10 spørsmål og svar om bilforsikring

Vi får ofte spørsmål om bilforsikring. Her gir vi deg svar på 10 vanlige spørsmål.

Er bilen forsikret?

For å finne ut om en bil er forsikret kan du logge inn med BankID hos Trafikkforsikringsforeningen. Der kan du søke på registreringsnummer for å finne ut om bilen er forsikret (uavhengig av forsikringsselskap).
 

Hvor er bilen forsikret?

Hvis du ikke vet hvor en bil er forsikret kan du logge inn med BankID hos Trafikkforsikringsforeningen. Der kan du sjekke hvilket forsikringsselskap som har forsikret bilen.
 

Hvilken forsikring har jeg på bilen?

For å finne ut hvilken forsikring du har på bilen må du ta kontakt med selskapet du har forsikringen hos. Har du forsikringen din hos oss kan du logge inn til mine forsikringer, og finne ut hvilken forsikring du har.

Hva er trafikkforsikring?

Trafikkforsikring er det samme som den lovpålagte ansvarsforsikringen. Det er viktig å skille mellom trafikkforsikring og trafikkforsikringsavgift. Trafikkforsikringsavgift er det som tidligere het årsavgift/veiavgift.


Her kan du lese mer om trafikkforsikring og trafikkforsikringsavgift.


Kan jeg ha bilforsikring med betalingsanmerkning?

Ja, det kan du. Forsikringsselskaper i Norge har ikke lov til å nekte folk med betalingsanmerkning (eller som ikke er kredittverdig) å kjøpe forsikringer. Men du kan bli spurt om å forskuddsbetale forsikringen.
 

Kan man forsikre en bil man ikke eier?

I utgangspunktet kan du ikke det. Men det finnes noen unntak der du kan forsikre en bil som står registrert på en annen person enn bileier (hovedeier). Forsikringen må stå på bileier, med mindre: 

  • Bilen er registrert på din ektefelle, samboer eller registrerte partner.
  • Bilen er en leasingbil.
  • Bilen er en trygdebil eid av en mindreårig.

Hva skjer med bilforsikringen ved salg av bilen, eller kondemnert bil?

For selger:
Forsikringen på bilen avsluttes automatisk fra den dagen Statens Vegvesen registrerer melding om eierskifte (salgsmelding) eller kondemnert bil

For kjøper:
Kjøper du bil må du også kjøpe forsikring på bilen for å unngå dagsgebyr fra Trafikkforsikringsforeningen. 

Les mer om reglene for salgsmelding og trygg bilhandel


Hvordan fungerer bilforsikringen ved øvelseskjøring?

Forsikringen fungerer på samme måte som om man ikke øvelseskjørte. Per definisjon er det den som sitter i passasjersetet (ledsager) og gir opplæring som er fører av kjøretøyet.


Kan jeg kjøpe bilforsikring med d-nummer?

Ja, det kan du. Ta kontakt med oss for å opprette kundeforhold basert på d-nummer. Deretter kan du kjøpe skadeforsikringer

Hvordan fungerer bilforsikringen når jeg låner bort bilen?

Den fungerer på samme måte som den gjør nå, men det er du som forsikringstaker som må betale egenandelen (og mister bonus) hvis det skjer noe. Det kan derfor være lurt å informere den som låner bilen din om dette.

Hvis du låner bort bilen til noen som er under 23 år så vil forsikringen koste litt mer. Husk at det er viktig at vi får beskjed om førere under 23 år,
fordi erstatningen kan bli redusert dersom vi ikke kjenner til dette hvis det skulle skjer en skade.

 


Det du lurer på om bilbonus

Hvor mye startbonus får jeg? Hvilke regler gjelder? Kan jeg overføre bilbonus til mine barn?

Les om bilforsikring og bonus


Dame som rater best i test på forsikring

Blant Norges beste på skadeoppgjør

*Tusen takk til alle våre kunder! Vi ble kundefavoritt 2022 og er samlet sett blant Norges beste på skadeoppgjør ifølge Bytt.no. Vårt forsikringsselskap Fremtind kommer best ut på både skadeoppgjør, kundeservice og kundetilfredshet for flere typer forsikringer, blant 19 forsikringsselskaper.   

Les mer om våre best i test-utmerkelser