Anastasia, Sheraz og Adrian har gjennomført bærekraftige prosjekter der de bor.

Hvis noe skal skje, 
må noen gå foran.

Unge kan redde verden. Sheraz, Anastasia og Adrian er tre av hundre modige som allerede har skapt endring. Her er en miniserie med deres historier. 

I 2023 fikk unge i hele verden et oppdrag:

Hva kan du gjøre, for å bidra til fremtiden?

Over 3000 søkere ble til 100 modige deltakere. Sammen med oss og FN-sambandet lærte de å ta sine idéer fra ord til handling. Gjennom året har de gjennomført bærekraftige prosjekter der de bor.

De unge skapte endring, og viste at vi alle kan gjøre en forskjell. Særlig om vi jobber sammen. Så møttes de for å dele en opplevelse for livet. 

Se alle episodene

Video placeholder image

Introduksjonsepisode:
100 unge modige 

I denne episoden får du vite litt om bakgrunnen for seilasen, og hvorfor akkurat disse 100 unge modige var med på den. Du får et førstemøte med Adrian, Anastasia og Sheraz, og du får vite litt om forventningene til turen og hva de gleder seg til. Du får også se noen frempek til det som kommer.

Video placeholder image

Episode 1: 
Verdien av samarbeid

I denne episoden opplever deltakerne det å jobbe sammen for å seile skuta. Du får høre litt om hvordan samarbeid kan gjøre det enklere å skape endring. Du blir dessuten kjent med Anastasia fra Vevang, og får høre om hvordan hun og gruppa har jobbet med å inspirere flere til å redusere matsvinn.

 

Video placeholder image

Episode 2: 
Hva om du må være modig?

På skipet får alle virkelig kjenne på det å være ute til havs. Etter motgangen kommer de likevel sterkere ut av det. Vi blir også kjent med den personlige historien til Sheraz fra Pakistan og får høre om hvordan hans gruppe i hele 2023 har jobbet med å redde flere liv.

Video placeholder image

Episode 3:
Fra ord til handling

På besøk i havna i Rørvik møter de unge det lokale næringslivet. Samtidig er det snart tid for avskjed. Sterke bånd har blitt knyttet på skipet. Vi blir bedre kjent med Adrian, og får høre hvorfor han brenner sånn for prosjektet gruppen hans har jobbet med hele året; plast i havet.


Ble du inspirert av å se serien?

Alle kan gjøre en forskjell. Du kan hjelpe til med å skape en bedre fremtid.

Gjennomføre et prosjekt?

Alle lag og foreninger, som f.eks studentorganisasjoner, kan søke om støtte fra vårt samfunnsutbytte. Kanskje vil dere gjøre som Anastasia, Adrian eller Sheraz?

Søk støtte til arrangementer, kurs, eller andre aktiviteter. For å få søke trengs et organisasjonsnummer, samt tilhørighet i Trøndelag, Møre og Romsdal eller Fjordane.

Går du foran?

Er du mellom 18 og 30 år og har et talent innenfor kunst og kultur, idrett eller gründerskap? Da kan du søke om SpareBank 1 SMN Talentstipend.

Felles for våre talentvinnere er at de har evnen til å gjøre en forskjell, og de ønsker å bidra positivt til regionen de er fra. Neste års søknadsfrist er 15. februar 2024.

Vil du skape en bedre verden?

Det er ganske mye du kan gjøre. Du må bare våge å gå foran – og så må du ha noen å samarbeide med.

– Fremtiden finnes ikke, den skapes av noen. Alle har et ansvar, og det er helt avgjørende å inkludere unge i utviklingen av bærekraftige løsninger for å sikre en levedyktig planet, sier Siri Borthen Flatås.

Hos oss kan du få støtte til å utvikle og gjennomføre bærekraftige prosjekter og idéer. 

Siri Borthen Flatås er områdeansvarlig for samfunnsutbytte i SpareBank 1 SMN, og dette samarbeidsprosjektets "mor". Hun deltok også selv på hele seilasen.

Hør podcast om seilasen

I denne episoden av "Bank, bank – En podcastserie om 200 verdifulle år" får vi høre fra ungdommene som gjennomførte prosjekter i samarbeid med det internasjonale FN-sambandet og SpareBank 1 SMN, og som deltok på seilasen med Statsraad Lehmkuhl.  Vi får også høre fra prosjektlederen vår, Siri Borthen Flatås, om det å lære unge å ta ord til handling.

Prosjekter som skaper en bedre fremtid

Det åtte måneder lange programmet har inkludert opplæring i bærekraftsarbeid og prosjektledelse fra WFUNA (World Federation of United Nations Associations), det norske FN-sambandet og oss i SpareBank 1 SMN.

De hundre deltakerne fra hele verden har derfor både utviklet og gjennomført bærekraftige prosjekter der de bor. De har lært å gå fra ord til handling. I starten av september møttes de i Midt-Norge for å seile sammen for fremtiden, og for å lære av hverandre.

Video placeholder image

Hundre unge modige fra hele verden møttes i Ålesund i september for å seile sammen for fremtiden. Det ble en opplevelse for livet.


Skal bety noe for fremtiden

Vi feiret 200 verdifulle år i 2023. Med det så ønsket vi virkelig å gjøre noe som kan ha betydning for fremtiden. Da ble det naturlig å se til de unge. Målet er å bidra til at de blir hørt og tatt på alvor. Samtidig vil vi støtte oppunder og inspirere disse som ønsker å skape en bedre verden.

  • Prosjektene ble presentert for alle som besøkte havnene Ålesund, Molde, Rørvik, Verdal og Trondheim når skipet lå til kai, og på næringslivslunsjer.
  • Deltakerne fikk møte hundrevis av skoleelever på innovasjonscamper vi hadde i samarbeid med MOT og Ungt Entreprenørskap Trøndelag. 
  • De fikk også møte midtnorske bedrifter som Sinkaberg-Hansen, Oceanize, Glamox og Aker Solutions for å lære hvordan de jobber med bærekraftige løsninger. 

Ringvirkningene av dette prosjektet, og seilasen? Det er nok umulig å se hvor store de er, enda. Men aldri har vi vært mer overbevist om at verden kan endres. Fordi sammen kan vi skape en bedre fremtid.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }