Vinnere av Talentstipend 2020

Disse 25 unge talentene innen idrett, kultur og næringsutvikling mottok vårt talentstipend i 2020. 

talentstipend-2020-amalie-sandvik

Amalie Sandvik

Amalie fra Ålesund har drevet med sportsdrill siden andreklassen. Hun er tre ganger norgesmester på juniornivå og er norgesmester på seniornivå. 18-åringen har flere internasjonale topplasseringer, og i fjor gikk hun av med seieren i Norske Talenter på TV2. Amalie ønsker å få sportsdrill opp og frem i Norge og at Norge skal bli en av de beste nasjonene internasjonalt. Drømmen er finale i VM og pallplass i EM, samt å kunne leve av idretten sin og ha like muligheter som de større idrettene.

Andreas Vangsnes

19-år gamle Andreas fra Ålesund har holdt på med friidrett i snart fire år. På den tiden har han blant annet rukket å vinne gull og bronse på 1500 meter i junior NM, og han er nummer 2 i Norden U20 på samme distanse, kun slått av Jakob Ingebrigtsen. Nå ønsker mellomdistanseløperen en plass i Europa- og verdenstoppen på 1500 meter. Målet er å få representere Norge i både EM, VM og Diamond League i flere år fremover. Den største drømmen er å delta i en OL finale på 1500 meter.

Ane Appelkvist Stenseth

Langrenn har vært en stor del av hverdagen til Ane siden hun var liten. I fjor ble 24-åringen fra Grong tatt ut til å være en del av landslaget for kvinner elite og har allerede flere gode plasseringer i verdenscupen. Sprinttalentet har stor glede av idretten og elsker følelsen av å få betalt for det hun jobber så hardt for hver dag. Planen fremover er å delta i VM i 2021 og OL i 2022. Drømmen er gull i begge mesterskapene og å ta hjem krystallkulen for sammenlagtseier i sprintcupen i verdenscupen.

Ane By Farstad

Ane er en skøyteløper fra Malvik som motiveres av trening
og konkurranser. 19-åringen har olympisk gull fra vinter-OL for ungdom i 2016
og er to ganger junior-norgesmester. Nå er hun utøver for rekruttlandslaget for
distanse og en del av satsingsgruppen mot OL i 2022. Ane jobber mot å etablere
seg på det norske verdenscuplaget og håper å delta i verdenscupen, EM og VM.
Drømmen er å vinne OL- og VM-medaljer og bli verdens beste skøyteløper.

Emilie Bragstad

Emilie fra Trondheim hadde sin debut i toppserien i fotball som 15-åring. Hun har 40 kamper i toppserien for Trondheims-Ørn/Rosenborg Ballklub kvinner, samt 25 aldersbestemte landslagskamper. 19-åringen tilbringer mye tid på fotballbanen for å nå så langt som mulig. Rosenborgspilleren håper å bidra til at laget kan ta medalje både i NM og toppserien. Målet er å bli profesjonell fotballspiller i utlandet og få plass på det norske A-landslaget.

Fredrik Øvereng

Fredrik fra Overhalla er Norges nest raskeste 400 meter-løper. Med tiden 47,03 er han kun slått av Karsten Warholm. Fredrik er en del av rekrutteringslandslaget i friidrett og er flere ganger junior-norgesmester, og har ett gull som senior. Løperen har tidligere vært aktiv innenfor flere idretter, men bestemte seg for å satse på løpingen som 15-åring. Nå jobber han mot deltakelse i EM og senere VM, hvor han håper å være med å kjempe i toppen. Drømmen siden barndommen har vært å delta i OL.

Fredrik Reite

19 år gamle Fredrik har rodd i 5 år og er nå klar for sin første sesong som senior. Som junior har han fem NM-medaljer, hvorav ett gull. Nå sikter han mot U23 VM og deretter kvalifisering og deltakelse i senior VM. For å nå målene sine, står ålesunderen opp klokken fem hver dag for å trene før skolen, før han legger ut på en ny økt etter skolen. Han har også et ønske om å bidra til å videreutvikle sporten. Drømmen er å etablere seg i verdenseliten og en dag representere Norge i OL.

Sondre Skogen

Sondre startet fotballkarrieren i Lierne IL, fortsatte i Steinkjer fotballklubb, før han begynte å spille på Rosenborgs G16-lag. 19-åringen har NM-gull med Rosenborg fra G16 og G19, samt NM-sølv med G19 og seriegull fra 3. divisjon i fjor, hvor han var kaptein på laget. Han har også vært i troppen til Norges U16 og U20 landslag. I fjor fikk midtstopperen fra Lierne proffkontrakt med Rosenborg, og nå håper han på A lagskontrakt og fast plass på laget. Drømmen er å spille for en utenlandsk klubb i Europa.

Sverre Dahlen Aspenes

Sverre fra Skatval begynte med skiskyting som 10-åring. Han var lenge aktiv i flere idretter, men som 15-åring tok han valget om å flytte til Meråker for å satse på skiskytingen. 22-åringen har både gull og bronse i junior-VM og i årets sesong er han med og kjemper om seier i norgescupen for seniorer. De neste årene skal han kjempe om en plass i OL i 2022. Sverre har som mål å kunne leve av idretten, og drømmen er å vinne et skirenn på aller høyeste nivå på en dag der alle andre også vil vinne.

Tom Kåre Nikolaisen

Tom Kåre kommer fra Melhus og spiller i eliteserien i håndball for Kolstad. I fjor høst ble han tatt ut på sin første A-landslagssamling, og i januar var han med i Norges tropp under EM i Trondheim. Han har også spilt i EM og VM på juniornivå. Etter denne sesongen flytter 22-åringen til Tyskland for å spille bundesliga for klubben Bergischer. Målet er å etablere seg som en topp internasjonal spiller, både i klubb og på landslag.

Anne Halonen

Anne er 22 år og kommer fra Vanvikan. Hun har danset så lenge hun kan huske og har elsket hvert sekund av det. Danseren lever for å stå på scenen og uttrykke seg. Hun har blant annet koreografert en helaftens forestilling og arrangert dansekurs for barn og unge. I fjor ble hun tatt opp til bachelor i dansekunst og koreografisk tenkning ved Høyskolen for dansekunst i Oslo. Drømmen er å leve av dansen som utøvende kunstner, koreograf og pedagog.

Daria Osipova

Daria skriver bøker og lager teaterforestillinger for å få folk til å føle seg mindre alene. 23-åringen kommer fra Russland, men flyttet til Norge som 11-åring. Lesing og skriving har siden vært en stor del av livet hennes. Hun har skrevet fantasy, for lokalavisa og flere manus. Nå jobber hun med sin første bok, samtidig som hun tar en bachelor i drama og teater ved NTNU. Frostingen drømmer om å skrive bøker og teatermanus, gjerne med flere språk, og å være auteur for eget teaterkompani.

Emil Gaare Grøvlen

For to år siden slo Emil fra Trondheim seg sammen med en kompis og startet poprap-bandet Bulmboys. Til nå har de over en million streams på Spotify, hvorav 200 000 er på deres mest populære sang. De har holdt konserter på flere små festivaler, samt Trondheim Calling, og har blitt et ettertraktet band med egen fanbase i Trondheim. Senere i år kommer gruppens første album. 18-åringen drømmer om å bruke fremtiden på musikk, enten som artist eller produsent.

Jostein Hodne

Med hjelp av en gitar spiller ikke bare Jostein på strengene, men ved hjelp av perkussive teknikker spiller han fingerstyle - en måte som etterligner både trommer, bass, melodi og gitar samtidig. 19-åringen fra Trondheim er allerede en av landets fremste fingerstyle-gitarister. I fjor ga han ut debutalbumet Small Steps, og han er allerede i gang med oppfølgeren. Drømmen er å bli en av verdens beste fingerstyle-gitarister og å skape og fremføre musikken sin på heltid.

Kenneth Engen

Siden 2012 har Kenneth deltatt i teaterproduksjoner, filmer og musikaler. 19-åringen fra Soknedal har også vært med på å starte og driver et barne- og ungdomsteater i Trondheim. Teater og musikaler er en stor og viktig del av livet til skuespilleren, som har skuespill som både plan a, b og c for livet. Kenneth går på teaterlinjen på Romerike folkehøgskole og vil bruke tiden fremover til å studere og gå på auditions. Drømmen er å leve av lidenskapen.

Markus Bjørlykke

Markus trodde i mange år at det var gitaren som var hans kall før han til slutt turte å satse på sangen. Nå studerer 25-åringen fra Hareid opera på Kunsthøgskolen i Oslo. Han er en av få i landet som jobber med stemmekategorien spintolyrisk tenor. Tidligere har han blant annet hatt en av hovedrollene i Phantom of the Opera på Folketeateret i Oslo. Nå sikter operasangeren seg inn på å få en praktikantstilling ved Den Norske Opera. Drømmen er en internasjonal karriere.

Oda Fredriksen

Oda studerer klassisk utøvende sang ved NTNU. 26-åringen fra Stjørdal har sunget med flere profesjonelle ensembler og arrangert egenproduserte konserter. I 2017 ble hun kåret til Årets trønderske operatalent av Opera Trøndelag. Helt siden hun var 12 år og startet hos Opera Trøndelags Operaskole har hun hatt lyst til å satse på sang. Oda har store ambisjoner om å leve av sangen med base i Trøndelag, og drømmen er å stå på en av de store operascenene.

Tea Megaard

17 år gamle Tea har blitt beskrevet som det største låtskrivertalentet fra Nordmøre noensinne. Hun kommer fra Averøy og har skrevet låter siden hun va 12 år, og spiller også gitar og piano. I 2017 ga hun ut sin første singel. Hun har opptrådd i pausen i MGP jr-finalen i Telenor Arena og hatt utsolgte konserter i Kristiansund. Artisten ønsker å utdanne seg innenfor musikkproduksjon. Drømmen er å spille inn debutalbumet, som skal bli lyden av å være ung i dag, og ut og spille låtene på konserter.

Vetle Nærø

Vetle fra Ålesund begynte å ta klassiske pianotimer ved Ålesund Kulturskole da han var ni år gammel. Noen år senere begynte han å komponere egen musikk, etter å ha blitt inspirert av komponister som Chopin og Rachmaninoff. I 2018 ga 20-åringen ut solo pianoalbumet «By Heart». Om få år planlegger han å gi ut album nummer to. Han er også en del av jazztrioen Trio de Naero. Vetle drømmer om å gjøre musikken til sitt levebrød, både som utøver og komponist.

Vilde Espenes

Å skape har alltid vært viktig for Vilde. Det har ført 24-åringen fra Trondheim til en bachelorgrad i illustrasjon. Fram til tenårene var det teaterproduksjon og skuespill som sto i fokus, før hun som 19-åring valgte å overføre den samme skapergleden og entusiasmen for visuell kunst til illustrasjonsfaget. Illustratøren har vært en del av flere utstillinger i både inn- og utland. Nå drømmer hun om å få fullført sitt eget klimafokuserte utstillings- og bokprosjekt.

Fatima Almanea

Det sies at det skal en hel landsby til for å oppdra et barn. Fatima føler at hun er et resultat av denne filosofien. For 16 år siden flyktet familien hennes fra Irak til Norge. Nå har 25-åringen startet en internasjonal bistandsorganisasjon med base i Verdal. Nå livnærer 50 mennesker i Mosul seg gjennom denne organisasjonen, som har som mål å hjelpe folk til å stå på egne ben. Verdalingen drømmer om en verden hvor fattigdom er overvunnet og mennesker lever i trygghet og verdighet.

Jakob Otilius Flovikholm

Jakob fra Skåla driver to selskaper. Det ene ble startet som en ungdomsbedrift og har vunnet flere priser og har representert Norge i EM. Selv ble 19-åringen kåret til Norges beste daglige leder og en av Europas fremste ledertalent. Jakob har et stort engasjement for entreprenørskap og bruker nesten all sin tid på det. Han studerer Innovasjon og ledelse på Romsdal Videregående skole og drømmer om å skape et av verdens største selskap som kan gi jobb til mange og verdi for samfunnet.

Live Krangnes Edvardsen

Live fra Kvanne i Surnadal har alltid interessert seg for matlaging og kakekunst. Hun er utdannet kokk, har jobbet ved Credo i flere år og har blant annet vært med å vinne NM i kokkekunst som kommis. 21-åringen har fokus på bruk av lokale og kortreiste råvarer og det visuelle uttrykket i det hun lager. Nå vil hun reise rundt som stagiaire (kokk som jobber gratis mot læring på andres kjøkken) ved anerkjente restauranter. Drømmen er å starte egen bedrift hvor overskuddsmat er sentralt.

Nicolai Følstad Austad

Etter en tur på utveksling i Australia fikk Nicolai idéen om å tilby overnatting i enkle sovestasjoner langs veien. Nå er idéen realisert og prototypene har blitt godt mottatt av over 200 betalende gjester. Målet er å bygge ut et nettverk av sovestasjoner i Norge og videre i Europa. 20-åringen har alltid ønsket å starte noe for seg selv og utrette noe stort. Inderøyningen studerer nanoteknologi ved NTNU og den store drømmen er å starte en nanoteknologibedrift, og senere flere bedrifter.

Vidar Melstveit

Vidar fra Trondheim er 25 år og har startet to teknologiselskaper innenfor fiskeoppdrett. Han er lidenskapelig opptatt av entreprenørskap, spesielt i krysningen mellom teknologi og havbruk. Han har studert industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU og går nå på NTNUs Entreprenørskole. Han drømmer om å starte flere teknologiselskaper innenfor havbruk, samt bruke av sin kompetanse til å løfte frem andre prosjekter, og inspirere flere til å bli gründere.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }