Vinnere av talentstipend 2021

Her er de 30 unge talentene innen idrett, kultur og næringsutvikling som fikk vårt talentstipend i 2021.  

Aage Arnold Haugan

Aage er en lidenskapelig båtbygger fra Verdal, med spesiell interesse for den lokale Innherredsbåten. Som lærling ved Museet Kystens Arv i Stadsbygd driver 23-åringen daglig med nybygg og reparasjon av båter. Han har dessuten bygd sin egen 24-fots versjon av Åfjordsbåten med både seil og årer. Aage er opptatt av å tilpasse de gamle tradisjonsrike båtene til dagens krav og forventninger til alminnelig bruk. Drømmen hans er å leve av båtbygging og formidling av båthistorie, og han håper å kunne gjøre det på Innherred.

Agathe Leira Madsen

19 år gamle Agathe danser klassisk ballet, og har som mål å kunne leve av dansen. Det har hun gode forutsetninger for å få til med sitt store potensial og en vilje til å jobbe hardt for å nå målene sine. Hun har danset nesten hele livet, og liker å utforske ulike dansestiler for å utvikle sitt eget personlige uttrykk. Agathe ønsker å lære av de beste, for å senere kunne gi tilbake og inspirere andre i sitt eget lokalmiljø hjemme i Ålesund. 

Ailin Berg-Almaas

Ailin fra Åsenfjord konkurrerer i travsport, og er et stort talent både som rytter og kusk. For å bli enda bedre, studerer den målbevisste 18-åringen ved en travskole i svenske Wången. Det siste året har hun vist stor fremgang, og i 2020 ble hun en av historiens yngste NM-vinnere i monté. Ailin ønsker å sette travsporten på kartet for den norske befolkningen og bidra til å rekruttere enda flere inn i idretten. 

Andreas Skoglund

Kombinertløperen Andreas har vært en del av Norges utviklingslandslag i tre år, og er aktuell for en plass på det norske kombinertlandslaget før neste sesong. Målet er å etablere seg i verdenstoppen, og alt ligger til rette for det etter en sesong med flere gode plasseringer i verdenscupen. 20-åringen ønsker å inspirere unge, lokale utøvere i hjemkommunen Molde til lek og moro, slik at de får et innblikk i hvor spennende kombinertsporten er.

Anne Dorthe Ysland

Anne Dorthe fra Melhus begynte å trene på sykkel allerede da hun var åtte år gammel. To år senere startet hun med konkurransesykling, og siden har hun ikke vært redd for å sette seg ambisiøse mål. Nå er hun 19 år, og går inn i sin første seniorsesong etter å ha vært fast på det norske juniorlandslaget. Hun har hele tiden jobbet hardt for å nå de høye målene sine, og vet at det ikke finnes snarveier. Anne Dorthe beskrives som en vinnerskalle.

August Rhode Aass

August har drevet med sirkus siden han var ni år gammel, og viser at det å holde på drømmen sin er viktig for å kunne lykkes. Siden den gang har 20-åringen fra Trondheim jobbet målbevisst for å utvikle seg som sirkusartist, og nå vil han sikre seg den beste internasjonale utdannelsen som er mulig. I tillegg til å kunne leve av å være sirkusartist, ønsker August å gjøre sirkus enda mer populært og få midtnorsk sirkus-kultur til å vokse seg større.   

Bendik Heggli

19 år gamle Bendik fra Trondheim har hoppet siden han var sju år, og er et stort talent i Trønderhopp. Han har allerede hevdet seg godt mot de aller beste, og har som mål å delta i VM på hjemmebane i 2025. Bendik drømmer også om førsteplass i hoppuka og en sammenlagtseier i verdenscupen. Han vil dessuten jobbe for å få flere unge hoppere inn i sporten, og ønsker å være et godt forbilde for dem. 

Celine Sandberg

Celine er en ambisiøs gründer, med mål om å lage verdens første skumgummi basert på norsk stortare. Gummien er et miljøvennlig produkt som vil kunne bidra til lavere klimautslipp, og målet er at den skal bane vei for tusenvis av andre biomaterialer i gummi-industrien. Den 27 år gamle gründeren bor i Trondheim og er utdannet ved NTNUs Entreprenørskole. Nå skriver hun mastergrad og samarbeider med sentrale forskningsinstitusjoner om gummiproduktet Agoprene. 

Emil Storløkken Åse

Jazz-musikeren Emil er dedikert og engasjert, så vel som modig i musikken sin – som ofte er basert på improvisasjon. 22-åringen fra Trondheim ønsker å vise fram stemmen sin ved å spille inn og gi ut egen musikk, og til det skal han bruke lokale krefter i hjembyen. I tillegg til egen musikk har Emil et stort engasjement for å bidra til å utvikle andre musikere. 

Grethe Tyldum

Grethe fra Høylandet slo gjennom som mellomdistanseløper i 2018, og har siden løpt inn til NM-medaljer i både junior- og seniorklassen. Etter fjorårets sesong ble 19-åringen tatt ut på rekruttlandslaget for mellom- og langdistanse. De neste tre årene håper Grethe å kvalifisere seg til EM og ta medalje der. Hun ønsker dessuten å vise barn og unge i hjemkommunen at det er mulig å komme fra en liten plass og samtidig prestere på et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. 

Hanna Kosberg Bredin

Hanna studerer medisin på tredje året, har blitt tatt opp ved forskerlinjen og er nå i ferd med å kvalifisere seg som forsker. 22-åringen fra Molde brenner for kvinnehelse og gynekologi, og tar snart permisjon for å vie hele sin oppmerksomhet til å forske på livmorhalskreft. I tillegg er hun deltidsansatt på Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus. Hanna håper å kunne bidra til en ny og mer persontilpasset behandling mot gynekologisk kreft med forskningen sin.

Håvard Sandstad Eidsmo

Håvard fra Trondheim er orienteringsløper, og det største talentet regionen har hatt innen sporten på lang tid. 22-åringen har usedvanlig god fysikk, og kan vise til gode resultater fra både inn- og utland. Håvard har som mål å bli første norske herreløper med en internasjonal medalje på sprintdistanse. Han satser stort foran årets sesong, hvor han jobber mot å ta en plass på det norske VM-laget og reise hjem med en medalje i sekken. 

Ivan Penjin

Som klassisk fiolinist er Ivan fra Hustadvika en dedikert og målrettet musiker. Hans stå-på-vilje og engasjement for å formidle musikk har allerede vist seg på mange ulike arenaer. 22-åringen jobber for å få innpass i et profesjonelt orkester, og planlegger dessuten å ta en mastergrad i fiolin i utlandet. 

Ipakk ved Astrid Ødegaard Beinset, Amanda Hvattum og Sara Sandhaug

Trioen fra Molde får stipendet til bedriften sin, Ipakk, som skal tilby gjenbrukbar transportemballasje. Emballasjen lages i miljøvennlig silikon og skal erstatte plastfilm som brukes til å sikre paller. Ipakk retter seg derfor mot grossister over hele landet, og har allerede innledet et samarbeid med Asko i Molde, hvor produktet nå er under testing. Jentene har vunnet flere priser både lokalt og nasjonalt i Ungt Entreprenørskap, og ønsker nå å satse fullt og helt på bedriften.

Kaja Husby Hansen

18 år gamle Kaja startet med taekwondo for ti år siden, og er nå på rekruttlaget til Norges Kampsportforbund. Trondhjemmeren er flere ganger Norgesmester, og har i tillegg gode resultater å vise til fra flere internasjonale konkurranser. Hun er en dedikert utøver, med mål om medaljer i flere internasjonale mesterskap. Kaja er opptatt av å motivere yngre utøvere, og være et godt forbilde både på og utenfor matta.   

Karina Stette

Karina fra Skodje er en lovende rifleskytter, som allerede har representert Norge i en rekke internasjonale konkurranser. Der har 20-åringen bevist at hun tilhører europatoppen for juniorklassen, og hun har blant annet markert seg med junior-verdensrekord i lagskyting og en rekke individuelle NM-medaljer. Målet for de neste årene er å skyte seg inn på elitelandslaget, og en dag få delta i OL. 

Lea Alstad

21 år gamle Lea er en samfunnsengasjert maler med en klar visjon og et tydelig mål i sikte. Hun ønsker å bruke kunsten sin til å skape fellesskap og mestringsfølelse på alternative arenaer. Til sommeren er målet å arrangere malerskole – som et kulturtilbud til unge som vil lære mer om kunst. I framtiden ønsker hun å kunne bidra økonomisk til små, lokale organisasjoner hjemme i Trondheim. 

Magnus Fremstad

Som klassisk sanger er Magnus fra Ålesund en lidenskapelig utøver. Han jobber målrettet og seriøst for å få synge på de største operascenene i Europa. Når 25-åringen går ut av Norges Musikkhøgskole til høsten, går han rett i fast jobb hos Trondheim vokalensemble. Målet er å skaffe seg erfaring innenfor opera og musikkteater, for senere å kunne være m ed på å utvikle miljøet for klassisk musikk i hjemfylket sitt. Der ønsker han å være en inspirasjonskilde for andre unge sangere. 

Maria Steinholt Fosnes

Maria er en 25 år gammel sanger og låtskriver fra Trondheim. Hun har rukket å slippe til sammen ti singler siden 2019, og jobber nå med debutalbumet som skal slippes høsten 2021. Maria er opptatt av trønderdialekten sin og ønsker å styrke dens posisjon i popmusikken. Derfor vil hun formidle på dialekten sin på den nye plata. Drømmen er å leve av musikken.   

Mia Guldteig Lien

Mia fra Trondheim er en friidrettsutøver med allsidighet som sin største styrke. Siden 2018 har hun vært en del av det norske rekruttlandslaget, og har lagt bak seg gode prestasjoner og resultater de siste tre årene. 17-åringen har mål om å hevde seg internasjonalt, og å ta den norske rekorden i lengdehopp – både i junior- og seniorklassen. I tillegg ønsker Mia å være et godt forbilde og en inspirasjon for yngre utøvere i friidretten. 

Myrtoula Røe

Trondhjemmeren Myrtoula har skrevet egne tekster og låter siden hun var sju år, og er en artist med et stort talent. Hun synger og spiller piano, og liker å utforske ulike sjangre. Myrtoula har dessuten skrevet og komponert musikk for andre enn seg selv, samarbeidet med Kristoffer Lo og Jarle Bernhoft, og vært musikalartist ved Trøndelag Teater. Målet er å etablere seg som artist og gi ut album med egen musikk – og ikke minst å få spille på Olavsfest og Pstereofestivalen, der 22-åringen selv har opplevd flere av sine favorittartister. 

Foto: Jan Høydal

Silje Storø

Silje er en uredd, utforskende og målrettet danser fra Oppdal. Hun ønsker at enda flere skal få glede av kulturopplevelser, som for eksempel samtidsdans, og er spesielt opptatt av å flytte dans ut i naturen og andre uteområder. 22-åringen ønsker dessuten å utforske nye danseteknikker for å utvikle seg som danser. 

Foto: EF.Sportsfoto

Simon Aannø

Skøyteløperen Simon ble tatt ut på satsningslaget til OL 2026 i fjor – som yngstemann på laget. I forrige sesong hadde 17-åringen flere internasjonale pallplasseringer, og han ønsker å satse for fullt på skøytekarrieren etter at han har fullført videregående skole. Simon ønsker å vise at det går an å bli best, selv om han bor og trener i Bjugn med de fasilitetene som finnes der. Slik er han en foregangsmann for skøyteløpere i hjemkommunen, og et sterkt bidrag til å bygge det gode skøytemiljøet i både bredde og topp. 

Sindre Setsaas

23 år gamle Sindre konkurrerer i SimRacing – en virtuell bilsport som er i stor fremmarsj. Stjørdalingen er to ganger norgesmester og har landets høyeste ranking. Han er en av to nordmenn i VM, og hevder seg på et høyt internasjonalt nivå som en av 40 førere i verden. Sindre ønsker å bevise for andre at man kan få til det man har lyst til ved å stake ut sin egen kurs. Med trening og hardt arbeid vil han jobbe for å kunne leve av sporten.

Solveig Natvig Løvseth

Solveig er en ambisiøs og viljesterk triatlet fra Trondheim. Hun har kjempet seg tilbake i norgestoppen etter et langt sykdomsavbrekk, og tok kongepokalen under fjorårets norgesmesterskap. Nå satser 21-åringen alt for å nå målet om OL i Paris i 2024. Solveig brenner for at flere skal bli interessert i idretten, og tar aktivt del i miljøet i Trondheim triatlonklubb. 

Stian Karlsen

Stian fra Malvik er snøbrettkjører og studerer til å bli barnevernspedagog – og som ildsjel i Gråkallparken kombinerer han nettopp de to tingene. 26-åringen tok i 2017 i bruk de gamle skiheisene på Gråkallen i Trondheim, og gjorde om området til skileik som trekker til seg om lag 5.000 besøkende i året. Blant dem er barn og unge som bor i barnevernsinstitusjoner, som Stian også ønsker at skal delta aktivt i driften av parken. Ett av målene er at Gråkallen skal være en lavterskel-arena for mestring, og et trygt og inkluderende alternativ til organisert idrett. 

Stian Kvaran Bongard

Stian fra Trondheim utvikler en ny type gulvsluk – et produkt som allerede er anerkjent og løftet frem som et av de beste prosjektene fra unge designere og arkitekter. Som målrettet gründer ønsker han å legge ned enda mer tid og ressurser på å utvikle sluket og tilleggsprodukter gjennom selskapet Slidedrain AS. 29-åringen fullførte nylig masterstudiet ved NTNUs Entreprenørskole, der han nå er vitenskapelig assistent. 

Tore Pedersen

Sunndalingen Tore er en talentfull musiker med hjerte for R&B. 19-åringen startet å synge allerede som fireåring, og har oppnådd mye tross sin unge alder. Han har finaleplass både i Norske Talenter og Idol på merittlisten, og har dessuten blitt brukt som motivator for andre unge av Norsk kulturråd. Tore ønsker å være en ambassadør for ungdom i hjemkommunen. 

Veronica Nilsen

Hiphop-danseren Veronica er på vei til å bli den første norske eleven som får et diplom fra verdens mest anerkjente hiphop-skoler, Juste Dobout i Paris. 22-åringen har danset siden hun gikk på ungdomsskolen hjemme i Steinkjer, vært danseinstruktør og deltatt i flere internasjonale konkurranser og innspillinger. Veronica brenner for å bygge flere fellesskap for hiphop hjemme i Norge og Trøndelag. 

Vetle Røsten Granås

Vetle fra Verdal har vist seg fram som sanger med flere store roller i musikaler og teateroppsetninger i Trøndelag.  Målet er å etablere seg som jazz-sanger, gi ut egne plater og reise på turné. 18-åringen ønsker i tillegg å gjøre jazz som musikksjanger mer populær, og være en bidragsyter til jazzmiljøet i lokalsamfunnet sitt. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }