Nå er det enkelt å gi fond i gave!
(De kommer til å takke deg om noen år).
Fond i gave er noe av det smarteste barna kan få, og er en gave som kan doble seg mange ganger gjennom livet. Nå er det enkelt å både gi og motta fond i gave.

Hvordan gi fond i gave?
Det er to måter å gi fond i gave på:
- Den enkleste måten er å gi gaven til barnet i foreldrenes navn. Da må du be en av foreldrene til barnet å opprette fond i gave i sin nettbank eller mobilbank.
- Du kan også gi gaven direkte til i barnet. Da gis gaven i barnets navn.
Til alle foreldre: Nå kan barna enkelt få fond i gave!
Fond i gave oppretter du i nettbanken eller mobilbanken. Du får en privat gaveside på Spleis som du kan dele med familie og venner, uansett hvilken bank de bruker. Slik kan du enkelt la andre bidra med sparingen.
Lenken kan du dele ved flere anledninger, og gjennom mange år. Det gjør at du kan sette fond på ønskelista til både dåp, jul, bursdag eller konfirmasjon.
Sparingen til barnet skjer i ditt navn.
Hvordan fungerer fond i gave?
Når du oppretter fond i gave til barnet ditt, kan du velge å opprette en ny aksjesparekonto, eller bruke en eksisterende. Aksjesparekontoen opprettes i ditt navn.
Hver gang det kommer inn pengegaver på aksjesparekontoen, blir det automatisk kjøpt fond i SpareBank 1s utvalgte (anbefalt sparetid på minst 10 år). Smart, ikke sant?
Når du har opprettet fond i gave, får du en privat gaveside på Spleis. Denne må du aktivere for å kunne motta gaver.
Gavesiden gjør det superenkelt å gi en pengegave, som automatisk blir brukt til å kjøpe fond.
Når du har aktivert gavesiden på Spleis, får du en lenke som du kan dele med familie og venner. Da kan besteforeldre, tanter, onkler og andre gi en pengegave sammen med en hyggelig hilsen.
Du kan dele lenken ved flere anledninger, og gjennom mange år. Beskrivelsen som vises på gavesiden på Spleis kan du endre i nettbanken og mobilbanken.
Gavesiden på Spleis vil kun være synlig for de som mottar lenken fra deg.
På Spleis får du oversikt over gaver og hilsener.
Når du får gaver, blir det automatisk kjøpt fond i SpareBank 1s utvalgte. Du trenger altså ikke å gjøre noe – vi fikser det for deg.
Er du nysgjerrig på hvor mye du har spart og hvordan pengene utvikler seg, har du full oversikt i mobilbanken og nettbanken.
Hvorfor spare i foreldrenes navn?
Fordeler
Det er flere fordeler med å spare i foreldrenes navn når man skal spare i fond til barn.
- Som eier av kontoen disponerer du pengene, og bestemmer om og når disse skal overføres til barnet. Barnet får ikke automatisk tilgang til pengene ved fylte 18 år.
- Å spare i ditt navn begrenser ikke muligheten til stipend fra Lånekassen for barnet.
- Du unngår at statsforvalteren tar over tilsynet med pengene, om sparebeløpet overstiger 2G (118.620 kr per 01.05.2023).
- Det er enkelt å gjøre endringer, som å bytte fond hvis du ønsker det.
- Gjennom at du er eier av kontoen er pengene du mottar i gaver også tilgjengelige for at du kan bruke de på andre formål som du mener er til fordel for barnet.
Ulemper
Det er noen ulemper med å spare i foreldrenes navn når man skal spare i fond til barn.
- Pengene inngår i boet ditt ved eventuell skilsmisse, konkurs eller død, og kreditorer kan ta utlegg i midlene hvis du havner i økonomiske problemer.
- Ønsker du at gavepenger skal holdes utenfor, må dette spesifiseres i et testament.
Gi fond i gave i barnets navn
Ønsker du å gi fond i gave i barnets navn, er det nyttig å vite at både du som giver og foreldrene til barnet må være kunder i SpareBank 1. I tillegg må barnet være kunde i banken.
NB! For å gi fond i gave i barnets navn, trenger du fødselsnummer på barnet, og navn og fødselsdato på foreldre.
Tips! Skriv ut et hyggelig gavekort som du kan gi bort.
Hva lurer andre på?
Det er flere fordeler med å opprette en egen aksjesparekonto til barnet ditt:
- Du blander ikke sparingen til barnet med din egen sparing.
- Hvis du har flere barn, er det lettere å vite hvem du sparer til.
- Du får bedre oversikt og kontroll over hvor mye som spares.
- Det koster ingenting å opprette flere aksjesparekontoer.
En aksjesparekonto er en konto for deg som vil spare i aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis.
En aksjesparekonto består i praksis av tre deler:
- En bankkonto til kjøp, salg og utbytte.
- En fondsportefølje til aksjefond.
- En VPS-konto til aksjer og verdipapirer.
Med en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis skattefritt. Det betyr at du kan investere disse pengene på nytt uten å måtte betale skatt. Du betaler først skatt når gevinsten tas ut av kontoen.
For å gi andre mulighet til å se dine fond, må du bestille tilgang til personen du vil dele med. Dette gjør du ved å sende oss en melding fra innlogget nettbank eller mobilbank. Skriv navnet til den som skal ha innsyn på dine fond i meldingen.
Kravet for å få innsyn er at den personen det gjelder har fond, porteføljekonto eller aksjesparekonto hos oss. Personen får ikke mulighet til å kjøpe, bytte eller selge dine fond i sin nettbank eller mobilbank, kun innsyn.
For å ta ut penger fra aksjesparekontoen, må pengene være på bankkontoen knyttet til aksjesparekontoen din.
Har du penger i dag i aksjefond eller aksjer, må du først selge de aksjefondene eller aksjene du ønsker å selge. Det tar inntil seks virkedager fra salget til pengene blir utbetalt til bankkontoen knyttet til aksjesparekontoen.
Bankkontoen finner du i visningen for aksjesparekontoen din i mobilbanken og nettbanken. Her kan du ta ut og sette inn penger med umiddelbar virkning. Husk at du må betale skatt når du tar ut et beløp større enn det du har kjøpt aksjefond og aksjer for.
Se også:
Hva er aksjesparekonto?
En julegave som kan doble seg hvert tolvte år
Du finner det sikkert ikke på ønskelista, men fond er den perfekte gaven til barn og unge.
Lær mer om fondssparing
Her finner du det du trenger å vite om fondssparing. Kom i gang du også, så når du dine mål og drømmer fortere.
Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
For deg som handler fond og verdipapir
Se avtaler og retningslinjer