200 verdifulle år

Sammen har vi skapt verdier i 200 år. Det skal vi fortsette med.

Men hva er egentlig verdier? Vi tror det er mye mer enn penger.

Video placeholder image

Sammen får vi ting til å skje

26. mai 2023 fylte vi 200 år. Feiringen og jubileumet skal vi fortsette å markere gjennom hele året – i hele regionen vår. 

Vi har tatt utgangspunkt i visjonen til våre grunnleggere som handlet om å skape en lysere fremtid for kommende generasjoner. Derfor har det blitt en god dose historie gjennom året, men også et sterkt fokus på fremtiden.

I 200 år har vi stått sammen med folk, bedrifter, frivilligheten og lokalsamfunnet vi er en del av. Det skal vi fortsette med.


Bank, bank

En podcast-serie om 200 verdifulle år.

Episode 1: Historiebanken

Da byens fremste menn gikk sammen om å stifte Trondhjems Sparebank i 1823, var et av formålene å lære de fattige å ta ansvar for eget liv. Det var brutal sosialpolitikk i en tid hvor de fleste var dagarbeidere uten fast jobb og alkoholisme var et stort samfunnsproblem. Historikerne Lars Fredrik Øksendal og Terje Bratberg tar oss med tilbake til begynnelsen.

Episode 2: Sparebanken

Hva gjør en sparebank annerledes enn andre banker og hvordan har sparebankene formet samfunnet vårt og taklet opp- og nedturer? Bli med historiker Lars Fredrik Øksendal og tidligere konsernsjef Finn Haugan med på en reise gjennom historisk utvikling, økonomiske nedgangstider, kriser og teknologisk revolusjon i norsk sparebankhistorie.

Episode 3: Idebanken

En ide om å gjøre byen til en litt bedre plass å bo ble begynnelsen på SpareBank 1 SMN. Akkurat det å få fram flere ideer som skal være med å endre hverdagen for folk og næringsliv, det mener vi er en viktig oppgave. I denne episoden møter du konsernsjef Jan-Frode Janson og Trond Mellingsæter, styreleder i investeringsfondet Såkorn 1 Midt.

Episode 4: Hjertebanken

For oss er samfunnsengasjementet vårt som et bankende hjerte som banker for lokalsamfunnene, frivilligheten, idrett, kultur og nyskaping. Derfor snakker vi så mye om hva hjertet vårt banker for. Biskop Herborg Finnset og Eli Arnstad snakker om vårt samfunnsutbytte og hva det er som gir oss hjertebank.

Jubileumsseilas

Fra 6. - 15. september markerte vi 200-årsjubileum med jubileumsseilas med Statsraad Lehmkuhl.

Hundre engasjerte og modige unge fra hele verden ble med oss på ferden. De hadde fått god hjelp fra det internasjonale FN-sambandet til å lære seg å sette engasjementet sitt ut i praksis i et samarbeidsprosjekt mellom SpareBank 1 SMN og Wfuna. 

Nå møttes de for første gang for en seilas med Statsraad Lehmkuhl og sitt livs eventyr langs den midtnorske kysten.

En samfunnsbygger i 200 år

I 1823 la Jacob Roll og 43 andre menn 1596 spesidalere på bordet for å starte en sparebank. Den lille sparebanken har i dag blitt så mye mer. 

Noen må gå foran

Nå skal hundre unge fra hele verden bevise at de kan gjøre en forskjell når de går fra ord til handling.

Åpner sparebankutstilling

Nå får gamlebyen på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum noe de "alltid" har manglet – en sparebank. 

Like muligheter for alle

Vi mener at alle fortjener like muligheter, spesielt barn og unge. Derfor går store deler av vårt samfunnsutbytte til denne gruppen. 

Nidarosdomen og banken

På 1800-tallet var Nidarosdomen så falleferdig at man var redd den skulle rase sammen. Vi er stolte av å ha bidratt til at den står den dag i dag. 

En bank med is i magen

– Kanskje spesielt i krisetider, da er det viktig at folk har tillit til oss. Når andre skrur av utlånskrana, gjør vi ofte det motsatte.

Verdi er mer enn penger

Det er mye i livet man ikke kan sette en prislapp på. Vi tok en prat med konsernsjef Jan-Frode Jansom om historien til penger og verdier. 

Investerer millioner

Trondheim er teknologihovedstaden. Det ønsker vi å forsterke, derfor investerer vi flere millioner i gründerfellesskapet Startup TRD de neste årene.

Teknologi for fremtiden

Smarte teknologiløsninger bidrar til å gjøre hverdagsøkonomien enklere. Nye løsninger utvikles ofte i samarbeid med lokale aktører. 

Video placeholder image

Bursdagshilsninger

SpareBank 1 SMN har gjennom 200 år vært viktig for utvikling av næringsliv og for folk gjennomtrygge banktjenester. En stor og viktig bank med hovedkontor i Trondheim, som i tillegg til å være en god bank for mange, også har et samfunnsoppdrag som bidrar til utvikling av lokalsamfunn i både by og region. Gratulerer med 200-årsjubileet!

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim

Det er en glede å ønske hjertelig til lykke med 200-årsjubileet til vår samarbeidspartner gjennom mange år. SpareBank 1 SMN er en svært viktig bidragsyter til næringsutvikling i byen og regionen vår, helt i tråd med den visjonen de hadde ved etableringen i 1823 om å gjøre dette til et bedre sted for de som bodde og hadde virke her. Banken er en meget aktiv og kompetent aktør som bidrar til utvikling og verdiskaping innenfor en rekke områder, og som setter positive spor etter seg i regionen. Vi har satt stor pris på samarbeidet så langt, og ser frem til fortsettelsen.

Berit Rian, Næringsforeningen i Trondheimsregionen

Gratulerer med 200-årsjubileet, SpareBank 1 SMN! Gjennom to århundrer har dere lykkes med å utvikle deres virksomhet og rolle som samfunnsbygger på en beundringsverdig, respektabel og ansvarlig måte. Det kan dere være stolte av! Jubilanten fremstår i dag som en fremtredende, dyktig og ansvarlig bank, med helhjertet engasjement for å videreutvikle by og region på mangesidedevis, i tett samarbeid med store så vel som små aktører. Ved NTNU setter vi stor pris på vårt betydningsfulle og omfangsrike samarbeid, for å oppnå kunnskap for en bedre verden. Vi ønsker dere til lykke med jubileet!

Anne Borg, rektor, NTNU

Støtten fra SpareBank 1 SMN gir oss muligheten til å bygge fellesskap rundt lokal mat og drikke i Trøndelag, gjennom Trøndersk Matfestival, Bryggerifestivalen og Agritech Cluster. Sammen bygger vi Trøndelag som Europeisk matregion. Vi gleder oss til videre samarbeid!

Aslaug Rustad, Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Rosenborg Ballklub vil med glede gratulere SpareBank 1 SMN med 200 år! Alder er bare tall, og selv om banken begynner å dra på årene blir vi imponert hver eneste dag over hvor nyskapende og fremoverrettet denne 200-åringen er. Banken er og har vært en sentral aktør i å bygge opp vår flotte by og region. Vi gleder oss til å jobbe videre sammen med dere for å skape nye uforglemmelige øyeblikk.

Tore Bjørseth Berdal, Rosenborg Ballklub

Olavsfest ønsker å gratulere med 200-årsjubileet. Vi setter stor pris på det langvarige samarbeidet og ser fram til fortsettelsen!

Steinar Larsen, Olavsfestdagene

Tusen takk for at dere har et brennende samfunnsengasjement,for at dere aktivt er med å gjøre en forskjell, og for at dere bidrar til at vi kan jobbe med ungdom og livsmestring. Det har vært en glede å samarbeide med dere over mange år – Sammen får vit ing til å skje! Stor gratulasjon med de første 200 verdifulle år!

Gunvor Østgaard, MOT Norge

På lag med samfunnet

Gjennom 200 verdifulle år har vi bidratt til utviklingen av bærekraftige lokalsamfunn i Midt-Norge.

Nesten 40 % av banken eies av lokalsamfunnet. Derfor går også en rettmessig andel av overskuddet tilbake til samfunnsnyttige formål, kultur, innovasjon, idrett og mye annet.

Gjennom å dele ut samfunnsutbytte til organisasjoner og gode tiltak i Midt-Norge, gjør vi vår del av landet til et bedre sted å bo for oss alle.

Tilbakeblikk på feiringen

I mai og juni feiret vi bursdag i hele regionen, og inviterte store og små til feiringen. 
Slik feiret vi i ditt område

I høst la Statsraad Lehmkuhl til havn i Ålesund, Molde, Rørvik og Verdal. Vi inviterte store og små til havnefest og åpent skip.
Se havneprogrammene her.

Høstens feiring i Trondheim varte fra 14. - 17. september og vi bydde på åpent skip, utekino, konsert og aktiviteter for store og små. 
Slik var høstens feiring i Trondheim.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }