mann og dame som er glade for å ha spart penger og miljø. illustrasjon.

TIPS OG RÅD

Slik kan du spare penger og miljøet

Miljø og klima er viktige tema, og vi kan alle gjøre vårt for å bidra til et mer bærekraftig samfunn. En ekstra bonus er at mange miljøvennlige tiltak også er bra for lommeboka.

Enkle grep for en grønnere hverdag

Det at du sparer strøm er godt nytt for miljøet. Selv små endringer i det daglige kan gjøre store utslag på strømregningen. Her er noen tiltak som vil kutte strømforbruket ditt: 

  • Senk innetemperaturen
  • Bruk mindre varmtvann
  • Skru av lyset i rom som ikke er i bruk
  • Unngå å bruke stand by-modus
  • Bruk oppvaskmaskin istedenfor å vaske opp for hånd

Klesproduksjon er en miljøverstig. Slik gjør du garderoben mer bærekraftig: 

  • Handle mindre og kjøp klær som varer: Tenkt deg om to ganger før du kjøper noe nytt. Hvis du skal kjøpe nytt er det bra å velge klær som er av høy kvalitet (slik at du har dem lenge) og som er produsert på en måte som ikke skader natur og miljø. 
  • Lær deg å sy: Reparer klærne istedenfor å kaste dem. I «gamle dager» ble sokker stoppet og hull sydd. Har du plagg som rett og slett er for slitt, eller plagg du ikke bruker lenger, kan du prøve deg på redesign. Hva med å gjøre en hullete dongeribukse til en tøff veske?
  • Prøv å leie klær istedenfor å kjøpe nye: Utleie av klær blir mer populært og er et alternativ om du trenger noe til en spesiell anledning som du ikke kommer til å bruke igjen. Du finner både turklær, ballkjoler og pene hverdagsantrekk med tilbehør for utleie.

Noe av det viktigste du kan gjøre før du handler noe nytt er å spørre deg selv, trenger jeg egentlig dette? Er svaret ja, bør du tenke på om det finnes et mer bærekraftig og økonomisk alternativ. 

Å kjøpe brukt er alltid mer klimavennlig og ofte billigere enn å kjøpe nytt. I bruktbutikker og loppemarkeder kan du virkelig finne skatter.

Finner du et brukt bord eller trestoler for en billig penge kan de bli som nye med litt sandpapir og maling. Å trekke om stolputer høres kanskje ambisiøst ut, men det er enklere enn man skulle tro. Dessuten er det morsomt å se resultatet! 

De fleste av oss kjøper og eier mye mer enn hva vi faktisk trenger og kaster ting som kan repareres.

Bytting er et utmerket alternativ til å kjøpe. Du kan for eksempel arrangere eller delta på en klesbyttekveld. Blir det full klaff får du både kvittet deg med noe gammelt og skaffet deg noe nytt. At det i tillegg er sosialt er jo bare en ekstra bonus.

Trenden med fiksefester, hvor frivillige hjelper til med reparasjoner, har dukket opp i Norge. Det er alltid verdt å sjekke om det finnes et slikt tilbud i nærområdet før noe kastes. Du kan også hente mange tips og triks på internett. Mye er svært enkelt å reparere selv viser det seg!

Mengden matsvinn går ned i Norge men fortsatt blir tonnevis av mat kastet hvert år. Planlegger du menyen i forkant og skriver handleliste er det enklere å holde både matsvinn og kostnader nede.

Får du allikevel rester eller mat til overs, kan du kanskje bruke dem til noe annet. Grønnsaker kan fryses å brukes til å lage suppe, og hvorfor ikke ha middagsrestene til lunsj istedenfor en kjedelig matpakke? Lunsj kan man med fordel alltid ta med seg hjemmefra istedenfor å kjøpe, det er det penger å spare på!

Matvarebutikker har ofte nedsatte priser på det som holder på å gå ut på dato og her er det ofte en del å spare. I tillegg bidrar du til at butikken ikke må kaste varene. Og når vi først snakker om mathandel, bruk gjerne handlenett i syntetisk materiale eller plast i stedenfor å kjøpe bærepose.

Skolestart er en viktig begivenhet for mange, men kan også slite litt på lommeboka. Ved å planlegge gjennom hele året kan du få en god økonomisk start på skolehverdagen, og samtidig ta valg som er bra for miljøet.

Slik pusser du opp på en mer miljøvennlig måte

Oppussing er nærmest en folkesport i Norge, og vi legger mye energi i å oppgradere hjemmet. Det er trivelig å gjøre det fint, men har du tenkt på at det også er et miljøaspekt ved å pusse opp?

dame bygger bolig. illustrasjon.

Gjør boligen mer energieffektiv

Et god måte å spare både penger og miljø på er å energieffektivisere boligen din. Det kan for eksempel være å bytte til nye energieffektive vinduer, etterisolere eller installere varmepumpe.

Slike energitiltak vil gi deg lavere strømutgifter og kan øke verdien på boligen din. Hvis boligen blir oppgradert til energimerke A eller B får du ekstra god rente med grønt boliglån hos oss.

Slik jobber vi med bærekraft

Det går en rød tråd gjennom bankens snart 180-årige historie, som handler om et samfunnsengasjement på mange plan. I dag er vår ambisjon å forsterke vår positive og redusere vår negative påvirkning på mennesker, miljø og samfunnet rundt oss. 

FNs bærekraftsmål gir en god ramme og retning for vårt arbeid. Som en del av jobben med å understøtte bærekraftsmålene, publiserer vi informasjon og tips til kunder og andre om ulike temaer der vi alle kan være med og gjøre en forskjell.

Sjekk våre grønne låne- og spareprodukter

I banken tilpasser vi våre produkter og tjenester i takt med både det grønne skiftet og kundenes behov. Har du tenkt over at du gjennom eget forbruk og egne investeringer kan bidra til å redusere klimaendringene?Installere solceller, kjøpe elbil eller spare i fond med fokus på bærekraft - med våre grønne produkter ønsker vi å gjøre det enklere for kundene å ta gode valg.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }