Tips og råd
Få gode sparetips tilpasset deg
– prøv vår Spareveileder
De fleste vet at sparing er viktig, men mange er usikre på hvordan de skal spare. Hvilken sparemåte passer deg og din livssituasjon? Prøv veilederen og finn sparing som passer dine behov.
Sparetips
- Sett deg gjerne konkrete sparemål, som for eksempel å spare til hytte, lengre ferier eller å kunne pensjonere seg som 60-åring. For å gjøre det må de aller fleste av oss spare.
- Hos oss kan du velge mellom to ulike spareformer:
Fond (aksjefond, rentefond eller kombinasjonfond) og sparekonto.
- Skal du spare langsiktig, kan fond være et smart valg. Har du aldri spart i fond, kan det være lurt å lese seg opp på det du trenger å vite om fondssparing før du starter.
- Å spare i fond passer ypperlig når du skal spare langsiktig. Begynn i det små, om så bare noen hundrelapper i måneden. Starter du tidlig så kan selv små summer vokse seg store over tid.
- Vår digitale spareveileder hjelper deg å finne sparingen som passer for deg.
Hva lurer andre på?
I spareveilederen får du anbefalt et utvalg av produkter som kan passe for deg. Anbefalingen settes ut fra hvor mye du ønsker å spare, hvor mange år du ønsker å spare, hensikten med sparingen din og hvor høy risiko du er villig til å ta.
I veilederen får du også mulighet til å prøve fondsrådgiveren. Dette er en helt digital sparerådgiver, hvor du får flere spørsmål om din erfaring med sparing og din økonomi. Basert på en samlet vurdering av din økonomi, tidshorisont, risikoprofil og formål med sparingen vil sparerådgiveren komme med en personlig anbefaling til hvordan du best skal nå ditt sparemål.
Du kan velge mellom aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond.
Aksjefond: Et aksjefond består av eierandeler i flere børsnoterte selskaper. Dette betyr at du ved å spare i et aksjefond indirekte eier aksjer i de ulike selskapene som fondet har investert i. Du tjener penger hvis den samlede verdien av selskapene i fondet stiger. Aksjefond passer for deg som ønsker høy avkastning, skal spare i 10 år eller mer, og tåler at sparepengene svinger i verdi.
Aksjefond kan være indeksfond eller aktivt forvaltede fond. Her kan du lese mer om forskjellen på aktivt forvaltet fond og fond som følger en index.
Rentefond: Ved å spare i rentefond låner du i praksis bort pengene dine til flere selskaper. Du tjener penger på renten som selskapene betaler på lånet. I et rentefond tjener man ikke like mye som i et aksjefond, men det er en mer forutsigbar spareform fordi risikioen er lav.
Kombinasjonsfond: Et kombinasjonsfond består av både aksjefond og rentefond. Fondet passer for deg som ønsker å tilpasse hvor stor risiko du ønsker å ta. Jo høyere aksjeandel kombinasjonsfondet har, jo høyere er forventet verdistigning på sparepengene. Kombinasjonsfond som har mer enn 80 prosent aksjeandel kan du kjøpe innenfor aksjesparekonto, hvis ikke kjøpes det i den ordinære fondsløsningen.
Se også:
Hva er indeksfond?
Oversikt over alle fond vi tilbyr.
Hva er forskjellen på fond og aksjer?
ODIN aksje (aksjefond)
100 % aksjer. For deg som ønsker høy avkastning, og tåler at sparepengene svinger i verdi.
ODIN rente (rentefond)
100 % renter. For deg som vil unngå store svingninger, men likevel ønsker høyere avkastning enn på konto.
ODIN horisont (kombinasjonsfond)
75 % aksjer og 25 % renter. For deg som forventer høy avkastning, men ønsker å ta noe mindre risiko enn i et aksjefond.
ODIN flex (kombinasjonsfond)
50 % aksjer og 50 % renter. For deg som ønsker en balansert tilnærming, med halvparten aksjer og resten i renter.
ODIN konservativ (kombinasjonsfond)
25 % aksjer og 75 % renter. For deg som er forsiktig, men samtidig ønsker høyere avkastning enn på konto.
Hos oss kan du velge mellom aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond.
Aksjefond
Et aksjefond investerer i flere forskjellige aksjer, som gjør at du indirekte blir medeier i ulike børsnoterte selskaper. Dette reduserer risikoen betydelig sammenlignet med kjøp av enkeltaksjer. Gjennom å investere i aksjemarkedet kan du likevel forvente høyere avkastning enn om du kjøper rentefond eller sparer på konto.
Aksjefond har mandater som bestemmer hvor og i hva fondet kan investere. Bransjefond investere i selskaper innen én bransje, for eksempel eiendom. Utviklingen styres i stor grad av hvordan det går i den aktuelle bransjen. Geografiske fond investerer i selskaper i forhold til hvor de er børsnotert. Det kan være landfond, som SR-Bank Norge, eller bredere fond som SR-Bank Utbytte eller SR-Bank Verden.
