Knut (20) drømmer om å leve av frisbeegolf

Knut Håland er tidenes høyst rangerte frisbeegolf-spiller. Drømmen er å kunne leve av lidenskapen. Med talentstipend fra SpareBank 1 SMN kunne han rykke ett skritt nærmere målet.

Talentstipendvinner Knut Håland frisbeekast 2

Frisbeegolf, eller diskgolf om du vil, er en av verdens raskest voksende idretter. Bare i Norge er det 250 baner, 50 klubber og over 25.000 aktive utøvere. Spillet har mange likhetstrekk med vanlig golf, og benytter mange av de samme reglene og uttrykkene. Frisbeegolf kan i prinsippet spilles over alt, men banene har vanligvis metallkurver med kjetting som mål. 

En av landets aller beste frisbeegolf-spillere er 20 år gamle Knut Håland fra Sula på Sunnmøre. I 2019 var han en av vinnerne av SpareBank 1 SMNs talentstipend. Det åpnet noen nye muligheter for han.

- Talentstipendet gjorde at jeg fikk blitt med på alle de store turneringene i Europa som jeg ville være med på i år. I tillegg er det veldig kjekt å vite at folk har troen på deg, sier Knut Håland. 

I august deltok han også i VM i Illinois i USA. Og selv om det ikke gikk veien der, tok han likevel en aldri så liten bragd med seg hjem.

- Jeg var den eneste som fikk hole in one. Det er ganske stort, forteller Knut.

Avstanden til målet var ikke mindre enn 110 meter.

Konkurrerer mot faren

Knut var 10 år da han begynte å kaste sammen med faren Jostein, ingen hvem som helst i frisbeegolf-verdenen, men en foregangsmann innen sporten. Faren har nemlig vært Norges høyest rangerte frisbeegolf-spiller og har mottatt kongepokalen for sine prestasjoner. Han er fortsatt aktiv og en av landets aller beste uansett alder. Når far og sønn møtes til dyst, står konkurranseinstinktet sterkt.

- Det er nok pappa som er grunnen til at jeg begynte med frisbeegolf. Han tok meg med på min første norgescup da jeg var 13 år. Vi trener mye sammen. Det kommer mye godt ut av å ha en far som også er i toppen i Norge. Det blir alltid bra kvalitet på treningen, for det verste begge vet er å tape, spesielt mot hverandre, forteller Knut. 

Mye tyder på at faren skal få hard konkurranse av sønnen fremover.


Verdenstoppen innen fem år

Så langt har Knut blitt individuell junior norgesmester, senior norgesmester i pargolf, vunnet norgescupen sammenlagt junior, blitt årets nykommer, fått andreplass i norgescupen sammenlagt som senior, blitt beste nordmann i EM, fått andreplass i pargolf-EM, femteplass i Sula Open, blitt rangert som den nest beste spilleren i Norge uansett alder og kåret til årets spiller i 2018-sesongen.

I år har han både gull og sølv i NM og en tredjeplass i norgescupen samlet. I tillegg er Knut nå tidenes høyest rangerte spiller. Neste år er det EM, og målet er klart: 

- Målet er å komme blant topp 10 og bli beste nordmann, forteller han.

Slikt kommer ikke rekende på en fjøl. Knut forteller at over 1000 timer i året går med til trening for å bli en av verdens beste i frisbeegolf, noe som innebærer 20 timer kasting og 5-10 timer styrketrening i uka. Nå er han klar for å blande seg inn i verdenstoppen.

- Drømmen er å kunne leve av frisbeegolf. Jeg har som ambisjon
å være i verdenstoppen i løpet av fem år. Da skal jeg være god nok til å kunne
vinne store internasjonale turneringer, avslutter han.

SpareBank 1 SMN ønsker nå søknader fra deg som har et talent!

  • Hvert år deler vi ut talentstipend til unge mellom 18 og 30 år med et talent innen idrett, kultur eller gründerskap.
  • Målet med SpareBank 1 SMN Talentstipend er å løfte frem, utvikle og inspirere lokale talenter slik at de lettere kan nå sine mål.
  • Felles for vinnerne er at de har evnen til å gjøre en forskjell, de våger å prøve der andre kanskje vil gi opp, og de ønsker å bidra positivt til regionen de er fra. 


Tips noen du kjenner - eller kanskje nettopp DU vinner i 2021? 


{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }