Livsforsikring

Gi dine nærmeste økonomisk trygghet videre i livet – hvis det verste skulle skje.

mor med datter og sønn leker, smiler og koser seg
Jente ved hus.

Sikkerhet for å beholde hus og hjem.

Bamse i beige sirkel.

Dine nærmeste får utbetaling uansett årsak til dødsfallet.7 grunner til at mange avfeier behovet for livsforsikring

Mange av oss tenker at vi ikke trenger livsforsikring. Kjenner du deg igjen i noen av argumentene nedenfor? Kanskje kan det lønne seg å vurdere en ekstra gang om du likevel bør ha en slik forsikring!

Det er veldig bra at arbeidsgiver tar ansvar og forsikrer sine ansatte, men har du sjekket hva som utbetales fra denne forsikringen? Ingen er like når det kommer til økonomi, eiendeler, gjeld og familiesammensetning. Er det viktig for deg at forsikringssummen er stor nok til å dekke familiens ønsker og behov for fremtiden? Vi bidrar gjerne hvis dere trenger råd og veiledning rundt en løsning som ivaretar dette.

Hvis du er usikker på hvor du finner forsikringene du har gjennom jobb, kan du spørre arbeidsgiveren din.

Ingen ønsker å få bruk for forsikringene sine – og sannsynligheten er liten, men den er der. Hvis partneren din har mistet deg, da er det vel viktig for deg at familien din ikke mister enda mer? Med en god livsforsikring kan de som blir igjen beholde huset, og barna kan fortsatt vokse opp i trygge og kjente omgivelser med nærhet til venner og skole.

Er det bortkastede penger? Hvis det er viktig for dere at familien får ivaretatt sine ønsker og behov dersom en av dere faller fra, og at dette ikke er mulig med én inntekt – da er svaret nei.

Mange antar at det er dyrt med livsforsikring, men har du sjekket prisen? 

For en mann på 40 år som er lærer vil en livsforsikring som koster 209 kroner i måneden gi en utbetaling på 1.500.000 kroner til de etterlatte. Dette er penger som gjør at familien kan oppleve trygghet selv om du faller fra. Da kan barna dine fortsette å vokse opp i trygge og kjente omgivelser med nærhet til venner og skole, og de kan fortsette å være med på aktiviteter som betyr noe for dem. Er det viktig for deg å bidra til dette?

Det varierer selvsagt hvor sterk tilknytning vi har til hjemmet vårt, men de fleste er villige til å gjøre ganske mye for å beholde det.

  • Hvilke minner er hjemmet ditt fylt med? Kanskje dere har barn som stolt har stilt seg inntil veggen for å la deg merke av hvor mye de har vokst siden sist?
  • Er det viktig for dere å bo i samme nabolag, nærme gode venner og skolen barna kjenner?
  • Hvor viktig er det for deg eller partneren din å beholde huset, når du allerede har mistet en du er glad i? 

Å låne penger til bolig innebærer en stor forpliktelse. De fleste er villig til å gjøre ganske mye for å betale på boliglånet og beholde huset. Når en inntekt har forsvunnet er det en permanent utfordring, og redusert eller utsatt betaling i noen måneder fungerer ikke over tid. Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe deg hvis du havner i en vanskelig situasjon, men en livsforsikring vil gjøre mulighetsrommet mye større, og gi deg en bedre varig løsning.

Vi bidrar gjerne med å kartlegge hvilke muligheter du og din partner har, slik at dere er trygge på at ønsker og behov for fremtiden blir ivaretatt. 

Det kan være en løsning. Men før dere lar det bli planen – tenk over dette: 

  • Hva betyr hytta for dere? Er den et utgangspunkt for å komme seg ut på turer til fjells eller sjøs?
  • Hvilke minner er din hytte fylt med? Kanskje er det der dere samles til hyggelige stunder ved peisen, eller tilbringer lange sommernetter på verandaen? 
  • Ønsker dere å miste friheten dere opplever ved å kunne reise bort fra hverdagen og slappe av på hytta?

Da har du et godt utgangspunkt, men dersom dere har barn er det dessverre ikke så enkelt. Hvis partneren faller fra må du avgjøre om du skal skifte eller sitte i uskiftet bo, og det er noe de fleste ikke ikke klarer å ta stilling til i dag. Det kan være at du klarer å betjene det lånet dere har i dag, men hvis du må betale ut arv til barna kan det innebære at du må søke om et større lån. 

Hva innebærer det å skifte eller å sitte i uskifte?

Fordeler ved å skifte er at arveoppgjøret foretas med det samme, og senere økning av formuen vil tilhøre deg. Du kan leve videre uten å tenke på hvordan og hvilke midler du kan disponere. Ulempen ved å skifte er at du må kjøpe ut både felles barn, og evt. barn fra tidligere forhold med det samme. Barna har krav på 2/3, men utbetalingen til hvert barn er begrenset til 15G*. Ikke alle har tenkt på dette, og kan derfor risikere å måtte selge huset for å betale ut arven til barna.

Fordeler ved å sitte i uskifte er at du kan utsette arveoppgjøret, men kun med egne barn. Særkullsbarna må du skifte med. Ulempen er at du overtar ansvaret for gjelden til partneren, og hvis boet øker i verdi vil det bli dyrere å betale ut arven til barna senere. Du kan heller ikke inngå samboerskap som varer i mer enn to år eller gifte deg på nytt uten å ha foretatt arveoppgjøret. Det kan også være risikabelt hvis du ikke har god nok oversikt over gjeld og eiendeler, så det kan være nyttig å rådføre seg med en jurist. 

*1G er for tiden 124.028 kroner.

Hva er livsforsikring?

Hvis du dør kan det få store økonomiske konsekvenser for familien din som sitter igjen. Livsforsikring gir de muligheten til å ha samme økonomiske levestandard som før. De kan betjene boliglånet, betale ned gjeld, bli boende samme sted og barna kan fortsette på samme skole og fritidsaktiviteter.

En livsforsikring sørger for at økonomien ikke er det som setter en stopper for at livet går videre.  


Hva dekker livsforsikringen?

Livsforsikring dekker dødsfall, uansett årsak.

Dine etterlatte får en skattefri engangssum hvis du dør før du blir 80 år. Du får anbefalt en forsikringssum basert på boliggjeld og årsinntekt. Du velger hvem som skal motta utbetalingen.

For å kjøpe livsforsikring må du være mellom 16 - 79 år, og fylle ut en helseerklæring.


Helseerklæring

Når du kjøper en personforsikring er det lovpålagt å levere helseopplysninger. Dette gjør du ved å svare ærlig på alle spørsmålene i helseerklæringsskjemaet. 


Livsforsikring vilkår og IPID

Vilkår

Har du allerede livsforsikring hos oss, kan det være ulikheter i hva som dekkes. Da må du logge inn og sjekke vilkårene som gjelder for deg. 

Her kan du laste ned vilkårene som gjelder hvis du kjøper forsikring i dag.

Hva er IPID?

Inntektene reduseres mer enn utgiftene

Visste du at hvis en av familiens forsørgere dør, reduseres familiens utgifter med 20 %, mens inntektene ofte reduseres med mye mer?


Hva lurer andre på?meld skade livsforsikring ikon

Har noen i nærmeste familie gått bort?

Forsikringsselskapet vårt er Fremtind Forsikring

Du kjøper forsikringen din hos SpareBank 1, og den dagen du må bruke den, kontakter du forsikringsselskapet vårt Fremtind Forsikring.


{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }