10 spørsmål og svar om bilforsikring

Vi får ofte spørsmål om bilforsikring. Her gir vi deg svar på 10 vanlige spørsmål.

Er bilen forsikret?

For å finne ut om en bil er forsikret kan du logge inn med BankID hos Trafikkforsikringsforeningen. Der kan du søke på registreringsnummer for å finne ut om bilen er forsikret (uavhengig av forsikringsselskap).

Hvor er bilen forsikret?

Hvis du ikke vet hvor en bil er forsikret kan du logge inn med BankID hos Trafikkforsikringsforeningen. Der kan du sjekke hvilket forsikringsselskap som har forsikret bilen.

Hvilken forsikring har jeg på bilen?

For å finne ut hvilken forsikring du har på bilen må du ta kontakt med selskapet du har forsikringen hos. Har du forsikringen din i SpareBank 1 kan du logge inn her, og finne ut hvilken forsikring du har.

Hva koster bilforsikring?

Prisen på en bilforsikring avhenger av blant annet disse faktorene:

  • Hvilken bilbonus du har opparbeidet deg
  • Hvilken bil du har
  • Hvor langt du har tenkt til å kjøre
  • Hvilken egenandel du har satt
  • Hvor mange forsikringer du har hos oss (samlerabatt)


Du kan sjekke prisen her før du kjøper.

Kan jeg ha bilforsikring med betalingsanmerkning?

Ja, det kan du. Forsikringsselskaper i Norge har ikke lov til å nekte folk med betalingsanmerkning (eller som ikke er kredittverdig) å kjøpe forsikringer. Men du kan bli spurt om å forskuddsbetale forsikringen.

Kontakt meg om bilforsikring

Kan man forsikre en bil man ikke eier?

I utgangspunktet kan du ikke det. Men det finnes noen unntak der du kan forsikre en bil som står registrert på en annen person enn bileier. Forsikringen må stå på bileier, med mindre: 

  • Bilen er registrert på din ektefelle.
  • Bilen er leaset.
  • Bilen er en trygdebil eid av en mindreårig.


Om du likevel ønsker å kjøpe forsikring på en bil du ikke eier, kan du registrere deg som medeier i bilen.

Hva skjer med bilforsikringen ved salg av bilen, eller kondemnert bil?

For selger:

Forsikringen på bilen avsluttes automatisk fra den dagen Statens Vegvesen registrerer melding om eierskifte (salgsmelding) eller komdemnert bil. 

For kjøper:

Kjøper du bil må du også kjøpe forsikring på bilen for å unngå dagsgebyr fra Trafikkforsikringsforeningen. 

Les mer om reglene for salgsmelding og trygg bilhandel

Hvordan fungerer bilforsikringen ved øvelseskjøring?

Forsikringen fungerer på samme måte som om man ikke øvelseskjørte. Per definisjon er det den som sitter i passasjersetet og gir opplæring som er fører av kjøretøyet. Altså er ingen høyere egenandel eller forkortning på erstating enn vanlig, hvis det skulle skje noe. God tur og kjør pent.

Kan jeg kjøpe bilforsikring med d-nummer?

Ja, det kan du. Ta kontakt med banken eller velg bank for å opprette kundeforhold basert på d-nummer. Deretter kan du kjøpe skadeforsikringer. 

Hvordan fungerer bilforsikringen når jeg låner bort bilen?

Den fungerer på samme måte som den gjør nå, men det er du som forsikringstaker som må betale egenandelen (og mister bonus) hvis det skjer noe. Det kan derfor være lurt å informere den som låner bilen din om dette.

Hvis du låner bort bilen til noen som er under 23 år så vil forsikringen koste litt mer. Husk at det er viktig at vi får beskjed om førere under 23 år,
fordi erstatningen kan bli redusert dersom vi ikke kjenner til dette når det skjer en skade.

 

+ 3 bonusspørsmål

Hvor mye bonus har jeg på bilforsikringen?

For å finne ut hva du har i bonus kan du logge deg inn på forsikringstjenesten, nettbanken eller mobilbanken. Der får du se bilbonusen din under "Mine forsikringer > Bilforsikring".

Hva er startbonus på bilforsikring?

Hos oss er startbonusen 40% hvis dette er første gang du har bilforsikring. Om du har hatt forsikring fra før blir bonusen overført fra tidligere selskap. 

Vi er blant markedets beste på bilbonus, og du kan maksimalt rykke ned 10 % ved skade. 

Kan jeg overføre bilforsikringsbonusen min til andre personer?

Både ja og nei. Bilbonusen kan kun overføres til ektefelle, samboer eller partner. Det vil si at du dessverre ikke kan overføre bonus til (bl.a.) dine barn.

Best i test på skadeforsikring og skadeoppgjør

Tusen takk til alle våre kunder! Norsk kundebarometer (2019) har nok en gang kåret SpareBank 1 til bransjevinner i kategorien skadeforsikring, med 5 av 5 stjerner i testen. Vi har de mest fornøyde og lojale forsikringskundene for tredje året på rad. Våre kunder er også de mest fornøyde kundene etter skadeoppgjør for fjerde året på rad, ifølge EPSI 2018.

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no