Hvis noe skal skje,
må noen gå foran
Hundre unge modige fra hele verden har sammen med oss og det internasjonale FN-sambandet lært å sette sitt engasjement ut i praksis. Resultatene og ringvirkningene er mange. Men den største opplevelsen for livet skjedde da de møttes for en seilas langs den midtnorske kysten på skuta Statsraad Lehmkuhl.
Prosjekter som skaper en bedre fremtid
Det åtte måneder lange programmet har inkludert opplæring i bærekraftsarbeid og prosjektledelse fra WFUNA (World Federation of United Nations Associations), det norske FN-sambandet og oss i SpareBank 1 SMN.
De hundre deltakerne fra hele verden har derfor både utviklet og gjennomført bærekraftige prosjekter der de bor. De har lært å gå fra ord til handling. I starten av september møttes de i Midt-Norge for å seile sammen for fremtiden, og for å lære av hverandre.
Hundre unge modige fra hele verden møttes i Ålesund i september for å seile sammen for fremtiden. Det ble en opplevelse for livet.
Hva hvis du må være den modige?
Deltakerne som har vært med på dette programmet, er gode eksempler på noen som går foran og får ting til å skje. Her er noen av de internasjonale prosjektene.
Se bilder fra seilasen
Vil du se flere bilder? Sjekk ut vår facebook-side for fullt bildegalleri.
Skal bety noe for fremtiden
Siri Borthen Flatås er prosjektleder i banken, og prosjektets "mor".
– SpareBank 1 SMN feirer 200 verdifulle år i 2023. Med det så ønsket vi virkelig å gjøre noe som kan ha betydning for fremtiden. Da ble det naturlig å se til de unge. Målet er å bidra til at de blir hørt og tatt på alvor. Samtidig vil vi støtte oppunder og inspirere disse som ønsker å skape en bedre verden, forteller hun.
- Prosjektene ble presentert for alle som besøkte havnene Ålesund, Molde, Rørvik, Verdal og Trondheim når skipet lå til kai, og på næringslivslunsjer.
- Deltakerne fikk møte hundrevis av skoleelever på innovasjonscamper vi hadde i samarbeid med MOT og Ungt Entreprenørskap Trøndelag.
- De fikk også møte midtnorske bedrifter som Sinkaberg-Hansen, Oceanize, Glamox og Aker Solutions for å lære hvordan de jobber med bærekraftige løsninger.
– Ringvirkningene av dette prosjektet, og seilasen? Det er nok umulig å se hvor store de er, enda. Men aldri har jeg vært mer overbevist om at verden kan endres med slike unge over hele verden, sier Siri.
Om programmet
-
Først og fremst får du en opplevelse for livet, som kanskje også kan ruste deg til å kunne fortsette å utgjøre en forskjell for hvilken fremtid vi og jordkloden får. I tillegg får du:
- Muligheten til å treffe og knytte kontakt med unge og driftige mennesker på din egen alder – fra hele verden
- 4 dager med nettundervisning om bærekraftsarbeid og prosjektledelse
- Hjelp til å utvikle et prosjektforslag der du selv tar ord til handling der du bor. Rundt halvparten av deltagerne blir valgt ut til å gjennomføre sitt prosjekt våren 2023
- Både undervisning og prosjektveiledning foregår på engelsk, av internasjonale eksperter tilknyttet FN.
- Mulighet til å delta som mannskap på vår seilas for fremtiden, om bord på skoleskipet Statsraad Lehmkuhl i september 2023.
- Kursbevis, kontakter og nye venner, noe å putte på CV'n og minner for livet
*Du kan melde deg på alene eller sammen med inntil tre venner. Alle som blir med videre vil jobbe i arbeidsgrupper på fire med et konkret prosjekt underveis.
Bilde: En seilas med Statsraad Lehmkuhl venter på deg som vil gjøre fremtiden bedre. Dette blir et eventyr du vil huske resten av livet. Foto: Hanna Thevik/Statsraad Lehmkuhl
-
Januar 2023: Nettbasert undervisning
Programmet starter i januar 2023 med en 4-dagers nettbasert opplæring. For å imøtekomme ulike tidssoner, vil deltakerne ha et valg mellom å delta enten 19. - 22. januar på dagtid (08.00-16.00) eller 26. - 29. januar på ettermiddags-/ kveldstid (16.00-00.00).Februar 2023: Lage prosjektforslag
Etter opplæringen vil deltakerne bli bedt om å sende inn et prosjektforslag innen 19. februar.Mars - Juli 2023: Gjennomføre prosjekt
Rundt halvparten av deltagerne vil bli valgt ut til å gjennomføre prosjektet sitt med støtte og veiledning fra det internasjonale FN-sambandet. Prosjektet vil dere jobbe med i grupper på fire, frem til juli 2023.September 2023: Seilas
Som et siste høydepunkt på programmet vil 100 inspirerte og engasjerte unge legge ut på en skipsekspedisjon langs norskekysten 6. - 15. september 2023. Forhåpentligvis er du blant dem!Dersom du får plass i programmet, vil du få mer utfyllende informasjon etterhvert.
Halvparten av deltakerne vil få tilbud om å bli med på en seilas med Statsraad Lehmkuhl (bildet). Foto: Malin Kvamme
-
Du betaler ingenting for å delta. Nix, nada, null 😀
SpareBank 1 SMN sitt samfunnsutbytte dekker kostnadene for selve programmet, flybilletter, transport, overnatting, og mat.
-
I søknadsskjemaet blir du bedt om å beskrive din idé til et prosjekt du kan gjennomføre i programmet. Dette kan gjerne være noe du allerede har planer om å gjennomføre alene eller sammen med andre.
Prosjektet skal omhandle ett eller flere av FNs bærekraftsmål, og bidra til at du og din gruppe tar ord til handling i praksis. Du kan velge å søke deg til programmet sammen med personer du ønsker å samarbeide med, eller du kan danne gruppe senere.
Endelig prosjektforslag skal sendes inn etter at dere har gjennomført den nettbaserte undervisningen. Halvparten av deltagere vil så bli valgt ut til å være med videre, og får gjennomføre sitt prosjekt. Dere vil da få veiledning av vårt internasjonale ekspertteam underveis, og dere skal også dokumentere resultater. Prosjektene vil bli vist frem i forbindelse med seilasen, og det gleder vi oss veldig til!
Prosjektet kan f.eks. være:
- En aktivitet/prosjekt tilknyttet studier, jobb eller frivillig arbeid du allerede holder på med, eller noe helt nytt. Du bestemmer.
- Kanskje du vil lage et klesbyttekonsept for ungdomsklubber?
- Dere kan undersøke hvordan man kan få flere voksne til å sykle til jobben
- Eller kanskje dere kan få med dere lokalt næringsliv på en plastryddeaksjon?
- Det kan også handle om mer komplekse problemstillinger knyttet til f.eks. innovasjon, folkehelse eller infrastruktur.
-
Deltakerne som har gjennomført sine prosjekt, får også invitasjon til å være med som mannskap på skoleskipet Statsraad Lehmkuhl på en seilas for fremtiden, 6 - 15. september 2023. Det vil bli en fantastisk og unik opplevelse de vil huske hele livet. Skipet går fra Ålesund og seiler om Molde, Rørvik og Verdal, før turen avsluttes i Trondheim.
Dere vil følge et program om bord og i hver havn, med mulighet til å møte lokal ungdom og næringsliv underveis. Her vil du lære og oppleve mye, og ikke minst se verdien av samarbeid på tvers av landegrenser.
Siden skipet er over 100 år gammelt og godt bevart, har livet om bord som mål å være autentisk: dere vil sove i hengekøyer og delta i skipslivet som ekte sjøfolk.
Foto: Ingrid Wollberg/Statsraad Lehmkuhl
-
Vi vil bidra til at unge, som deg, blir hørt og tatt på alvor. Samtidig vil vi bygge dere opp og gi dere verktøyene dere trenger for å skape en bedre fremtid. Fordi dere er fremtiden.
SpareBank 1 SMN har vært lokalbanken i Midt-Norge i 200 år, og ønsker å bidra til at de 200 neste årene fylles med muligheter og fremtidshåp - både i vår region og resten av verden.
Det er absolutt nødvendig å få en bærekraftig utvikling på flere hold i årene som kommer. Hvordan kan vi få verden til å bli et bedre sted for alle som lever nå, uten at det ødelegger for dem som kommer senere? Vi tror at unge som vil gjøre noe, slik som deg, vil finne svarene.
SpareBank 1 SMN har lokalsamfunnet som største eier, og deler vårt overskudd med samfunnet. Det er dette vi kaller samfunnsutbytte. Dette programmet er et av flere formål vi bruker samfunnsutbytte på i 2023, i anledning vårt jubileum. Vi jobber bredt med FNs bærekraftsmål og følger FNs prinsipper for ansvarlig bankdrift.
Vil du lese mer om hvordan vi jobber med bærekraft internt? Les her.
-
World Federation of United Nations Associations (WFUNA) er en global, ideell organisasjon som representerer og koordinerer over 100 nasjonale FN-foreninger, deriblant det norske FN-sambandet.
WFUNA jobber for å styrke og forbedre FN ved å engasjere mennesker over hele verden.
SpareBank 1 SMN samarbeider med WFUNA og FN-sambandet om et kompetanseprogram for 200 unge fra hele verden. Formålet er å sette unge i stand til å ta ord til handling for å nå ett eller flere av FNs bærekraftsmål.
Podcast
I denne podkasten har vi med oss Adrian, Ailin og Elena fra FN-prosjektet. De forteller om sine prosjekter og betydningen av det å engasjere seg.