DIY med Prisløs

Den beste måten du kan spare penger og miljøet på er å ta vare på det du har, i stedet for å kjøpe nytt. Her viser talentstipendvinner Sophia Johansson fra Prisløs noen av de tingene du kan fikse selv.

DIY med Prisløs

Fiks og triks for klær

Slå et slag for gjenbruk, bærekraft og lommeboka. Her er noen måter du kan fikse og redesigne klærne dine på.

Årets mest populære venninnegave er scrunchie. Bestselgeren er også enklere å lage selv en mange tror, og det triveligste i verden er jo å få noe som er lagd av den som gir. Samtidig er scrunchies supre å lage på alt slags restestoff. Å lage sånne er dermed bra for både miljøet og lommeboka.

Video placeholder image

Sophia Johansson er en av våre talentstipendvinnere og gründer av gjenbruk og redesignbutikken Prisløs. Du finner dem i Brattørgata i Trondheim.

Slik lager du scrunchie

  1. Finn frem det du trenger. Du må ha et stykke restetøy, klipt i en litt lang rektangel. Du må også ha strikk, gjerne flatt, men ikke for tykt. Saks, sikkerhetsnål og noe å sy med. Det er nok enklest med symaskin, men det går for hånd også.
  2. Brett tøystykket og sy sammen de korte endene. Denne ringen skal bli scrunchet, så ikke bli stressa hvis du tenker den er alt for stor. 
  3. Pakk inn den øvre delen av ringen før du pakker den inn i den nedre delen av ringen. For å skjønne helt hva du skal gjøre her så er det kanskje enklest å se på filmen hvor Sophia viser det nøye. 
  4. Sy sammen endene, og dra ut det som ligger inni etterhvert. Det virker kanskje litt rart til å begynne med, men det gir mening etterhvert som det nærmer seg. La det være igjen ca 4 cm åpning.
  5. Mål strikken rundt eget håndledd for å finn riktig lengde. Ta det gjerne litt stramt, så du slipper at den blir så løs at du må ta den mange ganger rundt håret.
  6. Scrunch den med strikk. Fest ene strikkenden med sikkerhetsnål i genseren, eller i munnen. Dra så den andre enden gjennom hele tøypølsa du har lagd, og fest endene med ballongknute til slutt.
  7. Sy igjen hullet og fest trådene. Behold bretten, slik at ikke råkantene vises, og sy ytterst i rett søm.

Hovedårsak nummer én til at folk kaster eller glemmer et ellers fint plagg er nok dette. At det mangler en knapp. Men så er det heller ingenting som er så lettvint å fikse!  Og det er jo bra for både miljøet og lommeboka. 

Video placeholder image

Sophia Johansson er en av våre talentstipendvinnere og gründer av gjenbruk og redesignbutikken Prisløs. Du finner dem i Brattørgata i Trondheim.

Slik bytter du knapp

  1. Finn en knapp som passer gjennom knappehullet (viktig), og som du liker. Sjekk alltid lappen på innsiden av plagget, for der er det ofte festet en ekstra knapp. Hvis ikke, så kan du bruke en fra et annet plagg, sjekke Finn.no, kjøpe knapper på bruktbutikk som Fretex, eller finne en på en hobbybutikker som Panduro, Søstrene Grene, etc. 
  2. Velg en tråd i rett farge. Fargen på tråden kan gjøre stor forskjell, og det som skiller seg minst ut er nok om du velger en som er i samme farge som på de andre knappene, eller som på knappen. Men om du vil være kreativ og tenke utenfor boksen, så kan du også bruke tråden til det.
  3. Finn rett sted å sy den på. Ofte kan du se rester av sømmen til den forrige knappen, hvis ikke kan du legge knappehullet over og markere. 
  4. Sjekk hvor løs eller fast knappen kan sitte. Tykkere tøy = løsere knapp, tynnere tøy = strammere. Når du knepper igjen så må tøyet få god plass mellom der knappen er festa og knappen.
  5. Sy den på så likt de andre knappene som mulig. På den måten sklir den bedre inn og det ser bra ut. Hvis du velger en statementknapp som er ment å skille seg ut, så er ikke dette så farlig.

Hvis du har en oversized genser, t-skjorte, eller kjole, så er det fort gjort å hive seg på denne trenden. Klær som er lagd på "crop and scrunch"-metoden er nemlig en av de tingene de selger mest av på Prisløs. Perfekt for high waist jeans, eller så kan du lage skjørt av den delen du klipper av. Gjenbruk og redesign er dessuten bra for miljøet og lommeboka.

Video placeholder image

Sophia Johansson er en av våre talentstipendvinnere og gründer av gjenbruk og redesignbutikken Prisløs. Du finner dem i Brattørgata i Trondheim.

Crop and scrunch-metoden

  1. Finn frem en t-skjorte eller genser som er alt for stor. Hvis du ikke har en selv, så kan du sikekrt finne noe i kleskapet til foreldre, eller på Fretex, Prisløs, eller andre gjenbruksbutikker. 
  2. Du trenger strikk (gjerne med litt bredde), saks, tråd i rett farge, og symaskin. Symaskin kan du låne på biblioteket, av venner, eller kjøpe billig på Finn.no. Strikk og tråd finner du på hobbybutikker som Panduro og Søstrene Grene, eller på nett. 
  3. Finn ut hvor mye du vil croppe den. Du kan måle, eller du kan holde den inntil deg, og finne ca lengde. Legg på ca 4 cm når du klipper, for å ha plass til å si inn strikken.
  4. Lag sømrom for strikken og fest med knappenåler. Brett først en liten brett på ca en centimeter for å unngå at råkanten vises. lag så en større brett som rommer strikken.
  5. Sy langt ut og la det være igjen en glippe på ca 4 cm. Syr du for langt inn kan det bli for trangt til strikken, pluss at det er finere om det sys i kanten.
  6. Tre i strikken og sy den sammen. Et triks kan være å feste den ene enden i genseren din med en knappenål, så den ikke forsvinner inn etterhvert som du trer den i gjennom. Når du har fått den gjennom så syr du sammen endene med sikksakk-mønster.
  7. Fordel scrunchen og sy sammen det siste. Voila! Da har du en croppet og scrunchet genser eller skjorte - klar for bruk.

En av de tingene de oftest får spørsmål om på Prisløs handler om jeans. Det er sikkert enda flere som bare kjøper seg et nytt par, og kaster det gamle. Men hull i buksa kan enkelt fikses! Og det er jo bra for både miljøet og lommeboka.

Video placeholder image

Sophia Johansson er en av våre talentstipendvinnere og gründer av gjenbruk og redesignbutikken Prisløs. Du finner dem i Brattørgata i Trondheim.

Reparere hull i jeans

  1. Finn hullet og en passende bit av et annet stoff. Det trenger ikke matche 100 %, men kanskje finest om det ligner litt. Lappen du bruker kan komme fra noen tøyrester eller gamle klær du har, eller du kan finne stoffrester i hobbybutikker, gardinbutikker, osv. 
  2. Snu på vranga og fest lappen du skal bruke med knappenåler. Klipp av overflødig stoff etter at nålene er festet. 
  3. Vreng den tilbake riktig vei. Du skal sy utenpå buksa, det er da det blir finest.
  4. Finn riktig tråd. Jo mer det matcher buksa, jo mindre vil hullet vises.
  5. Sy i sporenes retning med symaskin. Hvis du ikke har symaskin, så kan du spørre venner og familie om å låne, elelr du kan leie på biblioteket, eller kjøpe billig på Finn.no. Sy frem og tilbake i sporene, over hele hullet.

Sølt noe som ikke kommer bort i vask? Særlig på jeans kan det dukke opp flekker som er nær umulig å bli kvitt. Slik kan du fikse flekken, og samtidig lage et nytt plagg som ingen andre har - med strykemerker. Det er en billig måte å freshe opp garderoben på, samtidig som du slår et slag for miljøet.

Video placeholder image

Sophia Johansson er en av våre talentstipendvinnere og gründer av gjenbruk og redesignbutikken Prisløs. Du finner dem i Brattørgata i Trondheim.

Slik skjuler du flekken med strykemerke

  1. Finn et strykemerke som er stor nok til å dekke flekken. Hvis det er flere små flekker, så kan du enten bruke forskjellige strykemerker, slik Sophia gjør i videoen, eller du kan bruke et som er stort nok til å dekke hele. Strykemerker koster alt fra 5-100 kroner, og du får kjøpt dem på hobbybutikker som Panduro, eller på nett (ebay, amazon). 
  2. Varm opp strykejern og finn frem bakepapir. For at limet skal smelte så godt som mulig er det lurt å ha jernet på maks varme, og da bør du ha bakepapir i mellom jernet og plagget. HVis ikke kan det bli nye flekker i form av svimerker.
  3. La det kjøle seg ned og forsterk med tråd. Det er nok godt limt fast, men vi tror likevel det varer ekstra lenge om du syrkantene for å forsterke.
Video placeholder image

Bra for lommeboka, miljøet - og livet

Hvordan spise godt uten å bruke for mye penger? Hvordan unngå å kaste mat, og hvordan lage ting fra bunnen av? Hva med gaver, klær og ting - kan Nora lage det selv? Og hva trengs? En av de tingene hun har testet er julegenserlaging med Sophia. Vil du se alle episodene av Nora tester? Sjekk @sparebank1smn_ung på Instagram eller klikk på knappen under. 

Video placeholder image

Søk Talentstipend innen 6. januar 2020

Er du mellom 18 og 30 år, har tilknytning til Midt-Norge, og har et talent innenfor kultur, idrett, gründerskap eller noe annet? Da kan du søke Talentstipend.

Felles for våre talentvinnere er at de har evnen til å gjøre en forskjell, de våger å prøve der andre kanskje vil gi opp, og de ønsker å bidra positivt til regionen vår. 

Er dette deg? Søk nå! 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }