Slik kan du spare penger og miljøet

Miljø og klima er viktige tema, og vi kan alle gjøre vårt for å bidra til et mer bærekraftig samfunn. En ekstra bonus er at mange tiltak også er bra for lommeboka.

Sjekk våre grønne låne- og spareprodukter

I banken tilpasser vi våre produkter og tjenester i takt med både det grønne skiftet og kundenes behov. Har du tenkt over at du gjennom eget forbruk og egne investeringer kan bidra til å redusere klimaendringene?Installere solceller, kjøpe elbil eller spare i fond med fokus på bærekraft - med våre grønne produkter ønsker vi å gjøre det enklere for kundene å ta gode valg.

Slik pusser du opp på en mer miljøvennlig måte

Oppussing er nærmest en folkesport i Norge, og vi legger mye energi i å oppgradere hjemmet. Det er trivelig å gjøre det fint, men har du tenkt på at det også er et miljøaspekt ved å pusse opp?

Godt for miljøet, bra for økonomien!

Skal du spare langsiktig, kan fond være et smart valg. Men er du nysgjerrig på hvordan pengene dine blir investert?

Fondene i fondsoversikten er merket med en karakter fra A til F og tilhørende bærekraftscore, slik at du enkelt kan se hvilke fond som er anbefalt.

Les mer om fond med fokus på bærekraft

Karakterer for fond med fokus på bærekraft

Klær har høyt klimafotavtrykk og fører til utslipp av miljøgiftige kjemikalier og mikroplast. Produksjon krever store mengder vann og mye av det som blir produsert blir kastet lenge før det er slitt ut. Men, klær trenger vi jo uansett så hva gjør vi?

Du kan lære deg å sy, kjøpe brukt eller delta på klesbyttekveld. Utleie av klær blir også mer populært og er et alternativ om du trenger noe til en spesiell anledning som du ikke kommer til å bruke igjen. Du finner både turklær, ballkjoler og pene hverdagsantrekk med tilbehør for utleie.

I «gamle dager» ble sokker stoppet og hull sydd. Kanskje er det på tide at vi lærer oss å sy igjen? 

Har du plagg som rett og slett er for slitt, eller plagg du ikke bruker lenger, kan du prøve deg på redesign. En hullete dongeribukse kan bli en tøff veske, og slitte t-skjorter kan brukes som kluter. Her er det bare fantasien som setter grenser. Og muligens syferdighetene da, men øvelse gjør mester!

Noe av det viktigste du kan gjøre før du handler noe nytt er å spørre deg selv, trenger jeg egentlig dette? Er svaret ja, bør du tenke på om det finnes et mer bærekraftig og økonomisk alternativ. 

Å kjøpe brukt er alltid mer klimavennlig og ofte billigere enn å kjøpe nytt. I bruktbutikker og loppemarkeder kan du virkelig finne skatter.

Finner du et brukt bord eller trestoler for en billig penge kan de bli som nye med litt sandpapir og maling. Å trekke om stolputer høres kanskje ambisiøst ut, men det er enklere enn man skulle tro. Dessuten er det morsomt å se resultatet! 

De fleste av oss kjøper og eier mye mer enn hva vi faktisk trenger og kaster ting som kan repareres.

Bytting er et utmerket alternativ til å kjøpe. Du kan for eksempel arrangere eller delta på en klesbyttekveld. Blir det full klaff får du både kvittet deg med noe gammelt og skaffet deg noe nytt. Uten at hverken økonomien din eller miljøet må betale prisen! At det i tillegg er sosialt er jo bare en ekstra bonus.

Trenden med fiksefester, hvor frivillige hjelper til med reparasjoner, har dukket opp i Norge. Det er alltid verdt å sjekke om det finnes et slikt tilbud i nærområdet før noe kastes. Du kan også hente mange tips og triks på internett. Mye er svært enkelt å reparere selv viser det seg!

Mengden matsvinn går ned i Norge men fortsatt blir tonnevis av mat kastet hvert år. Planlegger du menyen i forkant og skriver handleliste er det enklere å holde både matsvinn og kostnader nede.

Får du allikevel rester eller mat til overs, kan du kanskje bruke dem til noe annet. Grønnsaker kan fryses å brukes til å lage suppe, og hvorfor ikke ha middagsrestene til lunsj istedenfor en kjedelig matpakke? Lunsj kan man med fordel alltid ta med seg hjemmefra istedenfor å kjøpe, det er det penger å spare på!

Matvarebutikker har ofte nedsatte priser på det som holder på å gå ut på dato og her er det ofte en del å spare. I tillegg bidrar du til at butikken ikke må kaste varene. Og når vi først snakker om mathandel, bruk gjerne handlenett i syntetisk materiale eller plast i stedenfor å kjøpe bærepose.

Hjemmedyrket mat smaker best, sies det, og du trenger ikke mer enn en liten veranda for å dyrke noe. Når du har urter, grønnsaker og andre spiselige vekster utenfor døra - da snakker vi kortreist mat! Planter du bievennlige planter i tillegg, gjør du både mennesker og bier en tjeneste.

Skolestart er en viktig begivenhet for mange, men kan også slite litt på lommeboka. Ved å planlegge gjennom hele året kan du få en god økonomisk start på skolehverdagen, og samtidig ta valg som er bra for miljøet.

Se våre 5 tips for en billigere skolestart.

Slik jobber vi med bærekraft

Det går en rød tråd gjennom bankens snart 180-årige historie, som handler om et samfunnsengasjement på mange plan. I dag er vår ambisjon å forsterke vår positive og redusere vår negative påvirkning på mennesker, miljø og samfunnet rundt oss. 

FNs bærekraftsmål gir en god ramme og retning for vårt arbeid. Som en del av jobben med å understøtte bærekraftsmålene, publiserer vi informasjon og tips til kunder og andre om ulike temaer der vi alle kan være med og gjøre en forskjell.