Aksjefond bør du kjøpe innenfor aksjesparekonto. Da kan du kjøpe og selge fondsandeler med utsatt skatt på gevinsten. Les mer og opprett aksjesparekonto.
Rentefond
Et rentefond investerer i rentebærende papirer som obligasjoner, sertifikater og bankinnskudd. Papirene er som regel utstedt eller garantert av stat, kommuner, banker eller større industriselskaper, og innebærer lav risiko. Både pengemarkedsfond og obligasjonsfond faller under kategorien rentefond.
- Pengemarkedsfond
Et pengemarkedsfond er et rentefond som investerer i kortsiktige rentepapirer, det vil si sertifikater og obligasjoner, som med en fellesbetegnelse kalles pengemarkedsinstrumenter. Du tar litt høyere risiko ved å kjøpe andeler i et pengemarkedsfond enn om du sparer på konto. Samtidig er risikoen lavere enn i både obligasjonsfond, kombinasjonsfond og aksjefond. - Obligasjonsfond
Et obligasjonsfond er et rentefond som investerer i ulike gjeldspapirer. En obligasjon er et bevis på at man har lånt bort penger, og obligasjonen angir renten på lånet og når lånet forfaller. Å utstede obligasjoner er en effektiv måte for stater, kommuner eller store selskaper å låne penger av mange ulike kreditorer på én gang. Du tar litt høyere risiko ved å kjøpe andeler i et obligasjonsfond enn om du sparer på konto eller i et pengemarkedsfond. Samtidig er risikoen lavere enn i kombinasjonsfond og vesentlig lavere enn i aksjefond.
Kombinasjonsfond
Et kombinasjonsfond investerer i både aksjer og renter. Fordelingen mellom aksjer og renter varierer mellom ulike fond, og kan også variere over tid i samme fond. Kombinasjonsfond gir høyere forventet avkastning enn om du kjøper et rent rentefond eller sparer på konto, samtidig som renteandelen begrenser verdisvingningene i fondet.
Et aksjefond består av eierandeler i flere børsnoterte selskaper. Dette betyr at du ved å spare i et aksjefond indirekte eier aksjer i de ulike selskapene som fondet har investert i. Du tjener penger hvis den samlede verdien av selskapene i fondet stiger.
Aksjefond passer for deg som ønsker høy avkastning, skal spare i 10 år eller mer, og tåler at sparepengene svinger i verdi. Du tar mindre risiko ved å spare i aksjefond fremfor enkeltaksjer, siden du ikke setter alle pengene dine i kun ett selskap. Aksjefond bør du kjøpe innenfor aksjesparekonto.
Velger du å spare i aksjefond kan du velge hvordan pengene dine skal plasseres, og forvaltes. Det er i hovedsak to kategorier aksjefond du kan velge mellom: indeksfond og aktivt forvaltede fond.
Rentefond
Ved å spare i rentefond låner du i praksis bort pengene dine til flere selskaper. Du tjener penger på renten som selskapene betaler på lånet.
I et rentefond tjener du ikke like mye som i et aksjefond, men det er en mer forutsigbar spareform fordi risikioen er lav. Rentefond passer for deg som vil unngå store svingninger underveis, men likevel ønsker å få høyere avkastning enn på sparekonto.
Se også:
Sparing i fond.
Hvilke fondstyper kan jeg velge mellom?
Et fond kan enten følge indeks eller være aktivt forvaltet.
Indeksfond har som mål å følge utviklingen til en referanseindeks, for eksempel Oslo Børs. Indeksforvaltning kalles ofte passiv forvaltning, siden ingen forvaltere aktivt tar stilling til hvilke aksjer eller verdipapirer som skal kjøpes og selges. Indeksfond har dermed lavere forvaltningshonorar enn aktivt forvaltede fond, og risikoen i fondet følger den generelle risikoen i referansemarkedet over tid.
Aktive fond har en forvalter eller et team av forvaltere som bestemmer hvilke aksjer eller verdipapirer som skal kjøpes og selges. Målet å gi andelseierne høyere avkastning enn referanseindeksen fondet måles mot. Alle våre fond forvaltes aktivt, med et langsiktig perspektiv. Forvaltere og analytikere SpareBank 1 Forvaltning jobber sammen i team, og utfordrer hverandre i et tett og konstruktivt samarbeid mot ett felles mål. Grundige selskapsanalyser står sentralt i arbeidet, og kun de selskapene som anses som de beste investeringene, tas inn i fondene.
Ja, det kan du. Det er ingen bindingstid på sparing i fond. Du kan selge fondsandeler når du selv ønsker det.
Husk på at overføring eller salg av fond kan gi skattemessige konsekvenser.
Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
For deg som handler fond og verdipapir
Se avtaler og retningslinjer
Sammenlign priser
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no