Mottakere av talentstipend 2024

Her er årets talentstipendmottakere innen kategoriene kunst og kultur og idrett. Mottakere i kategorien gründerskap blir annonsert i juni.

Svindel - bekymret mann

Anakin Justin Østhus (19)

Anakin har skrevet og produsert musikk siden han var 13 år og har opptrådt på anerkjente festivaler som Trondheim Calling, by:Larm og Vill Vill Vest. 

Anakin har en klar visjon om hvordan han skal ta sin musikalske karriere til nye høyder. Han ønsker å utforske liveopplevelser gjennom nasjonale og internasjonale turneer, og skape minneverdige øyeblikk for lytteren. I tillegg ønsker han også å inspirere og motivere andre til å følge sine lidenskaper og drømmer og bidra til å bringe trøndersk rap tilbake i rampelyset.

Ragna Rian (26)

Ragna er en ambisiøs, søkende og initiativtakende fiolinist som for tiden tar solistdiplomstudie i Italia.  Hun komponerer og arrangerer musikk selv og har samarbeid med dj-er i impro og popmusikk. Som 16-åring begynte hun å jobbe som studentmusiker i TrondheimSolistene og er vant til å jobbe med proffe musikere fra inn- og utland.

Det siste året har hun mottatt flere stipender til egendrevne prosjekter. Hun ønsker å bli konsertmester og kammermusiker involvert på den norske, europeiske og globale scenen, noe hun er godt i gang med allerede. Hun har også som hensikt å fortsette og bidra aktivt i Trondheims musikkliv. 

Sofja Samara Aigner (18)

Sofja har en lidenskap for sangfaget og egenskapen den har til å fortelle eventyrlige og rørende historier gjennom musikk. Hun fullfører nå sitt siste år på musikklinja ved Trondheim Katedralskole.

Hun har deltatt på Unge musikere ved NTNU og skal til våren stille som solist med Trondheim symfoniorkester årlige konsertserie «Supertorsdag». Sofja har fått studieplass ved Guildhall School of Music and Drama i London for å studere bachelor i klassisk sang. Hun har et mål om å bidra til prestasjon og dyrking av opera til sin generasjon.

 

Hermann Arntzen Hestbek (24)

Hermann er tubaist, flugabonist og komponist. Han bruker elektronikk som effektpedaler på tuba og flugabone, og ønsker å finne tubaens rolle i sjangere og utrykk som den tradisjonelt sett ikke har vært i. Han er med i ulike band og konstellasjoner.

Hermann komponerer ut i fra egne erfaringer i livet, med referanser til tradisjoner innenfor blant annet moderne jazz, med frihet til lek og improvisasjon i musikken. Han jobber for tiden med å utvikle tuba som et kontemporært bassinstrument samt som et improviserende og solistisk instrument. Hermann ønsker å være et forbilde for unge tubaister og andre som ønsker et mer kreativt forhold til sitt instrument.

Emma Sofie Joma Rustad (25)

Emma er utdannet skuespiller, og jobber innenfor teater, musikk, filmskaping og dubbing. Hun har startet opp et kompani for sørsamisk utøvende kunst. Hennes mål er å lage scenekunst som hun savnet da hun selv var ung, og ta tilbake joiken. Med kompaniet har hun laget sin egen arbeidsplass, og arbeidsplass for flere frilansere.

Hennes mål som kunstner er å få frem sørsamiske historier ved å lage EP/album, kortfilm og forestilling. Emma ønsker å bidra til at kunst fra egen kultur skal bidra til stolthet over egen identitet.

Benedikte Ytterli (26)

Benedikte er en ung og uredd skribent oppvokst i Ålesund. Gjennom oppveksten og overgang fra ungdom til voksen i Trondheim har hun aldri sluttet å skrive. Poesi har alltid vært en del av identiteten hennes, og hennes måte å uttrykke seg på.

Hun har hatt skjønnlitterære tekster på trykk, og har bidratt med flere dikt i Litterært Kollektiv sin BLAFF-serie – der et av de ble lest opp og akkompagnert til musikk under Kulturnatt 2020. Benedikte ønsker å bidra i litteraturmiljøet i regionen ved å være en stemme for midt-norske forfattere.

Emil Rademacher Krogsæter (18)

Emil har alltid vært interessert i klassisk musikk og har oppnådd mye både som solist og i samspill med andre allerede. Han begynte å spille kornett, og etter mange timer med øving og opplevelser byttet han til tuba. Han har erfaring med brassband og symfoniorkester, og han har som mål å kunne leve av musikken.

Emil har nådd helt til landsfinalen i UKM åtte ganger og har spilt konserter i hele landet. Til våren håper han på nye utfordringer som vil være med å utvikle han som musiker. Han ønsker å fortsette å bidra med konsertopplevelser i regionen.

Eilert Asmervik (26)

Eilert er født og oppvokst i Trondheim. Allerede som 15-åring flyttet han til Malmö for å studere et særegent estetisk program som kombinerer skating og media. Han oppdaget senere at maleri/bilder er han sterkeste uttrykksform. Han lager bilder med intensjon om å oppnå en musikalsk effekt som kan vike utenom det språklige, en abstrakt sfære som kan by på mye. Han prøver å skape unike verk som kan virke universelt.

Eilert har et ønske om å bidra med kunst til regionen og å bidra til å formidle kunsten til andre regionale kunstnere til resten av verden.

Live Hanken (21)

Live har spilt gitar og sunget hele livet. Hun har de senere år skrevet egne låter og holdt konserter med eget materiale. Hun ble tatt opp som student ved Norges Musikkhøgskole, der særegenhet i egne komposisjoner og talent er kriterier for opptak.

Live har allerede vært korist for flere kjente artister og hennes langsiktige mål er å leve av musikken gjennom å fortsette å gi ut egen musikk og utvikle seg selv som produsent, gjerne i samarbeid med andre. Hun ønsker å utvikle sin livemusikk og har et mål om stå med egen musikk på Rockefeller scene i Oslo.

Kjersti Synneva Moen (28)

Kjersti har vært frilansillustratør siden 2019, og har drevet med historiefortelling og tegninger siden hun var liten. For henne er dette bærebjelken og meningen med livet. I 2022 ga hun ut en grafisk roman for ungdom, Grip den føkkings dagen, til gode kritikker. Boken mottok Pondusprisen og ble nominert til flere priser. I tillegg  har den vært på turné gjennom Trøndelag fylkesbibliotek og Den kulturelle skolesekken.

Kjersti har blant annet illustrert for Morgenbladet og Vårt Land. I 2023 mottok hun Fritt Ords stipend for unge satiretegnere for å kunne fordype seg i avistegning, og åpnet sin egen soloutstilling på Avistegnernes hus. Hennes langsiktige mål er å bygge opp et stort og bredt forfatterskap, med bøker for flere aldersgrupper.

Jakob Sewerin (19)

Jakob har stor lidenskap for musikk, og har siden han var sju år spilt valthorn. I dag er han en aktiv hornist, gitarist og vokalist. Han spiller i symfoniorkesteret i Ålesund og i eget band, og har i ung alder produsert egne verk. Han mottok drømmestipendet i 2020 og kulturstipend fra stiftelsen Kjell Holms i 2022. Han har også bidratt som arrangør og låtskriver til musikal for Ålesund Kulturskole.

Han drømmer om å utvikle seg som en artist selv samtidig som han vil produsere verk for andre. På sikt ønsker han å lage flere verk som egner seg for band, symfoniske instrument og storband samt pop-band. Han har en ambisjon om å utvikle seg til et nivå der dette både kan bli hans levebrød, og at han kan bidra til å skape flere arbeidsplasser.

Eskil Bjerkestrand (24)

Eskil har jobbet frilans som filmskaper og fotograf siden han var 19 år. De siste årene har han jobbet med spennende prosjekter verden rundt.

Eskil har som mål å utvikle kunsten og de visuelle fortellingene slik at de skal inspirere. Dette ønsker han å gjøre ved å skape flere kunstutstillinger som bringer mennesker sammen og inspirere, planlegge, filme og produsere en dokumentar som utforsker temaer om hvorfor vi trenger gode og trygge fellesskap, naturen som lærer og visdommen den har, selvinnsikt og hva vi kan lære om oss selv.

Anfernee Avery Taperla (19)

Anfernee har lidenskap for musikk, produksjon og tekstskriving. Han går første året på Bachelor i Musikkteknologi på NTNU i Trondheim. Hovedsakelig driver han med rap, hip-hop og RnB, men produserer også pop og indie-pop. Han kommer opprinnelig fra Filippinene, men flyttet til Norge og Trondheim i 2011. Han har med artistprosjektet "AAvery" gitt ut en rekke låter, en EP og er i prosess med å slippe en singel.

Målene for fremtiden er å leve av musikken, gjennom å lage flere prosjekter og spille flere konserter og festivaler. Han drømmer spesielt om å få produsert et jazzinspirert hip-hop album og å være et forbilde for andre unge talenter. Han ønsker å vise at det er mulig å lykkes i Norge selv om du kommer fra annet land. 

 

John Hagen (25)

Skuespillerstudenten John er født og oppvokst i Stjørdal kommune. Han er snart ferdig på Nord universitet – BA Teaterproduksjon og skuespillerfag. Han har allerede en fullført bachelorgrad fra Drama og teater ved NTNU i Trondheim. Gjennom studiet har han opparbeidet stor arbeidskapasitet og en heftig appetitt for å fortelle historier gjennom teater, og underveis har han brukt all sin fritid for å skaffe seg erfaring. Sammen med ildsjeler fra Stjørdal har han lagd en spillefilm, lagd kortfilm med Film- og TV-produksjon og deltatt i rollen som Einar i Spelet om Heilag Olav.

De neste årene ønsker han å leve av kunstarten og lage egne forestillinger sammen med mennesker som inspirerer, og for større institusjoner. Han vil formidle historier og visuelle bilder om temaer som er viktig, og på sikt hjelpe andre unge som ønsker å gå samme retning.

Mina Skjervheim (24)

Mina er en allsidig danser fra Trondheim. Allerede på barneskolen begynte drømmen om å kunne leve av dansen. I dag driver hun med freestyle og koreografering. Hun battler nasjonalt og internasjonalt, og gjør koreografi for personlige og kommersielle prosjekter. Mina har stått på scener med større oppsetninger og show, og har vært med i flere reklamer og musikkvideoer. Hun har også undervist fast ved RAW Dance Studio og Huldance Dansestudio i Trondheim, og ved to kulturskoler.

Mina bor nå i New York for å følge lærere som skapte dansestilene hip hop, house og litefeet, og er den første norske danser som tar denne utdanningen ved MopTop Universal. Hun har 3. plass i NM i hip hop, har mottatt Trøndelags Kunst- og kulturstipend og har vunnet ti ulike dansekonkurranser nasjonalt. Hennes langsiktige mål er å leve av kunstarten, og koreografere og produsere flere verk for scene, TV og sosiale medier. Hun ønsker også å inspirere lokale talenter og bidra til å skape en arena for danseglede.

Vår Havnes Thurmann-Moe (25)

Vår drev opprinnelig med alpint, men grunnet skader la hun skiene på hylla og startet sin satsning på fitness i 2021. Hun er tatt ut på elitelandslaget og har 3. plass i NM og 1. plass i VM for lag som beste prestasjoner. Hun kvalifiserte seg også til semifinale individuelt i VM i CrossFit i 2023. Ved siden av sin egen satsning er hun også trener/coach for yngre utøvere og på den måten ønsker hun å videreutvikle sporten. 

Hennes mål er å ta medalje i både i NM og i VM, både individuelt og i lag. Hun har som mål om å kvalifisere til VM i CrossFit som en av ti kvinner fra Europa.

 

Thomas Helgesen (18)

Thomas er elev ved videregående skole og jobber aktivt og målrettet med både skole og diskgolf. Han startet med diskgolf i 2020 og har siden da rukket å bli den femte rangert beste junior i Norge. Han har vunnet flesteparten av juniorturneringene han har deltatt i og har i dag norgesrekorden i distansekast (174,8 m).

I tillegg til sin egen satsning har han engasjert seg i drift og utvikling av sin egen klubb og bidrar blant annet med rekruttering og opplæring av nye utøvere. Hans mål er å bli norgesmester i løpet av få år, for deretter å hevde seg i internasjonale turneringer.

Ida Waldal (19)

Ida er elev ved Meråker videregående skole. Hun er en allsidig idrettsutøver og har drevet aktivt med både langrenn, randonee, skyrunning og løping. Nå skal hun satse for fullt på randonee. Hun har gode resultater å vise til og har blant annet tre gull og en bronse i junior EM. Hennes hovedmål er OL i 2026.

Ida ønsker å bidra til å fronte og løfte frem randoidretten i Norge. De to neste årene skal hun jobbe med Olympiatoppen for å kvalifisere seg til OL i Randonee.

Sondre Risan Haltvik (19)

Sondre driver aktiv med pistolskyting. Han er en del av skytterlandslaget og Norges skytterforbunds UNG satsning og har tatt store steg de to siste årene. Han har flere meritter både fra NM og EM. Inneværende år skal han satse mot uttak og deltagelse i World Cup og hans hovedmål er OL i 2028.

Sondre bidrar også positivt i hjemmeklubben Frosta Salongskytterlag med treningshjelp og erfaringsoverføring fra landslagsnivå.

Elise Bjørås (19)

Judoutøver Elise fra Levanger er siste års U21. Hun har vært plaget av skade og ettervirkning av covid fra oktober og frem til februar, men er nå frisk og i siste fase av sin opptreningsperiode. I fjor konkurrerte hun i fem Europacupstevner i regi av EJU, det høyeste nivå for juniorer, under EM og VM. Hun avsluttet NTG, Bærum i fjor sommer og har nå sin idrett som hovedfokus, er en del av landslaget og har et godt eierskap til egen karriere.

Hun bor i Oslo, men er i perioder hjemme i Levanger og trener da judo i Trondheim, hos Trondheim Judokwai, hvor judoforbundet har et desentralisert opplegg de er i ferd med å bygge opp rundt Trondheim og denne klubben. Elise sitt langsiktige mål er OL i 2028. 

Håkon Moe Berg (18)

Håkon driver med friidrett og øvelsen er mellomdistanse. Norge har de siste årene fostret noen av verdens beste mellomdistanseløpere og resultatene til Håkon i aldersbestemte klasser er fullt på høyde med dem. Hans resultatmessige framgang senest i vinter er bemerkelsesverdig. Han har hatt en veldig fin utvikling med gode tider og resultater nå som han har tatt steget over til å bli juniorløper.

Håkon vil fortsatt representere moderklubben og ser viktigheten av å bidra til å bygge et sterkt prestasjonsmiljø i Trøndelag.

Dina Eivik (21)

Dina er landslagsutøver innenfor paraklatring, og har de siste årene tatt store steg fra Norge og ut i verden. Hun er en dedikert utøver som balanserer hverdagen med trening, jobb og satsing. Dina tilhører Trondheim klatreklubb og følges tett opp av trener Grant Harrison, som nylig også ble landslagstrener for klatring. Hun og trener Grant følges tett opp av OLT Midt-Norge sin prosjektleder for paraidrett Yvette Hoel.

Gjennom meget seriøs jobbing de siste årene har Dina utviklet seg for hver sesong. Hun er et forbilde for det stadig voksende klatremiljøet i Trondheim, og har klare mål om å etablere seg i verdenstoppen og ta flere VM-medaljer.

 

Carina Jagtøyen (25)

Carina har gått på skøyter siden hun var fire år. Hun ble fasinert av høy hastighet når hun var med på skøyteskolen på Leinstrand. Hun hevdet seg tidlig som junior og ble tatt ut på juniorlandslaget i 2015. Etter dette fulgte noen krevende år der hun ikke fikk ønsket utvikling, men hun fant motivasjon i å snu utviklingen til noe positivt som hun har kommet styrket ut av. Carina har vært med på Skøyteforbundets rekruttlag sprint denne sesongen og har forbedret seg og satt nye personlige rekorder noe som førte til debut i World Cup.

Hun er målbevisst og strukturert og målet er å etablere seg på høyt internasjonalt nivå i løpet av de neste to-tre årene. Hun vil delta i VM enkeltdistanser i Vikingeskipet i 2025 samt få en fast plass på sprintlandslaget. Det neste målet er å kvalifisere seg til OL i Milano i 2026.

Gabriel Rognes Steen (20)

Gabriel er blant Norges beste parasvømmere og har tatt flere norske rekorder de siste sesongene. Han er en dedikert utøver som har jobbet strukturert helt fra ung alder. Gabriel bruker mestringen han oppnår gjennom svømmingen som motivasjon til å håndtere en utfordrende hverdag. I en periode der det var usikkerhet rundt hans internasjonale paraklassifisering viste han sin sterke vilje gjennom å konkurrere med funksjonsfriske, noe som gjorde han sterkere mentalt.

Gabriel deltok nylig i EM og jobber videre mot kvalifisering til Paralympics og fremtidige Paralympics-medaljer som er det store langsiktige målet.

Isak Andreas Langmo (19)

Isak representerer Fjellørnen IL og er med i Trønderhopp på tredje året. Han går siste året på spisset toppidrett på Heimdal videregående skole. Trenerne omtaler han som å ha spesielt talent i tråkk og svevfasen av skihopp. I siste sesong oppnådde Isak gull i NM junior stor og liten bakke samt 6. og 7. plass junior VM.

Isak tenker langsiktig og ønsker å ha en progressiv utvikling gjennom å fortsette å prestere i internasjonale konkurranser, først i B-verdenscupen, før han ønsker å ta steget opp i verdenscupen. Han ønsker å nå sine mål gjennom å være en del av elitelaget Trønderhopp der han får inspirasjon og lærer av etablerte landslagsutøvere og trenere på internasjonalt nivå. 

Mats Eidsmo (24)

Etter å ha vokst opp i Freidig Orientering har Mats de to siste sesongene representert NTNUI Orientering. Mats er en reflektert og hardsatsene idrettsutøver som i 2023-sesongen tok sitt største steg internasjonalt da han blant annet fikk en individuell 10.plass i verdenscupløp, og han løp en gnistrende verdenscupstafett for Norges førstelag.

Gjennom sin væremåte og sin trening er Mats en inspirasjon både for unge orienteringsløpere i Trondheimsregionen, og han er en viktig lagspiller på det Norske Orienteringslandslaget. Mats har som mål å utvikle seg videre slik at han etablerer seg i verdenstoppen der en naturlig målsetting er å representere Norge ved årets VM i Edinburgh, Skottland. 

Marit Ishol Skogan (25)

Skiskytter Marit har vært en del av Team Innherred skiskyting, knyttet til Steinkjer videregående skole og klubbene rundt. I dag bor hun i Lillehammer og satser på skiskyting i regi av et privat team. Hun har vært høyt oppe på resultatlistene som junior, og representerte blant annet Norge i junior VM. I år har hun oppnådd nasjonale toppresultater i første del av sesongen og har gjort flere gode løp i verdenscupen, blant annet fikk hun tredjeplassen på sprinten i Lenzerheide før jul. I tillegg var hun med og vant stafetten for det norske kvinnelaget i Hochfilzen. Hun ble tatt ut til VM i Nove Mesto, og fikk gå en øvelse der.

Marit har tatt et stort steg mot den internasjonale toppen denne sesongen. Hun er en dedikert og hardt satsende skiskytter med et stort potensial. Hun jobber målrettet med sin klare strategi for å etablere seg i verdenseliten,. Marit har ambisjoner om å vinne verdenscupen sammenlagt, og være med å kjempe med de beste i OL.

Fredrik Møller (23)

Fredrik kommer fra landets beste talentfabrikk i alpint, Oppdal Skigymnas, og har utviklet seg der. Som senior har han vært en del av TrønderAlpint og i 2022 kom han med på landslaget. Fredrik har blant annet vunnet europacuprenn og tatt NM- gull som senior. I verdenscupen oppnådde han en 21. og 24. plass denne sesongen.

Fredrik er en spennende trøndersk alpinist som satser for fullt på å nå verdenstoppen, og vinne verdenscupen sammenlagt. Han tar stadig nye steg mot toppen, og gjennom hans målrettede jobbing, vil det være store muligheter til å få ut sitt potensiale på sikt.

Tale Bruheim Breding (22)

Langrennsløper Tale er fra Verdal. Hun har gått skilinja på Steinkjer videregående skole, vært en del av miljøene i Henning Skilag og Team Midt-Norge (kretslag). Hun er nå på regionlaget Team Elon Midt-Norge. Denne sesongen har Tale blant annet en andreplass i norgescupen, og presterte så godt at hun ble tatt ut i den norske troppen til U23 VM i Planica. Der ble hun nummer 11 i både sprint og jaktstart.

Tale er en dedikert og hardt satsende langrennsløper, som har et stort potensial. Hun har store ambisjoner for sin satsing, og har mål om å kjempe helt i toppen om VM og OL- medaljer på sikt.

Magnus Øyaas Håbrekke (25)

Magnus er en langrennsløper opprinnelig fra Melhus som nå bor på Byåsen i Trondheim og representerer Byåsen IL. Han har gått skilinja og spisset toppidrett ved Heimdal videregående skole og som senior har han vært en del av kretslaget Team Midt-Norge. I vår ble han tatt ut på regionlaget Team Elon Midt-Norge. Magnus har vært best i sprint, og er blant annet U23 verdensmester fra 2022. Denne sesongen tok han seniorkarrierens første norgescupseier.

Magnus har klart overgangen til seniornivå på en god måte. Med sesongens seier i norgescupen viser han et potensial til å komme seg ut i den internasjonale konkurransearenaen. Magnus har ambisjoner om å representere Norge i internasjonale mesterskap, og er på god vei til å nærme seg det målet.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }