mor som klemmer sønnen sin ved kjøkkenbordet

TIPS OG RÅD

Hva hvis jeg blir ufør?

Livet går ikke alltid som planlagt. Uførhet kan snu hverdagen på hodet – også økonomisk. Se råd som kan gjøre deg bedre rustet for en krevende situasjon når inntekten faller.

Hva skjer med inntekten min hvis jeg blir ufør?

Håndterere en ny livssituasjon

Å håndtere livet som ufør kan være en utfordrende reise, preget av både fysiske og følelsesmessige hindringer. Spesielt føles det for mange som om de må forsvare et livsvalg. Det er imidlertid viktig å huske at å bli ufør ikke er et valg noen tar. Det er heller ikke et tegn på manglende ambisjoner eller mangel på vilje til å jobbe. Å bli ufør er resultatet av noe som er helt utenfor egen kontroll. 

Når du står ovenfor utfordringen med å håndtere den nye livssituasjonen, er det viktig å fokusere på de andre ambisjonene du har i livet. Selv om din helsemessige situasjon kan begrense mulighetene, betyr det ikke at du må gi opp å ha mål og drømmer. 

Tilpass innsatsen din til den fysiske og mentale kapasiteten du har. Finn ut hva som betyr noe for deg, og fokuser energien din på disse områdene. Å være en god forelder, partner eller venn, lære nye ferdigheter, fullføre hobbyprosjekter eller engasjere deg i frivillig arbeid representerer ofte meningsfulle ambisjoner.

Hvis jeg blir ufør...

Hva skjer med økonomien min?

Hvis du blir ufør, vil inntekten din reduseres med minimum en tredel. Samtidig forblir de fleste utgiftene de samme – for eksempel boliglånet. Det kan gjøre hverdagen økonomisk krevende. Mange opplever at de må stokke kortene litt for å få endene til å møtes, og kutte ned på ting som tidligere var en viktig del av livet. Det er ikke alltid lett å vite hva du skal gjøre, men det kan være nyttig å stille seg noen spørsmål:

  • Må vi flytte til en rimeligere bolig?
  • Har vi råd til ferier og fritidsaktiviteter for barna?
  • Må vi selge bilen – eller kanskje hytta?

Har du derimot en uføreforsikring, kan den gjøre en tøff situasjon lettere. Da vil du motta enten en månedlig utbetaling (eller en engangssum) som hjelper med å dekke faste utgifter, og gir deg mer rom til å fokusere på det som virkelig betyr noe – deg selv og familien.


dame sklir på bananskall og et liv som ufør venter

Hvilke forsikringer dekker uførhet?

Du kan ha flere uføreforsikringer og da kan det være greit å vite at det kan komme flere utbetalinger ved uførhet. Det er faktisk mange som har flere uføreforsikringer uten at de er klar over det. En uføreforsikring kan ha flere opphav. I tillegg til individuelle uføreforsikringer som uførepensjon og uførekapital, kan du ha uføreforsikring gjennom andre personforsikringer og personalforsikringer:

Barneforsikring
Hvis foreldrene dine har kjøpt barneforsikring på deg, vil du mest sannsynlig ha en uføredekning. Det gjelder også etter du fyller 26 år og barneforsikringen gjøres om til en fortsettelsesforsikring. 

Gruppelivsforsikring
Hvis arbeidsplassen din har gruppelivsforsikring kan den også være utvidet med uføreforsikring.

Yrkesskadeforsikring
Alle bedrifter med ansatte er lovpålagt å ha yrkesskadeforsikring på sine ansatte. Yrkesskadeforsikringen kan utvides med forsikringer som fritidsulykke og annen sykdom. Hvis du skulle bli ufør på grunn av en yrkesskade, kan du ha rett på utbetalinger.

LOfavør gruppeforsikring
Mange forbund tilbyr kollektive forsikringer til medlemmene sine. Har du LOfavør gruppeforsikring gjennom forbundet ditt, kan du få utbetaling ved uførhet, dødsfall, ulykke og kritisk sykdom.

Uførepensjon gjennom jobben
Alle bedrifter er pålagt og spare til pensjon (OTP) for sine ansatte. Mange bedrifter har da også valgt å legge til uførepensjon til sine ansatte i samme avtale.

Ikke spar på sparingen

Å spare er smart, selv når inntekten din varierer. Hvor mye du bør spare, avhenger av hva du har råd til, men hver krone teller. Det er ikke alltid så enkelt å verken komme i gang, eller å vite hvordan du bør spare. For å hjelpe deg litt på vei, har vi laget dette kartet som viser deg sparing på 1-2-3.

Hva lurer andre på?

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Relevant for deg", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis resultater fra", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }