BSU (Boligsparing for ungdom) er en sparekonto for deg under 34 år, som vil spare til egen bolig. Du får vår beste rente fra første krone, og skattefordel på sparebeløpet.
SpareBank 1 har inngått en avtale med Apple, og jobber for at Apple Pay skal bli tilgjengelig for kundene våre i løpet av første halvvår i 2025.
Veien til din første bolig
Med spare- og lånekalkulatoren kan du starte planleggingen av ditt første boligkjøp. Du kan også velge å starte med en lånesøknad – så hjelper vi deg videre derfra.
STEG 1 Sparekalkulator
Har du ikke så mye egenkapital ennå, er det lurt å lage en spareplan.
Sparekalkulatoren viser deg hvor mye du må spare i måneden for å nå målet ditt og hvilken sparing som passer deg.
Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 90 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 10 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. I tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet. Hvor mye du må betale i omkostninger, avhenger av hvilken type bolig du kjøper.
Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, og et lite gebyr for tinglysing av skjøte og tinglysing av bankens sikkerhet.
Borettslag: Omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.
Kjøper du en enebolig til 4 millioner kroner, må du altså ha 400 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 100 000 kroner i omkostninger.
Du kan bruke BSU som egenkapital når du skal kjøpe bolig. Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år.
Det er mulig å låne mer enn 90 % av kjøpesummen hvis du har noen som kan stille som kausjonist.
Når du skal kjøpe bolig, kan du velge mellom ulike eierformer. Det er noen viktige forskjeller mellom selveier og borettslag, og begge eierformene har både fordeler og ulemper.
Selveier
Du eier boligen selv, med de rettigheter og plikter det innebærer. Du kan for eksempel pantsette den, leie ut eller pusse opp uten å innhente tillatelse fra noen. Du er også ansvarlig for alle boligrelaterte utgifter selv, som for eksempel kommunale avgifter, vedlikehold og husforsikring.
Eneboliger er typiske selveierboliger. Her eier du som regel både huset og tomten huset står på. Noen eneboliger står på festet tomt, som vil si at du eier huset, men betaler en årlig festeavgift til grunneier for leie av tomten.
Kjøper du en selveierleilighet blir du medeier i et sameie. Du eier din eierseksjon, som består av boligen din og eventuelt bod og parkeringsplass. Fellesarealer som trappeoppganger, uteareal og felles vaskerom, eier du og de andre seksjonseierne i fellesskap. Du betaler ofte en fast sum i måneden til fellesutgifter.
Kjøper du en brukt selveierbolig, må du betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Bygger du bolig selv eller kjøper en selveierleilighet i et nybygg, beregnes dokumentavgift kun av tomtekjøpet.
Borettslag
Et borettslag er et selskap som eies av de som bor der. Kjøper du bolig i et borettslag eier du en andel i borettslaget, og får enerett til bruk av din bolig. En del av kjøpesummen i et borettslag vil være et felleslån, som betales av deg og de andre beboerne.
Reglene for utleie er strengere i et borettslag enn i et sameie, og du må forholde deg til borettslagets husordensregler og vedtekter. Det kan innebære restriksjoner knyttet til husdyrhold, påbygg og andre endringer.
En fordel med borettslag er at du slipper å betale dokumentavgift til statenpå 2,5 % av kjøpesummen. Det er derfor et godt alternativ hvis du planlegger å bare bo i leiligheten et par år, da dokumentavgiften ofte blir et rent tap med så kort tidshorisont.
Husk å se på totalprisen før du kjøper bolig i et borettslag. Det gjør vi i banken, blant annet når vi beregner hvor mye egenkapital du må ha for å få lån.
Det kommer driftskostnader i tillegg til de månedlige fellesutgiftene til renter og avdrag på fellesgjelden. Dette er for eksempel kommunale avgifter, vaktmestertjenester, felles energibruk og vedlikehold av fellesområder.
Sjekk alltid borettslagets økonomi før du byr på en borettslagsleilighet. Hvis borettslaget for eksempel har avdragsfrihet på lånet for en periode vil de månedlige kostnadene øke når den er over.
Husk at det er styret og generalforsamlingen som bestemmer både over felles gjeld og større investeringer. Dette gjør at du som beboer kan få høyere månedskostnad.
Fellesgjeld er den totale gjelden til borettslaget, sameiet eller boligaksjeselskapet. Når du kjøper en bolig med fellesgjeld, følger en «andel» av fellesgjelden med boligen. Denne gjelden er som regel tatt opp i forbindelse med:
Bygging av boligen
Oppussing eller renovering
Vedlikehold
Når du kjøper deg en ny bolig, overtar du altså ansvaret for å betale din andel av renter og avdrag på borettslagets fellesgjeld. Fellesgjelden regnes som en del av kostnaden ved å kjøpe bolig. Derfor bør du se på totalprisen på boligen når du er på boligjakt, for å sikre at du har nok penger til å betjene både eget lån og fellesgjelden.
Fellesgjelden inngår som hovedregel i dine månedlige fellesutgifter. Fellesutgiftene dekker blant annet forsikringer, vaktmestertjenester, vedlikehold og kommunale avgifter.
Når vi mottar en søknad om finanseringsbevis får du normalt sett svar etter 1-2 arbeidsdager, men det kan variere mellom høy- og lavsesong. Med et finansieringsbevis har du en bekreftelse på at du har fått innvilget lånet ditt, og er klar til å hive deg inn i budrunden.
Finansieringsbeviset kan du enkelt finne i mobilbanken din. Husk at du ikke bør fortelle eiendomsmegleren hvor mye du har fått i finansieringsbevis. Dette er forhandlingskortet ditt i budgivningen.
Skattefradraget på BSU er 10 % av det du sparer per år. Det vil si inntil 2750 kroner. Pengene må være på kontoen innen 31. desember, og stå over årsskiftet. Banken melder inn beløpet du har spart til Skatteetaten, som regner ut skattefradraget basert på inntekten din.
Skattefradraget er forbeholdt de som ikke eier bolig. Det vi si, eier du en bolig (helt eller delvis) per 31. desember får du ikke skattefradraget for dette året.
For å få fullt utbytte av BSU-fradraget, må du tjene over 111.000 kroner. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 27.500 kroner.
En medlåntaker er like ansvarlig som hovedlåntaker for at lånet blir nedbetalt, og har mer ansvar enn en kausjonist. Vi kaller medlåntaker og hovedlåntaker samskyldnere. En kausjonist blir først stilt ansvarlig om lånet misligholdes.
Medlåntakeren er ansvarlig til hele lånet er nedbetalt, mens en kausjonist kan velge å kun garantere for deler av lånet. Kausjonist brukes ofte hvis du mangler penger til egenkapital, mens medlåntaker kan være en løsning for å kompensere for lav inntekt.
Mange avgjør om de ønsker å ha delkasko eller kasko på bakgrunn av alder og verdi på bilen. Har du en eldre bil med lav verdi holder det kanskje med delkasko eller ansvarsforsikring. Har du en ny og dyr bil bør du vurdere kasko eller toppkasko. Har du lån med pant i bilen er det ofte et krav til kasko som minimum.
Delkasko er en god bilforsikring, men hvis du ønsker å få dekket skader på egen bil må du oppgradere til kasko eller toppkasko. Kasko dekker i tillegg skader på egen bil som blant annet:
For å finne ut hvilke forsikringer du har, må du ta kontakt med banken eller forsikringsselskapet ditt. Du kan også ta kontakt med arbeidsgiver og høre hvilke forsikringer du har gjennom jobben. Har du (eller arbeidsgiveren din) forsikringer hos oss kan du logge inn til «mine forsikringer», og se hvilke forsikringer du har hos oss. Der vil du også finne ut hvilken type dekning du har, forsikringssum, egenandeler og lignende.
Hvor har jeg forsikring? Vet du ikke hvilket forsikringsselskap som har forsikringene dine, kan vi anbefale deg å sjekke utbetalingene på kontoene dine og se etter forsikringsselskap du betaler til. Husk at du kan ha flere forskjellige forsikringer i ulike selskap. Du bør også sjekke om du er dekket av kollektive forsikringer gjennom:
arbeidsgiver
samboer/ektefelle
fagforening
Sjekk med arbeidsgiveren din hvilke personalforsikringer de tilbyr sine ansatte. Er du medlem av en fagforening kan du som regel logge inn til deres "min side" og se der hva du har. Er du medlem i et LO-forbund kan du logge inn til LOfavør «mine forsikringer».
Flytt forsikringene til ett sted
Det kan lønne seg å flytte alle dine individuelle forsikringer til samme bank/forsikringsselskap, så du vet hvor de er den dagen du skulle ha behov for å bruke de. Det gjør det også lettere for forsikringsrådgiveren din og hjelpe deg å være riktig forsikret og unngå dobbeltforsikringer. I tillegg får du samlerabatt på forsikringene dine, og du slipper å betale flere egenandeler ved for eksempel skade på både hus og innbo.
Reiseforsikring med familiedekning gjelder for barn inntil 21 år som har folkeregistrert adresse hjemme. Reiseforsikringen gjelder uavhengig av om dere reiser sammen eller hver for dere.
Barn som er dekket:
Barn og stebarn*
Fosterbarn
Barn du har vergeansvar for
Barnebarn og oldebarn som reiser i følge med deg, uten foreldre.
*Som tilhører din husstand og som har folkeregistrert adresse hos en av foreldrene.
Har du spørsmål om lån, sparing, pensjon eller forsikring? Snakk med oss, dette kan vi masse om.
Du kan selv velge om du ønsker å møte rådgiveren fysisk i bankens lokaler, i et digitalt møte eller på telefon. Velg det som passer deg best! Kundemøtene er selvsagt helt gratis.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Relevant for deg",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på",
"GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis resultater fra",
"MODAL_CLOSE": "Lukk",
"SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til",
"SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?",
"SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min",
"SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå",
"SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort."
}