inntil 6 G (grunnbeløp). Sykelønnsforsikringen dekker resten opp til full lønn i opptil 365 dager. Les mer om sykelønnsforsikring.
Reiseforsikring
Reiseforsikringen dekker akutt og uforutsett sykdom og skade på reisen. Den dekker også utgifter til hjemreise og tilkalling av familiemedlemmer ved alvorlig sykdom og skade.
Skal du til et EØS-land er det lurt å bestille gratis helsetrygdkort.
Kritisk sykdom
Kritisk sykdom er en sykeforsikring som gir en engangsutbetaling dersom du blir rammet av alvorlig sykdom, som for eksempel kreft, hjerneslag eller MS. Les mer om kritisk sykdom.
Helseforsikring
En helseforsikring (også kalt behandlingsforsikring) dekker blant annet behandling av utvalgte sykdommer via privat helsevesen. Helseforsikring kan både kjøpes privat eller gjennom jobb.
Uføreforsikring
Uføreforsikring kan deles inn i to deler. Uførepensjon, som gir månedlig utbetaling dersom du blir minimum 50 % midlertidig eller varig ufør. Uførekapital, som gir en engangsutbetaling hvis du blir varig ufør.
Ulykkesforsikring
Ulykkesforsikring gir utbetaling ved varig medisinsk invaliditet som følge av en ulykke. Les mer om ulykkesforsikringen og hva den dekker.
Uførekapital er en av to typer uføreforsikringer. Uførekapital utbetales som en engangssum ved varig uførhet, i motsetning til uførepensjon som utbetales som fast månedlige beløp ved midlertidig eller varig uførhet.
Når du kjøper uførekapital velger du hvilken sum som skal utbetales ved uførhet. Du må fylle ut et lovpålagt helseerklæringsskjema som inneholder spørsmål om din helse, yrke og livsstil. For å kjøpe uførekapital må du være mellom 16 - 58 år. Forsikringen varer frem til du fyller 60 år, eller sier den opp.
Har du uførekapital må du være minst 50 % varig arbeidsufør for å få utbetaling. Da utbetales hele forsikringssummen som en skattefri engangssum. Du velger selv hva du ønsker å bruke pengene på. Mange velger å betale ned gjeld og tilpasse boligen til den nye livssituasjonen.
Hvor høy utbetaling kan jeg velge?
Når du kjøper uførekapital kan du velge mellom forsikringssummer opptil 1.250.000 kroner. Hvis du ønsker høyere sum tilbyr vi inntil 3 ganger årslønn mot økonomiske opplysninger (maks 40 G).
Psykologisk førstehjelp er rask psykisk hjelp etter alvorlige og traumatiske hendelser. Om du opplever for eksempel ulykke, vold eller plutselig dødsfall, kan dette gi tunge psykiske påkjenninger. Enten du selv blir involvert, eller blir vitne til hendelsen, kan slike opplevelser føre til at du reagerer med intense følelser.
Er du kunde hos oss garanterer vi (psykologisk førstehjelp og) tid med psykolog innen 24 timer for å hjelpe deg gjennom krisen og redusere risikoen for senvirkninger. Psykologisk førstehjelp er inkludert følgende forsikringer:
Psykologisk førstehjelp er gratis for deg, din ektefelle/samboer og dine barn i samme husstand. Den gjelder for felles konsultasjon(er), forutsatt at det er for samme hendelse som deg.
Les mer om psykologisk førstehjelp hos vår samarbeidspartner Dr. Dropin
En barneforsikring er først og fremst en økonomisk forsikring for barnet ditt. Den skal gi barnet ditt økonomisk trygghet hvis hen blir alvorlig syk eller utsatt for en ulykke.
Den viktigste dekningen i en barneforsikring er uføredekningen. Hvis barnet ditt ikke kan jobbe som voksen, blir hen i praksis minstepensjonist og må klare seg med uføretrygd fra NAV. Denne trygden er mye lavere enn en gjennomsnittlig lønning. En barneforsikring vil da kunne gi barnet en mye bedre økonomisk situasjon som voksen.
Se også:
Helseforsikring er en forsikring som gir deg behandling i privat helsevesen. Helseforsikring blir også gjerne kalt behandlingsforsikring.
Har du helseforsikring og du får en sykdom eller skade som er dekket, vil du få din egen personlige sykepleier som sørger for at du kommer til riktig spesialist og ordner med alt det praktiske. Du slipper helsekø og lang ventetid, og får behandling i det private helsevesenet.
Dette sikrer deg raskere avklaringer og raskere behandling ved sykdom, skade eller plage. Du betaler ingen egenandel ved bruk av denne forsikringen.