Hvilke forsikringer trenger familien? Plutselig er det ikke lenger bare deg selv og partneren å ta hensyn til. Det får naturligvis også konsekvenser for hvilke forsikringer dere burde ha. Her er en oversikt over hvilke som er viktigst.
Livsforsikring er noe dere begge burde ha når dere eier bolig sammen. Det kan ikke ta bort sorgen etter et dødsfall, men det sørger for at økonomien ikke trenger å bli en ekstra belastning i en ellers vanskelig tid.
Livsforsikringen kan bidra til at familien din har råd til å betale ned lån og dermed kan fortsette å bo hjemme.
En alvorlig sykdom kan endre livssituasjonen dramatisk. Økonomiske bekymringer er det siste dere ønsker å tenke på da. En god forsikring ved kritisk sykdom kan gi familien økonomisk trygghet og handlefrihet i en vanskelig periode.
Mange bruker erstatningen på helsebringende aktiviteter eller tilleggsbehandling på private klinikker, eller gir seg selv eller partneren litt pusterom i etterkant av for eksempel et tøft kreftløp. Dere har råd til å kunne ta dere ulønnet fri fra jobb for å komme dere til hektene igjen – noe som kan være et behov for partneren like mye som for den som har vært syk.
De fleste baserer utgiftene sine på en fast inntekt. Faller en av dere utenfor arbeidslivet på grunn av sykdom eller en ulykke, vil dere ikke lenger få den samme lønnen hver måned.
Gjennom NAV er du dekket for tap av inntekt ved uførhet, men de dekker ikke hele inntekten du hadde da du jobbet. Maksimal uføretrygd fra NAV er 66 % av 6 G, hvilket tilsvarer ca. 500.000 kroner. Det vi si at jo høyere inntekt du har før du blir ufør, jo høyere blir også inntektstapet.
Derfor er dette en smart forsikring for deg som er forholdsvis ung og har mange år igjen å jobbe. Uføreforsikringen hjelper deg og familien til å opprettholde den levestandarden dere har i dag, og dere kan fortsette å betale ned boliglån og annen gjeld som før.
Barneforsikringen gir økonomisk trygghet hvis barnet ditt får en alvorlig sykdom eller blir utsatt for en ulykke. Forsikringen kan kjøpes for barn mellom 2 måneder og 16 år, og opphører ved fylte 26 år.
Barneforsikringen inkluderer blant annet gratis døgnåpen helsetelefon – noe mange benytter for å konsultere seg med fagpersoner når de har syke barn. I tillegg har vi inkludert AV1 robot i barneforsikringen. Det betyr at barn som er langtidssykemeldte kan få med seg undervisning fra klasserommet og være med venner fra sykesengen.
Uførepensjon og uførekapital kan inkluderes i barneforsikringen. Da vil barna dine få mulighet til å videreføre uførepensjon og uførekapital til voksendekninger når de er 26 år, uten å levere ny helseerklæring.
Uavhengig av om du er på reise utenlands eller innenlands, dekker reiseforsikringen deg fra du går ut døren hjemme. Reiseforsikringen gjelder uansett om du er på en kort tur til butikken, eller på lengre reiser.
Mange arbeidsplasser dekker reiseforsikring for sine ansatte, dette kan være lurt å sjekke ut. Noen arbeidsplasser dekker også for partner og/eller barn.
I reiseforsikringens familiedekning, sikres barna automatisk gjennom foreldre. Det vil si at de ikke trenger å skaffe seg sin egen reiseforsikring, før de fyller 20 eller registrerer flytting i folkeregisteret.
Plutselig har dere litt større verdier innendørs. Kanskje har dere fått fint servise i bryllupsgave? Sikre derfor at familien er godt nok sikret gjennom innboforsikringen. Den dekker alle tingene dere har i hjemmet, samt tyveri av sykkel og barnevogn innenfor Norden.
Standard innboforsikring dekker som hovedregel tingene dine ved brann, tyveri og vannskade, mens topp innboforsikring i tillegg dekker fysisk skade på tingene dine hvis dere har hatt uhell/uflaks. Toppdekningen gir utvidet dekning på flere områder, og det er høyere forsikringssum på enkelte elementer, samt at den dekker sanering av veggdyr og skjeggkre.
Hvis dere har bil er dere også pålagt å ha bilforsikring. Ansvarsforsikring er et lovpålagt minimum. I tillegg kan dere utvide bilforsikringen avhengig av hvor gammel bilen er og hvor viktig den er i hverdagen.
Er barna i gang med lappen?
Ved øvelseskjøring trenger dere ikke justere bilforsikringen for sjåfør under 23. Husk å logge kjøretimene, så får datteren/sønnen deres 70 % startbonus når de kjøper sin egen bil.
Våre kaskoforsikringer får båt og kaskoforsikring for campingvogn har feriegaranti, som betyr at dere får dekket alternativ overnatting i opptil 15 dager hvis det skulle skje noe med båten eller campingvogna etter påbegynt ferie.
Med helseforsikring kommer du raskt til behandling ved sykdom eller skade. En personlig sykepleier ordner alt det praktiske og sørger for at du kommer til riktig spesialist, uten egenandel.
I tillegg får hele familien gratis tilgang til døgnåpen helsetelefon, og bruk av forsikringen er skattefritt.
Har dere ting som er veldig dyre lønner det seg å forsikre akkurat disse tingene. Har dere helt vanlige sykler, som de fleste kanskje har, går denne inn i Innbo- og reiseforsikringen deres. Men har dere en dyr sykkel, over 40 000 kroner, burde dere ha egne sykkelforsikringer for å få erstattet dem hvis de skulle bli frastjålet.
En verdisakforsikring er også noe dere bør vurdere hvis dere for eksempel har ekstra dyrt datautstyr, klokker, fotoutstyr, bunader eller andre dyre ting som smykker.
Har dere hund, katt eller hest? Veterinærbesøk kan fort bli svært kostbart. En dyreforsikring dekker plutselig sykdom og ulykkesskade. Det kan være alt fra forgiftning og fallulykker, til fraktur på tenner og infeksjoner.
For mange kan behandlingen bli så dyr at en forsikring i ytterste konsekvens kan være forskjellen på om dere har råd til å behandle dyret eller ikke. Veterinærforsikringen dekker utgifter i forbindelse med veterinærbehandling. Livsforsikringen gir erstatning hvis kjæledyret blir borte, dør eller må avlives.
Inkludert i forsikringen får dere tre gratis videosamtaler i året med dyktige veterinærer hos FirstVet hvis det skulle skje noe med kjæledyret ditt.
Har dere motorsykkel? Da trenger dere også motorsykkelforsikring. Alle registrerte motorsykler er lovpålagt å ha ansvarsforsikring, på samme måte som med bil. Velger du en utvidet dekning kan du blant annet få inkludert skader på egen sykkel og veihjelp. I tillegg til sammenstøt, velt, hærverk og feilfylling av drivstoff.
En utvidet dekning kan også gi deg leiebil i inntil 15 dager ved skade. Bruker du motorsykkelen din som primærfremkomstmiddel kan det være fornuftig!
Ja, det trenger dere. Hytteforsikringen dekker bygningen og det som er fastmontert. For å få erstattet ting som ikke er fastmontert på hytta, for eksempel møbler og klær, trenger dere i tillegg en innboforsikring - selv om dere allerede har en innboforsikring som dekker tingene dere har hjemme.
Forsikringene du ikke trenger
Mange blir dessverre tilbudt å kjøpe forsikringer de ikke har bruk for. Har du allerede reiseforsikring og innboforsikring er det mange forsikringer du kan takke nei til.
Unngå å sitter å betale for dobbeltforsikringer. Se hvilke forsikringer de fleste allerede har.
Dobbel forsikring betyr at du har to av samme forsikring. Mange er dobbeltforsikret uten at de er klare over det. Verken forsikringsselskapene eller forsikringsformidlere kan heller ikke vite dette, da denne informasjonen ikke deles dem imellom.
Ved dobbel forsikring på skadeforsikringene dine vil du aldri få dobbel utbetaling ved skade. Mens ved dobbel forsikring på personforsikringene er utbetalingene annerledes. Du kan for eksempel ha to livsforsikringer (eller flere), som alle utbetales ved dødsfall i henhold til vilkårene.
Dekket av andre i familien Mange er forsikret via ektefelle eller samboer uten at de er klare over det. Både innboforsikringen og reiseforsikringen kan utvides til å gjelde hele familien.
Dekket av arbeidsgiver Selvom det vanligste er å ha personalforsikringer via arbeidsgiver, kan du også være dekket av arbeidsgivers reiseforsikring. Denne kan også dekke hele den ansattes familie hvis arbeidsgiver har valgt dette.
Dekket av andre forsikringer Mange får tilbud om å kjøpe spesialforsikringer som for eksempel leiebilforsikring, idiotforsikring, skjermforsikring eller forsikring mot id-tyveri. Veldig mange har allerede disse dekningene inkludert i innbo- eller reiseforsikringen sin. Se hvilke forsikringer du ikke trenger.
Hva kan jeg gjøre? Mistenker du at du er dobbeltforsikret, anbefaler vi deg kartlegge alle forsikringene dine.
Sjekk om du er forsikret via medlemskap i forening eller forbund.
Hør med arbeidsgiver om hvilke personalforsikringer du er dekket av.
Snakk med ektefelle/samboer om hvilke forsikringer hen har (også via hens arbeidsgiver).
Er du usikker kan du kontakte oss så skal vi prøve å hjelpe deg å rydde opp. Det kan også hende det lønner seg å samle alle forsikringene et sted.
Overforsikret/underforsikret Ved overforsikring betyr det at du har unødvendige forsikringer, dobbeltforsikring eller for høy forsikringssum. Ved underforsikring betyr det at du risikerer selv å betale for en del av risikoen du i utgangspunktet ønsker å være forsikret mot. Et eksempel på å være underforsikret: Du kjøper et hus og forsikrer dette. Etter noen år bygger du garasje på den samme tomta, men glemmer å legge til garasjen i forsikringsavtalen for huset. Ved skade på hus og garasje vil du måtte betale for skadene på garasjen selv.
Er man gift er det ektefellen som får utbetalingen. Hvis ikke, utbetaler vi til arvingene dine, etter arveloven eller testamentet ditt.
Vil du at samboeren din, barna eller andre skal motta utbetalingen fra din livsforsikring, må du gi oss spesielt beskjed om hvem som skal få den.
Du kan dele beløpet på flere ved å legge til flere personer. Dette gjør du enten når du kjøper forsikringen, eller du kan endre når du ønsker. Da vil dette stå i forsikringsavtalen under begunstigelse. Denne måten å fordele på er vanlig dersom man har samboer.
Ved for eksempel lukeparkering eller kjøring i smale gater kan det være fort gjort å være uheldig og kantkjøre felgen mot fortauskanten. Både kasko og toppkasko bilforsikring dekker reparasjon eller erstatning av kantkjørt felg.
Greit å vite Det kan være greit å sjekke om det lønner seg å reparere felgen eller kjøpe ny felg selv, da du må betale egenandel per hendelse ved bruk av forsikringen. Det vil også gi bonustap på forsikringen. Som kunde får du 15 % rabatt hos MPS Bilskade, på reparasjon av småskader som kantkjørte felger, steinsprut i lakken o.l.
En varmepumpe kan være dekket av både husforsikringen og innboforsikringen. Det vanligste er at varmepumpa en integrert del av huset, og da er den dekket av husforsikringen. Er det en frittstående varmepumpe som du kan flytte rundt på, er den definert som innbo og dermed dekket av innboforsikringen.
Skade
Har du hatt fysisk skade på selve varmepumpa som for eksempel skyldes brann, hærverk, kortslutning på grunn av lynnedslag eller spenningsfeil på strømnettet, kan du være dekket for varmepumpa (minus egenandel og aldersfradag).
Lekkasje
Har du fått skade på bygningen som følge av lekkasje fra varmepumpa er du ikke dekket. Her vil heller ikke følgeskader være dekket.
Slitasje og produktfeil
Forsikringen dekker ikke slitasjeskader eller produkt-/monteringsfeil på varmepumpe. Har varmepumpa sluttet å virke bør du sjekke med forhandleren, montøren eller leverandøren om det fremdeles er garanti på varmepumpa. Eventuelt om du kan reklamere.
Liten/ingen drenering rundt huset eller tette dreneringsrør kan forårsake vanninntrengning og vannskader på bygningen. Bygningsforsikringen (hytte- og husforsikring) dekker normalt ikke skader som oppstår over tid, hvis skaden kommer av manglende vedlikehold av dreneringen. Innboforsikringen kan dekke deg for følgesskader hvis tingene dine har blitt ødelagt av vannet.
Har du fått vannskader og følgeskader på huset som følge av naturskader eller utvendig lekkasje fra rør vil du normalt være dekket av bygningsforsikringen.
For å endre adressen på innboforsikringen din, kan du logge inn i mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken og velge "Innboforsikring" under "Mine forsikringer". Der vil du finne linken til "Endre adresse". Dersom innboforsikringen din nærmer seg hovedforfall, vil det ikke være mulig å endre denne selv. Da må du ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.
Vi anbefaler at du venter med å endre adressen til etter du har flyttet til ny bolig og meldt dette til folkeregisteret. I flytteperioden dekker innboforsikringen både ny og gammel adresse.
Har du LOfavør Innboforsikring slipper du å endre adresse. Denne følger din folkeregistrert adresse.
Trenger du hjelp er det bare å ta kontakt med oss. Du kan både ringe oss, chatte, skrive til oss eller avtale et møte med en forsikringsrådgiver i banken.
Har du innboforsikring hos et annet forsikringsselskap?
Forsikringsbevis og forsikringspolise er det samme. Det som tidligere ble kalt forsikringspolise blir vanligvis nå kalt forsikringsbevis. Forsikringsbeviset er et dokument som inneholder informasjon om forsikringen din. Forsikringsbeviset ligger i forsikringsavtalen din og informasjonen beskriver blant annet:
Barneforsikringen dekker insulinavhengig diabetes. Diagnosen skal være stilt av barnelege eller indremedisiner.
Skulle barnet få diabetes så vil forsikringen gi en engangsutbetaling når diagnosen er stilt. Hvis NAV på bakgrunn av økt pleiebehov innvilger hjelpestønad, supplerer barneforsikringen stønaden med å utbetale utvidet støtte. Størrelsen på utbetalingen avhenger av stønadssatsen fra NAV, og kan maksimalt komme opp i 10 G.
Hvis du har en jolle som tilhører en større båt med kasko/toppkasko båtforsikring, er jolla inkludert i forsikringen på samme måte som båten. Dette gjelder for joller opptil 12 fot med en motor på maks 15 hk og maksverdi på 50.000 kroner.
Hvis du kun ønsker å forsikre en jolle, robåt eller annen småbåt kan du enkelt sjekke pris og kjøpe en egen forsikring på denne.
Ja, du kan kjøpe vår test-vinnende barneforsikring fra spedbarnet er 2 måneder gammelt, frem til barnet er 16 år. Forsikringen gir blant annet utbetaling ved utvalgt sykdommer, dagpenger ved sykehusinnleggelse, tekniske hjelpemidler, ombygning av bolig og uførepensjon. Når barnets alder når 26 år, blir barneforsikringen omgjort til en fortsettelsesforsikring.
Hva dekker avbestillingsforsikringen? Avbestillingsforsikring er en dekning du har gjennom helårs reiseforsikringen din eller reiseforsikringen du har gjennom kredittkortet ditt. Avbestillingsforsikringen gir deg pengene tilbake hvis du trenger å avbestille en reise på grunn av uforutsette hendelser.
Du er dekket hvis avbestillingen skyldes:
Du, reiseledsager, nærmeste familie eller nøkkelperson i reisefølge rammes av alvorlig akutt sykdom, ulykke eller dødsfall.
Brann, innbrudd eller vannskade som krever at du må være tilstede.
Dyrepensjonat (hund/katt) når du må avbestille reisen.
Slik bruker du avbestillingsforsikringen:
Avbestilling av reise, hotell og andre reservasjoner Kontakt flyselskapet, hotellet, reisebyrået eller der du har gjort reservasjonen, og avbestill. Ta vare på bekreftelse for eventuelle avbestillingsgebyr du må betale. Sjekk om reiseselskapet dekker noe ved avbestilling.
Be om legeerklæring og annen dokumentasjon Skyldes avbestillingen egen sykdom, skaff en legeerklæring som bekrefter dette. Hvis det skyldes annen sykdom i familien, barn eller nøkkelperson i reisefølge, få en bekreftelse på dette.
Hvis avbestillingen skyldes andre årsaker enn sykdom, som for eksempel branntilløp, ulykker og skader, ta vare på alt som forklarer hvorfor reisen måtte avbestilles.
Meld ifra til Fremtind Fremtind utbetaler vanligvis erstatningen raskt til din konto.
Mange aktører forsøker å selge deg ekstra avbestillingsbeskyttelse når du kjøper en reise – husk at du er godt dekket gjennom avbestillingsforsikringen du har inkludert i reiseforsikringen hos oss.
Hussopp og råte er en tilleggsdekning til både hytte- og husforsikring. Den dekker både skade på bygningsmaterialer og konstruksjoner av tre forårsaket av hussopp, råte eller insekter, samt utgifter til bekjempelse.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på",
"GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis resultater fra",
"MODAL_CLOSE": "Lukk",
"SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til",
"SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?",
"SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min",
"SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå",
"SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort."
}