Vinnere av talentstipend 2022

Her er de 40 unge talentene innen kunst, kultur og idrett som fikk vårt talentstipend i 2022.

Adrian Krogsæter

Adrian er en allsidig kunsthåndverker som prøver ut forskjellige teknikker og materialer på verkstedet sitt i Ålesund. Han jobber for å kunne leve av det han skaper som kunstner. I tillegg er 27-åringen opptatt av at lokalmiljøet skal ha et rikt kulturliv, og er en av drivkreftene bak Moro Ålesund – et nyetablert møtested og felles arbeidsplass for unge kreative mennesker. Adrian ønsker å utvikle nye kunstformer, samt å gå på kurs hos etablerte kunstnere. 

Amalie Fagerli Tegnander 

25 år gamle Amalie fra Trondheim studerer medisin ved universitetet i Bergen. Hun er engasjert i kreftforskning med fokus på brystkreft hos unge. Amalie har for tiden permisjon fra studiet for å forske på brystkreft, og hun er godt i gang med å skrive sin første forskningsartikkel som hun senere i år skal presentere på en internasjonal konferanse. Hun jobber mot å ta en doktorgrad, spesialisere seg som lege og deretter komme tilbake til Trondheim for å forske videre på brystkreft.

Andreas Fjorden Ree

Langrennsløperen Andreas kommer fra Støren og er en del av regionlaget Team Elon Midt-Norge. Som seniorløper har 21-åringen prestert helt i toppen av flere nasjonale renn. For det ble han belønnet med en plass på regionlaget. Han ble også tatt ut til U23-VM, der han gjorde en god figur med 6. plass individuelt og gull på mixed-stafetten. 

 

Ann Elinor Jamtvoll Aasen

Ann Elinor studerer ved Entreprenørskolen på NTNU og har startet gründerbedriften Woolero. Hun er oppvokst i Ålen, og ble inspirert av å løse miljøutfordringen med at tonnevis av saueull kastes hvert år i Norge. Woolero er i gang med produksjon av økologisk gjødsel basert på saueull som ellers ville ha blitt kastet. 24-åringen tar tak i en miljøutfordring og utvikler den til å skape arbeidsplasser. Bedriften har høstet internasjonal annerkjennelse.

Emilie Nicoline Almaas 

25 år gamle Emilie fra Trondheim driver på med klassisk sang, og har som mål å kunne etablere seg som profesjonell sanger. Det har hun gode forutsetninger for å få til når hun til våren blir ferdig med en master ved NTNU i utøvende klassisk musikk. Emilie har arbeidet hardt og målbevisst, og har vært med i både musikaler og teater, sunget i kor og vært solist i forestillingene til Opera Trøndelag, og hun har jobbet med Trondheim Vokalensemble og TSO.

Erik Kårvatn

Erik driver med randonee og skyrunning – naturlige idretter for en som har vokst opp på en fjellgård i Todalen med fjell som en stor del av livet. 19-åringen er den yngste utøveren på landslaget i randonee, og har allerede oppnådd sterke resultater internasjonalt. Nå går han randoneelinja ved Tingvoll videregående skole, og har satt seg konkrete mål som OL i 2026 og verdenstoppen innen både randonee og skyrunning i årene som kommer.

Filip Eshetu Steinland 

Som klassisk sanger er Filip fra Trondheim en lidenskapelig utøver. Han arbeider målrettet og dedikert for å utvikle sitt talent og er villig til å lære av de beste for å lykkes. 22-åringen studerer på Barratt Dues Musikkinstitutt, og til sommeren er han tatt ut som sanger ved Vienna Summer Music Festival.  

Fredrik Lilleøkdal

27-åringen fra Trondheim fullførte nylig en kombinert sivilingeniørgrad innen industriell kjemi og Entreprenørskolen ved NTNU. I løpet av de to siste årene har han utviklet gründerbedriften Ocean Access, hvor han nå jobber på heltid. Bedriften utvikler en nedsenkbar havbøye som skal samle data fra havet, og målet er å ha produktet klart for lansering innen tre år. Fredrik får støtte fra Equinor og forskningsrådet og samarbeider tett med Sintef og NTNU.

Henrik Kvennås

Henrik har kommet som et overraskende friskt pust i juniortoppen til norsk langrenn. Denne sesongen har 18-åringen fra Trondheim virkelig fått vist seg fram – blant annet med norgesmester-tittel i juniorklassen på 10 kilometer klassisk. I junior-VM leverte han også gode resultater – med 5. og 6. plass. Nå har langrennsløperen ambisjoner om å ta medalje i internasjonale mesterskap som seniorutøver, og kanskje kan han ta opp den trønderske arven etter Northug og Klæbo.

Håvard Onsøyen

Håvard fra Aukra er kokk og jobber som assisterende kjøkkensjef på Michelinrestauranten Statholdergaarden i Oslo. Han er dessuten utøver på det norske kokkelandslaget for juniorer. 22-åringen har som mål å være den første kokken fra Norge som vinner nordisk mesterskap som både lærling og ung kokk. Håvard er en dyktig kokk med store ambisjoner, og bærer også på en drøm om å åpne gourmetrestaurant hjemme i Julsundet i Aukra.

Ingrid Lundanes

Orienteringsløperen Ingrid er en ambisiøs og strukturert utøver som klarer å kombinere toppidrett med lektorstudier. 24-åringen kan vise til gode resultater både nasjonalt og internasjonalt, og de siste fire årene har hun også vært en del av «Next Generation»-landslaget. Hun jobber mot langsiktige mål på orienteringsfronten, og i tillegg brenner hun for at flest mulig barn og unge skal finne glede i fysisk aktivitet. Engasjementet for lokalsamfunnet i Ålesund er stort, og hun har blant annet tegnet et av de første orienteringskartene til en fersk klubb i kretsen.

Ingvill Siegel

Ingvil fra Trondheim er lidenskapelig opptatt av musikkteater, og har som mål å etalere seg som profesjonell utøver innenfor denne sjangeren. 25-åringen har studert musikkteater i Oslo og London, og er for tiden aktuell i oppsetningen «Bør Børson» ved Trøndelag Teater. Hun har sunget i flere jazzkonserter og har som mål om å få vist seg fram på ulike scener i årene som kommer.

Iver Olaussen

Iver fra Hommelvik går fjerde og siste året på den nasjonale toppidrettslinja i hopp ved Heimdal videregående skole. 19-åringen startet med skihopping allerede da han var fem år, og siden har han drømt om å bli verdens beste skihopper. I dag konkurrerer han for Byåsen IL og er på elitelaget til Trønderhopp. Iver bruker mye tid på å studere teknikk og planlegge hvordan han best skal trene for å utvikle seg som skihopper både på kort og lang sikt. Når VM går av stabelen i Granåsen i Trondheim i 2025, har han satt seg gullmedalje som et av målene.

Jonas Skjeflo

22 år gamle Jonas fra Steinkjer har som mål å bli en av Norges ledende kordirigenter. Han har klare ambisjoner og satser fullt på det han brenner for. Jonas tar en bachelor i kordirigering ved Norges Musikkhøgskole, er fast dirigent for koret Corazon og vikar i Den norske Studentersangerforening.

Jo Gladsøy Sunde

18 år gamle Jo er en volleyballspiller med et høyt ambisjonsnivå. Moldenseren har, til tross for sin unge alder, oppnådd gode resultater både nasjonalt og internasjonalt. Som 17-åring kom han inn på seniorlandslaget til innendørs volleyball, og etter hvert ble han også tatt ut på Beachvolley Vikings. Jo er hardtarbeidende og har et stort ambisjonsnivå. Nå satser han for fullt, går på landets beste skole for sandvolleyball og jobber for å etablere seg i verdenstoppen. Hans store mål er OL i 2024.

Jørgen Fenstad Kottum

Jørgen er en danser som jobber hardt for å nå målene sine. 23-åringen fra Melhus har danset siden han gikk i 4. klasse. Han begynte med street dance, men har i senere tid gått over til samtidsdans. Jørgen har som må å danse på scener rundt i inn- og utland og være med på å skape danseforestillinger som berører og treffer mennesker. Han er opptatt av å kunne bidra i et voksende dansemiljø i Trøndelag.

Kristoffer McClennon

20 år gamle Kristoffer fra Namsos har som mål om å bli en profesjonell musiker. Tross sin unge alder har han erfaring i alt fra storband til symfoniorkester, og han har også prøvd seg som komponist for små og store besetninger. Han jobber målbevisst og er opptatt av at musikken kan gi glede og inspirasjon til andre.

Live Melkild 

Live er for tiden student ved Entreprenørskolen på NTNU. I 2020 ble hun engasjert som prosjektleder i Kvinneprosjektet på NTNU. Prosjektet har nå skiftet navn til Boost Henne og har som mål å få flere jenter til å prøve seg på entreprenørskap. I tillegg deltar 23-åringen i YouTube-serien Jævli flink pike som hadde premiere 8. mars i år. Hun går foran og viser vei for likestilling og mangfold innen studententreprenørskap. Arbeidet gir resultater og andelen kvinnelige idehavere innen entreprenørskap på NTNU har de siste fem årene gått fra 14 til 41 prosent.

Lisa Wilker

Lisa er friidrettsutøver med sjukamp, lengde og korthekk som
favorittøvelser. 19-åringen representerer Tingvoll friidrettsklubb, er på juniorlandslaget i friidrett og har så langt oppnådd sterke resultater. Nordmøringen er en allsidig utøver som allerede har etablert seg på et høyt nasjonalt nivå. Målet for sesongen 2022 er U20-VM. Langsiktig jobber hun mot å konkurrere på et internasjonalt nivå som senior – med OL som et av de store målene.

Lovise Håpnes

Lovise har et brennende engasjement for musikk, og hun har som mål å bli en profesjonell hornspiller. 23-åringen fra Trondheim har vært solist med Trondheim Symfoniorkester, Luftforsvarets musikkorps, Nordic Wind Ensemble og Sør-Trøndelag orkesterforening. Lovise har spilt på en rekke ulike orkesterkurs med Oslofilharmonien, i Berlin og med Ungdomssymfonikerne. Hun er for tiden student ved Norges Musikkhøgskole.

Mari Jystad Halse 

Mari er en 22 år gammel sanger og låtskriver fra Halsanaustan. Hun skriver låter til eget artistprosjekt, men kan også skrive til andre. Mari slipper sin første singel i år, og har som mål å kunne lage nyskapende og fremtidsrettet musikk.

Mari Romundset Nilsen

18 år gamle Mari er utøver i kampsporten Taekwondo. Hun representerer Aure kampsportklubb, der hun gjennom hele karrieren har hatt sin far, Tor, som trener. Sammen har de utviklet seg gjennom å hente nye impulser fra andre miljø. Høsten 2021 fikk Mari plass på fulltidslandslaget i Taekwondo, og hun er med i Olympiatoppens satsing inn mot OL i Paris i 2024. Hun jobber målbevisst og grundig mot å bli en utøver i toppen internasjonalt. En av hennes største styrker er ro, noe som gjør at hun ofte tar gode, taktiske valg i kamper hvor hun møter tøff motstand. Mari ønsker å vise at det er fullt mulig å nå langt i idrett selv om man kommer fra en liten distriktskommune. 

Mariell Lødøen Stene

24 år gamle Mariell fra Trondheim lanserte i august i fjor klesmerket MSAPPAREL LONDON, og hun er nå ute med sin andre kolleksjon. I dag har hun base i London, men ser for seg å åpne en popup-butikk i hjembyen, samt sette Trondheim på det globale motekartet. Mariell er bevisst på å bygge en tydelig bærekraftsprofil, både i valg av materialer og i distribusjon. Hun er uredd og kaster seg ut i et beintøft verdensmarked.

Mathias Vanem Aas

17 år gamle Mathias er en mellom- og langdistanseløper fra Steinkjer som kom som et skudd sesongen 2021. Han har hevdet seg nasjonalt blant juniorene som er eldre enn han, og er en målrettet og dedikert utøver som setter friidretten aller høyest for å nå sine mål. Så langt i karrieren har han oppnådd sterke resultater, med blant annet bronse på både 5000-meter og terrengløp i U20-NM sist sesong. I 2022 er han tatt ut på juniorlandslaget, og han har som mål å kvalifisere seg til U20-VM i Colombia denne sesongen. På lengre sikt satser han mot OL i Los Angeles i 2028.

Mia Larsen Sveberg

Mia fra Verdal er paraidrettsutøver i curling. Hun har bare drevet med idretten i ett år, men er allerede på rekruttlandslaget og satser for fullt fram mot VM i 2023 og 2024. Under årets Paralympics i Beijing var hun reserve, og fikk steppe inn og spille hele åtte kamper med det norske flagget på brystet. Vinter-OL i 2026 er det neste store målet. Samtidig brenner hun for å gjøre paraidrett mer kjent i lokalmiljøet sitt. Mia ønsker nemlig å bidra til å gjøre idrett mer tilgjengelig og synlig for andre med funksjonsnedsettelse.

Miriam Namtero Kibakaya

25 år gamle Miriam fra Trondheim er musiker og låtskriver, og jobber mot å nå målet om en karriere innen musikk. Hun går siste året på jazzlinjea ved NTNU, og fra høsten er planen å jobbe som frilansmusiker med base i Trondheim. Hun synger i flere jazzgrupper og har som mål å kunne nå ut på den nasjonale og nordiske jazzscenen etter at debutalbumet slippes nyåret/våren 2023.

Ola Høsflot Klæbo

Ola har drevet på med musikk siden han var seks år gammel og er nå signert på Sony Music med artistprosjektet OKEY. Han startet å spille fiolin, før han etter hvert gikk over til piano. 20-åringen fra Trondheim begynte å produsere og skrive egen musikk da han var elleve år gammel. I dag bruker han mest tid på å lage pop/EDM låter, men produserer også hiphop, rnb og indie. I tillegg lager han egen coverart til låter og musikkvideoene sine. Hans første singel ble lansert i fjor og har per i dag rundt 3 millioner avspillinger på alle plattformer. Ola har som mål at musikken skal nå topp 50 i Norge, i tillegg å slå gjennom internasjonalt.

Panupong Phengphen

Panupong fra Lundamo er en dyktig kokk og kjøkkensjef med ambisjoner om å konkurrere på høyeste nivå – nasjonalt så vel som internasjonalt. Til daglig jobber 25-åringen ved Sentrum Spiseri på Tynset, og han er dessuten utøver på det norske kokkelandslaget, hvor han er utnevnt som Pastry Chef fram til 2024. I 2021 ble han årets kokk i Midt-Norge. I året som kommer har Panupong et mål om å delta i NM og VM, samt at han også sikter mot OL i 2024.

Pia Lauritzen Albrecht

Pia fra Sunndalsøra har danset siden hun var fire år og har et mål om å kunne skap seg en karriere som danser. 21-åringen har jobbet hardt og gjort produksjoner med ulike dansekompanier både innenlands og utenlands. I tillegg har hun erfaring som danser og skuespiller i forskjellige musikaler. Hun er nå i ferd med å avslutte sin bachelor i jazzdans ved kunsthøgskolen i Oslo.

Roman Mohylevyts 

Roman har som mål å kunne skape seg en karriere som musiker på fulltid. Trompet er hovedinstrumentet hans, og han går nå siste året på landslinja for jazz i Molde. 18-åringen fra Tomrefjord har spilt på Moldejazz, er den del av undervisningsprogrammet «Unge musikere» ved NTNU og han har et bredt konsertrepertoar å vise til. 

Ronja Lenvik

Ronja er snart 18 år og utøver i Olympisk Vektløfting, bestående av to grener: rykk og støt. Hun representerer Hitra vektløfterklubb, og i år har hun kommet inn på juniorlandslaget og hovedlandslaget med de beste løfterne i landet. Ronja ble første norske løfter i ungdomsklassen til å ta medalje i EM, hvor hun tok hele tre medaljer. Hun har vist at det går an å hevde seg internasjonalt i en idrett få jenter i Norge satser på, gjennom målbevisst og hard jobbing. Målet for denne sesongen er å få en god plassering på junior-EM og å danne et godt grunnlag for resten av juniorkarrieren.

Rakel Grønberg

21 år gamle Rakel fra Trondheim er en målbevisst og engasjert fiolinist. Hun jobber mot å utvikle seg, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Rakel har vært aktiv i kammermusikkmiljøet i Trondheim, og er nå student på Norges Musikkhøgskole. Hun har også bakgrunn fra Lørdagsskolen, Unge Musikere og Juniorsolistene i Trondheim.

Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg

Friidrettsutøveren Sigrid har et stort talent for mellomdistanse. 19-åringen løper for Ranheim, og er et resultat av det gode treningsmiljøet i klubben. Hun har allerede etablert seg i norgestoppen på mellomdistanse med en meget sterk tid på 800-meteren. I 2021 var hun tatt ut til U20-EM, og kom helt til finalen på samme øvelse. Målet er å prestere bra internasjonalt, noe hun har gode forutsetninger for å klare. 

Simen Flåtter Flo 

21-åringen fra Namdalen er rakettforsker med skyhøye ambisjoner. Han studerer materialteknologi ved NTNU i Trondheim. Simen er styremedlem i studentorganisasjonen Propulse NTNU. Der er han mekanisk leder for et prosjekt knyttet til produksjon og utvikling av supersoniske sonderaketter. I fjor deltok han med sitt team fra NTNU på verdens største rakettkonkurranse i USA, hvor raketten Stetind kom på andreplass i kamp med 73 andre universitet fra hele verden. Han har som mål å vinne i USA med raketten Birkeland, og senere være med på å utvikle en studentbygget rakett som når verdensrommet.

Sunniva Hofstad

17 år gamle Sunniva har drevet med boksing siden hun var 10 år. Nå er trondheimeren med i Olympiatoppens satsingsgruppe på unge talenter, hvor hun som en av fem utøvere får tett oppfølging fram mot OL i Paris i 2024. Sunniva har satt seg høye mål, og jobber for å bli intet mindre enn verdens beste bokser i sin vektklasse. Hun satser stort og viser rå mental styrke. Hennes neste store mål er høstens junior-VM.

Svenn-Helge Vatne 

28-åringen fra Trondheim fullførte i fjor masterstudiet i datateknologi på NTNU. Han har en innholdsrik CV fra flere grener og har drevet som gründer siden 2019. Da startet han gründerbedriften Metatio som er en nettbasert plattform. Den fungerer som en startside for internett som endrer måten folk får tilgang til sine digitale ressurser. Plattformen har over 600 registrerte brukere. Svenn-Helge ønsker nå å konsentrere innsatsen om Meatito og utvikling av Factsplat.

Thomas Holen

Thomas er selvstendig næringsdrivende og utvikler nettløsninger til eget bruk og til bedrifter. 18-åringen fra Sunndalsøra har laget en nettbutikk hvor han selger bamser for youtubere med mange følgere. Han er et ungt talent som har lyktes på et nytt og for mange ukjent felt. Thomas er nå på jakt etter et kontor/lager, og har som mål å ansette medarbeidere. Thomas fikk to millioner visninger og solgte omtrent 600 bamser på en nylig youtube-kampanje.

Tobias Alstad

Tobias er en ung og lovende orienteringsløper fra Levanger. Han representerer Frol Idrettslag, og kan vise til gode resultater i NM, ungdoms-VM og junior-VM. Denne sesongen jobber han mot VM i Portugal, hvor det store målet er å ta gullmedalje både individuelt og i stafett. 19-åringen har store ambisjoner om å bli verdens beste orienteringsløper i 2025, og er etter alt å dømme en av dem som kan være med på å videreføre arven som verdens beste o-løpsnasjon.

Tuva Halse

Tuva fra Molde er fiolinist og komponist. Hun går sitt tredje år på Jazzlinja ved NTNU, og har som mål om å etablere seg som en profesjonell musiker. Tuva har spilt konserter på flere av de største jazzscenene i Norge. 22-åringen er også en allsidig musiker og bruker både piano og sang som en del av hennes musikalske uttrykk.

Vebjørn Gråberg

Trondheimeren Vebjørn begynner for alvor å nærme seg verdenstoppen i freeski. 18-åringen tilhører juniorlandslaget og har så langt oppnådd en rekke sterke resultater i juniorklassen – blant annet gull i slopestyle og bigair i junior-NM i 2021. Han har dessuten allerede debutert i verdenscupen for senior. Vebjørn har store ambisjoner for årene som kommer, med OL i 2026 som et av målene.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }