Når du sparer i pensjonssparekonto plasseres pengene dine i fond. Du får en oppstartsprofilen som heter alderstilpasset sparing. Det betyr at sparingen tilpasses alderen din.
Som ung kan du spare over lang tid og ta større risiko for å få bedre avkastning. Det vil si at du har en høyere andel aksjer i sparingen din. Når du blir eldre reduseres andelen aksjer og det blir mindre risiko knyttet til sparingen. Nedtrapping starter automatisk når du passerer 40 år og varer frem til du fyller 67 år.
Du står fritt til å bytte til en annen profil etter at avtalen er opprettet. Dette kan du gjøre selv i nettbanken.
Med alderstilpasset profil koster forvaltningen 1,50 % ved 100 % aksjer.
Prisen trappes ned og ved 20% aksjer koster forvaltning 0,62 % av saldo.
Administrasjon av avtalen koster 0,1 % av saldo.
Slik velger du spareprofil
Hvis du vil påvirke pensjonssparingen din, kan du selv velge fordelingen mellom aksjesparing og rentesparing. Dette gjør du i mobilbanken og nettbanken din. Du finner mer informasjon om hva profilene inneholder og historisk avkastning her.
For deg som er opptatt av trygghet og ønsker lav risiko på sparepengene dine.
Forvaltningshonorar 0,70 prosent.
For deg som er opptatt av trygghet og avkastning og ønsker moderat risiko på sparepengene.
Forvaltningshonorar: 1,00 prosent.
For deg som er opptatt av avkastning på sparepengene og er villig til å ta en del risiko. Sparesaldoen kan svinge mye underveis i sparingen.
Forvaltningshonorar 1,25 prosent.
For deg som er opptatt av høy avkastning på sparepengene, og er villig til å ta høy risiko. Sparesaldoen svinger mye underveis i sparingen.
Forvaltningshonorar: 1,50 prosent.
Vilkår og viktig informasjon om pensjonssparekonto
Vi prøver å gjøre det enkelt å forstå produktene våre her på nettsiden, men selvfølgelig kan det være noe du ikke fant svar på likevel. Er det ord og uttrykk du lurer på hva betyr? Se ordliste på finansnorge.no.
Du kan laste ned fullstendig vilkår og viktig informasjon om pensjonssparekonto under.
Sparer din arbeidsgiver til pensjon hos oss? Da får du prisfordel på privat sparing i pensjonssparekonto og pensjonssparing med skattefordel (IPS). Fordelen gjelder også om du har et Pensjonskapitalbevis eller Pensjonsbevis hos oss.
Pris for forsikring ved dødsfall
Pris for livsforsikring avhenger av saldo og forsikredes alder, og belastes saldo månedlig. Eksempel på årlig pris ved en saldo på 100 000 kroner:
Alder
Pris for forsikring
Pris i prosent av saldo
20
1,40
0,0014 %
30
1,79
0,0018 %
40
3,00
0,0030 %
50
6,83
0,0068 %
60
18,93
0,0189 %
70
57,22
0,0572 %
80
178,30
0,1783
90
561,19
0,5612 %
Pensjonssparekonto er fleksibel sparing til pensjon. Pengene er ikke låst frem til en bestemt alder, og du kan når som helst ta ut hele eller deler av saldoen uten at det koster deg noe. Pensjonssparekonto kan kjøpes av deg mellom 18 og 65 år. Pengene utbetales fra du er 67 år og i 10 år, men dette kan du endre hvis du ønsker.
Når du starter sparing i pensjonssparekonto plasseres pengene dine i Alderstilpasset profil. Der justeres aksjeandelen i forhold til hvor lenge det er til du skal starte utbetaling. Hvis du vil endre spareprofil kan du gjøre det etter at avtalen er opprettet. Du kan velge mellom spareprofiler med ulik grad av aksjer.
Pensjonssparekontoen inneholder også en forsikring. Hvis du dør vil 105 % av pengene på kontoen utbetales til dine etterlatte. Du kan selv bestemme hvem du vil at skal få pengene.
Når du sparer hos oss blir du automatisk eKunde. Det betyr at alle avtaledokumentene dine er tilgjengelige i pensjonsoversikten i mobilbanken og nettbanken.
Din pensjonsutbetaling vil bestå av tre deler. En del fra folketrygden, en del fra nåværende og tidligere arbeidsgivere, og den delen du har spart selv.
Fra folketrygden (NAV)
Hvert år settes det av et beløp av lønnen din til pensjonssparing. For de fleste av oss utgjør det ca. halvparten av det vi har i lønn.
Fra arbeidsgiver
Arbeidsgiver sparer minst 2 % av lønnen din i pensjon, beløpet trekkes ikke fra lønnen. Beløpet utbetales først når du pensjonerer deg. Offentlig ansatte har som oftest en tjenestepensjon som sammen med pensjonssparing fra folketrygden utgjør 66 % av lønnen.
Egen sparing
Våre erfaringer tilsier at de fleste ønsker 80 % eller mer av lønnen som pensjonist. For å få til dette må du også spare litt selv.
Fra staten eller folketrygden
Hvert år settes det av et beløp tilsvarende 18,1 % av lønnen din i en pensjonsbeholdning. Av dette betaler du selv en del i trygdeavgift, arbeidsgiver betaler arbeidsgiveravgift og staten betaler resten. Jo flere år du jobber, jo større blir pensjonen fra staten eller folketrygden. Pensjon fordeles på antall år du forventes å leve. Pensjonerer du deg tidlig blir det flere år å fordele pensjonen på og dermed mindre utbetalt hvert år. Du finner en oversikt over hva du får utbetalt på nav.no. Det er kun inntekt under 7,1G som staten setter av pensjon til.
Fra arbeidsgiver
I det private finnes det tre typer pensjonsordninger, og det er arbeidsgiver som bestemmer hvilken ordning du får. Det må minst være en innskuddpensjon på 2% av lønnen. Det er dette som kalles Obligatorisk tjenestepensjon eller OTP. Ansatte i stat, fylke og kommune har som hovedregel en offentlig tjenestepensjon som sammen med alderspensjon utgjør 66% av lønnen.
Innskuddspensjon: Arbeidsgiver sparer en fastsatt prosent av lønnen din. Størrelsen på pensjonen avhenger av hvor mye som er innbetalt og avkastningen. Du bestemmer selv hvor høy risiko du vil ha på sparingen. Når du slutter får du et pensjonskapitalbevis.
Ytelsespensjon: Arbeidsgiver betaler for at du skal få en garantert fast utbetaling. Når du slutter får du en fripolise.
Hybridpensjon: Arbeidsgiver sparer en fast prosent av lønnen din, og du får en garantert fast utbetaling. Størrelsen på pensjonen avhenger av hvor mye som er innbetalt og avkastningen. Når du slutter får du et pensjonsbevis.
Fra Folketrygden (NAV)
Fra arbeidsgiver (tjenestepensjon)
Egen sparing (privat)
I alderstilpasset spareprofil er det alderen din som avgjør hvordan pengene investeres. Når det er lenge igjen til du skal starte utbetaling av pensjonen din er aksjeandelen høy. Høy aksjeandel forventes å gi best avkastning på lang sikt. Når det er mindre enn 27 år igjen til utbetalingsdato, trappes andelen aksjer gradvis ned for at du skal unngå store svingninger i saldoen når det nærmer seg utbetaling.
Hvis du vil endre andelen aksjefond i spareprofilen din, kan du gjøre det i din nettbank etter at avtalen er opprettet.
Etter at avtalen er opprettet kan du bytte spareprofil uten skattemessige konsekvenser.
Du kan velge mellom alderstilpasset profil og disse spareprofilene
For deg som er opptatt av trygghet og ønsker lav risiko på sparepengene dine.
For deg som er opptatt av trygghet og avkastning og ønsker moderat risiko på sparepengene.
For deg som er opptatt av avkastning på sparepengene og er villig til å ta en del risiko. Sparesaldoen kan svinge mye underveis i sparingen.
For deg som er opptatt av høy avkastning på sparepengene, og er villig til å ta høy risiko. Sparesaldoen svinger mye underveis i sparingen.
Det er totalt ti spareprofiler hvor fem av de er navngitt med ODIN og fem er navngitt med SpareBank 1. Du bestemmer selv hvilken du ønsker. Forskjellen er at profilene navngitt ODIN har underliggende fond fra kun en leverandør (ODIN), mens SpareBank 1 sine profiler består av underliggende fond fra flere leverandører.
Profilene er likestilt i form av lik forventet avkastning, kostnader og provisjon til distributør og andel til SpareBank 1 Forsikring. Siden ingen leverandører gjør helt like investeringsvalg, må det forventes at porteføljeverdien vil utvikle seg forskjellig, selv om kostnader og aksje-/renteandel er like.
Alle porteføljene har aktiv forvaltning og administreres av SpareBank 1 Forsikring AS.
Du kan ikke velge basisforvaltning (indeks). Indeksforvaltning er ikke aktiv forvaltning hvor målet er å oppnå samme avkastning som markedet.
Etter at du har startet sparingen kan du gjøre ekstra innbetalinger.
Du vil motta en faktura i posten for første innbetaling. Bruk konto- og KID-nummeret på fakturaen for å sette inn ekstra sparing til pensjon. Minstebeløp er 1000 kroner.
Du kan når som helst gjøre uttak fra pensjonssparekontoen uten at det koster deg noe. Du kan fortsette å spare selv om du tar ut deler av saldoen.
Når du sparer i pensjonssparekonto plasseres pengene dine i fond. Når du har Alderstilpasset profil er det alderen din som avgjør andelen aksjer og renter i sparingen. Hvis du vil endre spareprofil kan du gjøre det i din mobilbank eller nettbank etter at avtalen er opprettet.
Skattesats på avkastning fra renter i 2020 er 22 prosent. Skatt på avkastning fra aksjer er 31,68 prosent i 2020. Du skatter først av avkastningen når du tar ut pengene fra avtalen. Hva som skal beskattes som aksjer og hva som skal beskattes som renter beregnes ved å finne gjennomsnittlig aksjeandel i hele avtaleperioden.
Du får skjerming (skattefritt grunnlag) på avkastningen fra aksjer. Saldoen din teller med når myndighetene beregner formueskatt, men den teller som 75 prosent av verdien. Du får altså en verdsettelsesrabatt på 25 prosent på den delen som gjelder aksjeformuen.
I et aksjefond eier du mange små biter av flere selskaper samtidig. Du tjener penger hvis den samlede verdien av selskapene i fondet stiger. Hvis ett av selskapene i fondet går dårlig er det ikke sikkert du merker så mye til det, for de andre selskapene kan samtidig gjøre det bra. Det er veldig liten sjanse for at alle selskapene skal gå dårlig samtidig.
Rentefond
Istedenfor å eie aksjer, låner du bort pengene dine til flere selskaper. Du tjener penger på renten som selskapene betaler på lånet. I et rentefond tjener du ikke like mye som i et aksjefond, men det er en mer forutsigbar spareform fordi risikoen er lav.
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"HUSKELISTE_LINK_TEXT": "Sjekk huskelisten",
"HUSKELISTE_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"HUSKELISTE_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på"
}